Hyvää tarkoittavat hölmöt
Viime päivinä olemme saaneet havaita, että Yhdysvalloissa kaksi hyvin erilaista maailmaa: kaksi hyvin erilaista tapaa ajatella asioista, kaksi hyvin erilaista tapaa elää ja olla. Herää vain kysymys, onko tämä vain Amerikan tapa vai onko se jotain sellaista, johon meidänkin pitää tottua muutaman vuosikymmenen päästä. Mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä enemmän on taipuvainen näkemään Amerikan kehityksessä tulevan kehityksemme ennusmerkit.
Tiedän, että on yksinkertainen tapa karistaa tällaiset ajatukset mielestä tarjoamalla Amerikan kehitykselle yksinkertainen politologinen selitys: paholainen Trump villitsi populistisilla puheillaan osan amerikkalaisia, mutta ”Trumpin jälkeen” elämä palaa jälleen normaaleihin uomiin. Yksinkertaisille sieluille tämä (median) tulkinta näyttää kelpaavan hyvin, mutta ehkä asiat eivät sittenkään ole niin yksinkertaisia.
Yhdysvalloissa on kuitenkin käynnissä valtava taloudellinen, demografinen ja poliittinen rakennemuutos, josta media on lähes hiirenhiljaa. Leimallista tälle kehitykselle on ”pako etelään”. Perinteiset mahtiosavaltiot New York, Illinois, Pennsylvania ja Kalifornia ovat hurjaa vauhtia menettämässä asemiaan Floridan ja Texasin tapaisille etelän osavaltioille. Kalifornian väestö on kasvanut aina viime vuosiin asti, mutta nyt sekin on kääntynyt laskuun. New Yorkin, Illinoisin ja Pennsylvanian väestö on supistunut lähes yhtäjaksoisesti 10 viimeisen vuoden aikana. Florida on jo ohittanut New Yorkin USA:n 3. suurimpana osavaltiona ja on täysin mahdollista, että parin vuosikymmenen päästä Texas on suurin osavaltio.
Texas ja Kalifornia ovat lähes kaikissa asioissa toistensa vastakohta. Kaliforniassa on lähestulkoon demokraattien yksinpuoluejärjestelmä; suuri julkinen sektori & kireä verotus, valtavasti laillisia ja laittomia siirtolaisia. Siellä ovat USA:n suurimmat teknologiayritykset ja USA rikkaimmat ihmiset. Myös USA:n köyhimmät. Texas on puolestaan republikaanien versio Amerikasta: jonkinlainen markkinatalouden näyteikkuna.
Ehkä selvimmin erot näkyvät (osavaltiotason) verotuksessa: Kaliforniassa osavaltion ylin tuloveroprosentti on 13.3, Texasissa 0. Kaliforniassa ylitysvero on 8.84 %, Texasissa n. 1 % (Texasissa veropohja on kuinkin yrityksen bruttotulo, eivät voitot), liikevaihtovero (sales tax) on Kaliforniassa 7,5 (lisäksi tulee kaupunki/piirinkuntakohtaisia veroja yhteenlasketun maksimin ollessa 10.25), Texasissa 6.25 (+ max 2). Bensa- ja tupakkaveroprosentit ovat keskimäärin kaksi kertaa korkeammat Kaliforniassa kuin Texasissa. Hieman yksinkertaistaen voi sanoa, että Kalifornia oin USA ”verohelvetti” ja Texas ”veroparatiisi”. Kalifornian tilanne vaikuttaa kovin omituiselta, koska siellä ovat USA/Maailman suurimmat teknologiayhtiöt ja rikkaimmat omistajat, joiden verojen kuvittelisi riittävät rahoittamaan koko Kalifornian budjetin, mutta niin ei vain käy. Kuluvan (fiskaalisen) vuoden alijäämä on 54 miljardia dollaria (Texasissa 4.6 miljardia); Kalifornia onkin ollut yksi äänekkäimmistä liittovaltion suoran rahoitusavun vaatijoista. Yhdysvalloissa – päinvastoin kuin Euroopassa – ajatusta on pidetty täysin kerettiläisenä viimeiset 200 vuotta.
Kalifornian ongelma on tulonjako; siellä ovat USA:n suurimmat tuloerot, joita voi ehkä luonnehtia sanoilla: rikas korkean teknologian ja yliopistojen pohjoinen ja maahanmuuttajien kansoittama köyhä etelä. Vaikka sosiaaliturva USA:ssa on valovuosien päässä Suomen tasosta, syö se kuitenkin Kaliforniassa leijonan osan menoista. Viidennes asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella (eniten Yhdysvalloissa), tuloerot ovat 4. suurimmat osavaltioiden joukossa. Kolmannes koko Yhdysvaltojen sosiaaliturvan saajista asuu Kaliforniassa. Koulun keskeyttäjien osuus on toisiksi korkein Yhdysvalloissa (heistä yli 70 % on maahanmuuttajia). Maahanmuuttajia on paljon: Kaliforniassa joka toinen asukas on joko ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttaja. Paljon heitä on Texasissakin, mutta luku on ”vain” kolmannes.
Kaliforniassa on maan kunnianhimoisin ilmasto-ohjelma, joka sekin maksaa ”maltaita” ja tuo mukanaan monenlaisia rajoituksia ja kieltoja. Ihmekö, että keskiluokka alkaa paeta Kaliforniasta: Kalifornian suurista kaupungeista ”maaseudulle” ja muihin osavaltioihin. Ei ole mikään yllätys, että yksi suositummista muuton kohteista on juuri Texas. Ja muutokset ovat olleet aika rajuja. Ehkä erikoisin on ollut San Francisco. Kaupungin verotulot supistuivat alkuvuonna peräti 43 %. Vuokrataso laski sekin 20 %. Osasyy on varmaan rauhattomuuksilla, mutta yhtä kaikki voi sanoa, että syyt kuitenkin politiikkalähtöisiä.
USA on oiva esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun poliittinen järjestelmä epäonnistuu erilaisten blokkien sekä etu- ja edunsaajaryhmien pelin ansiosta. Osattomiksi jääneet ihmiset äänestävät jaloillaan. Jos elämä tulee liian kalliiksi verojen, kalliiden elinkustannusten, kieltojen ja rajoitusten ja rikollisuuden seurauksena, lähdetään hakemaan parempaa asuinpaikkaa. Ja muuttajat ovat tyypillisesti keskiluokkaa, joille sosiaaliturva ja julkiset palvelut (eikä ilmastonmuutos) eivät ole kaikki kaikessa. Ja kun he lähtevät, takaisin he tuskin tulevat.
Suomessa kuvitellaan, että olemme lintukodossa, josta kukaan ei muuta pois verojen, kustannusten ja muiden syiden takia. Mutta tilastot kertovat, että tämä ajatuskulku on harhakuva. Jo nyt maastamuutto on suurta (vuodessa melkein 10 000, joista lähes 4000 korkeakoulututkinnon suorittanutta). Kovin paljon laskutaitoa ei tarvita sen selvittämiseen, että kyse on valtavista menetyksistä kansataloudelle. Kovin paljon ymmärrystä ei tarvita senkään ymmärtämiseen, että väärä politiikka voi peruuttamattomasti tuhota koko yhteiskunnan; oli se sitten miten hyvää tarkoittavaa tahansa. Suomi on monessa suhteessa vuosia tai vuosikymmeniä jäljessä läntisten maiden yhteiskunnallista kehitystä. Se saattaa olla pelkästään hyvä asia. Meillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet välttää muiden maiden tekemät virheet, mutta jotenkin tuntuu, että Suomessa halutaan vain väkisin itse korkea epäonnistumisen suloisa tunne.
Kuten eräs tunnettu ajattelija on asiaa luonnehtinut vertauskuvan kautta lentäväthän linnutkin yli rajojen. Yksi tunnetuin, jossei kaikkein tunnetuin LA:n jättäjä ja Texasiin muuttaja on ollut Joe Rogan joka on kuvannut lähtönsä syitä podcasteissaan. Yksinkertaisimmillaan olo ei ole turvallinen kun kodittomien armeija tulee vastaan joki kodin (palatsin) korkean portiin takaa kaikkene kurjuuteneen. Sinänsä tällainen asumismalli ja tapa toimii kyllä monessa muussa maassa jossa voi olla mitä vaan pahvimajaa miljoonalukaalin vieressä , mutta nehän eivät olekaan Länsimaita ja edusta samanlaista elämäntapaa ….
https://www.youtube.com/watch?v=_a9H6XmKSJc&ab_channel=JREClips
https://fi.wikipedia.org/wiki/Joe_Rogan
Ilmoita asiaton viesti
Demokratia toimii (hyvin) niin kauan kun kaikki kokevat asiat yhteisiksi. Mutta kun siirrytään klaanien, rotujen, korporaatioiden, asunalueiden….. maailmaan, tavoitteeksi tulee vain muiden ”niistäminen”. Valta on destruktiivista, alikynteen jääneille ainoa ulospääsytie on ”pakeneminen”. Yhteiskunnasta taantuu kehitysmaatasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Espoossa alkanut jo vaivihkainen poismuutto epäonnistuneen integraation jaloista?
Milloinkahan näemme Westendissä kuusi metriä korkeat aidat ja aseistetut vartijat?
Siäministerin tavoite on koronan takia viivästynyt, mutta kun rokotukset saadaan vauhtiin, niin päästäneen piankin tuohon 80k/a lähinnä islamilaisista maista tulevaan miespuoliseen maahanmuuttoon.
Ei tässä niin paljon perässä taideta tulla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäköhän tuokin tarkoittaa:
”…päästäneen piankin tuohon 80k/a lähinnä islamilaisista maista tulevaan miespuoliseen maahanmuuttoon.”
80.000 islamistia per aari? 🙂
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Miten tuo linkki liittyy B-rapun poikiin?
Ilmoita asiaton viesti
Amerikassa siirtolaisten integraatio onnistui 100 vuotta sitten ”hyvin”, kun ei ollut poliitikkoja jakamassa rahaa omille klaaneilleen. Nykyinen identiteettipolitiikka on myrkkyä integraatiolle ja myrkkyä taloudelle. YAmerikassa siirtolaisten integraatio onnistui 100 vuotta sitten ”hyvin”, kun ei ollut poliitikkoja jakamassa rahaa omille klaaneilleen. Nykyinen identiteettipolitiikka on myrkkyä integraatiolle ja myrkkyä taloudelle. Yhteistä rahaa ei käytetä kakkien hyödyksi vaan oman klaanin & identiteettiryhmän eduksi & poliittisen kannatuksen saamiseksi. Ja vaikka rahaa ei olisikaan, sitä käytetään surutta (= velkaannutaan).
Kuvaavaa ehkä oli, kun ex presidentti Obama arvosteli latinoja siitä, että he (suuri osa heistä) äänesti republikaaneja – ikään kuin he olisivat demokraattien ”omaisuutta”. Hieman samanlaisia äänenpainoja kuuluu toki Suomestakin esimerkiksi Keskustan taholta ”maaseudun äänien” kalastamisesta pois heiltä. Vastaavasti taas yrittäjien tai työläisten äänet ”kuuluvat” x:lle ja y:lle….
Ilmoita asiaton viesti
Identiteettipolitiikka ja diversiteetin suosiminen rapauttavat luottamusyhteiskuntaa.
Suomeen on jo syntynyt rinnakkaisyhteisö, joka noudattaa omaa uskontoaan, kulttuuriaan ja tapojaan, eivätkä kaihda konfliktia kantaväestön kanssa. Vaativatpa jopa omaa lakiaankin Suomen Lain rinnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikoille se helppoa: olemme klaanin x puolella. Siinä kaikki, mitä tarvii sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Westendissä on jo korkeita tiili/betoniaitoja.
Aseistetut vartijat eivät ole näkyvillä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös ihmisten pitänyt muuttaa etelästä pohjoiseen karkuun nahan käristävää kuumuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Taannoin Yle Puheessa joku asiantuntija kertoi taustan tuohon. Ennen ilmastointilaitteita etelä ei ollut houkutteleva. 60-luvulla laite oli vakiintunut ilmeisesti kai eteläisissä osavaltioissa standardiksi. Texasin väkiluku näyttää kasvaneen sen jälkeen kiihtyen, tosin osa kasvun kasvusta johtuu hispaanoista mutta myös valkoisten määrä on seurannut vastaavaa trendiä. Kun tässä googlasin pistokokein, niin mm. Vireninkin mainitsemissa osavaltioissa väestönkasvun trendi näyttää jo pidempään olleen väitettä tukeva: (yksinkertaistaen) pohjoisen väkiluku ei kasva, etelän kasvaa ja osin jopa kiihtyen.
Ilmoita asiaton viesti
Männä viikolla tuli muutettua Espoosta Hirvensalmelle.
2500 euron vuotuinen kiinteistövero jolle ei juuri vastinetta saa alkoi vaan kyrsiä liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mä lähdin Suomesta, koska olisin hautaan saakka ollut sosiaalitapaus. Myös Kielto- & Sääntö-Suomi sekä maan itsenäisyyden myyjät oli suurena syynä.
Täällä kiinteistövero on noin 10 – 20 €/vuosi ja vapaus kehitellä juttuja ilman viranomaisbyrokratiaa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Lährikkö kauakskin?
Ilmoita asiaton viesti
En, Bulgariaan lähdin.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Tuloerojen kasvu ja köyhyyden lisääntyminen, vaikka talous kasvaa, on se huono huonoin mahdollinen yhdistelmä, joka Amerikassa on edennyt pisimmälle. Voi olla, ettei se ole politiikalla ratkaistavissa. Varakkailla on jo niin paljon varallisuutta, että he voivat syrjäyttää demokratian. Niin he myös menettelevät.
Kaikkien omaisuuksien tasajako ei ole hyvä ratkaisu. Sitä kokeiltiin Neuvostoliitossa. Käytännössä valta ja omaisuudet eivät siirtyneet kansalle, vaan sen edustajaksi asettuneelle poliittiselle eliitille. Ratkaisun pitää olla jotain tältä väliltä. Rikkaiden etujen lisäämisestä on siirryttävä tuloja tasaavaan politiikkaan. Voi olla, ettei se onnistu, kun vastassa on koko omaisuusmassaa hallitseva erittäin vaikutusvaltainen vähemmistö.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jaetaan kaikki tasan.
Kun sitten toinen puoli on tuhlannut osuutensa niin jaetaanko taas?
Kuinka monta kertaa?
Miksi varakkailla on paljon varakkuutta?
Onko se tippunut heille taivaasta?
Vai olisiko olemassa pieni mahdollisuus että he ovat ihan itse työllään sen hankkineet?
Ilmoita asiaton viesti
Osittain totta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tai sitten kokonaan, riippuu taas siitä kuinka asian näkee.
Monet rikkaat ovat perineet varllisuutensa. Asia on tietenkin näin.
Mistä tuo varallisuus on alkujaan lähteyt?
Heidän vanhempansa akaisemmissa sukupolvissa ovat sen työllään hankkineet eivätkä ole ”tuhkanneet” hankkimaansa.
Yksi ja toinen on myös perinyt mutta ei jättänyt mitään jälkeensä.
Kuinka moni nykyajan ”varakas” on köyhän pirtin lapsi tai lapsenlapsi joka on oman työnsä kautta, ensin kouluttautunut ja sitten työllään hankkinut varallisuutensa? Eivät ole heti kun ovat saaneet vähän rahaa, kantaneet sitä lähibaariin?
Monet ovat saaneet omaisuutensa toki ”vääryydelläkin” mutta hekin ovat sitä hoitaneet ja huolehtineet ettää se ei katoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Monet ovat saaneet omaisuutensa toki ”vääryydelläkin” mutta hekin ovat sitä hoitaneet ja huolehtineet ettää se ei katoa.”
Toki on niitäkin jotka eivät vaurastumisensa eteen laita tikkua ristiin ja tuhlaavat heti sen mitä sattuvat saamaan. Meitä on moneksi.
Mutta on niitäkin jotka tekevät kovasti töitä, eivät vain pärjää kilpailussa etevämmille, tai vahvemmille, tai kierommille ja joutuvat hyväksikäytetyiksi, eli ansaitsisivat omasta panoksestaan kakun kasvattamiseen paremmin.
Tendenssi joka näkyy kaikkialla missä on ihmisiä on se että ne jotka pääsevät niskanpäälle kilpailevat keskenään yhä hurjemmin siitä kuka on kukkulan kuningas, eli kenellä on eniten tuloja ja omaisuutta. Tässä kiistassa poljetaan kaikkia, mutta eniten kärsivät ne jotka ovat puolustuskyvyttömiä, eli pyramidissa alimmilla tasoilla. Heidän työstään sitten kiskotaan niiden voitot jotka ovat siellä pyramidin huipulla ja kaikki muutkin kerrokset sortavat heitä.
Tulonsiirtoja tarvitaan siksi että tämä on ihmisen luontainen tapa toimia, mutta se ei tietenkään ole oikeudenmukainen, koska ihmisten työpanosta tarvitaan kaikilla tasoilla.
Tässä käsittelyssä jätin nyt tarkastelun ulkopuolelle ne tapaukset jotka eivät halua osallistua yhteiskunnan kakun kasvattamiseen, vaan pelkästään sen jakoon ja ne joille mitkään tulot eivät riitä menojensa kattamiseen ja joutuvat sen takia perikatoon. Ne on ihan oma tarinansa.
——————–
Se ilmiö josta blogisti puhuu tarkoittaa vain sitä että on ihmisiä joille ei merkitse mitään yhteiskunnan oikeudenmukaisuus, eivätkä piittaa mitään muista kuin itsestään. Heille on tietenkin luontevaa sellainen käytös mistä blogisti kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se että en ole rikastunut on aina jonkun muun syytä.
Se ei koskaan johdu minusta itsestäni että olen köyhä persaukinen.
Mistä johtuu että saman taustan omaavat kaksi kaveria, molemmat tehneet 40 vuotta samanlaista ansiotyötä ja olleet terveitä, toinen on ns. ”varakas” ja toisella ei ole muuta pyöreää kuin……
Ei tällaisessa ole kyse mistään kilpailusta, oikeudenmukaisuudesta tai siitä että joku olisi käyttänyt toista hyväkseen tai muusta vastaavasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä johtuu että saman taustan omaavat kaksi kaveria, molemmat tehneet 40 vuotta samanlaista ansiotyötä ja olleet terveitä, toinen on ns. ”varakas” ja toisella ei ole muuta pyöreää kuin…”
Se johtuu monista yksilöllisistä ominaisuuksista jotka ohjaavat yksilön valintoja. Yksilö tekee joko hyviä valintoja tai huonoja valintoja itsensä kannalta katsoen. Valintojen kirjo on valtava, enkä lähde tässä niitä kaukkia analysoimaan, mutta ottaakseni esiin pienen kapean sektorin erilaisista valintamahdollisuuksista, niin itsekkäät valinnat hyödyttävät yksilöä enemmän kuin epäitsekkäät.
Itsekkäät menestyvät siis paremmin kuin epäitsekkäät. Se johtaa epäoikeudenmukaiseen lopputulokseen tilanteessa jossa molemmat, sekä itsekäs, että epäitsekäs, ovat tehneet samanarvoisen työpanoksen sen yhteisen kakun kasvattamiseksi.
Esimerkkini ei ole kattava, eikä kärjistetty, se kuvaa vain yhtä tapaa millä eriarvoisuus voi syntyä ja selittää miksi eriarvoisuus on epäoikeudenmukaista.
Enkä taaskaan halua että tässä taas sekoitetaan asioita selittämällä että huono-osaisuus johtuisi laiskuudesta tai kelvottomuudesta, vaikka voi se siitäkin johtua. Laiskuus ja kelvottomuus ovat asioita jotka pitää käsitellä erikseen, eikä niitä pidä yhdistää huono-osaisuuteen. Parempiosaisissa on yhtä hyvin laiskoja ja kelvottomia ihmisiä, mutta ei sitä ominaisuutta pidä yhdistää myöskään hyväosaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Omaisuuden jakamisessa voidaan nähdä joko ongelmia tai sitten ei.
Taiteilija ja ankkapiirtäjänä itsensä tunnetuksi tehnyt Carl Barks näki kapitalismin ongelman jo 1951 julkaistussa tarinassa A Financial Fable (kun taivaalta satoi rahaa)
Tarinassa Roope Ankan rahat lensivät hurrikaanin mukana taivaisiin ja tavallisen kansan käsiin. Kaikki rikastuivat. Rahat kuitenkin palautuivat tuota pikaa kaiken tuotannon omistavalle Roope Ankalle, koska sen sijaan, että olisivat ostaneet osakkeita, ihmiset tuhlasivat rahansa Roopen tuottamiin tavaroihin, joita tarinassa kuvasivat elintarvikkeet.
Tästä syystä rikkaiden kannattaa tehdä hyväntekeväisyyttä, koska se vain lisää heidän varallisuuttaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkö Sanna ajattelee itsekkäästi, kun jakaa rahaa italialaisille? Rahat palautuvat Suomen tuotannolle ja Valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
”Rahat palautuvat Suomen tuotannolle ja Valtiolle. ”
Persujen kannattaisi tutustua edes Akuankkaan. Sieltäkin voisi oppia jotain taloudesta
Ilmoita asiaton viesti
Muutetaan demokratian pelisääntöjä. Kaikista tärkeistä asioista pitäisi järjestää kansanäänestys. Kyllä se onnistuu näin vähäväkisessä maassa ja olisi kilpailuvaltti. Kansaa on vaikea korruptoida eikä se tee helposti ’vääriä päätöksiä’. Sveitsin järjestelmää vähän kehitettäisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa OK, mutta ei sekään ole niin helppoa. Kaliforniassa koko vero- ja tulonsiirtojärjestelmä perustuu kansanäänestyksiin, mutta se näyttää toimivan huonosti. Mitä nimittäin tapahtuu, jos äänestetään esim. kiinteistöverosta ja vaihtoehtoina ovat kyllä tai ei? Ongelma on enemmänkin siinä, että äänestäjiä ei ole 30 miljoonaa vaan neljä: latinot, mustat, valkoiset köyhät ja valkoiset rikkaat. Demokratia toimii vain, jos on liikkuvia äänestäjiä. Niitä on entistä vähemmän Kaliforniassa, eikä Suomen tilanteessakaan ole hurraamista.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ihmiset joille se on mahdollista ja joilla on vaurautta, todellakin äänestävät jaloillaan. Se on menetys koko yhteiskunnalle. Kun ideologia ei kohtaa todellisuutta, huomaa se tavallinenkin tallaaja ennemmin tai myöhemmin. Regulaatioiden lisäämisellä on samanlainen vaikutus kuin Lafferin käyrällä veroissa. Jossakin vaiheessa se alkaa tuottaa eriarvoisuutta ja sitä kautta myös tulojen menetystä valtiolle. Suomessa olemme ampumassa itseämme vahvasti nilkkaan nykyisellä tiellä.
Mikäli rikollisuus ja ideologinen ahdistelu, sekä verotus lisääntyy, tulemme pahimmassa tapauksessa näkemään ghettoutuvia kaupunkeja.
Ilmoita asiaton viesti
4000 korkeakoulututkinnon suorittanutta pois muuttajaa vuodessa on hurja luku.
Lonkalta arvioiden vähintään 1milj € menetys Suomelle per tyyppi koulutus+työura+verot jne.
Lasketaanhan myös jotta yksi syrjäytetty nuori maksaa 1 milj. € yhteiskunnalle . Ennenaikaiset eläkkeet jne.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuminen työvoimapulasta on hieman falskia, jos meillä on varaaa lähettää 10000 ihmistä ulkomaille….
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti Matti Virenille
Tuotamme samaan aikaan 10 000 ihmistä ulkomailta Suomeen.
Tosin näiden tuotujen ihmisten arvo ei ole verrannollinen lähteneisiin.
(KRP:lle tiedoksi, tässä ei puhuta ihmisarvosta)
Ilmoita asiaton viesti
Ja satojatuhansia työtä vailla olevia.
Ilmoita asiaton viesti
Se on iso luku, mutta sellaista ainesta, jonka sisäänotto ei tuota vastaanottavalle maalle mitään ongelmia. Me typistettyä tai suljettua eläkeputkea odottelevat jäämme tänne tekemään kustannuksia. Jotkut meistä on työssä eläkeikään mutta aika moni on viriketyötoiminnassa, jotkut kuntouttavassa työtoiminnassa. Siinä mennään sitten töihin virikkeitä vasten.
Systeemi ei kestä eläköitymistä. Luodaan uusi eläkeläisluokka, työtoiminnalla virikkeistettävät eläkeläiset. Sen sijaan, että mentäisiin kelataksilla päiväkeskukseen, mennään askartelemaan jotain tuottavampaa. Eläkkeeseen tehdään 5 % raippaleikkaus jos ei osallistu työviriketoimintaan, siis tee eläkeläisenä jotain työtä. Näin päästään joustavasti viriketyötoiminnasta työviriketoimintaan ja kestävyysvajeet siirtyvät vuosilla. Nuoret voidaan lähettää ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää muistaa, että koulutettuja myös palaa Suomeen. Nettona korkeakoulutettujen muuttotappio näyttää edelleen olevan 1000-2000 henkeä vuodessa. Tämä koskien vain Suomen kansalaisia. Ulkomaalaisten koulutustasosta ei saa Tilastokeskukselta ilmaista dataa, joten en tiedä heikäläisten korkeakoulutettujen tänne tullutta määrää.
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vrm__muutl/statfin_muutl_pxt_11ac.px/
Ilmoita asiaton viesti
Datasta näkyy kyllä, että (korkeakoulutettujen osalta) suurin muuttajaikäryhmä on 25-34 -vuotiaat. Se on myös selvästi suurin nettomaastamuuttajaryhmä. Yli 55 v. ovat sitten jo nettomääräisesti paluumuuttajia…. Eli vähän vääränsuuntaisesti menee.
Ilmoita asiaton viesti
Se vähän vaihtelee. Christine esimerkiksi hämmästelee Suomen yksinkertaisuutta rahajutuissa ja ettei tarvitse poukkoilla paikasta toiseen. Samoin Erika hehkuttelee Suomen hyviä puolia kuten koulutuksesta, missä hän on omaan maahansa hyvin pettynyt. Teksasiin Suomesta takaisin muuttanut on ottanut asuntoauton, jossa on monia suomalaisia tapoja. Tämä teksasin bloggaaja häpeää osavaltionsa yltiösuuria juttuja ja ettei siellä ole edes maksuja niistä pusseista kun taas Suomessa kyllä otetaan. Lisäksi luonto otetaan huomioon ja ei roskata siihen tyyliin kuten Amerikassa, mitä tämä bloggaaja oli kertonut huonosta roskien järjestelyistä.
Ei Suomessa niin huonosti ole asiat. Mutta asiat pitää hoitaa kunnolla.
Minulla on siellä Amerikassa sukulaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Matilta jälleen aivan erinomainen artikkeli – kiitos.
”jotenkin tuntuu, että Suomessa halutaan vain väkisin itse korkea epäonnistumisen suloisa tunne.”
Kaitpa me sen mukaan olemme masokisteja – vai olisimmeko yksinkertaisesti tyhmiä?
Ilmoita asiaton viesti
” vai olisimmeko yksinkertaisesti tyhmiä?”
Turha käyttää monikkoa tapauksessa, jossa päätökset tekee kulloinenkin hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi, että Suomessa korkeinta valtaa käyttää Eduskunta ja hallituksen täytyy nauttia Eduskunnan luottamusta.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sitä noinkin kuvitella.
Mihin rooliin asetat mm. puoluekurin?
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi pohtia miten liittovaltio oikeasti toimii pitkässä juoksussa. Yhdysvallat rakennettiin palikoista. Se tavallaan kasvoi neitseellisestä maaperästä, tai melkein sellaisesta. Pitää muistaa, että Yhdysvallat ei ollut alueeltaan edes lähelläkään nykyistä itsenäisyysjulistuksen aikaan. Tarvittiin monta vääntöä, verta ja hikeä, myös kyyneleitä ennenkuin ajatus yhtenäisestä liittovaltosta toteutui.
Jos ajatellaan kehitystä täällä euroopassa…..voi hyvä tavaton. Harva muistaa, enää tosiasian kun maaosamme oli aidosti jakautunut. Balkanin kriisin jne. Väitän, että kehitys liittovaltion kaltaiseen juttuun…. no ei täällä olla siihen vielä valmiita, jos koskaan edes tulemme olemaan. Se, että EU ja syvenevän integraation tavoittelu luo jo itsessään ristiriita tilanteita, jakaa euroopan maiden kansalaisia. Ei hyvä, koska se ei onnistu ilman demokratian ja se periaatteiden tappamista. Hiljaa edeten saamme jotain aikaankin.
Se, että yhdysvalloissa on suuret erot esim. lainsäädännössä ja verotuksessa osavaltioiden välillä. Ei mitään uutta auringon alla.
Ilmoita asiaton viesti
Erona USA:n ja EU:n välillä on juuri se etä USA muodostui alueelta ja asukkaista joilla ei ollut kymmeniä erilaisia, tuhansia vuosia vanhoja kulttureita, toisin kuten Euroopassa. USA muodostui valtioista jotka olivat enemmän tai vähemmän itsenäisiä, osa eurooppalaisten siirtomaita, osa epämmäräisiä valtioita joista ensin tuli USA:n territorioita ja sitten yksi toisensa jälkeen osavaltiota.
USA:ssa ei tarvinnut ommella kasaan kymmeniä eir kulttuureja omine tapoineen, talouksineen ym. Jotka ovat tuhansia vuosia sotineet ja tapelleet keskenään milloin minkäkin syyn takia.
Jokainen uSA:nkansalainen sanoo olevansa amerikkalainen, ei suinkaan USA:lainen. He ovat, vaikka ovat etnisesti monia eri kansoja, valkoisia, ns.mustia, latinoja, aasaialaisia ym. he ovat silti amerikkalaisia.
Euroopassa emme ole eurooppalaisia vaan ensisijaisesti skandinaaveja, suomalaisia, ranskalaisia, saksalaisia, kroaatteja, slovakkeja, tsekkejä, italialaisia, kreikkalaisi, espnajalaisia, portugiiseja jne.
Kansojen integroituminen kestää satoja vuosia jos onnistuu sittenkään.
Ilmoita asiaton viesti
…silmät vieläkin hieman rähmässä että en sitten oikein päässyt jyvälle ketkä niitä hyviä tarkoittavia hölmöjä olisivat ?? Juttua lukiessa tulee mieleen oikeestaan vaan verotus ja se että mitään valtiollista sosiaalipolitiikkaa tms. ei ole josta syystä ” sopulilaumat” lähtevät liikkeelle… Että kymenlaaksosta katsottuna huvittavaa on lähinnä se että koko stoorin olisi voinut kirjoittaa Kouvolasta ! Olen ite tulossa siihen missä ajassa nykyiset ongelmat ovat kehittyneet eikä ” jaloillaan äänestäminen” auta kun EU suomessa talouspolitiikka on viemässä Suomea muiden jäsenmaiden mukana täystuhoon… jopa kokoomuksen mukaan ” a-luokassa” … sentään sitten jokin ” koominen” ennen romahdusta elely jossain autuaanlaisessa tilassa …
Ilmoita asiaton viesti
Totta.. pyrkimykset verotuksen harmonisointiin, yhteiseen minimipalkkaan jne. tekevät lopun järjestelmien kilpailusta. Jos Amerikassa on jotain hyvää, se on kuitenkin juuri mahdollisuus kilpailla erilaisilla järjestelmillä. Katsotaan, mikä järjestelmä toimii parhaiten sen sijaan, että ”joku” päättää, mikä on parasta kansalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Prof. Wiren lienee seurannut, miten kilpailu on valtakunnassa kehittynyt. Kuluttajan näkökulmasta katsoen näyttää siltä, että markkinat on aika hyvin jaettu. Siis mihin suuntaan olemme menneet?
Ilmoita asiaton viesti
Suomea hallitsevat hyvät veljet ja siskot.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteinen minimipalkka voisi olla 10 euroa tunnilta. Lisäksi tarvitaan verovapaus 20.000 euroon asti vuodessa. Jos työtön (jolle maksetaan verovaroista tukea , kuten työttömyyskorvaus, asumistuki jne., joilla kyllä hyvin elää nuukasti), valitsee (ja saa) työntekemisen 10 euron tuntipalkalla, hän tienaa vuodessa: 10x8x5x4x11 (siis kuukauden kesäloma) 17.600 euroa (verotta). Perheessä kaksi aikuista tienaa 35.200 euroa jne… Muiden maksamista veroista he eivät siis saa mitään avustuksia eli valtio tienaa arviolta 10 miljardia vuodessa. He maksavat tietysti alvia ostoksista, ja lisääntyneen ostovoiman takia valtio tienaa paljon enemmän näiltä, varmaan useita miljardeja vuodessa. Sitten myös terveydenhoito vero pitää muuttaa kaikille pakolliseksi terveysvakuttukseksi, johon kerätään varoja bruttotulojen mukaan, kuten eläkekassaakin kartutetaan. Paljon ansaitsevat maksavat siis paljon terveydestään (tietty katto tietysti on oltava). 20.000 euroon asti veroitta elävät maksavat minimin eli noin 100 euroa vuodessa. Terveysvakuutus korvaa alle 70 vuotiaille 70 % kaikista terveyskuluista ja yli 75-vuotiaille 90 %.— Näin menetellään Japanissa! Minulla on siitä 25 vuoden kokemus. Sitten tietysti keskimääräinen veroprosentti pitää olla korkeintaan 15 %. Japanissa en maksanut koskaan veroja 10 % enempää, vaikka tulot olivat keskimäärin 5000 euroa kuussa.— Hävytöntä on, että eläkettäni verottaa Suomi 21,5 % ja käteen jää 1900 euroa. Sillä Japanissa kuitenkin elää hyvin kaksi ihmistä, vaikka ruoka on 2-3 kertaa kalliimpaa kuin Suomessa, mutta asuntojen vuokrat ovat puolet Suomen vuokriin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Virenin viesti tässä taitaa (ainakin osittain) olla, että ilmastonmuutoksen torjunta jakaa osavaltiot voittajiin ja häviäjiin. Ja juuri niin päin, että torjujat olisivat niitä häviäjiä.
Johtopäätöstä voisi luonnehtia surulliseksi. Matkustamme junassa joka pian putoaa rotkoon, ja kiistelemme siitä kuka saa istua ensimmäisessä luokassa.
Lisätään tähän pari tilastopoimintaa. Kalifornian bkt per capita on 1,3-kertainen Teksasiin nähden. Teksasin CO2-päästöt per capita ovat 2,5-kertaiset Kaliforniaan nähden. Vauraus ja vähähiilisyys eivät vääjäämättä ole toisiaan poissulkevia.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoksen pääasiallinen tarjontakeino on toistaiseksi ollut teollisuuden siirtäminen Kiinaan (tai vähemmässä määrin Texasiin). Suomikin on kiitettävästi noudattanut tätä Kalifornian mallia. Toki pakettiin kuuluvat kakki muutkin edistykselliset teesit: massiivinen maahanmuutto ja usko monikulttuurisuuden ihmeitä tekevään vaikutukseen, intersektionaalinen feminismi ja paluu luokkayhteiskuntaan (vai pitäisikö puhua kastilaitoksesta), suuri julkinen sektori: koreat verot, paljon kontrollia, unelma kansalaispalkasta…
Kalifornian korkeita BKT-lukuja on ”turha” esitellä. Kun jonain päivänä IT -jätit muuttuvat muualle, Kalifornia voi olla osavaltioiden tulojakauman häntäpäässä. Mahdotontako? Muistetaan, mitä tapahtui pohjoisen suurille teollisuusvaltioille: Michiganille ja Illinoisille….
Ilmoita asiaton viesti
Michiganin ja Illinoisin teollisuus taisi siirtyä Meksikoon ja Kiinaan. Johtuuko sekin ilmastonmuutoksen torjunnasta?
Ilmoita asiaton viesti
Onpa vaikeaa. Kerroin, että yritykset voivat koska tahansa lähteä pois, jos toiminta on kannattavampaa muualla. Syyt tietenkin muuttuvat ajasta toiseen. Mutta jo nyt, ja jatkossa vielä enemmän, ilmastohysteria on se, joka ehkä eniten vaikuttaa sijaintipäätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”ilmastohysteria on se, joka ehkä eniten vaikuttaa sijaintipäätöksiin.”
Ehkä ei. En ole tietoinen että tehtaat olisivat Suomesta siirtyneet Kiinaan ”ilmastohysterian” takia. Eikä sitäpaitsi energia ole edes siellä meikäläistä halvempaa. Työvoima on.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikä sitäpaitsi energia ole edes siellä meikäläistä halvempaa. Työvoima on.”
Työvoiman halpuuden lisäksi työvoiman rajaton saatavuus on Kiinan etu. Työvoimaa löytyy, eikä sitä tarvitse houkutella kortistosta tyytyväisiä ja onnellisia työttömiä, joilla ei ole mitään todellista tarvetta, eikä halua työllistyä.
Ilmoita asiaton viesti