Suomen ja Ruotsin sotilaallinen puolustusliitto

Kiristynyt turvallisuuspoliittinen tilanne on saanut aikaan Suomessa ja Ruotsissa vilkkaan keskustelun liittoutumisen tarpeesta. Ruotsin kanta on selvä: Ei Natolle.

Omituista, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kertoo, että Ruotsi pitää kiinni puolueettomuudestaan mutta kertoo samanaikaisesti, että Suomella ja Ruotsilla on yhteinen puolustusliitto. Tosin tuo ”liittoutuminen” kerrotaan verhotusti ” Suomen ja Ruotsin yhteistyönä, joka ulottuu tilanteisiin, jotka ”eivät ole enää rauhaa”. Tuskin puolustusministeri tarkoittaa sodanaikaista yhteistyötä ”knäckebröd och ullstrumpa” -tuotannossa.

Miksi turvallisuuskeskustelu on ajankohtainen? Puolustusministeri Hultqvist on todennut mm. että ”Venäjän toiminta uhkaa koko eurooppalaista turvallisuusjärjestystä. Tilanne on ennenkuulumattoman vakava. En näe, että tilanne on ollut näin vakava sitten kylmän sodan. Venäjän vaatimukset ovat ristiriidassa YK:n periaatteiden kanssa” .

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo, että sotilaallinen liittoutumattomuus on palvellut Ruotsia hyvin. Ulkoministeri ei näköjään laske sotilaallisia yhteistyösopimuksia liittoutumiseksi. Jos Yhdysvaltojen, Britanian ja Suomen kanssa tehdyt puolustusyhteistyösopimukset eivät ole ”liittoutumista” niin mitä ne sitten ovat. Ulkoministeri Linden mukaan on tärkeää, että USA, NATO JA EU ovat yksimielisiä Venäjän uhasta ja siitä miten siihen reagoidaan. Suomea Linde kutsuu ”tärkeimmäksi kumppaniksi”, muistamme vielä sloganin vuodelta 1940 : ”Finlands sak är vår”.

Toisaalta Ruotsin edun mukaista olisi Suomen liittyminen Natoon. Silloin Ruotsi olisi natomaiden ympäröimä ja ennen kaikkea puskurimaa Suomi olisi natovahvistettuna entistäkin parempi suoja.

+3
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu