Miksi Suomessa on hallituskriisi vaikka hallitus nauttii Eduskunnan luottamusta?

Kari tunsi vaalilupaukset

Suomen ammattijärjestöt ovat sitä mieltä, että hallitusohjelma on väärä ja sen totetuttaminen pitää lopettaa. Vaatimustensa tueksi se on järjestänyt vientitieollisuuden pysäyttävän poliittisen lakon. Hallitus on ”puun ja kuoren välissä”, jatkaako ohjelmansa toteutusta vai pyytääkö eroa.

Jos pääministeri esittäisi eronpyynnön ja jos uutta hallitusta ei pystytä järjestämään, edessä on uudet vaalit. Kun hallitus jatkaisi toimitusministeristönä, poliittiset lakot päättyisivät heti.

Mitä mieltä ovat kansalaiset. Vuosi sitten eduskuntavaaleissa hallituspuolueet saivat vahvan kannatuksen siitäkin huolimatta, että vaalitupauksissa lupasivat ”verta ja kyyneliä” kun joudutaan tervehdyttämään valtion taloutta. Oppositio on sitä mieltä että kansalaisille on valehdeltu eli työelämän muutoksista eikä leikkauksista puhuttu ennen vaaleja.

Naton jäsenyydestä luvattiin järjestää äänestys, mutta kun useissa mielipidetiedusteluissa selvisi, että kansalaiset kannattivat liittoutumista, äänestystä ei järjestetty. Siihen oli tietysti sekin syy, että jos tulos olisi ollut kielteinen, se olisi ollut Putinille avoin valtakirja.

Mielipidetiedusteluilla pystyttiin välttämään äänestys Natosta. Voitaisiinko nyt menetellä samoin? Kysyttäisiin onko hallituksella kansan tuki eli pitäisikö hallituksen erota (kyllä / ei).

Jos kansalaiset antaisivat tukensa hallitukselle, poliittisten lakkojen jatkamiselle ei olisi perusteita. Viimeaikoina tehdyissä mielipidetiedusteluissa KOK ja PS eivät ole menettäneet kannatustaan merkittävästi eikä vastaavasti SDP ole lisännyt kannatustaan. Tästä voi päätellä, etteivät kansalaiset koe, että heille olisi valehdeltu ennen vaaleja.

Hallituksen eronpyyntö tässä vaiheessa voi vaikuttaa periksi antamisena, mutta ei välttämättä. On siinä sekin mahdollisuus, että kansalaiset antavat hallitusohjelmalle uudelleen tukensa. Ainakin silloin tietävät mitä muutoksia on tulossa. Eikä tämä koske ainoastaan hallitusta, oppositiolle kysymyksessä olisi vielä suurempi ”uhkapeli”. Jos kävisi niin että hallitus saisi uudelleen kannatuksen, se olisi vasemmistolle ja sen ulkoparlamentaarisille apujoukoille kova paikka, josta toipuminen veisi vuosia. UKK:n sanoja lainaten: ”S-tanan tunarit”.

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu