Estääkö Pariisin rauhansopimus Suomen liittymisen Natoon?

Hämmästyttävää miten kuvakulma vaikuttaa ajatteluun.
Kokemäen Kokoomus ry:n hallituksen jäsen Jorma Jaakkola väittää, että Pariisin rauhansopimus estää Suomen Nato-jäsenyyden.
Vaikka tunnetusti Kokoomuksessa sallitaan jäsenten vapaat mielipiteet, kysymyksessä on sentään niin vakava väite, että ihmettelen, ettei Kokoomuksen johto ole millään tavalla kommentoinut Jaakkolan väitettä.
Jaakkola ei ole yksin tätä mieltä. Tällä kirjoittava Ritva Puolakka on lähettänyt asiasta kyselyn Hallitukselle ja saamassaan vastauksessa hänelle on ilmoitettu, että asia tutkitaan tarkoin.
Kun sekä Tasavallan Presidentti että Pääministeri ovat ilmoittaneet kannattavansa pikaista jäsenyyden hakua, oletan, että Jaakkolan väite on tutkittu ja virheelliseksi todettu.
Eipä näytä asiat kovin hyvin tutkituilta. Tänään Turkista tuli tietoa, mitä täällä ei odotettu.
Ja Salekin soittelee Putinille, vaikka peiliin katsomisviestin jälkeen ei pitänyt olla asiaa.
Eli kyllä tässä näyttää, että liika kiire kostautuu.
Ilmoita asiaton viesti
Emme me aikataulua aseta Naton jäsenmaille. Saavat Turkissakin harkita ihan rauhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä niin, mutta valtiovaltamme ilmoituksen mukaan kaikki maat ovat luvanneet tukea Suomea. Joku tässä mättää.
Ilmoita asiaton viesti
Jäsenmaat päättävät asiasta parlamenteissään ja sitten aikanaan ilmoittavat päätöksensä Naton neuvostolle. Ei kukaan diplomaatti tai poliitikko voi antaa sitovia lupauksia parlamenttinsa puolesta. Tuen antaminen on vain suuntaa antava lausuma, ei sitova.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin Erdogan joka vielä huhtikuussa suhtautui Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen myönteisesti on kääntänyt kelkkansa siksi että haluaa lypsää vastapalveluksia Nato-mailta:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008815136.html
Kannattaa myös kuunnella Matti Vanhasen kommentti eilisestä A-talkista, alkaen kohdasta n. 24:30:
https://areena.yle.fi/1-3229465
Ilmoita asiaton viesti
Tuon väitteen sylttytehdas tiedetään, esim. muuan dozentti on sitä jakanut ja hyödylliset idiootit toistelleet.
Tuosta kartasta tulee mieleen että Suomen ja Ruotsin liityttyä luonnollinen maantieteellinen jatkumo olisi Ukraina, Valko-Venäjä ja Moldova sekä Königsberg.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman Valko-Venäjää ja Ukrainaakin Köningsberg näyttää samanlaiselta kuin Länsi-Berliini aikoinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko Jaakkolaa seurattu Kremlissä, koskapa Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova väittää samoin? Ja tämän lisäksi myös naapuruussopimus vuodelta 1992 estäisi jäsenyyden Zaharovan mukaan.
Näin siis oli päivän Savon Sanomissa.
Oikeasti Jaakkola ja Kreml voivat väittää mitä tahansa enkä usko, että näillä sopimuksilla on merkitystä tässä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Viesti on varmaankin mennyt toiseen suuntaan.
Dozentti tuota toitotteli jo tammikuussa:
https://twitter.com/johanbek/status/1477988466621403142?lang=fi
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy myöntää etten tiedä tarkasti tuota Pariisin rauhansopimusta. Kai se Venäjääkin koskee. Ja jos on sitä vastaan rikkonut,nin siihen vetoaminen on pelleilyä
Ilmoita asiaton viesti
Jaakkolan väite kuuluu niin, että Pariisin rauhansopimus kieltää liittoutumisen Suomelta.
Rauhansopimuksessa ei kielletä Suomelta liittoutumista, vaan liittymistä sellaiseen liittoumaan, joka on suunnattu jotain rauhansopimuksen allekirjoittanutta maata kohtaan.
Tämän osan sopimuksesta Jaakkola jättää aktiivisesti huomiotta.
NATO ei ole esimerkiksi Venäjän vastainen liittouma, vaan puolustujärjestö.
Se, että Venäjä kokee NATOn vastustajakseen on heidän ongelmansa ja ilmeisen vakava sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Venäjän viimeaikainen käytös ole jo muutoinkin antanut aiheen rikkoa kaikkia sopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Aika innokkaasti puolustusjärjestön jotkut jäsenet puolustavat aseellisesti etujaan järjestön toimialueen ulkopuolella. Järjestön pitäisi laittaa ruotuun tuollaiset jäsenet tai erottaa, asettaa talouspakotteita jne.. Tekevät monella tapaa hallaa puolustusjärjestölle.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaan sen verran blogiasi, etten ole lähettänyt viestiä kuin kahdelle kansanedustajalle ja molemmat ovat vastaneet minulle, että kaikki nämä sopimukset tullaan tarkoin käsittelemään valiokunnissa.
Sen tiedän todistettavasti, että myös pääministeri on saanut asiasta viestiä, mutta itse en ole sitä lähettänyt.
Jorma Jaakkola on laittanut sekä Sari Essayahin https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sariessayah/historiallinen-paatos-vahtivuorollamme/#comment-3669683 että Toimi Kankaanniemen blogiin kommenttia. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kankaanniemitoimi/nato-paatokseni-kypsyi-faktojen-pohjalta/#comment-3669667
Nyt en ehdi tämän tarkemmin asiaa kommentoida, kun on ikkunanpesut kesken, mutta korjasin asiavirheen blogissasi.
Hyvä kuitenkin Villikari, että tuot näitä sopimuksia tunnetuksi. On tärkeää, ettei Venäjä saa mistään aihetta uusiin Mainilan laukauksiin.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008814946.html
Voihan Natossakin jokin Turkin kaltainen maa tulkita Naton sopimuksia siten, että ei tässä Ukrainan sodan ollessa käynnissä voi mitään ohituskaistoja antaa jäsenehdokkaille. Joku parin vuoden hengähdystauko voisi olla paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Kolmenkymmenen vuoden hengähdystauon jälkeen emme tietenkään mitään niin paljon kaipaakaan kuin uutta, ainaskin parin vuoden hengähdystaukoa. (Tietysti sellainen parinkymmenen tai parin sadan vuoden hengähdystauko olisi vielä parempi…)
Ilmoita asiaton viesti
”Sen sijaan venäläisessä mediassa on todettu, että Suomen liittyminen Natoon loukkaa Suomea sitovia velvoitteita, kuten Pariisin rauhansopimusta vuodelta 1947 ja Venäjän ja Suomen välistä sopimusta vuodelta 1992.”
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3ef8533f-e409-493b-88ee-fb08d6fac91e
Ilmoita asiaton viesti
Mikä kohta rauhansopimuksessa on se, jota vastaan Naton kanssa liittoutuminen on?
Rauhansopimus:
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020/19470020_2
Luin ton, mutta en löytänyt kohtaa.
Tulkitaankohan tilannetta nyt niin, että käytännössä Neuvostoliittoa allekirjoittajamaana ei ole ja Venäjä on maana täysin erilainen ja eri valtio?
Ilmoita asiaton viesti
”Hämmästyttävää miten kuvakulma vaikuttaa ajatteluun.
”
No laittoi haluamaan vielä enemmän NATOon kieltämättä. Kartan mukaanhan Suomen olisi järjetöntä olla NATOn ulkopuolella 😉 kuten varmasti ymmärrät.
Tuo sopimusjuttu on, pääosin venäjämielisten toimesta, nostettu esille ajoittain vuosikausia. Ei vaikuta NATO-jäsenyyden saamiseen, mutta eiköhän samasta saada silti kuulla pitkään eri blogeissa ja kommenteissa.
Ilmoita asiaton viesti
On nostettu esiin venäjämielisten, mutta Venäjän virallisena lausuntona en sitä ole huomannut.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun sekä Tasavallan Presidentti että Pääministeri ovat ilmoittaneet kannattavansa pikaista jäsenyyden hakua, oletan, että Jaakkolan väite on tutkittu ja virheelliseksi todettu.”
Oiva havainto, ilman muuta kannatti julkaista blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Se sopimus oli ja meni. Eli ei estä
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli myös selvää minun mielestä jo 2019 että Turkki pyrkii estämään Suomen NATO jäsenyyden. Tämä ei ole mikään yllätys:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/nato-maa-styylaa-venajan-kanssa/
”Turkki pitäisi vain kylmästi heivata ulos Natosta. Tämä on sellainen valtio joka blokkaa Natoon liittymisen niin Ruotsilta kuin Suomelta tulevaisuudessa.
Turkki on Venäjän keihäänkärki Naton sydämessä, pieni pisto ja Nato on sekaisin.”
Kuten edellä mainitsin, näin kirjoitin 2019 ja näin toteutuu juuri nyt.
Tässä tämän päivän uutisointia:
”TURKIN presidenttiin Recep Tayyip Erdoganin perjantainen lausunto Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä viittaa siihen, ettei Turkin puolto jäsenyydelle ole välttämättä itsestäänselvää, asiantuntija arvioi.”
”Suomi voi joutua pelinappulaksi” – asiantuntija arvioi Erdoganin lausuntoa Suomen Nato-jäsenyydestä https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008815418.html
Ilmoita asiaton viesti
Suutari ottaa asian avoimesti esiin vaikka usein nato jäsenyyden kannattajat ovat vain myhäilleet ja todenneen jäsenyyden hyväksyttävän tuosta vaan.
Turkkihan ei ole se sama maa joka otettiin ensimmäisenä maana NATOn uudeksi jäseneksi. Vaikka keskustelua on ollut turkin ongelmallisuudesta Natolle on se kuitenkin jäänyt melko marginaaliselle huomiolle.
Ilmeisesti Turkin strateginen sijainti painaa NATOn vaakakupissa. Toki Turkki on myös sotilaallisesti alueen keskeisimpiä tekijöitä. Käsittääkseni paperilla myös maailmanmittakaavassa merkityksellinen.
Erdoğanin ulostulosta ei voi vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä vaikkakin puheet terroristeista oli jokseenkin keksitynoloinen ja voi herättää länsimaissa ihmetystä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei estä. Mikään Nato-maa ei ole sellaisesta maininnut ja suurimmat Nato-maat ovat toivottaneet Suomen tervetulleeksi. Myös Iso-Britannia on Pariisin rauhansopimuksen osapuoli. Eivät ole ilmaisseet varaumaa.
Ilmoita asiaton viesti
Luin jostain luotettavalta taholta, olikohan MV-lehti, että Suomen Natojäsenyys mitätöisi Pariisin rauhansopimuksen ja sitten Suomi ja Iso-Britannia ovat sodassa.
Vaikea näitä on parodioida,
Ilmoita asiaton viesti
Onko tapanasi lukea paljonkin MV-lehteä?
Ilmoita asiaton viesti
Arvasin että joku puuttuu tuohon. 😀
Itse asiassa aina kun joku kirjoittaa jotain tosi trollia, mulla on tapana käydä oikeamediassa ja mvlehdessä katsomassa jos sama viesti toistuu. Aika usein osuu.
Ilmoita asiaton viesti
Minä puolestani luen Johan Bäckmanin twiittejä, koska hän kirjoittaa samassa positiossa kuin Otto Kuusinen aikoinaan. Se paljastaa paljon Kremlin todellisesta suhtautumisesta Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Itse lähinnä ihmettelen jotta minä, tavallinen tyyppi tajusin enemmän kuin meidän kalliit politikot ?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä alkaa vähitellen olla sama tunnelma kuin seuratessa Euroviisujen pistelaskua.
Suomen pitäisi nyt joka maalta saada pisteitä.
Nollaa ei kärsi ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
No, Jaakkolan mielestä Suomi ei ole edes EU:n jäsen vaikka siitä on jopa maininta Suomen perustuslaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Se kertoo miehestä riittävästi. Täällä häntä kuvattiin aiemmin ”surullisen hahmon ritariksi”. Sitkeys on ihailtava piirre mutta joskus on kuitenkin säälittävää. Jaakkola ja Paavo Väyrynen ovat aina oikeassa, silloinkin kun erehtyvät. Erehtymättömät ovat onnellisia, tai ainakin ”vähä onnellisia”.
Ilmoita asiaton viesti
Villikari:
”Se kertoo miehestä riittävästi. Täällä häntä kuvattiin aiemmin ”surullisen hahmon ritariksi”.
Tämä on henkilöön menevää mollaamista, joka kertoo jotakin kirjoittajasta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin sinua on kuvattu kun vaikuttaa, että taistelet tuulimyllyjä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakkola, kysymyksessä on tarkka kuvaus toisen kirjoittajan kirjoittamasta tekstistä. Kyseessä ei siis ole tarkasti ottaen tarkoittamasi henkilöön menevä mollaus, vaan kuvaus tekstistä, johon on saattanut liittyä henkilöön menevää mollausta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä vastustaa Suomen liittymistä Natoon, mutta onko joku huomannut vastustamisen perustuvan sopimusrikkomuksiin?
X
Ilmoita asiaton viesti
Suurkiitos Matti Villikarille hallussani olevien salaisten dokumenttien mainostamisesta!
Kiitos myös, että juuri Kokoomus on nostettu tässä blogissa esille!
Villikari:
”Vaikka tunnetusti Kokoomuksessa sallitaan jäsenten vapaat mielipiteet, kysymyksessä on sentään niin vakava väite, että ihmettelen, ettei Kokoomuksen johto ole millään tavalla kommentoinut Jaakkolan väitettä.”
Kysymys ei ole minun mielipiteestäni eikä väitteistäni, sillä presidentti Koiviston loppuvuonna 1989 käynnistämän Operaatio PAXin salaiset asiakirjat puhuvat puolestani.
Kokoomuksen eduskuntaryhmää, avustajia ja puoluetoimiston henkilökuntaa olen informoinut sähköposteilla jo 30.3.2022 lähtien.
Villikari:
”… ihmettelen, ettei Kokoomuksen johto ole millään tavalla kommentoinut Jaakkolan väitettä.”
Ihmettelen samaa, sillä todella vakavasta asiasta on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
”Kokoomuksen eduskuntaryhmää, avustajia ja puoluetoimiston henkilökuntaa olen informoinut sähköposteilla jo 30.3.2022 lähtien.”
24. MAALISKUUTA 2022
MAANPUOLUSTUKSEN
KEHITTÄMISTARPEET
KOKOOMUKSEN EDUSKUNTARYHMÄN TYÖRYHMÄ
ATTE KALEVA JA JUKKA KOPRA
KATI MARTINSON
s. 13:
Koska Pariisin rauhansopimuksen sotilaalliset artiklat on jo aiemmin poistettu, ei myöskään kokonaisten joukkojen koulutukseen pitäisi olla estettä.
https://www.kokoomus.fi/wp-content/uploads/2022/03/Maanpuolustuksen-kehittamistarpeet-KOKOOMUS.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti tuo perustuu Mauno Koiviston salaisen Operaatio PaXin seuraukseen eli ja René Nybergin lähettämään valheelliseen rauhansopimukseen.
Kas, tuo on päivätty jo 24. maaliskuuta. Lähetin ensimmäisen viestini vasta 30. maaliskuuta.
”24. MAALISKUUTA 2022
MAANPUOLUSTUKSEN
KEHITTÄMISTARPEET
KOKOOMUKSEN EDUSKUNTARYHMÄN TYÖRYHMÄ
ATTE KALEVA JA JUKKA KOPRA
KATI MARTINSON
s. 13:
”Koska Pariisin rauhansopimuksen sotilaalliset artiklat on jo aiemmin poistettu, ei myöskään kokonaisten joukkojen koulutukseen pitäisi olla estettä.””
Sotilaallisia artikloja ei todellakaan ole poistettu.
Hallituksen 21.8.1990 pitämän presidentinesittelykokouksen jälkeen René Nyberg lähetti valheellisen lehdistötiedotteen, joka elää Kokoomuksen paperissa.
Tässä on Åke Wihtolin salainen muistio:
”ULKOASIAINMINISTERIÖ MUISTIO
Valtiosihteeri 24.9.1990
RAUHANSOPIMUS JA YVA
Englannin suurlähettiläs Neil Smith kävi 21.9. aamulla pyynnöstään luonani saadakseen lisäselvitystä Pariisin rauhansopimuksen III lukua koskevista aikeistamme.
Smith oli hieman yllättynyt siitä, että päätös tehtäisiin jo parin tunnin kuluttua myöntäen kuitenkin Pastisen sanoneen ”lähipäivinä”. Häntä tuntui myös harmittavan se, ettei häntä informoitu meidän taholtamme. Tähän totesin käyttäneemme normaalia tietä. Smith oli saanut tehtäväksi tiedustella, aiommeko noudattaa sopimuksen edellyttämää muutosproseduuria. Vastasin, ettemme aio muuttaa sopimusta, vaan todeta sen III osan vanhentuneen noudattaen jo aikaisemmin syntynyttä käytäntöä konsultoida vain Neuvostoliittoa ja Isoa-Britanniaa.
Smithiä kiinnosti myös Neuvostoliiton reaktio, jonka hänelle kuvasin. Hän kertoi Lontoon ajatelleen, että toimenpiteestämme saattaisi tulla ennakkotapaus Moskovalle mahdollisissa neuvotteluissa Itä-Euroopan maiden kanssa.
Kuvasin, miten muut olivat noudattaneet sopimuksiaan ja hänen sitä kysyessään totesin, ettei meillä oltu ajateltu mahdollista ennakkotapausvaikutusta. Smith oletti Lontoon julkisesti vain toteavan tapahtuneen, kuten hän aikaisemmin oli ehdottanut.
Valtiosihteeri Åke Wihtol”
Smith oli saanut tehtäväksi tiedustella, aiommeko noudattaa sopimuksen edellyttämää muutosproseduuria. Vastasin, ettemme aio muuttaa sopimusta, vaan todeta sen III osan vanhentuneen noudattaen jo aikaisemmin syntynyttä käytäntöä konsultoida vain Neuvostoliittoa ja Isoa-Britanniaa.
Pariisin rauhansopimusta ei voi muuttaa muuten kuin artiklan 22 mukaan. Juuri tätä muutosprosessuurin käyttämistä Smith oli pyydetty tiedustelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoasiainministeri Pertti Paasio 18.3.1991 suurlähettiläspäivillä Helsingissä
Viime syyskuussa Suomen hallitus ilmoitti Pariisin rauhansopimuksen III-luvun (sotilaalliset kysymykset) menettäneen merkityksensä Euroopassa tapahtuneiden muutosten johdosta. Samassa yhteydessä Tasavallan Presidentti ilmoitti tulkinnan, jonka mukaan yya-sopimuksenSaksaa koskeva maininta ei ollut samoista syistä enääajankohtainen, vaikka sopimus muilta osin olikin säilyttänyt merkityksensä. Hallitus ilmoitti sekä Iso-Britannialle että Neuvostoliitolle etukäteen tiedoksi
ratkaisunsa. On todettava, että vaikka Moskovassa ratkaisumme hyväksyttiin, esitettiin eräitä lisäkysymyksiä.Jatkokeskusteluiden jälkeen voitiin todeta, että asia oli
loppuunkäsitelty.
https://www.eilen.fi/se/2913/?language=fi
Aiheetta enempään.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakkola: ”Sotilaallisia artikloja ei todellakaan ole poistettu.”
Minä en ole missään vaiheessa kiistänyt että olisi poistettu. Päinvastoin olen tarkkaan luettuani Pariisin rauhansopimuksen Suomen liittoutumista koskevat artiklat, totean ettei se tarkoita liittoutumista puolustusliittoon. Tämän haluat kiistää, mikä implisiittisesti tarkoittaisi, että Naton tarkoitus on uhata Venäjää.
Tämä pitää paikkansa vain siinä tapauksessa, että Venäjä hyökkää johonkin Naton jäsenmaahan. Väitteesi tarkoittaa että et hyväksy YK:n 52. artiklaa. Tässä on jo riittävästi näyttöä ”surullisesta hahmosta”, ritari taisi olla liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näen tämän keskustelun jossain mielessä ohuen henkisen langan varassa olevana kytkentänä vanhaan perustuslailliseen keskusteluun, jota käytiin reippaasti yli 100 vuotta sitten, aivan toisessa maailmassa ja toisessa alisteisessa suhteessa eläessämme.
Elämä on yksinkertaisesti ajanut vuonna 1947 paperille pantujen kirjainten ohi. Maailmassa ei yksinkertaisesti ole mitään kiveen kirjoitettua voittajien tarinaa, joka ikuisesti seisoisi torilla ja jota meidän tai muidenkaan tulisi käydä kumartamassa. Silloiset voittajavallat, tilapäisessä tarkoituksenmukaisuusliitossaan, ovat viittansa moneen kertaan repäisseitä, suuria syntejä tahollaan ja osin yksissä tuumin tehneitä: Euroopan karttaviivoja on piirretty uusiksi ja osin peitelakattu piiloon.
Vuonna 1975 on istuttu vielä suuremmalla koalitiolla helteisessä Helsingissä ja ainakin muodollisesti betonoitu tuolloiset raudalla ja visvalla luodut rajat. On sovittu kolmannesta korista ja on tapahtunut siitä versoneiden ideoiden yhtyminen Ranskan vallankumouksen ja Yhdysvaltain alkukirjan ajatusten kanssa: on nähty miten keskelle Eurooppaa luodut rautaiset ja betoniset verhot ja muurit ovat romahtaneet ja kaatuneet. Kuka niiden perään on käräjiä käynyt?
Parhaillaan Venäjä käy Ukrainassa kampanjaa, jossa sen tarkoitus oli vaihtaa laillinen hallitus, asettaa tilalle Terijoen nukkehallitus, ja nyt hankkeen ajettua kiville, hakea uutta rajaa Donbassin seutuvilla, kansainvälisesti tunnustetun ja laillisen olemassa olevan rajan sijasta! Miksette vetoa tähän seikkaan, ja kymmeniin muihin?
Historia syntyy ajassa ja paikassa, voimien ja vastavoimien pyörteessä, eikä väkevin aina voita, eikä oikeus, mutta silti moni muuttuu, ja joskus jopa aidosti parempaan suuntaan.
Ei voittajien diktaatti, Pariisin rauhansopimus 1947, ole mikään maailman ja Euroopan luomispöytäkirja, eikä tie totuus ja elämä, vaan bastardiden liittouman väliaikaisen voiman luoman uuden tilanteen tuottama ”hävinneitä” sortava pakkopulla, jonka hinnan Suomi on moneen kertaan joutunut kärsimään ja maksamaan.
On täysin käsittämätöntä ryhtyä vetoamaan paperiin, jonka yli elämä on moneen suuntaan, monien kenkine toimesta, kävellyt jo ennen, ilman mitään rutinoita. Se on mitätöity monen toimesta, myös meidän, ja se on mitätöinyt itsensä monessa tulessa ja mannersiirtymässä.
Jos joku kaipaa konkretiaa tähän historiallis-efektiiviseen arviointiin, niin sopii miettiä, miten silloinen voittajavaltio, tai oikeamminkin sen tuolloin ja sittemminkin operoinut seuraajavaltio, Venäjä, on suhtautunut esim. Pariisin sopimukseen artikloineen.
Omien kommervenkkiensa jälkeen Venäjä Naton kanssa esim. 1990-luvun mittaan kävi.
Helsingin Sanomien 25-vuotta sitten -sarjassa lehti julkaisee tänään palan HS 14.5.1997 numeronsa kirjoituksesta:
”Jeltsin vaati puoolustamaan tiukasti Venäjän etuja Nato-neuvotteluissa.
(Kalle Koponen)
Moskova. –
Presidentti Boris Jeltsin määräsi neuvottelijansa valvomaan tiukasti Venäjn kansallisia etuja erityisesti sotilaallisissa kysymyksissä, kun kuudes kierros Naton ja Venäjän sopimusneuvotteluissa käynnistyi Moskovassa tiistaina.
Naton pääsihteeri Javier Solana saapui illansuussa tapaamaan Venäjän ulkoministeriä Jevgeni Primakovia.
”Presidentti vahvisti ulkoministerin neuvottelumandaatin ja sen, että venäläisten diplomaattien on noudatettava jämäkkää ulkopoliittista linjaa, joka perustuu maan kansallisten etujen turvaamiseen erityisesti sotialallisissa kysymyksissä”, Kremlin edustaja sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.
Lähes valmis asiakirja muotoilee Naton ja Venäjn suhteet tulevalla vuosisadalla, mutta Venäjän tiukat vaaatimukst saada kirjallisia turvatakuita ovat hyydyttäneet neuvotteluja.”
Jos historian arkistoista aletaan kaivelemaan erilaisia dokumentteja ja juostaan torille niitä heilutellen, on selvää, että paljon tuoreempiakin papereita löytyy ja painavampia kuin Paris 1947.
Ilmoita asiaton viesti
Jorma Jaakkola on varsin luotettava lähde. Hän on vähintään vuosikymmenen ajan kirjoittanut, ettei Suomi ole ollut päivääkään EU:n jäsen. Näin ollen meidän ei siis tarvitsisi EU:sta erotakaan ja kaiketi myös jäsenyytemme ETA:ssa olisi edelleen voimassa entisin ehdoin.
Jaakkola katsonee myös, että koska tuleva NATO-jäsenyytemme rikkoo Pariisin rauhansopimusta, jäsenyytemme tulee olemaan mitätön.
Olemme siis turvassa niin NATOn kuin EUnkin jäsenyysvelvotteilta. Saamme nauttia jäsenyyden eduista niin pitkään kuin haluamme. Ja kun emme enää jaksa, voimme vain tyynesti ilmoittaa, ettemme me ihan oikeasti koskaan jäseninä ole olleetkaan.
Tuosta toisesta asian selvittelijästä en jaksa lausua mitään. Kuten ymmärrät eduskunnasta saaduista vastauksista, asiat ”tullaan selvittämään tarkoin”. Tämä tarkoittaa sitä, että avustajat hymisevät siellä hetken ja lähettävät edustajan nimissä vastauksen kysymyksen esittäjälle.
Nato-sopimukseen ei ole kirjattu yhtään maata, jota vastaan Nato-jäsenmaat olisivat. Sotilasliiton velvotteet koskevat jokaisen jäsenmaan puolustamista hyökkääjää vastaan. Suomella on oikeus liittoutua. Ei Suomi liittoudu hyökätäkseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten ymmärrät eduskunnasta saaduista vastauksista, asiat ”tullaan selvittämään tarkoin”. Tämä tarkoittaa sitä, että avustajat hymisevät siellä hetken…”
Siitä vastauksesta ei hymistä vain eduskunnassa..
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minäkin hymisin, kun kuulin tämän henkilön kirjoittaneen ja edelleen, kun luen näitä ihan totisina kirjoittavien kommentteja.
Rauhansopimusten luonne ei ole näille ihmisille kovin selvä. Valtiot tekevät sopimukset päättääkseen sotatoimet. Sopimusten teho heikkenee rauhanajan jatkuessa eikä rauhansopimuksia päivitetä.
Ilmoita asiaton viesti
Pariisin rauhansopimus taitaa olla jollekin sen luokan fix idé, että siitä ei irti pääse.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän tuo on ja Jaakkola lienee väitteidensä kanssa aivan tosissaan. Hyvää materiaalia Venäjälle, joka voi tätäkin korttia käyttää ja on jo käyttänyt Suomea vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla Venäjä voisi korttia käyttää? Rauhansopimus on sodan päättäneen tahtotilan julistus, johon osapuolet sitoutuvat siihen asti, kunnes sopimus raukeaa joko seuraavaan sotatilaan tai johonkin toiseen valtiosopimukseen.
Venäjä voi vedota Pariisin rauhansopimukseen oikeastaan kahdella tavalla, joko pyytämällä kauniisti tai julistamalla sodan. Uhkailua se on käyttänyt vuosikymmenet, se ei enää tunnu toimivan.
Ilmoita asiaton viesti
Muotoilin huonosti eli Venäjä voisi käyttää propagandamielessä näitä sopimuksia ja Maria Zaharova jo taisi näin kommentoida.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin. Kyse on vain elementistä uhkailujen välissä. Rauhansopimus on vain lupaus toimia sovittujen elementtien välimaastossa ja toimii ainoastaan niin kauan kuin voittaneella osapuolella on intressejä ja voimaa huolehtia sopimuksen noudattamisesta.
Ilmoita asiaton viesti