Venäjän tärkein vasta-askel Suomelle

Painostus Nato-jäsenyyden puolesta on mediassa raivoisaa, ja Nato houkuttelee hakemaan jäsenyyttä. Sensuuri ja muu meno valtamedioissa ei yksipuolisuudessaan todellakaan kerro demokraattisesta yhteiskunnasta. Kaikkiin paikallislehtiin pehmeä fasismi ei kuitenkaan ole samassa määrin iskenyt, eivätkä kaikki kansanedustajat jäsenyyttä kannata. Suomen puolesta pitääkin taistella viimeiseen asti. Niinpä suosittelen järkensä säilyttäneille, että kirjoittakaa paikallislehtiin ja suoraan päättäjille. Tätäkin kirjoitusta ja sen sanomaa saa jakaa. Kirjoitin myös Facebookiin, mutta se oli ilmeisesti ollut liikaa, kun keskustelu oli nyt jumissa.

x  x  x

Kun presidentti Sauli Niinistö esitteli Venäjän mahdollisia reaktioita, ”vasta-askelia”, jäsenyyteen, hän keskittyi jostain syystä vain lähiajan tapahtumiin, jonkinlaiseen kiusantekoon, mitä maamme voisi saada osakseen. Pahin reaktio voi tapahtua kuitenkin vasta kaukana tulevaisuudessa, vaikka voi se sattua piankin. Kukapa maailmanpolitiikkaa voisi varmuudella ennustaa.

Ratkaisevaa on maantiede. Suomenlahden perukassa on edelleen miljoonakaupunki Pietari, minkä tiedetään olevan Venäjän johtajalle erityisen rakas kaupunki, ja venäläiset muistavat toisesta maailmansodasta kauan kestäneen Pietarin piirityksen, jonka aikana kuoli nälkään yli 600 000 venäläistä. Sen ei haluta toistuvan tulevaisuudessa. Niinpä tilanteessa, kun Venäjä uskoo suursodan tulevan, Venäjä reagoi etukäteen. Se hyökkää suurella määrällä ohjuksia Nato-maa Suomen sotilaskohteita ja infrastruktuuria vastaan. Sen jälkeen taistelut käydään Suomen maaperällä, ei Pietarin esikaupungeissa. Jälki on sellaista, kuin Ukrainasta nähdään.

Pietarin lisäksi Venäjän näkökulmasta liian lähellä Nato-Suomea ovat myös Murmansk, siis satama ja sotilastukikohta Jäämeren rannalla, sekä miljoonakaupunki Arkangel.

Näin Venäjän näkökulmasta tilanteen kiristyessä Suomen Nato-jäsenyys suorastaan pakottaa Venäjän aloittamaan sota Suomea vastaan. Samalla se on hyökkäys Natoa ja EU:ta vastaan, mistä syystä seurauksena saattaa olla suursota, ja sota koskee silloin koko Eurooppaa, ehkä koko maapalloa. Tämä on looginen mahdollisuus tulevaisuudeksi, jos Suomi nyt erehtyy tunneryöpyssä sotilasliiton jäseneksi. Lievimmässä mahdollisuudessaan Venäjän hyökkäys ei johtaisi suursotaan. Nato-jäsenyyshän ei siihen muita maita velvoita. Artikla viiden tuki voi olla vaikka villasukkia.

Jäsenyys lisää myös ydinsodan riskiä, mikä koskee koko maanosaa ja maapalloa. Kun jätämme huomiotta huonosti atomisotaan soveltuvan pienen Kaliningradin alueen, niin Suomen jäsenyyden johdosta sotilasliitto Naton ja Venäjän välinen maaraja kasvaa lähes kolminkertaiseksi. Se lisää automaattisesti myös teknisen virheen johdosta alkavan ydinsodan riskiä. Lähekkäin oltaessa ohjuksen perumiseen ei jää aikaa. Kerran venäläinen ohjus karkasi seikkailemaan Pohjois-Suomeen. Onneksi se oli ilman ydinkärkeä.

Suomen jäsenyys lisäisi siis turvattomuutta Suomessa, Euroopassa ja koko maapallolla. Toisin sanoen jäsenyys koskee kaikkia maapallon maita. Nato antaa vain turvattomuustakeet ja suurilla taloudellisilla menetyksillä.

Mauri Nygård

Maantieteilijä

MauriNygard
Keskusta Kokkola

Ollut Itsenäisyyspuolueen jäsen. Ent. kunnanjohtaja, maakuntaliiton johtaja, tutkija, ym, fil.lis.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu