Uusi tieliikennelaki

vaakapyäräily

 

Meinasi aamupala mennä väärään kurkkuun kun luin Espoonlahti-lehdestä uudesta tieliikennelaista, joka tulee voimaan 1.6.2020: ”Pyöräilijän suojatie – Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää”.

Siis RAITIOVAUNUN on väistettävä pyöräilijää!!!!!

Aikanaan kuninkaallisilla ja muilla ylhäisillä oli ”edeskäypä”, jonka tehtävänä oli tehdä tie vapaaksi, että ylhäisyys voi kulkea viivytyksettä, Nyt näyttää, että meille on syntynyt uusi yläluokka.

On hyvin ymmärrettävää, että päälaki edellä kulkevia pitää väistää. Kun tuollainen ohjus etenee 20 km/t, sitä ei hevin saa pysähtymään tieliikennelain edellyttämällä tavalla (Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.) Pitäisikö kaikkien ajoneuvojen jarrut tarkistaa katsastuksella.

Toista on pää pystyssä ajavat sillä jo ilmanvastuksenkin vuoksi, nopeus ei nouse niin suureksi, etteikö pyörää saisi pysähtymään näkyvällä tieosuudella.

Kun kävin hyvin, hyvin kauan sitten autokoulua, siellä opetettiin ryhmittymistä, joka koski kaikkia tiellä liikkuvia ajoneuvoja. Ryhmittymisellä estettiin, ettei kääntyvä ajoneuvo käänny takaa tulevan ajoneuvon eteen. Nyt näyttää, että että tästä hyvästä periaatteesta on luovuttu. Kun tien vieressä on pyörötie ja auto on kääntymässä risteyksessä oikealle, takaa singahtaa eteen polkupyöräilija. Tämä tilanne voitaisiin välttää jos pyöräilijän suojatie olisi niin kaukana risteyksestä, että auto olisi jo kokonaan kääntynyt ja näkyvyys suojatietä lähestyvästä pyöräilijästä olisi esteetön eikä sokeasta, oikeasta takakulmasta. Kuorma- ja rekka-autoilla kääntyminen oikealle on täysin arpapeliä. Joissakin risteyksissä tämä ongelma on onneksi hoidetty liikennevaloilla.

MattiVillikari1

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu