Onko Venäjä suurvalta, vai vain suuri valtio?
Neuvostoliiton romahduksen jälkeen, hetken aikaa tuntui kuin kylmä sota olisi lopullisesti ohi. Talous- ja kulttuurisuhteet Venäjään kehittyivät suotuisasti. Monet länsimaat vähensivät puolustusmenojaan. Venäläisten elintasokin alkoi kohota. Muutamat fiksuimmat rikastuivat vauhdilla, joka ei olisi ollut mahdollista edes USA:ssa.
Sitten johtoon tuli entinen KGB-upseeri, Putin. Hän näki asiat niin, että Venäjä on alennustilassa ja hän otti tavoitteekseen palauttaa Venäjä jälleen sotilaalliseksi (ei taloudelliseksi) suurvallaksi. Entiset Varsovanliiton maat olivat suurimmaksi osaksi liittyneet läntiseen puolustusliittoon. Tämä oli Venäjän johdon mukaan kasvava uhka, joka edellytti voimakasta panostusta armeijaan. Kansakunta tarvitsi vihollisen, jotta panostus armeijaan ja alhainen elintaso voitiin perustella.
Nyt Venäjän suhteet länteen ovat hyvin huonot. Talousnäkymät ovat huonoja öljyn alhaisesta hinnasta johtuen. Putinin suuri kansansuosio perustuu paljolti Kremlin hallitsemaan mediaan. TV ei auta kun jääkaappi on tyhjä. Mitä Venäjän johto voi tehdä muuta kuin odottaa parempia aikoja?
Venäjä on suuri valtio ja suurvalta, vaikka kokoomusjohto ei enään väittämäänsä toistakkaan.
Tosin herrat Helsingissä näkevätkin unta, että Venäjä on alusmaa ja Suomi valtakunta.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan Venäjän pinta-ala suuri. Siellä pitäisi olla 500 miljoonaa asukasta, että sen saisi infran piiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos suurvallaksi katsotaan valtio, jolla on ydinase, Venäjä on epäilemättä suurvalta. Tosin suurvaltana pysyminen edellyttää myös yhtenäistä kansaa. Kansan kurissa pitämiseksi tarvitaan kansalliskaari.
Uuden kansalliskaartin vahvuudeksi on määrä tulla 400 000 miestä. Sen johtaja on KGB-taustainen Viktor Zolotov, joka on presidentti Vladimir Putinin luottomies. Uuden yksikön perustamisen tarkoituksena on varautua hallintoa vastustaviin levottomuuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä tuskin kansalliskaartia varustetaan hävittäjälentokoneilla USA:n malliin, vaikka Putin on hävittäjälentäjäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko USA:saa kansalliskaarti presidentin komennossa? Kun niillä on hävittäjäkoneitä käytössään, niin kai sitten niitä tarvitaan pitämään kansa kurissa.
Ilmoita asiaton viesti
#3
Venäjällä on 83 Oblastia ja useista niillä on tarve irtautua Moskovan napanuorasta.
Vain 11 niistä tekee taloudellisesti plustuloksen. Muut saa Moskovasta apuja.
Ilmoita asiaton viesti
”Moskovan Venäjä” on itse asiassa Kiovan Venäjän ja Novgorodin Venäjän luhistumisten jälkeinen muodostelma, jonka alkuun panijoina olivat pitkälti mongolit ja osittain myös Bysantti. Kun mongolivalta alkoi horjua ja venäläiset hallitsijat pääsivät niskan päälle, he alkoivat hautoa illuusiota ”uudesta Roomasta” ja aina siitä lähtien Venäjän agenda on noudattanut tuota samaa iluusiota.
Nyt on selvästi havaittavissa, että lähimmäksi tuota keskiaikaista suunnitelmaa Venäjä pääsi historiansa aikana Neuvostoliiton imperiumin muodossa toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostoliiton luhistuminen tapahtui kuitenkin niin nopeasti ja dramaattisesti, että tietynlainen rekyyli oli odotettavissa. Osittain myös siksi, etteivät ulkovallat hyödyntäneet tuota luhistumista kovinkaan suuressa määrin omiin imperialistisiin tavoitteisiinsa. Ilmeisesti kaikki tapahtui aivan liian nopeasti.
On vaikea ennakoida kuinka kauan tuo keskiaikaisen Moskovan Venäjän valtio vielä hengittää. Lopullinen tuhoutuminen voi tapahtua vuosissa tai vuosikymmenissä laskettuna, mutta tuskin enää vuosisadoissa. Hyvä on pitää mielessään kuitenkin myös se, että kuoleva karhu yrittää varmasti huitaista kämmenellään viime teokseen vielä niin lujaa kuin pystyy.
Ilmoita asiaton viesti