Putinin vai Venäjän sota?

Helsingin Sanomat haastatteli brittitohtori McGlynniä, joka kävi Helsingissä esittelemässä kirjaansa  ”Venäjän sota”. Juttu on 8.9. ilmestyneessä Hesarissa ja sen on kirjoittanut Elina Saarilahti.

”Jade McGlynn ei kysy, tukevatko tavalliset venäläiset maansa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Hän kysyy, miksi venäläiset tukevat sitä. Hän ei usko, että kaikki venäläiset olisivat syyllisiä sotaan. McGlynn kertoo kuitenkin uskovansa ”kollektiiviseen eettiseen vastuuseen”.”
——-
Näen Venäjän tilanteessa paljon samaa kuin Saksassa oli 1935-1945. Saksassa juutalaisten vaino kyllä nähtiin ja sitä pidettiin propagandan vuoksi jopa perusteltuna. Venäjällä Ukrainan sotaa perustellaan kansalaisiolle samasta syystä, ukrainalaiset fasistit ja natsit ovat uhka isänmaalle. Suuri osa kansalaisista kyllä tietää totuuden, mutta siitä pitää vaieta, oman turvallisuuden vuoksi.
Kysymyksessä on, kuten tohtori McGlynn toteaa, kollektiivisesta ja eettisestä vastuusta. Siksi Lännen talouspakotteita pitää kiristää vielä niin, että se koskisi kaikkia ”kollektiivisessa vastuussa” olevia. Jos viisumihakemukseen sisältyisi sanoutuminen irti Venäjän sotarikoksista Ukrainassa, Putinin hallinto saisi tietää, että ulkomaille on päässyt vain täyttämällä tuon ehdon. Siitä saattaa sitten olla jälkiseurauksia. Näin toteutuisi presidentti Niinistön lausuma: ”Naamiot on poistettu”. Enää ei riittäisi pelkkä näytteleminen sodan vastustajaksi.

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu