Turvapaikka ja oleskelulupa

Suomesta voi saada turvapaikan, jos hakijalla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan vainotuksi hänen alkuperänsä, uskontonsa, kansallisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

Lisäksi edellytetään, että hän ei voi pelkäämänsä vainon vuoksi turvautua kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa viranomaisten suojeluun.

Ei siis voi turvautua kotimaansa viranomasiin.

YK:hon kuuluva pakolaisapujärjestö UNHCR:n keskeisin tehtävä on etsiä sijoitusratkaisuja pakolaisille ja muille suojelua tarvitseville. Tällaisia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi kotiinpaluu, turvapaikkamaahan integroituminen tai sijoittaminen johonkin muuhun maahan. 

Pakolaisten auttaminen on tietenkin hyvä asia mutta eikö pakolaisuuden syihin YK voi tehdä enempää?

Mitä sitten pakolaiskysymykselle voisi tehdä?

Parasta olisi tietenkin, että tilanne pakolaisen kotimaassa saataisiin korjattua. Eikö tälle asialle voi tehdä mitään? Mielestäni voi.

Kysymys ei ole enää puuttumista suvereenin valtion sisäisiin asioihin silloin kun kyseisen maan toiminta vaikuttaa ulkopuolisiin valtioihin. Useimmiten kysymys ei olekaan viranomaisten kyvyttömyydestä, vaan siitä, että viranomaiset itse syyllistyvät vainoon tai tarkoituksellisesti jättävät puuttumatta tietyn kansanryhmän vainoon.

Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen, hän ilmoittaa rajatarkastusviranomaiselle tai poliisille, että haluaa hakea turvapaikkaa.

Hakemus voidaan jättää tutkimatta Suomessa, jos turvapaikanhakija on saapunut turvallisesta maasta, jossa hän on saanut turvapaikan tai toissijaista suojelua tai muuten riittävää suojelua ja jonne hänet voidaan palauttaa (turvallinen turvapaikkamaa)

Onko siis niin, että esimerkiksi Virosta, Ruotsista tai Venäjältä Suomeen saapuva turvapaikanhakija on saapunut turvattomasta maasta, jonne häntä ei voida palauttaa?

Maahanmuuttoviraston mukaan oleskeluluvan saamisen edellytykset ovat, että hakijalla on on mahdollisuus matkustaa Suomeen ja oleskella Suomessa laillisesti. Tätä varten pitää olla passi (ei koske turvapaikan hakijaa), joka on voimassa koko oleskeluluvan voimassaolon ajan. Maahantulija ei ole määrätty maahantulokieltoon, ei vaaranna yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kansanterveyttä eikä vaaranna Suomen kansainvälisiä suhteita

Nyt uutisoidaan, että hallitus tarjoaa turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen saaneille helpompaa menettelyä hakea oleskelulupaa. Tarkoittaako se sitä, että joistakin edellä olevista edellytyksistä luovutaan?

MattiVillikari1

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu