Lahjomattomat virkamiehet

Olisiko kenenkään mielestä ongelmatonta, jos osakeyhtiön toimitusjohtaja sujauttaa virkamiehelle ruskean kirjekuoren, jossa on 15 000 € ja kyseinen virkamies menee sitten esiintymään Ylen A-studiossa, perustellen miksi kyseisellä osakeyhtiöllä tulee olla yksimyyntioikeus johonkin tuoteryhmään? Muuttuuko periaatteellinen asetelma mitenkään sillä, että maksu hoidetaan sisäsiististi pankkisiirtona ja oletettavasti virkamies ilmoittaa sen myös verottajalle tulonaan?

Missä on poliitikoiden ja virkamiesten integriteetti, kun THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta valtioneuvoston mandaatilla nimitetään Alkon hallitukseen? Hallituksen jäsenenähän tuo Tervahauta on lain mukaan velvoitettu ajamaan yhtiön etua. Hän ei siis millään voi esittää mitään yhtiön edusta poikkeavaa esimerkiksi julkisessa keskustelussa. Voimmeko luottaa, ettei hän THL:ssä edistä asioita Alko Oy:n etua silmällä pitäen, kun hänellä on sekä laillinen velvoite että henkilökohtainen intressi varmistaa Alko Oy:n etu?

Eikö THL:n tehtävä ole edistää kansan, eikä yksittäisen osakeyhtiön hyvinvointia?

Tervahauta valittiin Alkon hallitukseen yhtiökokouksessa 25.4.2019, joten tikun nokkaan pitää laittaa erityisesti silloinen sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk), jonka vastuulle Alkon ohjaus nimityksen aikana kuului. Toki moitteet ansaitsevat myös Krista Kiuru (SDP) sekä Aki Lindén (SDP), joilla on kummallakin vuorollaan ollut mahdollisuus korjata Saarikon virhe.

Alko Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii Arja Juvonen (PS). Hallintoneuvoston tehtävänä on valvoa yhtiön hallinnointia. Luulisi siihen liittyvän, että valvotaan ettei hallintoon osallistuvilla ole intressiristiriitaa. Juvosen kunniaksi täytyy sanoa, että hän sentään ymmärtää Tervahaudan kaksoisroolin olevan ongelmallinen, toisin kuin ilmeisesti Saarikko, Kiuru ja Lindén. Kauppalehdelle Juvonen sanoo:

”Siinä on selvä ristiriita, jos henkilö saa palkkiota Alkon hallituksesta ja menee sitten THL:n johtajana kertomaan, miten asioiden pitäisi olla.”

Olisiko syytä pikkuhiljaa toimia asian korjaamiseksi, kun on kolme vuotta johtanut hallintoneuvostoa ja Tervahauta on koko sen ajan istunut yhtiön hallituksessa? Hallituksen nimittää toki yhtiökokous, mutta jos Hallintoneuvosto ei puutu yhtiön hallituksen jäsenen räikeään intressiristiriitaan, niin mikä rooli koko elimellä on? No saavathan jäsenet varmaan jouluna kivan laatikon näytteitä yhtiön tuotevalikoimasta. Eihän silloin sovi vaatia mitään corporate governance -periaatteita noudatettavaksi!

MaxStenbck
Helsinki

Ihmisen hyvyyteen ja vapauteen uskova tietotyöläinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu