Kolmikanta

Lainvalmistelu on monivaiheinen prosessi, ja tarkoituksena on aikaansaada perusta oikeudenmukaiselle ja toimivalle yhteiskunnalle. Vuoropuhelu eri sidosryhmien kanssa on tehokas lain valmistelutapa. Tämä lähestymistapa korostaa päätöksenteon avoimuutta ja monipuolisuutta, jotta lopputuloksena syntyvät lait heijastavat laajasti yhteiskunnan tarpeita.
Yhteistyöllä pyritään varmistamaan, että lainsäädäntöön liittyvät päätökset ovat tasapainoisia ja ottavat huomioon eri osapuolten näkemykset. On myös huomattava, että keskustelu eri sidosryhmien kanssa on hallituksen keino hankkia tietoa, se ei missään nimessä tarkoita, että sidosryhmillä olisi päätösvaltaa asiassa, saati sitten veto-oikeutta.

Työelämää koskevassa lainvalmistelussa ”kolmikantainen” tarkoittaa kolmen osapuolen: hallituksen, työntekijäjärjestöjen ja työnantajärjestöjen neuvotteluja.
Työmarkkinajärjestöt ovat etujärjestöjä ja edustavat työntekijöiden ja yritysten etuja tuoden käytännön näkökulmia ja asiantuntemusta lainsäädäntöprosessiin. Hallituksen, edustaessaan Suomen kansaa, on nähtävä kaikkien kansalaisten etu.

Vaikka kolmikantainen lainvalmistelu tarjoaa monia etuja, se ei ole ilman haasteita. Erilaisten näkemysten yhteensovittaminen voi olla haastavaa. Nyt hallitus on valmistelemassa työelämään paljon muutoksia joilla mm. rajoitetaan poliittisia lakkoja. Ay-liike vastustaa voimakkaasti rajoituksia ja on kiirellä mobilisoinut poliittisia lakkoja ennen kuin poliittisten lakkojen rajoitukset tulevat voimaan.

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu