Ovatko suomalaiset todella vastaan puolustusliittoa?

Suomen johtavat poliitikot, presidenttiä myöten, ovat sitä mieltä, että liittoutuminen puolustusliittoon on niin tärkeä kysymys, että siitä pitää järjestää kansanäänestys ja se kuuluu demokratiaan. Kansan ääni pitää siis kuulua ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.  Talous ja – sosiaalipolitiikasta voi päättää hallitus, eduskunta ja Ay-liike.

Yleisesti uskotaan että liittoutumista vastustavat haluavat kansanäänestystä.   Gallupkyselyissä tulos on selvä,  noin 55% vastaan ja 22% puolesta.  Tulos on saatu kysymällä pitäisikö Suomen liittoutua, kyllä vai ei.   

Mielipidetiedusteluun voi vastata muutamassa sekunnissa, sen paremmin pohtimatta. Kansanäänestys on vakavampi asia. Äänestyksen tulosta arvioidaan aivan eri tavalla kuin mielipidetutkimuksella saatua tulosta.

Mielestäni ennen kansanäänestystä tulisi antaa tietoa puolustusliiton tarkoituksesta ja siitä, miten äänestyksen tulos vaikuttaa.  Kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin,  saimme kosolti tietoa siitä, mitä EU on ja miten se vaikuttaa Suomen talouteen.  Tätä varten jaettiin jokaiseen talouteen tietoiskuvihkonen.  Tiedotusta varten oli Helsingissä varta vasten perustettu toimisto.  Minulla on vieläkin minikirja ”Perusoikeuteni  Euroopan unionissa” (ISBN 92-894-5800-3).

Ennen kansanäänestystä oletan, että virallista tietoa jaettaisiin kansalaisille vastaavalla tavalla.

Kansalaisen pitäisi tietää, mistä hän oikeasti äänestää.  Kysymys  kansanäänestyksessä  pitäisi asetella niin, että jokainen ymmärtää mistä äänestää.   ”Kyllä tai ei” on selvä kysymyksen asettelu,  mutta ymmärtävätkö äänestäjät, mitä Kyllä- tai Ei-vastaus oikeasti tarkoittaa? Ehkä eivät. 

Kyllä- vastaus ei pakota liittymään ainakaan heti mutta jos joskus liitytään, liitosta voi erotakin tarvittaessa.    Ei vastaus  tarkoittaa, ettei KOSKAAN, ei edes silloin,  jos turvallisuustilanteemme muuttuu, voi liittyä.    Apua natomailta on turhaa edes pyytää, tuskin saataisiin. 

Mielipidetiedustelussa voi vapaasti vaihtaa mielipidettään vaikka viikoittain, mutta kansanäänestyksen tulosta ei voi.   Se tulos lähtee paitsi Suomen poliitikoille niin myös ulkomaille ja mitkä ovat sen poliittiset vaikutukset, siitä on kysymys.   

Monet arvelevat, että kyllä vastaus tarkoittaa välitöntä sotaa.  Tuskin sentään.   Äänestäjien on hyvä myös tietää, että Suomi ja Ruotsi voivat saada nopeutetun jäsenyyskäsittelyn (fast track), jonka aikana turvatakuu (5.artikla)  on voimassa.

Kansanäänestys on siis paljon vakavampi asia kuin ”jokaviikkoinen” mielipidetiedustelu puhelimitse tai netissä.

PS.  Olisi kiinnostava, jos joku taho, joka näitä tiedusteluja tekee, tekisi uuden kyselyn, jossa kysymys  ei olisi   *kyllä tai ei*     vaan     *Eduskunta saa päättää,  jos tilanne sitä edellyttää tai ehdottomasti ei koskaan*.

 

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli. Harrastan myös torveilua, soitan kornettia kahdessa puhallinorkesterissa.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu