Järkkyykö Itämeren vakaus?

Missä on paras  ”vakaus”?

 

Eräs peruste Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuudelle on ollut, että Itämeren vakaus järkkyy jos liitymme Natoon. Ei Itämeri järky, se pysyy ennallaan vaikka sen reunavaltiot parantavat puolustustaan liittoutumalla sotilaallisesti. Tietenkin reunavaltioiden liittoutuminen muuttaa voimasuhteita ja voihan sitä kutsua ”järkkymiseksi”.   Järkkyminen alkoi jo kun Saksat yhdistyivät. Valtava (7 richterin) ”järistys”tapahtui kun Puola ja Baltian maat liittyivät Natoon.

Itämeri ei ole Naton meri. Sen reunavaltioilla on edelleen samat aluevedet kuin ennen Natoon liittymistä. Valtaosa Itämerestä on kansainvälistä merialuetta, missä kaikkien maiden (myös Venäjän) aluksilla on vapaa kulkuoikeus. Tämä tarkoittaa rauhanaikaa. Natoa vastaan sotivan maan aluksien kulku voidaan nyt, Suomen ja Ruotsin liityttä Natoon, aika tehokkaasti estää. Toki se tarkoittaa ”järkkymistä” mutta sitähän sota on aina.

Sanoilla luodaan mielikuvaa. Kun katsoo tuota kuvituskuvaa, jokainen voi tykönään miettiä ”Itämeren vakaukautta”.

Kielikuvia ovat myös, että ”Venäjä on Naton piirittämä ja että se on ahdettu Suomenlahden perukkaan”. Vaikka Neuvostoliitto aikoinaan miehitti osaa Itämeren rantavaltioita, se ei muuta sitä tosiasiaa, että Venäjä on edellee samassa paikassa kuin ennenkin. Venäläisillä aluksilla on samat kulkuoikeudet kuin kaikilla muillakin.

Hyvä uutinen oli myös Venäjän ilmoitus, että Suomen ja Ruotsin liittyminen ei aiheuta Venäjän turvallisuudelle ongelmaa. Ehkä Putinkin on lukenut Paasikiven muistelmia: ”Tosiasiain tunnustaminen on viisauden alku” (vai miten sen nyt menikään?)

+4
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu