Eduskuntavaalit ovat Natovaalit
Kansalaiset ovat mielipidetiedusteluissa ilmaisseet selkeän kantansa Natoon. Valtaosa ei kannata liittymistä juuri nyt, sitä ei tiedetä, onko mielipide ehdoton ei. Mielipidetiedustelu ei voi korvata kansanäänestystä. Useat julkisuuden henkilöt, presidenttiä myöten, haluaisivat neuvoa antavan kansanäänestyksen.
Mielestäni tästä aiheesta kansanäänestystä ei pidä järjestää. Nyt valtaosa kansasta ei tiedä Natosta muuta kuin propagandatarkoituksella jaettua, vääristynyttä tietoa. (Huom. propagandaa jakavat yleensä sekä kannattajat että vastustajat). Uskoisin, että tästä aiheesta on puolueetontakin tietoa.
Vertaan tällaista äänestystä brexit-äänestykseen. Kansalle jaettiin populistista, väärää tietoa. Lopputulos ei ehkä ollutkaan se, mitä britit oikeasti halusivat. Olen melko varma, että jos britit äänestäisivät uudelleen, kun populistien valheet ovat tulleet julki, tulos muuttuisi murskaluvuin.
Vaikka neuvoa antavaa kansanäänestystä ei järjestettäisi, kansan tahto voidaan saada selville eduskuntavaalien yhteydessä, jos ehdokkaat selvästi kertoisivat kantansa jäsenyyteen läntisessä puolustusliitossa. Kannanotto tulisi olla selkeä, ehdoton ei, kyllä jos tilanne muuttuu tai niin pian kuin mahdollista.
Tyyppiesimerkki dis-informaatiosta on mm. se, että Naton jäsenyys pakottaisi suomalaiset sotilaat sotimaan USA:n sotia ympäri maailmaa.
YK:n mandaatilla tapahtuvaa Nato-johtoista rauhanturvatoimintaa, on tarkoituksellisesti pidetty ”USA:n sotina”.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Nato johtaa ja operoi YK:n rauhanturvatehtäviä, rauhanturvaajat tulisi varustaa YK:n tunnuksilla väärinkäsitysten välttämiseksi. Se voisi auttaa myös rauhanturvaajia muistamaan, kenen asialla ollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen turvallisuusratkaisulla on tarkoitus valmistautua tulevaan. Mielipidetiedustelut kuvaavat kyselyhetken tilannetta. Jokainen ymmärtää, ettei juuri nyt turvallisuustilanne ole Suomen kannalta uhkaava. Sekin on yleisesti todettu, että turvallisuusympäristömme on 10-15 viimevuoden aikana muuttunut huonompaan suuntaan. Venäjän ja lännen välit ovat kiristyneet.
Mahdollisen aseellisen konfliktin aikana, Suomi ei voi pysyä ulkopuolisena, vaikka kuinka haluaisimme. Aluettamme loukkaavat silloin joko Nato tai Venäjä ja todennäköisesti kumpikin, meidän vastalauseistamme huolimatta.
Me voimme tehdä valinnan nyt, kumpaan leiriin haluamme kuulua, kriisitilanteessa valinnan tekevät ulkopuoliset.
Valitettavasti mielipidetiedustelujen tulosta pidetään kansalaisten lopullisena päätöksenä.
Jokainen ymmärtää, että vastaus tarkoittaa juuri sitä hetkeä kun kysymys esitetään, ”ei-vastaus” ei tarkoita ”ei-koskaan”.
Jos tarjoilija kutsuilla kysyy vieraalta, otatteko kahvia ja saa vastauksen, ei kiitos, niin tämä ei tarkoita, ettei ko. henkilö joskus vielä joisi kahvia.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen tiedotusvälineissä näkee harvoin asiallista faktatietoa Natosta. Asiaa ei ilmeisesti nähdä tiedottamisen väärtinä, vaikka kaikkien puolueiden puoluekokouspäätösten pohjalta poliitikot pakoilevatkin vastuutaan näennäisdemokraattisesti kansanäänestyksen selän taakse ja tiedotuspimento varmistaa, että kansa ei tiedä. On kunkin oman aktiivisuuden varassa ottaa itse selvää Pohjois-Atlantin liitosta, YLE syöttää meille sen sijaan kaikenlaista bumtsibumia ja poliittisen teatterin päivänkohtaisia näytelmiä.
Rationaalinen toimintatapa näin merkittävässä kysymyksessä olisi toteuttaa tiedotuskampanja, kuten tehtiin aikoinaan ennen EU:n jäseneksi liittymisen kansanäänestystä. Matin edellä kuvaamat ja monet muut tahallaan levitetyt propagandistiset harhakäsitykset voitaisiin samalla oikaista.
Suomalaisille olisi parhaaseen katseluaikaan esitettävä TV:ssä faktapohjaisia dokumentteja Natosta, sen hallinnosta, toimintatavoista ja tähänastisesta toiminnasta. Suomen diplomaattiset edustajat Brysselissä voisivat kertoa omista kokemuksistaan ja havainnoistaan järjestön toiminnasta. http://www.finlandnato.org/Public/Default.aspx
Voitaisiin haastatella Naton pääsihteeriä, Norjan työväenpuolueessa edeltäneen poliittisen uran tehnyttä Jens Stoltenbergiä ja miksei hänen edeltäjäänsäkin, Anders Fogh Rasmussenia. Samoin voitaisiin haastatella Norjan, Tanskan, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan johtavia poliitikkoja heidän arvioistaan Pohjois-Atlantin liiton merkityksestä sekä tähänastisista kokemuksista siitä omien maidensa kannalta.
Mutta eihän tällainen tiedon jakaminen voi Suomessa tulla kysymykseen – mitä siitäkin tulisi, jos suomalaisilla olisi faktatietoa asiasta, josta heidät voidaan panna äänestämään poliitikkojensa puolesta maansa kohtalonkysymyksessä!
Jos sellainen äänestys pannaan toimeen, kyllä siinä on suuren yleisön äänestettävä täysin tunneperäisesti, sehän on maamme ulkopoliittinen linja. Rationaalinen toimintalinjahan veisi siltä pohjan pois kokonaan, tietäminen ei siksi saa tulla kysymykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuullut, että kun yliopistolliseen keskussairaalaan valitaan robottikirurgista järjestelmää, koko henkilökunta ei pääse osallistumaan valintaan. Onneksi Suomen turvallisuuden ratkaisusta voidaan päättää mielipidetiedustelulla.
Hämmästyttävää, että Puolustusvoimien Ylipäällikkö on sitä mieltä, ettei edustuksellinen demokratia toimi näin tärkeässä kysymyksessä.
Odottelen koska julkaistaan ensimmäinen ”sitova mielipidetiedustelu” siitä, mikä hävittäjä valitaan Hornettien seuraajaksi, onhan siitä täällä somessakin jo varmoja mielipiteitä.
Ilmoita asiaton viesti