Kysymyksiä oikeusoppineille

Presidentillä on tapana puhua joskus hieman kryptisesti niin että jokainen voi tulkita sanoman haluamallaan tavalla.  Mitä hän tarkoittaa ”sopimusten ajantasaisella soveltamisella”?  Juristin lausumana tämä on aika erikoista.

 

Presidentin pitämä puhe valtiopäivien avajaisissa herätti muutamia kysymyksiä.

Mikä oli demilitarisointisopimuksen alkuperäinen tarkoitus kun siinä todetaan ”etteivät nämä saaret koskaan tule aiheuttamaan vaaraa sotilaalliselta kannalta,”?

Mitä saaret vaaralliseksi tekevä ”linnoitus” tarkoittaa?

Kenelle saarista on vaaraa?

Voidaanko Ahvenanmaata käyttää hyökkäystarkoitukseen?

Valvooko Venäjän konsulaatti sitä, ettei Suomi aseta saarille puolustus- vai hyökkäysaseita Venäjää vastaan?

Nykyteknologialla puolustus (ja hyökkäys) voidaan hoitaa kauempaakin eli Venäjän ”valvonta” Ahvenanmaan saarilla on turhaa?

Ovatko sopimukset, millä ei ole mitään merkitystä enää, itseisarvo, joita erityisesti pienten valtioiden tulee kunnioittaa?

Miten Suomen Natojäsenyys vaikuttaa Ahvenanmaan alueen puolustussuunnitelmiin, vai onko siitä vastaaminen pelkästään Suomen asia?

Pitäisikö ”sopimuksia soveltaa ajantasaisesti”?

Onko Ahvenanmaan demilitarisointi sotilaallinen asia?

(wikitekstiä)

”Saksan jälleenyhdistyttyä 1990 ja Saksan saavutettua täyden suvereniteetin Suomi julisti yksipuolisella päätöksellään Pariisin rauhansopimuksen sotilaallisista rajoituksista ydinasekieltoa lukuun ottamatta mitättömiksi syyskuussa 1992.[11] Suomi on ollut mukana ydinsulkusopimuksessa vuodesta 1970 pysyen ydinaseettomana.[12] Suomi oli tiedottanut aikeestaan Neuvostoliiton seuraajavaltio Venäjälle ja Britannialle, jotka vastasivat ennen päätöksen tekemistä eivätkä asettuneet vastustamaan.[13]

Pariisin rauhansopimus raukesi lopullisesti Suomen liityttyä vuonna 1995 samaan taloudellis-poliittiseen yhteenliittymään, Euroopan unioniin, jossa mukana oli sopimuksen toisen osapuolen allekirjoittajamaista Britannia (v:een 2020). Sotilaallisesti raukeamisen voidaan katsoa täysin sinetöityneen, kun Suomi liittyi Pohjois-Atlantin sopimusjärjestöön (Nato) vuonna 2023. Pariisin rauhansopimuksen raukeaminen ei vaikuta voimassa oleviin rajasopimuksiin.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pariisin_rauhansopimus_(1947)

 

Jos tuo wikipedian kertomus pitää paikkansa, ainoa Suomea sitova sopimus Ahvenan demilitarisoinnista on vuoden 1922 sopimus 10 allekirjoittajamaan kesken, joista Ruotsia lukuunottamatta kaikki ovat Naton jäsenmaita.   Tämän mukaan myös Venäjä konsulaatin toiminta ei perustuisi enää mihinkään sopimukseen.

 

Tässä taas oikeusoppineille pohdittavaa!

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu