”EU:n heikkous ei ole vahinko vaan jäsenmaiden poliittinen valinta”

Hesarin pääkirjoitustoimittaja Anna-Liina Kauhanen kirjoittaa tänään ansiokkaasti EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta: ”EU:n heikkous ei ole vahinko vaan jäsenmaiden poliittinen valinta”

Mitä sitten tarkoittaisi, jos EU:lla olisi yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka? Olisiko EU silloin liittovaltio? Ei mielestäni. Enemmän liittovaltion piirteitä syntyy yhteisesestä (federaation) kriisirahastosta ja rahanjakoautomaatiosta heikosti talouttaan hoitaville jäsenmaille (osavaltioille).

EU:n tulisi noudattaa samanlaista politiikkaa kuin Venäjä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka pitäisi hoitaa keskitetysti. Tämä edellyttäisi EU:lta toimivaltaltaista ulkoasiain komissaaria sekä turvallisuuskomissaaria.

Venäjän kannalta EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka olisi huono asia. Enää ei onnistuisi ”hajota ja hallitse –politiikka”, kun asioista pitäisi neuvotella ”Brysselin” kanssa (eikä Haaviston).
EU:n heikkous ulkopolitiikassa näkyy hyvin Venäjän muuttuneessa suhteessa Euroopan Unioniin. Venäjä haluaa lyödä kiilaa EU:n riveihin ja heikentää Euroopan Unionin vaikutusvaltaa.

Ulkoministeri Lavrov kertoi, että oppositon käsittely on Venäjän sisäinen asia. Samalla hän varoitti EU:a lisäämästä talouspakotteita, jotka hänen mielestään ovat laittomia. Siis laittomia! mutta hän ei kertonut minkä maan lakien mukaan laittomia.

Olkoon sitten niin, jos opposition käsittely on Venäjän sisäinen asia, niin aivan yhtä hyvin on EU:n sisäinen asia kenen kanssa käydään kauppaa. Myyjän ei ole pakko myydä eikä ostajan ostaa. Kaupan ehtona voi olla muutakin kuin hinta ja laatu.

Kansainvälisten sopimusten noudattaminen (mm. ihmisoikeussopimus) ei ole valtion sisäinen asia. Valitettavasti sopimusrikkomuksista ei ole muita tehokkaita sanktiota kuin pakotteet, tilien jäädytykset, maahantulokiellot ja boikotit. (esim. jääkiekon mm-kisat).

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu