Paras Hallitus
Paras hallitus olisi kaikkin parhaiden osaajien muodostama.
Hallituksen tarkoituksena on hoitaa yhteisönsä (kansalaiset, osakkeenomistajat, jäsenet, jne,) tavoitteita. Toimet, miten niihin päästäisiin pitäisi suunnitella hyvin.
Suomen Hallituksen tarkoituksena on hoitaa Suomen etuja, että kansalaiset saisivat parhaan mahdollisimman olon.
Miten asiaa nyt hoidetaan? Eduskuntavaalien voittaja pääsee muodostamaan hallituksen.
Minulla on ehdotus vaihtoehdoksi.
Hallitusta ei muodostettaisikaan näin vaan niin, että eniten ääniä saanut puolue kutsuisi muilta eduskuntaan valituilta puolueilta ehdotuksensa eri alueiden ministereiksi.
Tällöin valintaperuste ministeriksi olisi osaaminen. Jokainen puolue ehdottaisi parhaat kykynsä ministeriksi.
Uskon, että näin saataisiin paras hallitus.
PS. Jos Hallitukseen kuuluisivat kaikki puolueet, missä olisi oppositio. Helppo vastaus: puolueiden sisällä.
Jotenkin kiinnostaisi sellainen järjestelmä, jota olisivat kehittämässä kaikki Suomen parhaat voimat puolueista riippumatta.
Ei ka ole liikaa toivottu?
Tiedän hyvin, ettei näin menetellä missään muussakaan maassa ja miksi Suomi olisi ensimmäinen rikkomaan perinteistä kaavaa, siitä huolimatta, että haluamme olla luokan priimuksia.
Entä ulkopuoliset puolueet?
Piraattipuolue esimerkiksi ovat kaikkein vahvimmat hallitsemaan tietotekniikkaa ja -liikennettä koskevia lakiasioita. Nykyiset istuvat puolueet kun eivät ymmärrä yhtään mitään siitä.
Ilmoita asiaton viesti
No, ehdotuksia vaan parhaista osaajista myös piraattipuolelta. Jos ylipäätään järjestetään vaaleja, jossain pitää pistää raja, esim. Villikarin puolueen yhden äänen puolueen voisi aivan hyvin ohittaa vaikka laittamalla ääninkynnyksen, mikä nyt kai on olemassa?
Ilmoita asiaton viesti
Väärin vastattu. Kun luin tarkemmin kommenttisi, huomasin, että tällä alalla on Piraattipuolueella paljon osaajia, ehkä hallituskessakin olisi tähän tietoon suoraa tarvetta.
Tätä tietoa tarvitsemme varmasti jatkossa yhä enemmän. Nämä osaajat ovat elintarkeitä havaitesmaan turvallisuutemme uhkat etukäteen.
Siis puolueista riippumatta tieto on valttia. Näin sanoo vanhoja suomalaisia arvoja kunnioittava mv.
PS. Väinö Linna teki paljon, että ymmärrettäisiin miksi. Vastuuta yhdelle miehelle historiasta ei voi jättää jos kyky ymmärtämykseen ei riitä. Mielestäni asia saataisiin loppuunkäsitellyksi jos pyydettäisiin anteeksi ja kerottaisiin että väärässähän oltiin. Väärin toimittiin kummallakin puolella mutta sen ei saisi eää estää sitä, etteikö yhdessä, suomalaisina voitaisi toimia yhdessä. Uskon vahvasti, että pystymme kokoamaan parhaat voimamme ja pystymme jättämään taaksemme ikävät muistot vääryyksistä puolin ja toisin.A
Ilmoita asiaton viesti
Juu, tuo leimakirves on aika paha työkalu.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavan dilemman parissa on pähkäilty ennenkin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Platonin_poliittinen_filosofia
Ilmoita asiaton viesti
Ministereiksi pitäisi tosiaankin saada päteviä henkilöitä, eikä pyrkyreitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei pyrkyreitä päästetä ministereiksi, niin silloin ~90% ministereistä pitäisi nimittää eduskunnan ulkopuolelta.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Peruskoulun opettaja ei ole paras vaihtoehto valtiovarainministeriksi, eikä perushoitajalla ole työn puolesta muodostunut osaamista ministerin toimen haasteisiin.
Yli puoluerajojen ministeriksi osaamisen, sekä oikean ja rehellisen CV n kautta. Eduskunta voi sitten arvioida hallituksen toimien oikeellisuutta ja vastaako ministerien toimet sovittuja / luvattuja asioita.
Toki, tuo on vain kaunista teoriaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta älykkyyttä ei opi mutta oppia saa toki lukemalla ja oppiarvo todistaa vähintäänkin sinnikkyydestä. Mielestäni kokemus ja se mitä on saanut aikaan merkitsee enemmän kuin pelkästään hieno luettelo oppiarvoja. Suomessa on ja on ollut lukuisia huippuälykkäitä poliitikkoja ja virkamiehiä. Mainitsen vain yhden: ylioppilas Max Jakobson.
Puoluepolitikoinnissa on se ikävä puoli, että poliittisen vastustajan hyviäkin ehdotuksia vastustetaan taktisista syistä. Ja tietenkin paljon parjatut virkanimitykset. Uskolliselle puolueen soturille pitää saada palkkiovirka.
Ilmoita asiaton viesti
Tulisi erikoinen tilanne jos persut voittaisivat vaalit, mutta yhtään persuministeriä ei voisi nimittää jos kyvykkyys olisi kriteerinä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei puolueen olisi pakko ehdottaa ministereitä vain jäsenistöstään.
Se, että joku puolue voittaa vaalit voi merkitä kahta asiaa: ollaan tyytymättömiä nykyiseen ja uskotaan, että voittanut puolue pystyy parempaan. Käytännössä suurta muutosta ei yksi puolue (onneksi) saa aikaiseksi.
Ikävä kyllä oppositio tarkoittaa käytännössä kehitysjarrua kun sen pitäisi olla neuvonantaja. Tästä on vanha vitsi kun eräältä kansanedustajalta kysyttiin mitä hänen puolueensa sai valtiopäivillä aikaan: ”No se saatiin aikaan, etteivät muut saaneet mitään aikaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Virkamieshallitus on vanha keksintö. Urho Kekkonen nimitti välillä niitäkin, ehkä ihan puhtaasta vaihtelunhalusta? Ainakin vallantäyteyteen vakavasti sairastuneen Urkin Etyk-kabinetti vuonna 1975 koostui ammattiministereistä.
Eduskunnan tukeen tuollaiset asiantuntijahallitukset eivät voisi luottaa varsinkaan, kun rahvasta liehakoivat populistit ovat voimainsa tunnossa. En kaipaa hallitusrulettia, jossa valtioneuvoston ovi käy koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien puolueiden hallitusta en pidä järkevänä ajatuksena, mutta mikäänhän ei estäisi nykysysteemissäkään suurimman eduskuntaryhmän edustajaa aloittamasta neuvotteluja sillä, että pyytää kaikilta ryhmiltä ensin ehdotukset pätevimmiksi ministereiksi.
Itse olen tähän asti ollut sitä mieltä, että parasta on aloittaa ohjelmakysymyksistä, mutta jos vuonna 2023 on yhtä nopeasti muuttuva kansainvälinen kriisi kuin nyt, asia voi olla toinen.
Ilmoita asiaton viesti