Kun Nato-ovi sulkeutuu, vastustus vähenee
Naton vastustajien osuus on laskenut vuodesta 2013 joka vuosi.
Valtiotieteen tohtori evp-eversti Pekka Visuri kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että USA:ssa ollaan yksimielisiä siitä, ettei Natoon oteta uusia jäseniä. Jos tämä pitää paikkansa, keskustelu Suomen jäsenyydestä tai Nato-optiosta voidaan lopettaa.
Visuri kertoi myös toisen mielenkiintoisen tiedon. Brookings Instituutin tuoreessa raportissa kerrotaan että USA:n ja Venäjän tulisi päästä sopimukseen siitä, että välialueen maille (liittoutumattomat Venäjän rajanaapurit?) taataan itsenäinen toimintavapaus sitä vastaan ettei Natoa laajenneta.
Jos toimintavapaudella tarkoitetaan itsenäisyyttä ja jos USA sen takaa, se olisi tietenkin parempi kuin Naton tarjoama turvatakuu.
Pahempi vaihtoehto olisi se mitä on pelättykin, että Venäjä saa etupiirinsä.
Näitä erilaisia sopimuksia ja takauksia tulee ja menee. Ne ovat vailla merkitystä hetkessä, kun tilanne muuttuu. Näin on käynyt aina.
Vain voima puhuu kriisin iskiessä päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina teki aikanaan diilin Venäjän kanssa. Nyt nähdään mitä siitä seurasi.
Ilmoita asiaton viesti
Sopimuksen myötä oltaisiin siis siinä pisteessä että pienten maiden yli voidaan edelleen kävellä ja etupiirit jakaa vanhaan malliin. Ja edelleen kysymys kuuluu: mitä sitten jos Venäjä rikkoo sopimusta?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se nyt vieläkään ole sulkeutunut? Sitä on suljettu jo kuitenkin hyvän aikaa tässä..
Mikäli Natoon mentäisiin,niin tehtäisiin se edes reilusti eikä propagoimalla kuten EU:n kohdalla tehtiin,mutta eihän se käy..
Ilmoita asiaton viesti
Suomi irti EUsta, rupla takaisin ja Putin presidentiksi, vai miten se meni?
Ilmoita asiaton viesti
Eii..kaikille verkkopaidat päälle ja ulkomaille sotimaan,jotta saisi tuntea itsensä edes joskus mieheksi. Vai miten se piti mennä?
Ilmoita asiaton viesti
Jep, verkkopaita on hyvä kun ajaa mopedilla. Ei tosin sovi plösöille, jos ymmärrät mitä tarkoitan.
Ilmoita asiaton viesti
En,koita kertoa suoraan?
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä, jos ulkomaanpellet tappavat toisiaan, ei siihen suomalaisten pidä mennä väliin.
Ilmoita asiaton viesti
Voi tietenkin olla, että Visurin tieto ei pidä paikkaansa, mutta jos USA tai mikä tahansa muu Naton jäsenmaa vastustaa Suomen jäsenyyttä ja ilmoittaa sen etukäteen, olisi turhaa lähettää hakemusta.
On väärin verrata EU:iin liittymistä ja Naton jäsenhakemusta. Natoon ei ”mennä”.
Mitä tulee propagoimiseen, sitä kyllä Naton osalta on tehty runsaasti ”vaihtoehtoisella totuudella”. Jokainen voi päätellä, kannattajien vai vastustajien toimesta. Faktat on helppo tarkistaa mutta ideologiaan perustuvaa käsitystä on lähes mahdoton muuttaa, olkoon faktat mitä vain.
Ilmoita asiaton viesti
No vastustaako joku?
Ilmoita asiaton viesti
Visuri kertoo että USA vastustaisi. Se on johdonmukaista, jos Trump käy kauppaa Naton laajentumisella. Venäjän etupiirimaa ei voi olla Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo ”pie chartit” ovat hyvin havainnollistavia. Uusimmasta mielipidetiedustelusta repäistiin vain otsikot, että ”NATO kannatus vähenee”. Missään ei kerrottu, että NATO vastustus vähenee vielä selvemmin, johdonmukaisemmin ja tasaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkinlainen kummajainen Suomesta jää. Ainoita länsieuroopan valtioita, joka ei natoon kuulu. Varsinkin, jos Ruotsi liittyy natoon. Ruotsihan on salarakas jo ollut, joten sen liittyminen todennäköisesti käy helposti.
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan sen aikaa, kun Valko-Venäjä saa kurinpalautusta tai Lukasenko sateenvarjopiikkiä tai potkuja persiiseen, saattaa nuo kannatusluvut muuttua Gallupeissa. Ukraina on liian kaukana Suomesta ja vain tuttu hokema, yksittäistapaus… Visuri vaikutti varsin vaivauteneelle sivuille vilkuillen kun Tarkka tyhjensi eturessua, tosin herrasmiesmäisesti opponenttia nolaamatta. Visuri on vaipunut surullisen hahmon ritariksi lapsenuskossaan.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin gallupit muuttuisivat jos Valko-venäjä palautetaan Äiti-venäjälle isällisin ottein.
Kuten tohtori Jukka Tarkka totesi, jäsenhakemus ja kansanäänestys olisi suoranaista hulluutta tässä tilanteessa. Pitää muistaa, että puolustusliitto Naton jäsenyys edellyttää nykyisten jäsenmaiden yksimielistä hyväksymistä.
Jostakin syystä suomalaiset kuvittelevat että Suomella olisi puolustusliiton jäsenyydestä optio, jonka voisimme halutessamme lunastaa milloin tahansa.
Suomalaisten mielipidettä ei kysellä jos Trump ”myy” Suomen Putinille. Siinä tapauksessa Suomi jää ”liittoutumattomaksi ja sitoutumattomaksi” Venäjän etupiiriksi idän ja lännen välimaastoon, jolla on suomettumiskauden mukainen ”suvereeni oikeus” päättää omista asoistaan. Yksi vaihtoehto olisi, että suomalaiset äänestäisivät Krimin tavoin halustaan liittyä autonomisena tasavaltana Äiti-venäjän osaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin Trumpin puhetta suoraa ilman välikäsien suodatusta jokunen aika sitten. Tein samoja päätelmiä, joista Pekka Visuri kertoi viitatessaan Brookings instituutin raporttiin. Visuri on tarkka tutkija, jolla syvällinen ymmärrys paitsi ydinase- ja sotilasstrategiasta myös poliittisesta historiasta. Realisti.
Vielä ennen Münchenin turvakokousta Yle uutisoi ikään kuin Trumpin ulkopolitiikka olisi täysin arvaamatonta. Kuulostaako tutulta? Varmasti se on arvaamatonta, jos ei kuuntele, mitä hän itse sanoo, eikä haluakaan ymmärtää sitä. Sama juttu ollut Putinin kohdalla.
Trump teki selväksi perusasiat: 1) hän ei joustele kenenkään kanssa vaan ajaa maansa etua, 2) hän tiedostaa että Venäjä on toinen maaailman kahdesta ydinasemahdista, 3) jos hän tulee juttuun Putinin kanssa, se hyvä kaikille, mutta ellei, se on sitten huonompi homma, 4) hän tekee kahdenvälisiä diilejä.
Harvinaisen selvää.
Mutta mitä EU-poliitikot ovat tehneet? – Lähtivät ylimielisesti kilvan nokittamaan Valkoisen talon uutta isäntää. Valitettavasti pres. Niinistökin ehti aluksi yhtyä näiden hölmöläisten kuoroon.
”Trumpin paheksunta ja länsimaisen kulttuurin murros” 4.2.2017
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/…
”Kätketäänkö Trump-kritiikillä epämiellyttäviä tosiasioita?” 12.2.2017
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/…
Münchenin kokouksessa Niinistö näytti tehneen välttämättämät uudelleenarvioinnit (hope so). Ainakin sai keskusteluyhteyden uuden hallinnon johtoon.
Suomen turvallispoliittinen asema on nyt vakaa. Se vahvistuu edelleen. Elleivät poliitikot jatka nokitteluaan Rapakon yli.
Jos jokin tuntuu vastenmieliseltä, Trumpilla on tapana ilmaista se aika suoraan. Eli kyllä se vaan vaikuttaa, mitä Suomen poliittinen johtokin Valkoisen talon isännästä suustaan päästelee…
Ilmoita asiaton viesti