USAlainen polliisii vs Reinikainen.
Neil Hardwickin luoma karikatyyri ”konstaapeli Reinikainen” on aivan varmasti vaikuttanut suomalaisen poliisin toiminaan kenttätyössä. Katselin kerran jotakin tv-kanavalta poliisin ”livetoimintaa”. Siinä oli ollut joku rähinän tapainen ja poliisi oli ottanut kiinni pääpukarin. Jatko menin suurinpiirtein näin. ”Kuules nyt kaveri, pistäs ny nuo kätes tuoho Maijan seinää vasten. Meidän pitää nääs tehdä tää ruumiintarkistus vielä ihan viran puolesta, muut hommat toimii jo melkein kaikki itepalveluna”. Pidätetty oli välittömästä hyvin myötämielinen toimintaan.
Suomalaisen poliisin toiminta on kovin erilaista kuin usalaisen kollegansa. Tosin asiakkaatkin ovat erilaisia. Se, että tähän on tultu johtuu monesta syystä, enimmäkseen kai rasismista. Kun vertaa meikäläisen poliisin toimintaa silloin kun asiakas ei edusta ”valtaväestöä” en muista tapahtuneen rasismista johtuvia ylilyöntejä.
Johtuuko tämä kenties poliisien koulutuksesta? Ehkä suomalaisillakin olisi tarjolla usalaiselle poliisille suomalainen ”Poliisiopisto” (on muuten suosikkiohjelmiani).
Jos Turun terroristin puukkoisku olisi tapahtunut Yhdysvalloissa, poliisi olisi ampunut ensin pari uhrien auttajaa, sitten syyllisen ja pari sivullista ennen kuin olisi pidättänyt muutaman asiaan kuulumattoman.
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että jenkkilässä poliisien toiminta ei yleisesti ole sellaista kuin meidän uutisista saa kuvan.
Pienillä rauhallisilla paikkakunnilla saattaa poliisinkin toiminta olla rauhallista, jopa ystävällistä. Siellä missä poliisia vastustetaan väkivalloin, rikotaan näyteikkunoita ja ryöstellään saattaa poliisikin käyttäytyä aggressiivisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Villikarin ei kannata unohtaa lähihistoriaa.
Suomalainen poliisi (yleistettynä) ei aina ole ollut Reinikaisen kaltainen rauhoittava tekijä, vaan vielä puoli vuosisataa sitten kansalaisten pelkäämä sisäministerin nyrkki. Taisi olla 80-lukua, kun Helsingin koirapoliisi harjoitutti koiriaan Kyläsaaren päihdeongelmaisilla. Olen itsekin, mihinkään rikokseen syyllistymättömänä, joutunut pakenemaan vapaaksi päästettyä poliisikoiraa, koska olin väärässä paikassa väärään aikaan.
Muistan vielä uutiset, joissa suomalainen poliisi ampui pakoon ajavaa mopopoikaa selkään. Aikoinaan ajoneuvojen pysäyttäminen renkaisiin ampumalla oli poliisin suurinta huvia.
Poliisin ylilyönnit saatiin kuriin säädöksiä tiukentamalla ja parantamalla koulutusta. 70-luvulla Helsingissäkin oli vielä ns. kesäpoliiseja, joilla ei ollut kuin niukin mahdollinen koulutus. Nyt poliisi ovat osin jopa ylikoulutettuja tehtäviinsä. Siitä huolimatta joka vuosi ihmisiä kuolee myös suomalaisen poliisin käsiin. Kuolleiden joukkoon mahtuu myös etnistä vähemmistöä.
Koulutuksella on kuitenkin aikaansaatu Suomessa tilanne, jossa poliisi pystyy harkitsemaan toimintaansa jopa kiiretilanteessa. Jokainen poliisin toiminnan seurauksena aikaansaatu vamma myös tutkitaan suurennuslasin kanssa. Rohkenisinko jopa sanoa, että tiukemmalla kammalla kuin normaali kansalaisen pahoinpitelyt, joissa tutkintaa ei koordinoi valtakunnansyyttäjäntoimisto.
Ikävä kyllä olemme menossa Suomessa hiljalleen epätoivottuun suuntaan.
Rikolliset aseistautuvat ja otteet kovenevat. Myös poliisin suunnataan väkivaltaa enemmän kuin aikaisempina vuosikymmeninä, jos ei lasketa ennen sotia elettyjä vuosikymmeniä, jolloin virantoimituksessa kuoli useita poliiseja vuosittain.
Koventuneet otteet näkyvät poliisin raskaammassa varustuksessa. Mukaan ovat tulleet vuosikymmenien jälkeen konepistoolit ja sotilaskiväärit. Näitä myös käytetään matalammalla kynnyksellä, kuin aiemmin.
Miksi toimintaympäristö on sitten muuttumassa tähän suuntaan?
Siihen lienee vastauksia väestötieteilijöillä ja filosofeilla.
Mitä tulee USA:n poliisiin, niin tulee muistaa, että yli 300 miljoonaisesta väestöstä karkeasti noin pari miljoonaa henkilöä tienaa elantonsa poliisina tai jonkin turvallisuusorganisaation jäsenenä (raja, tulli, DEA, Secret Service yms). Heillä kaikilla on aseet ja valtuudet voimankäyttöön. Tähän lukumäärään nähden loppujen lopuksi viranomaisten käsiin kuolleiden määrä on USA:ssa vähäinen. Ehkä jopa jossain suhteessa suomalaisen poliisin käsiin vuosittain menehtyneiden lukumäärän kanssa.
Suomessahan on vain nippa nappa reilut 7000 poliisia, joista partioautoissa istuu hieman yli puolet.
PS. Leslie Nielsenin tähdittämässä mies ja alaston ase poliisiparodiassa irvaillaan poliisin väkivallalle melkoisen karkealla tavalla. Nielsenin näyttelemän Frank Drebinin jäädessä eläkkeelle, hänelle on tehty muistotaulu, jossa muistellaan Drepinin urallaan kuoliaaksi ampumia satoja rikollisia.
Ilmoita asiaton viesti
On varmaankin totta, että median antama kuva jenkkipoliisista on kärjistynyt. On hyvä muistaa kuitenkin, että USA:n vapaamielistä aselakia perustellaan kansalaisten turvallisuudella. Väkivaltaa aseistautuminen ei tietenkään vähennä.
Lainsäädäntö aseen käyttöön puolustaumistilanteessa on jenkkilässä huomattavasti sallivampaa kuin Suomessa. Samoin omaisuuden suojeleminen. Usein näkee ilmoituksen: ”Private Property, trespassers will be shot” joka ei ole asetettu huumorimielellä. Suomessa aivan päinvastainen ”jokamiehen oikeus” sallii ”tuneutumisen” toisen maalle ilman kotirauhan häirintää. Suomen lainsäädäntö omaisuuden suojelun suuhteen on mennyt mielestäni jo liiallisuuksiin. Kauppias saa syytteen kun pidättää varkaan vastoin tämän omaa halua, jopa valvontakameran kuvan julkaisu varkaasta on tuomittavaa.
Monet usan kansalaiset pitävät asetta mukanaan, useinkin se on autossa. Meillä asetta kantavat mukanaan yleensä vain turvallisuusviranomaiset ja rikolliset.
Kun poliisi pysäyttää Suomessa autoilijan, asioidaan usein ikkunan kautta, jenkkilässä autoilija pyydetään ulos kädet näkyvillä. Jenkkipoliisin oletus aseellisesta vastarinnasta ei ole aivan aiheeton.
SAS:n (Small Arms Survey ) vuoden 2018 arvio. Käsiaseiden määrästä 100 asukasta kohden
1. Yhdysvallat 120,5
2. Jemen 52,8
3. Montenegro 39,1
4. Serbia 39,1
5. Kanada 34,7
6. Uruguay 34,7
7. Kypros 34,0
8. Suomi 32,4
9. Libanon 31,9
10. Islanti 31,7
Ilmoita asiaton viesti
Suomea koskeva tieto pitäisi olla faktaa, eikä arvio, koska täällä kaikki luvalliset aseet on rekisteröity poliisin tietokantaan.
Yhdysvaltain todellista asemäärää ei tiedä kukaan, eikä aseita saataisi kansalta pois millään lainsäädännöllä, koska erityyppisiä aseita liikkuu Yhdysvalloissa joidenkin arvioiden mukaan jopa puolen miljardin kappaleen verran. Tähän lukuun on laskettu mukaan sekä Yhdysvalloissa 1800-luvulta asti tuotetut että maahan tuodut aseet. Pelkästään toisesta maailmansodasta ja Korean sodasta sotilaat toivat mukanaan miljoonia ”muistoaseita.”
”Kun poliisi pysäyttää Suomessa autoilijan, asioidaan usein ikkunan kautta.”
Tarkkailepa seuraavan kerran suomalaisen poliisin toimintaa. Hekään eivät tule enää suoraan ikkunalle, vaan jäävät auton B-pilarin muodostamaan katveeseen, josta kuskin puhutuksen voi aloittaa olematta tulilinjalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ase ei ammu ketään – aseita ei tarvitse syyttää mistään.
Kumipäät pitää saada lukkojen taakse vapaalta jalalta.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kai kauhavalainen ”kumipäälle” olisi parempi ase kuin galasnikov? Ei muuten tunnu yhtään mukavalta kun joutuu sillä osoitetuksi. Puhun kokemuksesta merirajalla.
Ilmoita asiaton viesti