Fortumin omistukset Venäjällä

Kauppalehden kuva

 

 

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Fortum myy tappiolla omistamansa  12 sähkön- ja lämmöntuotantolaitosta  Venäjällä.

Fortumilla on paraikaa käynnissä voimalaitosten myyntiprosessi, jossa tarjousta harkitsee venäläisen Kommersant-lehden tietojen mukaan ainakin kaksi Venäjän valtionyhtiötä, Gazprom ja Inter RAO.

Kun ostajakandinaattina mainitaan Gazprom, tulee mieleen voitaisiinko kauppahinta sopia kaasuna? Miten EU suhtautuisi tähän? Luulisi, että ainakaan saksalaiset eivät vastustaisi. Osamaksuna voisi olla myös venäläinen huoltamoketju Teboil. Fossiilisten polttoaineiden jakeluketjun arvo ei ole kovin suuri ja luulisi että venäläisellä LUK-oil yhtiöllä olisi halu päästä siitä eroon.

Kun Putin käyttää kaasutoimituksia kiristysruuvina ”länttä” vastaan, kaasun käyttö maksuvälineenä saattaa olla vaikeaa tai mahdotonta. Mutta venäläiset tietävät myös sen, ettei Eurooppaan toimitettavaa kaasua voi kädenkäänteessä myydä muualle ja jos ja kun, etenkin Saksa tekee kaikikensa korvatakseen venäläisen kaasun, ”pää voi tulla vetäjän käteen” hyvinkin pian.

+3
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu