Yritys nimeltä ”Suomi”

Voiko Suomessa valtiota johtaan kuten yritystä? Onko se ihan mahdotonta, ? Yrityksen tavoitteena on voiton maksimointi eli tuottaa omistajilleen mahdollisimman lokoisat olot. Entä mikä sitten on valtion tarkoitus? Olen ymmärtänyt että kansalaisten hyvään elämään (lokoisat olot) valtiokin pyrkii. Tosin vastuualue on kovin paljon laajempi kuin yrityksellä. Vanhaan patruuna-aikaan yrityksetkin hoitivat yhteiskunnallisia tehtäviä. (omakohtainen kokemus A.Ahlströmin toiminnasta Noormarkussa).

Yritykseen valitaan johtokunta, suurissa yrityksissä sen nimittää hallitus, pienissä suoraan omistajat. Valtiossa yrityksen hallitusta vastaa Suomen Eduskunta.

Tässä tulee iso ero valtion ja yrityksen välillä. Yrityksessä toimitusjohtajaksi ja johtokunnan jäseniksi valitaan parhaat ja kokeneimmat henkilöt usein hakemuksen perusteella. Valtion hallinnossa toimitusjohtajaksi tulee perinteen mukaan suurimman ääniä saaneen puolueen puheenjohtaja (kuin ”manulle illallinen”), joka sitten valitsee johtokuntansa. Näin menetellen valtion johtaminen on siksakkia. Vuoroin vasemmisto johtaa ja vuoroin oikeisto. Verrattuna yrityksen johtoon ero on karmeaa. Miten tätä voisi korjata? Vastaus löytyy ”pelle pelottoman panssarintorjuntavänrikin käsikirjasta”. Toimitaan samoin kuin yrityksessä. Osakkaiden (=äänestäjien) valitsema hallitus (=Eduskunta) valitsee (eikä välttämättä vain) keskuudestaan pätevimmän toimitusjohtajan (= pääministeri) ja johtokunnan jäsenet (=ministerit). Tarvittaessa Eduskunta voi käyttää rektytoinnin ammattilaisia.

Rektytoinnissa pääasiana on testata kyvykkyys johtaa valtiota sen tavoitteiden saavuttamiseksi. Liian usein, korostan aivan liian usein, toimitusjohtajapääministeri ajaa oman puolueensa etuja ja ministerit ovat ”palkkiohommassa” uskollisesta palvelusta puolueelle, osaaminen on sivuseikka, pääasia on että supliikki on kunnossa.

Ei ihme, että yrityksellä nimeltä ”Suomi” menee kehnosti.

PS. Olisiko ollut jonkun ”Tuntemattoman Sotilaan” soltun toteamus kun sotahommat eivät oikein sujuneet: ”Ne pitäs antaa Guzeitin miesten hoitoon”

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu