Syyllistyikö Kekkonen epäasialliseen käyttäytymiseen kun nimitteli virkamiesryhmää saatanan tunareiksi?

Veli Merikoski oli maankuulu oikeustieteilijä ja ministeri. Hänen vetämänsä pääjohtajista ja professoreista koostunut virkamiesryhmä arvosteli poliittisia virkanimityksiä, jotka rappeuttivat hallintoa. Kiivastunut Kekkonen nimitti myllykirjeessään Merikoskea ryhmineen ”saatanan tunareiksi”.

Minkälainen kielenkäyttö tai käyttäytyminen on asiallista? Kas siinäpä hankala kysymys, ”Aika aikaa kutakin” saattaa olla oikea vastaus. Käyttäytymissäännöt ovat muuttuneet oman muistini aikana valtavasti. Työpaikan ruokalassa vedettiin sauhut ruuan päälle. ”Työpaikkaromanssit” sallittiin pomolle jopa työaikana. Naispuolisia reikäkorttilävistäjiä pomo kutsui ”pompuloiksi” jne jne. Jokainen lukija löytää varmaan esimerkkejä käyttäytymisestä, mikä oli omana aikanaan ”normaalia”.

Onneksi tämä aika on jäänyt historiaan. Vähintäänkin herätys tuli ”Mee Too” kampanjassa. Häirintää alkoi paljastumaan siellä ja täällä kun huomattiin, ettei kertomista tarvitse hävetä.

Wille Rydmannia syytettiin epäasiallisesta käyttäytymisestä nuoria naisia kohtaan. Vuonna 2014 rikoslakiin tuli säännös seksuaalisesta ahdistelusta. Sen mukaan koskettelemalla tehty, seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaava teko on rangaistava.

 

Syyttäjällä ei ollut näyttöä, että Wille olisi kosketellut väärin.

Onneksi tämä tämä tapaus käsiteltiin ja päätyi näin. Siitä pitäisi oppia se ettei pelkkä ”me too” mene aina läpi ja toisaalta se, että viimeistään nyt annettiin joitakin piirteitä asialliseen käyttäytymiseen, niin ettei asemaa käytettäisi väärin. Nuorten ja tasa-arvoisten suhteisiin tällä kohinalla tuskin on mitään merkitystä.

 

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu