Lisää ruumiita, kylmästi harkiten ja suunnitelmallisesti – joukkoimmuniteetti vastaan joukkoviisaus

Lisää ruumiita, kylmästi harkiten ja suunnitelmallisesti – joukkoimmuniteetti vastaan joukkoviisaus

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiedotustilaisuudessa 22.4.20, että hän ei pääministerinä halua tehdä vertailua Suomen ja muiden maiden onnistumisesta koronaviruskriisin hoidossa. Marin vastasi Ismo Kähkösen kysymykseen, että onko tehty vertailevaa selvitystä, mitkä maat ovat selvinneet kriisistä Suomea paremmin ja miksi? Marin oli todennut, että hallitus seuraa muiden kokemuksia rajoitusten purkamisesta tarkasti.

Pääministerimme on siis kiinnostunut kylmän rauhallisesti vain siitä, miten rajoitustoimia voidaan purkaa suurta sairastumispiikkiä aiheuttamatta. Hän uskoo, että vain joukkoimmuniteetti nujertaa taudin. Hän totesikin, että mahdollisuuksien mukaan pyritään tietenkin myös tukahduttamaan, mutta varmasti kokonaan siinä emme onnistu.

Pääministerimme on THL:n vanki ja elää joukkoimmuniteettiteorian joukkoharhassa, vaikka tosiasiat ovat vanhentunutta teoriaa vastaan. Monet maat vähän meistä kauempana ovat todistaneet, että tuo teoria vanheni noin 20 vuotta sitten, tietotekniikan ja kännyköiden käyttöönoton myötä. Tauti voidaan nitistää Suomessakin ja erityisesti Suomessa pelkästään nykyihmisen keinoin tiukentamalla lyhyeksi ajaksi nykyisiä rajoituksia. Se olisi joukkoviisautta. Uuden kännykkäsovelluksen käyttöönottaminen ja ruumiinlämmön automaattimittaukset vielä nopeuttaisivat viruksesta puhdistautumista. Ja maskien käytön lisääminen ainakin palveluammateissa myös.

Joukkoviisauden mallin kokeilussa ei paljon menetettäisi, mutta mahdolliset voitot olisivat suuria. Ihmishenkiä ja euroja säästyisi. Kone Oy käynnistelee jo Kiinassa ja veikkaan, että parhaassa tapauksessa voisimme ottaa vastaan kiinalaisia turisteja, jos ei juhannukseksi, niin kesällä kuitenkin.

Ulkomaalaisten mukana tauti voi tulla uudestaan, joten rajakontrolli on pidettävä tiukkana, mutta turismia ja henkilöliikennettä voidaan avata maihin ja maista, joista tauti on hävitetty. Jos Suomi toimisi tehokkaasti nyt, niin se olisi sitten loppukesällä ensimmäinen tai ensimmäisten joukossa Euroopassa avaamassa yhteiskuntaansa ja henkilöliikenteen yhteyksiään maailmalle.

Hallituksen ”hybridimalli” sen sijaan on sellainen, jota historiankirjoitus ei tule kehumaan. Jos esimerkiksi tyydymme rajoituksissa tasoon, mikä merkitsee kahta kuollutta per päivä, niin puolessa vuodessa se tekee 365 ruumista. Ottaako pääministerimme ja hallitus vastuun näistä ihmishengistä kokeilemattakaan taudin täydellistä hävittämistä maastamme? Maapallolla tauti tulee elämään pitkään, mikä joka tapauksessa pakottaa rajakontrolliin ja matkailussa sairastavuuden mukaiseen maiden luokitteluun.

-Tätä kirjoitusta tarjottiin tosin toisella otsikolla ja ilman viimeistä kappaletta ensin Helsingin Sanomille 22.4.20, mutta kirjoitus ei mahtunut lehteen.-

Mauri Nygård

Oli Kansalaispuolueessa ja sen kaappauksen jälkeen Seitsemän tähden liikkeessä. Myös Itsenäisyyspuolueen jäsen. Ent. kunnanjohtaja, maakuntaliiton johtaja, tutkija, ym, fil.lis.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu