Avoin kirje Paavo Väyryselle

.
.
Kiitos Paavo, että tuot meille suomettumisen ajalta tuoretta, omakohtaista tietoa ja tunnetta. Arvostan sitä, ettet ole siirtynyt takinkääntäjien joukkoon, vaan reilusti arvoistasi kiinni pitäen, kerrot mikä mielestäsi olisi oikea Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja.

Kuten tiedät, ulkopolitiikka lännen suuntaan ei koskaan ole ollut meille ongelmallista. Idän suunnassa on joskus ollut taiteilemista, mutta aina on selvitty, joskus suurinkin menetyksin.
Kunnioitettu presidentti Paasikivi teki YYA-sopimuksen, eikä siinä kyselty kansan mielipidettä. Hyvin todennäköisesti kansan enemmistö olisi ollut vastaan.

Kuten useasti ulkoministerinä olleena varsin hyvin tiedät, Suomen ulkopoliittisissa kannanotoissa otettiin aina huomioon miten Kreml asiaan suhtautuu. Se oli niissä oloissa viisasta kun ymmärsimme, ettei meidän voimavaramme riitä ajamaan pelkästään omaa etua.

Jotenkin UKK kuitenkin ”luikerteli” Suomen EEC:hen, vaikka se ei ollut NL:n edun mukaista. Helsingin sanomissa oli jopa monen nimekkään kansalaisen (mm.Tuomioja, Halonen) vetoomus ”Ei EEC:lle”.

NL:n hajoaminen antoi mahdollisuuden liittyä Euroopan Unioniin vuonna 1995. Sillä oli presidentti Koiviston mukaan vaikutusta paitsi talouteemme niin myös turvallisuuteemme. Taisit itsekin olla alkuun EU:n liittymistä vastaan?

Kun Neuvostoliitto hajosi, useat entiset etupiirivaltiot kiirehtivät liittymään puolustusliitto Natoon. Jostain kummallisesta syystä Suomi ei kuitenkaan niin tehnyt. Perustelut olivat omituisia: ”Meillä ei ole mitään sotilaallista uhkaa juuri nyt” tai ”Nato tuo epävakautta Itämeren alueelle” – Epävakaus oli ulkopoliittisena käsitteenä riittävän epäselvä niin, että rahvas saattoi ymmärtää sen vaikka sotana. Siis uhkana oli, että Nato käynnistää sodan. Tätä väärinkäsitystä ei haluttu oikoa vaan päinvastoin sitä vahvistettiin. Monet ulko- ja turvallisuuspolitiikan ns. ”asiantuntijat” varoittavat siitä, että Nato on tuonut itärajansa aivan Pietarin kupeelle. Eräs evp-kenraalimajuri uskoo vahvasti, että Nato valmistelee hyökkäystä Venäjälle Suomen alueen kautta. Kun usko on riittävän vahva, sitä ei mitkään tosiasiat voi muuttaa. Tämä tuli selväksi niissä monissa natokeskusteluissa tälläkin alustalla.

Mielestäsi ”Suomi vietiin Natoon ”luikerrellen””.
Jos se on käsityksesi, et ilmeisesti ole seurannut mitä sekä varsinainen media että sosiaalinen media on aiheesta kirjoittanut. Kirjoitat että perustuslakia on rikottu: Presidentti Niinistön keskustelut presidentti Bidenin kanssa saattoivat olla perustuslain vastaisia!!!! Olivatko mielestäsi presidentti Kekkosen kahdenkeskiset keskustelut NL: n keskuskomitean pääsihteerin kanssa perustuslain mukaisia.

Kun Eduskunta päätti liittymisestä puolustusliitto Natoon äänin 184 – 7 oliko tuo päätös ”luikertelua” tai perustuslain vastainen? Toivottavasti vastaat ilman ”luikertelua”.

Niin mentiin Natoon ja toteutui kunnioitetun Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin lause: ”Ei koskaan enää yksin!”

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli. Harrastan myös torveilua, soitan kornettia kahdessa puhallinorkesterissa.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu