Hand i Hand

 

Suomen johtajat ovat vakuuttaneet, että menemme Natoon Ruotsin kanssa käsi kädessä. Samaa ruotsalaiset vakuuttelivat aikanaan EU jäsenyydestä. Lopulta kyllä mentiin Euroopan Unioniin yhtä aikaa, mutta tuskin käsi kädessä.

Nyt käytetään samaa retoriikkaa mutta tilanne on aivan eri.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa Unto Hämäläinen kuvaa tilanteen näin:

”Presidentti Biden kysyi Ruotsin pääministerille Magdalena Anderssonilta haluaisiko hän keskustella Natoon liittymisestä. Andersson ei kuitenkaan lähtenyt Washingtoniin, vaan Helsinkiin tapaamaan pääministeri Sanna Marinia  ja presidentti Niinistöä.

Tapaamisissa Anderssonille kerrottiin jokseenkin suoraan, että Suomi ryhtyy valmistelemaan hakemusta ja todennäköisesti pyrkii jäseneksi jo keväällä. Ruotsia toivottiin mukaan.

Seuraavalla viikolla Andersson kuitenkin ilmoitti, ettei Ruotsi ole hakemassa Natoon. Ruotsin kielteinen kanta ei enää vaikuttanut Suomen päätöksentekoon – edes hidastavasti. Jo maaliskuun lopulla varmistui, että Suomen valtiojohto kannatti jäsenyyden hakemista. Ruotsia toivottiin mukaan. Parin viikon kuluttua Ruotsin demarihallitus päättikin pyörtää kielteisen kantansa.”

 

Jos käy niin, että lopulta  Turkki ratifioi vain Suomen jäsenyyden, kuinka kauan Suomen kannattaa odotella Ruotsia? Jos Suomen ”käsi kädessä Ruotsin kanssa” tarkoittaa todella ehtoa eikä toivetta, silloin tuo ehto olisi tullut kertoa jo hakemuksessa.

On näkynyt perusteluja sille, että molempien jäsenyys samaan aikaan olisi hyvä tai suorastaan välttämätöntä käytännön järjestelyiden kannalta.  Niin varmaan, mutta eikö Suomen etu ole kuitenkin etusijalla.

Presidentti Koivisto päätti puheensa Paasikivi-seurassa:

”Oman maan ja kansan parasta on pyrittävä ajamaan. Sitä eivät kaikella varmuudella muut tee.”

+2
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu