Afganistan

Vuosikausia Yhdysvaltoja on arvosteltu siitä, että se sotii maailman joka kolkassa. Annetaan mielikuva sotahulluista, joille sota on itsetarkoitus. Nyt kun jenkit lähtevät Afganistanista, suuri poru on siitäkin. Tarvitaanko maailmanpoliisia? Miksi YK:lla ei ole poliisitehtävään soveltuvia joukkoja? YK:n rauhanturvaajat ovat vain sotivien osapuolten välissä tarkkailemassa tilannetta.

Otetaan esimerkki Afganistanista. Miten Taliban hankkii rahoituksen? Kuka myy aseita sinne? Sotiminen vähenisi oleellisesti jos aseiden ja ammusten toimitukset loppuisivat?

Näiden asetoimitusten jäljittäminen ei luulisi nykytekniikalla olevan kovinkaan vaikeaa. Liittyykö asia huumekauppaan? Maailman heroiinista Afganistan tuottaa lähes 90 prosenttia.

Rauhanturvaajalehti: ”Talibanin arvioidaan saavan huumekaupasta vuosittain 200-400 miljoonaa dollaria, mikä vastaa vähintään puolta järjestön rahoituksesta ja on vähentänyt riippuvuutta ulkoisesta rahoituksesta. Rahalla hankitaan aseita ja räjähteitä, maksetaan taistelijoiden palkkoja ja lahjotaan virkamiehiä, kuten paikallishallinnon ja turvallisuusjoukkojen edustajia ja raja- sekä tulliviranomaisia. Myös Al Qaida, ISIS ja muut ryhmittymät rahoittavat toimintaansa huumeilla. Arvioiden mukaan ISIS tuli Afganistaniin vuonna 2014 nimenomaan päästäkseen mukaan huumekauppaan.”

Jos YK tuvallisuusneuvosto ei pysty järjestämään maailmanpoliisia, joka asein toimisi rauhaanpakottajana, se voisi ainakin perustaa maailman huumepoliisin, joka paljastaisi huumeiden myyjät ja ostajat. Sellaista toimintaa tuskin edes YK:n turvallisuusneuvosto kehtaisi estää. Jos edes osa asekaupasta terroristeille pystyttäisiin estämään, oltaisiin jo aika paljon lähempänä maailmanrauhaa, mikä vähentäisi myös pakolaisuutta.

+9
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu