Ruotsin puolueettomuus

Puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan jokaisella valtiolla on oikeus tehdä itsenäisiä turvallisuuspoliittisia valintoja. ”Se ei ole neuvoteltavissa” Me pysymme liittoutumattomana.

Puolustusministerin mukaan Ruotsi pitää tiukasti kiinni omasta linjastaan. ”Kannanmuutos voi muuttaa koko turvallisuuspoliittista tilannetta”, Tuskin tosiaioiden tunnustaminen muuttaisi mitään sillä Ruotsin liittoutumattomuutta ei usko kukaan.

Ruotsi on liittoutunut Euroopan Unioniin ja  Lissabonin sopimukseen, missä otettiin keskinäistä puolustusta koskeva lauseke, jonka mukaan kaikilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa apua hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jäsenvaltiolle.

Sen lisäksi Ruotsi on tehnyt sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa puolustusyhteistyöstä mihin sisältyy sotilaallisen avun antaminen.

Hultqvistin ilmoitus: ”Emme ole menossa Natoon nyt tai myöhemmin on nähtävä tuota Yhdysvaltojen antamaa ”turvatakuuta” vasten.   Miksi menisivät Natoon kun paremman suojan takaa Yhdysvallat varmemmin ja nopeammin eikä Venäjäkään ole siitä pahastunut.

Puolueettoman Ruotsin” puolustusministerin havainnot ovat hyviä: ”Venäjän toiminta uhkaa koko eurooppalaista turvallisuusjärjestystä. Tilanne on ennenkuulumattoman vakava. En näe, että tilanne on ollut näin vakava sitten kylmän sodan. Venäjän vaatimukset ovat ristiriidassa YK:n periaatteiden kanssa.”

Pääministeri Andersson on kutsunut kaikki puolueet koolle Venäjän toimien takia.

Nämä Hultqvistin havainnot pitäisi ottaa vakavasti myös Suomessa. Toivottavaa olisi, että meilläkin pääministeri kutsuisi puolueet ”diskuteeraamaan” tilanteesta.

Hultqvist pitää tärkeänä Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyötäYhteistyö toimii todella hyvin.” (rauhan aikana)

+6
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu