Vihreä voima on ydinkysymys

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on merkinnyt pyrkimykseen luopua venäläisistä fossiilisista polttoaineista.

Suurten ydinvoimaloiden rakentaminen on hidasta ja kallista. Näiden perinteisten voimaloiden teho on noin 1 gigawatti ja uuden Olkiluoto3:n teho noin 1,6 gigawattia.

Nyt kannattaisi panostaa pienempien ja kelluvien reaktorien sukupolveen. Miksi sitten voimalan pitäisi olla kelluva? Mieleeni tulee kaksi perustetta: Reaktorin jäähdytys ja voimalan siirrettävyys. Voimaloita voitaisiin tehdä sarjatuotantona ja hinata sinne missä voimaa tarvitaan.

Suomen laivateollisuudella on ydinvoimalalle soveltuvien kelluvien alustojen rakentamisessa erinomaiset mahdollisuudet. En epäile, etteitkö osaamista löytyisi myös reaktoreiden rakentamiseen.


Kun Venäjän sota Ukrainassa kannustaa länsimaita katkaisemaan riippuvuutensa Venäjän energiaviennistä, nopeuttamalla fossiilisten polttoaineiden korvaavaa vihreää teknologiaa, yksi ratkaisu voisi olla ydinenergian käytön tehostaminen.

+4
MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukseni ovat kummallisia, jopa omasta mielestänikin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu