Putin ei halua Natoon uusia jäseniä.

Putin toisti vaatimuksensa:  Nato ei saa laajentua.   Oikeastaan Puninin pitäisi vaatia jokaiselta Naton jäsenmaalta erikseen, ettei yksikään  jäsen saisi hyväksyä yhtään uutta jäsenhakemusta.    Tottakai sellaisen toiveen voisi tehdä diplomaattien välityksellä hiljaisesti mutta  julkinen vaatimus on törkeää puuttumista sisäiseen päätöksentekoon.   Vielä törkeämpää  olisi vaatia,  ettei yksikään valtio saisi hakea Naton jäsenyyttä.  Noin selvään puuttumiseen toisen valtion sisäiseen päätöksentekoon  Putin ei sentään ole kehdannut  lähteät,  päinvastoin.  Venäjä on virallisesti ilmoittanut että Natojäsenyyden hakeminen on Suomen oma asia.  Pitääkö tämä ymmärtää niin, että Suomen liittyminen ei sitten laajentaisi Natoa???

Tässä ei tunnu olevan mitään järkeä,  Naton jäsenyyttä saa vapaasti hakea, Naton   jäsenmaat saavat  vapaasti päättää uudesta jäsenestä, mutta Nato ei saa laajentua.

Onko tämä sitä venäläistä logiikkaa?  Sama tilanne kuin siinä, että mikään ei pelaa mutta kaikki järjestyy.

Käytännössä näitä uusia jäseniä voisivat olla esim.  Georgia, Ukraina, Ruotsi ja Suomi.  Olisivatko nämä uudet jäsenet todellinen uhka Venäjän turvallisuudelle.  Eivät varmasti.   Miksi Putin sitten on niin huolestunut Naton uusista jäsenistä kun hän syyttää, että vanhat jäsenet ovat tuoneet ohjuksia (ohjuspuolustusjärjestelmän) Venäjän rajan tuntumaan?

 

Olen aiemmin täällä kirjoittanut, että vaikka näiden uusien jäsenten natosopimukseen lisättäisiin pykälä, että sitoutuvat olemaan hyökkäämättä Venäjän kimppuun, se tuskin rauhoittaisi Putinin pelkoa, mikä ei tietenkää ole aitoa.    Kun Putin niin innokkaasti vaatii Natolta turvatakuuta,  ei kai puolustusliitolle pitäisi olla mitään estettä sille, että antaisi sen turvatakuun.  Nato voisi siis vastavuoroisesti ehdottaa, että Naton ja Venäjän välille solmittaisiin hyökkäämättömyyssopimus (ilman etupiirejä).    Mikä siis on koko teatterin tarkoitus?   Tähän on  parikin selitystä.

Ensinnäkin  sisäpoliittisista syistä Putin tarvitsee äiti-Venäjää uhkaavan vihollisen.  Sellainen yhdistää kansan.  Mikä olisi parempi vihollinen kuin Nato.  Ei tarvitse nimetä erikseen Naton jäsenmaita, joiden osalta voi ongelmitta jatkaa ”hajoita ja hallitse” -peliä.

Toiseksi  Putin potee pahaa alemmuuskompleksia.   Näillä uhoamisilla pikkumies sai haluamaansa huomiota.   Maailmanpolitiikassa todelliset mahtimaat, Kiina ja Yhdysvallat jättävät varjoonsa Venäjän, entisen   todellisen suurvallan Neuvostoliiton perillisen.   Nyt suurvalta-aikaa voi  vain haikeasti muistella punakoneen CCCP paidoilla, vaikka turpaan tuli silti kiakkoleijonilta.   Hieman balsamia haavoille tulee, kun Bideeni sentään ottaa yhteyttä videopuhelulla.  Kun Obama sai Nobelin rauhanpalkinnon, mielestäni se kuuluisi antaa myös Putinille, jos pikkumies siten tuntisi olevan merkittävä valtiomies.

Onko patologinen valehtelu lääketieteellisesti todettu sairaus, oireyhtymä?  Mitenkähän tämä tuli mieleen kun katselin pätkän Putinin  lehdistötilaisuutta.

 

+15
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu