Kertokaa tämä presidentille!

Kertokaa tämä presidentille

Olen edelleen erittäin huolissani, mikäli tässä hysterian ja keskustelemattomuuden ilmapiirissä kukaan päättäjistä ei tule edes ajatelleeksi vakavinta vasta-askelta, mikä Nato-jäsenyydestä voi seurata. En ole edes kenenkään vastustajan havainnut siitä kunnolla puhuneen. Siten toivon viime hetken vetoomuksena, että joku ottaisi allaolevan keskusteluun presidentin kanssa. Hän vaikuttaa nyt ainoalta, joka voi ottaa edes pienen hengähdystauon Nato-juoksuun. Eihän Venäjä nyt ole ainakaan Suomen kimppuun hyökkäämässä.

On myös vaikuttanut selvältä, että alun perin kovasti jäsenyyttä ajaneet eivät olleet itse perehtyneet edes artikla viiteen. Mielipide oli omaksuttu muilta tahoilta valmiina. Ja viime vaiheessa paljolti medialta. Siten nyt olisi tarvittu oikea keskustelu, ei hysteriaa. Presidentti voisi vaatia keskustelutaukoa. Valtamediahan ei ole julkaissut edes vastustajien mielipiteitä. Siksi minäkin tässä blogia kirjoittelen.

Tärkein kysymys on se, että kun Venäjä uskoo tai tietää, että tulee suursota, niin ensi tekonaan se iskee ehkäisevästi Suomeen. Aloittaa kolmannen maailmansodan, mikäli vastapuoli laajaan ohjusiskuun reagoi. Venäjä haluaa myös miehittää koko maan ja jatkossa liittää Suomen Venäjän yhteyteen. Pienet rajansiirrot eivät enää riitä. Ehkä täällä puhutaan sadan vuoden kuluttua pääkielenä venäjää.

Syy Venäjän iskuun on Pietari, mutta osaksi myös Muurmanski ja Arkangeli, Moskovakin. Viimeksi Pietarin piirityksessä kuoli yli 600 000 nälkään, ja nyt sotaa ei haluta käydä Pietarin esikaupungeissa vaan Suomessa. Ukrainan sotahan ei ole muuttanut ulkopoliittista asemaamme senttiäkään. Pietari on entisellä paikallaan. Pietarin vuoksi emme ole olleet Naton jäseniä, vaikka Tanska ja Norja ovat.

Aseiden vieminen Ukrainan proxy-sotaan on kylläkin ollut ajattelematonta, ja vahingon korjaamiseksi valtionjohto joutuu tekemään hieman töitä.

Suursodan tilanne voi eskaloitua nykyisestä Ukrainan sodasta. Jotkut sitä haluavatkin, mutta voi kulua kymmeniä vuosiakin, kunnes sitten Venäjä on liittoutunut esimerkiksi Kiinan kanssa. Ehkä vasta tuolloin Kiina valloittaa Taiwanin, jota valloitusta Venäjä tukee, ja sitten Venäjä ottaa Kiinan tuella takaisin menetyksensä Ukrainassa ja varmistaa asemansa yllätysiskulla Suomeen, joka on ängennyt itsensä maailmanpolitiikan kuumimpaan ytimeen eteen työnnetyksi tukikohdaksi.

Tämän varmistuksen Venäjä on siis pakotettu tekemään, kun Suomi on Naton jäsen. Tulevat sukupolvet saavat jännittää, milloin se Venäjän isku tulee? Historian saatossa vain ajankohdasta on kysymys. Nato tuo syyn hyökätä, muuten syytä ei olisi.

Toiseksi tärkein syy jäädä jäsenyyden ulkopuolelle on, että emme kai nyt sentään halua lisätä lastemme ristiksi lisääntynyttä ydinsodan riskiä? Merkillistä roolia maailmanhistoriassa ollaan Suomelle tarjoamassa. Suomen jäsenyys lisää ydinsodan riskiä enemmän kuin Ruotsin jäsenyys.

Kolmas syy jäädä ulkopuolelle on taloudellinen. Pitkällä tähtäyksellä puolueettomana on edullisempaa ja erityisenä houkuttimena siihen satama Jäämeren rannalla. Satama-alue ja kulkukaista tai kulkulupa sinne olisivat tässä maailmantilanteessa todennäköisesti halvalla Petsamon alueelta ostettavissa.

Liinahamarin satama olisi Petsamon luoteisosassa jo valmiina. Suomen kauppalaivat käyttivät sitä vuosina 1940-41, kun yhteys valtamerille Tanskan salmien kautta ei ollut mahdollista. Tie Liinahamariin kulkee Norjan rajan tuntumassa ja Petsamon ja Nikkelin kaupunkien kautta. Nikkelin alue on maaperältään pahasti saastunut ja happamoitunut, mutta syyllisen eli sulaton toiminta on lopetettu viime vuonna ja kaivos jo aikaisemmin, minkä vuoksi ilmanlaatu on nyt kelvollinen. Siten Suomen näkökulmasta Petsamon länsirajalta olisi ostettavissa mielekäs kaista liikenneväyliä ja asutustakin ajatellen.

Sotilaalliset näkökohdathan tällaiset haaveet varsinaisesta käytävästä saattavat kaataa, mutta yksi vaihtoehto olisi demilitarisoitu alue, mikä ulottuisi myös Norjan puolelle. Itse satama-alueen ostamisessa ei erityisiä ongelmia pitäisi olla, ei etenkään, jos rakennetaan aivan uusi satama neitseelliselle rannikolle.

Satamaan tulisi sitten rakentaa rautatie. Se voisi kulkea Soklin kaivoksen kautta ja UKK-puiston suurelta osin tunneleissa alittaen. Soklin avaamisesta on menossa syksyllä valmistuva selvitys.

Satama Petsamossa ja Soklin kaivos lisäisivät suuresti Suomen yleistä turvallisuutta. Emme olisi enää yksin Tanskan salmien kautta kulkevasta liikenteestä riippuvaisia. Lisäksi nyt olisi Koillisväylä ikään kuin nenän edessä. Se turvaisi liikennettä Amerikan, Japanin ja Kiinan suuntaan silloinkin, jos Suezin kanava menisi taas jostain syystä tukkoon. Venäläiset ovat aikoneet tehdä väylästä ympärivuotisesti liikennöitävän jo vuonna 2025. Venäjällä on tilaisuus valita, keiden se sallii väylää käyttävän.

Taloudellisia resursseja rautatien, kaivoksen ja sataman investointiin saataisiin seuraavista kohteista:

-Nato-jäsenyyden jäädessä pois valtio säästää sotilasmenoissa yleisesti.
-Vähennetään tilattujen hävittäjien määrä puoleen. Säästetään 5 mrd euroa.
-Myydään ulkomaille tilatut Suomen oloihin ylisuuret taistelulaivat. Johonkin Afrikan rannoille Naton käyttöön ne kai lie tarkoitettukin. Suomen vesillä ne upotettaisiin hyvin nopeasti. Kornettien hankintakulut ovat 1,2 mrd euroa.
-Puolueettomana maana käydään kauppaa myös Venäjän kanssa.
-Lapin aluepoliittinen asema muuttuu, elinkeinoelämä piristyy koko maassakin ja valtio säästää.
-Ja tietenkin hyvä käyttömahdollisuus Koillisväylään on taloudellisessakin mielessä erittäin positiivinen asia. Vaurastuttaa maata. Vihasuhteessa oleville väylä saattaa jäädä kiinni. Ja lisäksi Koillisväylä lisää huoltovarmuutta ja maan turvallisuutta. (Tämä viimeisin itsestään selvä ranskalaisen viivan peruste lisätty 13.5.22).

Suomi ei muuten voi liittyä Naton jäseneksi, sillä liittyminen rikkoo selkeästi sekä Pariisin rauhansopimusta että Venäjän kanssa tehtyä kumppanuussopimusta. Vai onko Suomi maa, joka ei kunnioita tekemiään kansainvälisiä sopimuksia?

Terveisin 11.5.2022

Mauri Nygård
FL, Maantieteilijä

MauriNygard
Keskusta Kokkola

Ollut Itsenäisyyspuolueen jäsen. Ent. kunnanjohtaja, maakuntaliiton johtaja, tutkija, ym, fil.lis.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu