Venäjän ja Ukrainan rauhansopimus
Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja kertoi haastattelussa ettei Venäjä voi luopua alkuperäisistä tavoitteistaan. Mitkä olivatkaan tämän ”erikoisen operaation” tavoitteet?
Kun oma äly ei riittänyt, piti käyttää tekoälyä:
”Venäjän 24. helmikuuta 2022 alkaneen ”erikoisoperaation,”
eli laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, tavoitteet ovat olleet moninaiset ja ovat muuttuneet sodan edetessä. Alkuperäiset tavoitteet perustuivat Venäjän hallinnon julkilausumiin ja analyysiin heidän toimistaan:
1. Hallituksen Vaihtaminen:
Venäjä pyrki aluksi kaatamaan Ukrainan hallituksen, jota se piti ”natsihallintona”, ja korvaamaan sen Venäjälle myötämielisellä hallinnolla. Tavoitteena oli saada Ukraina takaisin Venäjän vaikutuspiiriin ja estää sen länsimielinen kehitys.
2. Ukrainan Sotilaallinen Heikentäminen:
Venäjä pyrki tuhoamaan Ukrainan asevoimat ja infrastruktuurin, jotta maa ei voisi vastustaa Venäjän vaikutusvaltaa ja sotilaallista uhkaa tulevaisuudessa.
3. Donbassin Alueen Valtauksen Loppuunsaattaminen:
Venäjä pyrki valtaamaan Donetskin ja Luhanskin alueet kokonaan, koska nämä alueet olivat jo aiemmin julistautuneet itsenäisiksi Venäjän tukemina. Myös muiden eteläisten ja itäisten alueiden liittäminen Venäjään vaikutti olevan tavoite.
4. Naton Laajenemisen Estäminen:
Venäjä on toistuvasti korostanut, että yksi sen tavoitteista on estää Naton laajeneminen itään ja saada Ukraina luopumaan Nato-jäsenyys tavoitteestaan. Tämä liittyy Venäjän laajempaan pyrkimykseen pitää Länsi-Eurooppa ja Yhdysvallat poissa sen perinteiseltä vaikutusalueelta.
5. Venäjän Etupiirin Laajentaminen:
Venäjä pyrki palauttamaan osia Neuvostoliiton aikaisesta vaikutuspiiristään ja palauttamaan Venäjän suurvalta-aseman, erityisesti Itä-Euroopassa.
Vaikka nämä olivat alkuperäisiä tavoitteita, sotilaallisen tilanteen ja kansainvälisen paineen seurauksena Venäjän strategia on joutunut mukautumaan ja osa alkuperäisistä tavoitteista on jäänyt saavuttamatta.”
Itse muistan, että Putin painotti eniten kohtaa 1. Nämä muut kohda olivat tietenkin myös tavoitteita, mutta julki lausuttuna kuullostavat niin rumilta, ettei niistä kovasti puhuttu. Etenkin kohta 3 on selvää imerialismia. Pahalta näyttää myös kohta 5, jonka mukaan Venäjä haluaa ”etupiirin” siis ”vasallivaltion” missä Venäjän edut merkitsevät eniten.
Mutta kuten AI sanookin, alkuperäisistä tavoitteista on jo luovuttu,
Kuinka siis voidaan saada aikaan rauhansopimus, missä Venäjä luopuisi tavoitteistaan. Pitäisi tehdä silmänkääntötemppu, mikä näyttäisi, ettei Venäjä olisi luopunut.
1. Uskon, että Venäjän olisi helppo todeta ettei sillä ole koskaan ollutkaan aluevaatimuksia, joten ensimmäinen sopimusehto olisi että Ukrainan rajat ennen vuotta 2014 ovat voimassa.
2. Tähän Venäjän natsipelkoon suhtauduttaisiin vakavasti. Perustetaan kymmeneksi vuodeksi valvontakomissio, johon edustajansa asettavat Kiina, Intia, USA ja EU. Ensimmäiseksi järjestetään valvontakomission tarkkailemat parlamenttivaalit ja presidentin vaali.
3. Venäjän suuri huolenaihe on vähemmistöjen oikeudet itä-Ukrainassa. Oikeuksien valvominen on valvontakomission tärkeimpiä tehtäviä.
4. Sotakorvaukset. Venäjän länsimaissa oleva omaisuus realisoidaan ja varat käytetään Ukrainan jälleenrakentamiseen.
5. Ukraina ei liity seuraavan kymmenen vuoden aikana Euroopan Unioniin eikä Natoon.
Presidentti Urho Kekkonen sanoi aikanaan että Suomelle sopii paremmin lääkärin rooli kuin tuomarin rooli. Tämä pitää edelleen paikkansa. Toivotaan vaan ettei se lääkäri olisi kuolemansyyntutkija.
Ihan hyviä ajatuksia Matilta.
Kannattaa kuitenkin huomata, että Venäjälle sopimukset ovat vain käytettyä paperia, eikä niitä ole edes tarkoitus noudattaa:
https://jput.fi/Venaja_ja_sopimukset.htm
Ilmoita asiaton viesti
Jos rauhan valvojiksi saadaan Kiina ja Intia, voisi sillä sopimuksella olla hieman enemmän arvoa kuin vain paperi, mille se on kirjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko ihan tosissaan, että Kiina ja Intia lähtisivät sotaan Venäjää vastaan kun Venäjä seuraavan kerran rikkoo voimassa olevaa rauhansopimusta?
Ilmoita asiaton viesti
En, mutta on niitä muitakin painostuskonsteja.
Intian pääministeri Narendra Modi on ilmoittanut pyrkimyksekseen edistää rauhaa ja diplomatiaa, siksi Intia voisi olla kiinnostunut rauhanneuvottelujen aloittamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Se ”rauhan edistäminen” on suoraan Venäjän hyväksi toimimista.
Intia ostaa Venäjältä valtavia määriä mm. raakaöljyä, eli rahoittaa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkään sopimukset eivät olle pidätelleet Putinia tähänkään asti, enkä usko että tulevaisuudessakaan.
Sopimusten teko Putinin kanssa on siis pelkkää ajanhukkaa, joskin hämäysoperaationa sekin voisi toimia lopullisen ratkaisun edistäjänä.
Ainut keino Putinin pysäyttämiseksi on laittaa riittävä määrä rautaa rajalle ja tarvittaessa sen taakse.
Mikäli Putinia ei työnnetä takaisin, se tulee eteenpäin.
Tämä on se valitettava tilanne tässä erikoisoperaatiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama koskee myös Putinin tulevia seuraajia.
Ilmoita asiaton viesti
Kun seuraa Ukrainan sodasta käytävää keskustelua näyttää siltä, että nämä kohdat tulevat vahvimmin esille:
1) Jossain vaiheessa sodalle saadaan hatara tulitauko, johon kuuluu taisteluitten lopettaminen senhetkisten rintamalinjojen tasalle.
Osapuolten välinen riitely ja erilaiset kyber- ja terrorioperaatiot, sekä Venäjä-sanktiot jäävät pääosin päälle.
2) Varsinaista rauhansopimusta ei tehdä koskaan, Korean sotien ja Kashmirin kriisin tapaan. Venäjä ja Japani eivät ole vieläkään lopettaneet niiden välistä toista maailmansotaa…
3) Rauhansopimuksen syntymisen estävät nämä asiat: Venäjä ei tule luovuttamaan sotarikollisia tuomiolle, ei suostu valtaviin vahingonkorvauksiin Ukrainalle, eikä Venäjä suostu vetäytymään Ukrainan kansainvälisesti vahvistettujen rajojen taakse. Venäjä on ilmoittanut Donetskin, Hersonin Luhanskin ja Zapoirizhzhian alueet kuuluvan peruuttamattomasti Venäjälle.
4) Venäjällä voi tapahtua yllättäviä muutoksia, joista seuraa Kremlissä valtataistelu ja vallankaappaus, talouden romahdus, väkivaltaisia levottomuuksia, laajaa rintamakarkuruutta ja Venäjän valtion hajoaminen.
5) Ennen USA:n presidentinvaaleja ei tapahdu juurikaan mitään
Ilmoita asiaton viesti
Se on selvää, ettei Putin eikä hänen lähipiirinsä tule hyväksymään muita ehtoja kuin Ukrainan antautumisen ehdoitta. Syykin on selvä, tappion tunnustaminen tietää oman valtakauden loppua kenties jopa hengissä pysymisen.
Tuo 4.kohta on kiinnostava. Nyt etenkin ne liittovaltion osat, joilla on runsaasti öljyä ja kaasua, voisivat irtaantua liittovaltiosta nyt, kun kurinpidon välineet ovat käytössä Ukrainassa. Ehkä esteenä on vain hyvin voideltu paikallisjohto.
Venäjän tärkeimpiä öljyn- ja kaasun tuottajajia ovat:
Hanti-Mansian autonominen piirikunta
Nenetsian autonominen piirikunta
Tatarstanin tasavalta
Baškortostanin tasavalta
Sahalinin alue
Tomskin alue
Orenburgin alue
Jos vain osa näistä oblasteista ja tasavalloista julistautuisi itsenäiseksi, siinä olisi Kremlissä ihmettelemistä miten tässä nyt näin kävi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Venäjään kuuluu 85 Federaatio-aluetta, joilla on oma parlamentti, budjetti ja kuvernööri.
Niistä vain 24 ovat taloudellisesti kannattavia, pääasiassa suurien luonnonrikkauksiensa ansioista.
Loput elävät Kremlin tukirahoilla.
Jos Venäjältä loppuvat rahat, nuo 24 todennäköisesti rupeavat kapinoimaan Moskovaa vastaan.
On tiedossa, että Pohjois-Kaukasuksen Tšetšenia ja Dagestan, ovat ”kapinaherikkiä”, samoin kuin muslimi-enemmistöiset Etelä-Venäjän alueet.
Tällainen Venäjän hajoaminen ei tällä kertaa tapahdu verettömästi…
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Venäjältä loppuvat rahat, nuo 24 todennäköisesti rupeavat kapinoimaan Moskovaa vastaan.”
Moskovalta loppuisivat rahat varmasti, jos nuo 24 pitäisivät omat luonnonvaransa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikkei Venäjään voikaan luottaa sopimuskumppanina, jokin tuollainen ”valvontakomissio” voisi pitää huolen siitä, että sopimusta noudatetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistan on täynnä rääkyjiä, joiden maailmankuvan keskeinen idea on, että kaikki lait ja sopimukset ovat tarpeettomia, koska joku rikkoo niitä kuitenkin. Järkevä idea on tietenkin, että ne ovat tarpeellisia juuri siksi, väkivallan monopolin takaamina.
Ilmoita asiaton viesti
Aina kun joku panee tekoälyn kirjoittamaan bloginsa, jossain kuolee bambi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tosiaan jäävät paljon auton alle. Miten tekoälyn käyttö vaikuttaa raakkuihin? Ne kun ei tule ihan ”puun takaa”.
Ilmoita asiaton viesti