Energia- ja turvallisuuspolitiikka

 

Turvallisuuspolitiikan syy-seuraus analysiointia.    Venäjä on ilmoittanut kaksi Suomea koskevaa ”red lineä”;   Naton jäsenyys ja USA:n ohjuspuolustusjärjestelmän salliminen alueellamme.

Suomen tarvitsema energia on riippuvainen Venäjästä. Puolet käyttämästämme energiasta tulee Venäjältä.

Olemme saaneet nauttia halvasta ölystä ja kaasusta, jota naapurimme on meille toimittanut.

Toisaalta, vaikka Suomi on aika pieni venäläisen energian ostaja, kehitys on menossa siihen, että fossiilisista energialähteistä ollaan luopumassa ”ilmastokapinan” vuoksi. Tuuli-, vesi- ja ydinenergia tulevat jatkossa korvaamaan öljyn ja kaasun energialähteenä aivan varmasti. Kysymys on vain muutamasta vuodesta.

Siitä huolimatta Saksa on luopumassa ydinenergiasta ja korvaa tarpeen hiilellä ja venäläsellä kaasulla. Tuntuu aika tyhmältä politiikalta.

Eurooppa tarvitsee siis venäläistä energiaa mutta yhtä selvää on, että Venäjä tarvitsee eurooppalaisten ja muidenkin ”vihollismaiden” tuotteita.

Ollaanko energian suhteen pattitilanteessa? Ei mielestäni.

Vaikeuksissa on Venäjä. Jos siellä ei huomata fossiilisiin energialähteisiin perustuvan energian loppuminen muutaman vuoden aikana, kansakunta palautuu parisataa vuotta taaksepäin. Eivät venäläiset voi olla noin tietämättömiä ja tyhmiä? 

 

Mistä siis on kysymys?  

+2
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu