Sekulaari debatti

Uskonnoilla ei tule olla minkäänlaista osaa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Lainsäädäntö ei saa perustua (eikä se perustu) uskontoihin eikä uskomuksiin. Raamatun dekalogi on itse asiassa Suomen perustuslain vastainen ainakin uskonnonvapauden ja sananvapauden kieltävine ”käskyineen”. Minkäänlaiseksi moraaliseksi ohjeeksikaan siitä ei ole.

Uskontojen rajaamiselle yhteiskunnallisen päätöksenteon ulkopuolelle on erinomaiset syyt. Ensimmäiseksi: Euroopan lähihistoria (Pohjois-Irlanti) ja Lähi-idän nykyisyys ovat vakuuttavia esimerkkejä konflikteista, joita käydään uskonnon varjolla. Länsimaat ovat saaneet osansa islamilaisesta terrorismista ja sen uhka on jatkuvasti olemassa.

Toiseksi, ja tämä liittyy olennaisesti siihen, miksi uskonnolliset ristiriidat niin usein päätyvät verisiksi konflikteiksi: ei ole mitään keinoa ratkaista uskonnollisia erimielisyyksiä rationaalisiin seikkoihin vetoamalla, koska ko. riidat eivät palaudu minkäänlaisiin tosiasioihin. Uskonnot perustuvat nimensä mukaisesti uskoon, ja ne ovat siten järkeen pohjautuvan argumentoinnin ulkopuolella eivätkä uskontojen kohdalla kelpaa myöskään normaalit todistelukeinot. Tosiasioihin on turha tällaisessa keskustelussa vedota.

Järkevän yhteiskunnallisen diskurssin käymisen ehdottomana edellytyksenä on, että se tapahtuu sekulaarein termein ja siihen liittyvän harkinnan ja perustelujen tulee myös olla täysin sekulaareja. Uskonnollisilla opeilla ei tulisi koskaan voida oikeuttaa yhteiskunnallista kannanottoa.

Edelleen: jotta yhteiskunnallinen keskustelu olisi merkityksellistä ja hyödyllistä, keskusteluun osallistuvien tulee kyetä ymmärtämään ja arvioimaan ne perustelut, joita näkemysten tueksi esitetään. Tämä on täysin mahdotonta, jos perusteluksi tarjotaan uskonnollista doktriinia tai sen osaa.

Rationaalisen, edes jonkinlaiseen yhteisesti ymmärrettävään ja hyväksyttävään lopputulokseen tähtäävän debatin varmin tappaja on tuoda uskonnolliset periaatteet ohjaamaan keskustelua

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu