SAK:n riittävä kilpailukyky
Lauri Lyly kertoi klo 17 uutisissa, että Hallituksen 5% kilpailukykyhyppy voi romuttua ensi syksyn työehtosopimusneuvotteluissa, koska tavoite on asetettu pakolla. SAK tarjoaa pitkäjänteistä ratkaisua, joka tarjoaa ”riittävän” kilpailukykyhypyn.
Lylyn mielestä 5% on siis liikaa. Olisi kohtuullista että SAK:n ehdotus tulisi julki ja saataisiin ”talousviisaiden” arvioitavaksi mahdollisimman pian. ”Pitkäaikainen ja kestävä ratkaisu” on pahimman luokan jargonia.
Viimeisen kahden hallituskauden aikana Suomi on taantunut huolestuttavasti. Hallituksella kuin SAK:lla näyttäisi olevan vaikeuksia hahmottaa Suomen nykyistä taloudellista tilannetta, missä ne talousviisaat olivat tai ovat ?.
Olisiko mahdollista, 2008 jälkeen hallitukset eivät ole kuunnelleet talousviisaita, kansaa ja taloutta on johdettu mutu fiiliksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on käynyt. Taloudesta jotakin ymmärtävien neuvot ovat olleet poliittisesti mahdottomia toteuttaa. Toisin sanoen kansan mielipide ratkaisee, ei asiantuntijoiden, se on sitä politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
” Toisin sanoen kansan mielipide ratkaisee, ei asiantuntijoiden, se on sitä politiikkaa. ”
Toisin sanoen politiikko ei missään vaihessa asetu äänestjiään vastaan, vaikka se olisi äänestäjien etu?.
Perussuomalaiset ovat opposition mielestä kääntäneet takkinsa, ilmeisesti Perussuomalaiset kantavat vastuunsa äänestäjistään, eli ottavat poliittisen vastuun teoistaan.
Äänestäjänä minäkin odotan puolueeltani samanlaista vastuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Tero, jos kaikki suomalaiset, puolueesta riippumatta, huomaisivat missä mennään ja itse ajatellen tekisivät oikeita johtopäätöksiä, Suomi selviytyisi talousongelmista helposti.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksessa on nyt monta linjaa, mikä tosiasia vielä räjähtää maamiinan tavoin kabinetin sisällä. Suomessa uusi Presidentti aina ensin matkustaa viralliselle valtiovierailulle Ruotsiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja, joka sivutoimisesti toimii ulkoministerinä, luonnehtii ruotsalaisia perinteistä poikkeavasti: ”Soinin mielestä Ruotsi jättää turvapaikanhakijoita rekisteröimättä, mikä mahdollistaa ihmissalakuljetuksen ja terrorismin.”
Toisaalta pääministeri Sipilä jyrkentää yhteiskunnan vastakkainasettelua toimimalla yksipuolisesti työnantajapuolen osinkoja kasvattavan linjan ja työntekijäpuolen vaatimattomien etujen leikkaamisen puolesta. Miljonääri-Jussi on Alkion sijaan valinnut Wahlroosin. Linja on rankassa ristiriidassa perussuomalaisten puheiden ja lupausten kanssa, mistä johtuu toisaalta Timo Soinin katoaminen julkisuudesta ja tänään havaitun painekattilan hatun avaus hetkeksi. Kannatus jo laskee, vaikka hallitustaival on ihan alussa. No Jäätteenmäen ennätystä ei lyöty.
Kokoomus pääsee tilanteisiin nähden helpolla, koska se on aina työnantajamyönteinen (ei muistella hoitsulakkoa ja sitä edeltäviä puheita) ja toisaalta on vuosia halunnut Suomeen satoja tuhansia maahanmuuttajia matalapalkkatason laskemiseksi entisestään ja roiman, nöyrän työvoimareservin aikaansaamiseksi. Orpo tosin vaikuttaa olevan täysin yksin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitenkään ihmeellistä, että Lylyn mielestä 5 %:n kilpailukykyhyppy palkoilla toteutettuna olisi mahdoton ajatus, koska se merkitsisi 10-25 %:n palkkojen alennusta alasta riippuen. Miten on mahdollista että Sipilä Häkämies ja kumppanit eivät ymmärrä prosenttilaskua sen vertaa, että koska työkustannukset ovat vain pieni osa kaikista kustannuksista, 5 %:n palkkojen alennuksella saadaan vain 1-2,5 %:n parannus kilpailukykyyn. Aivopestyltä laskutaidottomalta kansalta tätä on turha odottaa, mutta luulisi päättäjien käyttämistä ”asiantuntijoista” löytyvän joku, joka korjaisi tämän harhan! Vai ovatko nämä kaikki mukana tässä harhautuksessa?
Ilmoita asiaton viesti
” Aivopestyltä laskutaidottomalta kansalta tätä on turha odottaa”
Kansa ei ole noin tyhmä mitä tuossa lausuit sanomaan, päättäjät näyttävät olevan lasku ja lukutaidottomia sekä ilmeisesti pikkuisen narsismiin taipuvaisia, kansaa voi korkeintaan syyttää idioottien äänestämisestä eduskuntaan.
Ilmeisesti mukana harhautuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän kaikista kustannuksista suurin osa on työkustannuksia.
Niinsanottujen välittömien palkkojen lisäksi on valmistavassa yksikössä välilliset palkat. Siitä eteenpäin, luulen, että Matti ei näe valmistavan yksikön ostamien tavaroiden ja palvelusten sisällä olevia palkkoja ollenkaan. Rekkayhtiö laskuttaa valmistavaa yritystä kuljetuksista euroja, joissa on kuskien ja konttorin palkat. Rekkayhtiö ostaa autojensa huoltoja ja korjauksia, joissa on näiden palveluyrityksen palkat. Autokorjaamo maksaa sähkönsä ja lämmityksensä, sähkössä on sähkölinjojen ylläpidon, valvomoiden, kunnossapitomiesten, korjaamojen ja hallinnon palkat jne jne.
Kun Matti kävisi ajan kanssa vaikka lyjykynällä ja paperilapulla läpi tuotantoketjuja ja niiden moninaisia haaroja sekä oivaltaisi niihin liittyvät työkustannukset, niin käsitys muuttuisi.
Ja vielä esimerkiksi verotuksen taustat; opettajat, poliisit, armeija, sairaalat terveyskeskukset…eli verotkin menevät palkkojen maksuun.
Maahan tuodut polttoaineet, tavarat ja palvelut, vaikka palkoista niidenkin hinta paljolti muodostuukin, ovat ukomailla maksettuja palkkoja, ne voi Matti ohittaa.
Tilastokeskuksen mukaan palkkojen ja palkkoihin oikeastaan kuuluvan pienyrittäjien yritystulon summa on luokkaa 70% kansantulosta. Tämä kaikki vaikuttaa suoraan tai epäsuorasti viennin ja tuontia korvaavan kotimarkkinatuotannon kilpailukykyyn.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun Matti kävisi ajan kanssa vaikka lyjykynällä ja paperilapulla läpi tuotantoketjuja ja niiden moninaisia haaroja sekä oivaltaisi niihin liittyvät työkustannukset, niin käsitys muuttuisi.”
Kalevi, Matti jättää nämä jyijykynähommat viisaimmille. Matti on pelkästään huolestunut miten Suomi menestyy taloudenpidossa. Vävymiehellä on autokorjaamo eikä siellä kovin hyvin mene, työaikaa hänellä (yrittäjällä) on n. 08.-20 päivässä joten hallituksen esitys 20 minuutin työajan lisäyksestä ei merkkaisi hänelle juuri mitään.
Mutta Kalevi, kansantalouden menestyminen on muustakin kiinni kun kuorma-autoyhtiöistä ja autokorjaamoista, sen arvioinnin jätän suosista viisaimmille.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi Matti, ammuin nimeäsi vahingossa, kommenttini (no 9)oli vastaus Raimo Ylisen ajatuksenjuoksuun (no 5)ja puhuttelunimeksi tarkoitin Raimo. Nasevaa blogiasi suosittelen.
En tunne tietenkään vävymiehesi autokorjaamon tilannetta, mutta ainakin kuorma-autoalalla voisi ajatella heikentyneen vientiteollisuuden kuljetustarpeen vähentäneen autojen kulumista, heikentäneen tuloja ja aiheuttaneen korjausten myöhentämistä. En tyrkytä tätä, koska sekä kuljetus- että autokorjaamoalalla on paljon muitakin heittoja, trendejä ja kustannusongelmia. Ja sitten ne palkkakustannukset. Lääkäri hieroisi käsiään ja sanoisi, että mielenkiintoisia tauteja.
Ilmoita asiaton viesti
Palkkojen osuus arvonlisäyksessäkin on vain 45 % luokkaa, joten eivät ne koko kansantalouden palkatkaan 100 % vaikuta lopputuotteen hintaan
Ja kun välituotteita tuodaan ulkomailtakin hyvin paljon niin sekin vähentää kotimiasten palkkojen merkitystä
Ilmoita asiaton viesti
” Soinin mielestä Ruotsi jättää turvapaikanhakijoita rekisteröimättä, mikä mahdollistaa ihmissalakuljetuksen ja terrorismin.”
Aika näyttää, saattaa olla oikeassakin.
” Miljonääri-Jussi on Alkion sijaan valinnut Wahlroosin. Linja on rankassa ristiriidassa perussuomalaisten puheiden ja lupausten kanssa ”
Tässä taas Sipilä iskee niihin tuhansiin pienyrittäjiin jotka kuuluvat samaan uskon suuntaukseen, saakohan synninpäästön pelkällä iltarukouksella.
” Kokoomus pääsee tilanteisiin nähden helpolla, koska se on aina työnantajamyönteinen (ei muistella hoitsulakkoa ja sitä edeltäviä puheita) ja toisaalta on vuosia halunnut Suomeen satoja tuhansia maahanmuuttajia matalapalkkatason laskemiseksi entisestään. ”
Pakkohan kokoomus äänestäjienkin on herätä todellisuuteen, kokoomuksen tie on tuhon tie.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ne päättäjätkään arvoriippumattomia ja vallanhaluttomia ole
Hallitus on kirjoittanut vaatimuksensa suoraan EK:n vaatimuksista eikä halua tarjota mitään porkkanaa vaan työnantajien ylivaltaa ja mielivaltaista hallintoa
Juuri a-studiossa vertailtiin Ruotsin ja Suomen työmarkkinoiden eroja ja keskeinen ero on työntekijöiden huomattavasti suurempi vaikutusmahdollisuus yrityksen toimintaan ja johtamiseen.
Samoin valtio ei sekaannu työmarkkinoiden toimintaan samalla tavalla kuin Suomessa, Ruotsissa on vallalla kaksikanta
Ilmoita asiaton viesti
Paras ratkaisu olisi päästä ohittamaan molemmat korporaation kyljet. Palauttaa sopiminen mahdollisimman alas.
Ilmoita asiaton viesti
Se on taas kallista, kun jokaisen kanssa käydään yksilölliset neuvotteut esim pari kertaa vudessa niin veikkaisinpa, ettei ole halpaa
Moni yksilöllisiä neuvotteluja käynyt firma on ilmoittanut lopettavansa ne liian kalliina
Ja kun jaettavaa ei juuri ole niin jos 80-90 % neuvotteluista ei johda palkan tarkistuksiin niin miksi neuvotella turhaan ?
Ilmoita asiaton viesti