Kun mistään ei saa työntekijöitä
Kesäkuun TEM:n työllisyyskatsaus kertoo, että työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 316 000. Sen lisäksi erilaisissa palveluissa oli 104 000. Työttömiä työnhakijoita oli 12 % työvoimasta. Luku on olennaisesti suurempi kuin Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen 7.6 %, mutta pääasiallinen selitys on siinä, että Työvoimatutkimuksessa työttömiksi luetellaan vain aktiivisesti työtä etsivät. Sen sijaan ei-aktiiviset työn hakijat luokitellaan työvoiman ulkopuolella oleviksi. Ongelma tässä Tilastokeskuksen luokituksessa on se, että kyseiset ”piilotyöttömät” ovat kuitenkin julkisen talouden kannalta työttömiä. TEM:n luvut kertovat oikeasti siitä, miten monelle työttömyyskorvausta eri muodossaan maksetaan.
On vaikea olla päätymättä siihen johtopäätökseen, että työmarkkinat eivät toimi kunnolla. Tätä päätelmää tukee myös se, että työttömyysasteet ja avoimien työpaikkojen suhde työvoimaan eivät millä tavoin korreloi esimerkiksi aluetasolla. Kuitenkin olisi syytä olettaa, että sillä missä avoimia työpaikkoja on paljon, työttömyyttä on (suhteessa koko työvoimaan) vähän. Näin ei ole.
Joka päivä saame lukea valituksia siitä, miten vaikea on löytää työvoimaa. Mutta valitusten jälkeen seuraa pitkä hiljaisuus. Kukaan ei oikein rohkene sanoa, missä ongelma piilee. Mutta kai diagnoosi on se, mikä edellä todettiin: työmarkkinat eivät toimi. No, miksi ne eivät toimi? Siihen on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin palkat eivät määräydy (kuin osin) markkinoilla: palkoista sovitaan valtakunnallisella tasolla järjestöjen kesken. Palkkarakenne heijastelee edelleenkin valtakunnallisia keskitettyjä ratkaisuja 1900-luvulta. Toinen syy on valtio: vero- ja tulonsiirtojärjestelmä on aiheuttanut sen, että alhaisen tuottavuuden aloilla työtä ei yksinkertaisesti kannata ottaa vastaan annettuna kaikki tulonsiirrot, työssäkäyntiin liittyvät kustannukset ja verotus.
Kaikki kai muodossa ja toisessa myöntävät, että ongelma on tämän suuntainen, mutta miksi sitten siihen ei ”löydy” mitään ratkaisua. Ongelma on tietenkin instituutioissa. AY-väki ei tietenkään halua suurella surmallakaan mennä kohti järjestelmää, jossa markkinoilla olisi suurempi rooli palkkojen muodostuksessa. Pääomapiirit tietenkin haluavat, mutta niillä ei ole riittävää poliittista kannatusta runnoa läpi tällaista järjestelmää. Toisaalta niillekin jotenkin kelpaa nykyinen järjestelmä, jossa valtio maksaa osan palkoista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtio maksaa asumistukea ja muita tulonsiirtoja, joiden avulla jonkinlainen säädyllinen elintaso voidaan saavuttaa.
Tällaisessa pattitilanteessa molemmin osapuolille on kuitenkin yhteinen ratkaisu ongelmaan: maahanmuutto. Jos työ ei kelpaa kantaväestölle, tuodaan työvoima ulkomailta. Jos joku kutsuu sitä palkkojen polkemiseksi, Ay-liike voi sanoa, että siitä ei ole kyse, koska ”koska noudatetaan työehtosopimuksia”. Mutta markkinatalouden kannalta on tietenkin kyse palkkojen polkemisesta siinä mielessä, että ilman maahantuontia palkat olisivat tietenkin olennaisesti korkeammat kuin maahantuonnin jälkeen. Kyllä työvoimaan taatusti löytyy, kun palkkoja nostetaan riittävän korkeiksi.
Pääomapiirit suhtautuvat tietenkin suopeasti työvoiman maahantuontiin – juuri edellä munitusta syystä, eli hillitäkseen palkkojen nousua. Ay-liikkeen kannalta palkoilla ei kuitenkaan samanlaista merkitystä kuin pääomapiireillä. Inhoraadollisesti voi sanoa, että Ay-liikkeen kannalta on lähes samantekevää, mikä on palkkataso. Ay-liikkeen kannalta ehdottomasti tärkeintä on jäsenmäärä, ja sen säilyttäminen edellyttää jonkinlaista roolia päätettäessä palkoista ja työehdoista. Niin pääomapiireille kuin Ay-liikkeelle sopii hyvin, että osa toimeentulosta tulee valtiolta erilaisten tulonsiirtojen muodossa. Eivät ne koskaan valita sitä, että julkisen sektorin osuus on liian iso, eivätkä ne koskaan kerro, että syy siihen on huonosti toimivissa markkinoissa. Näytelmän kolmas ”konna” on tietenkin poliitikot: ne ovat tietenkin mielihyvin myötäilemissä politiikkaa, jossa yhä kasvava osuus toimeentulosta tulee valtiolta. Koska ”köyhiä” on moninkertaisesti enemmän ”rikkaita”, tällainen ”Robin Hood -politiikka” on poliittisen eloonjäämisen ehdoton edellytys jopa politiikan oikealla siivellä. Kaikki ovat varmaan huomanneet, että jos joku puhuu tarpeesta supistaa julkisia menoja, huutokuoro alkaa heti vaatimaan ”mitä menoja aiotte supistaa”. Ja auta armias, jos joku konkreettinen kohde esitetään, siihen kaikki ”korkean moraalin” poliitikot käyvät hyeenan lailla ikään kuin julkiset menot olisivat ilmaisia samalla (kuvitellulla) tavalla kuin joulupukin tuomiset. Kaikki poliitikot tietävät, että eläkkeiden taso ja eläkeikä ovat poliittista dynamiittia, eikä niihin rohjeta puuttua, vaikka tarvetta olisikin. Kestävyysvaje syntyy siitä, että on liikaa huollettavia ja liian vähän huoltajia. Ei kai sen suhteen muuttaminen on muuta kuin tahtokysymys.
Entä sitten maahanmuutto: ratkaiseeko se ongelmat? Ehkä pitäisi samaan hengenvetoon kysyä, miksi se ratkaisisi ongelmat? Toki se lyhyellä aikavälillä pienentää markkinoiden liikakysyntää, mutta entä sitten! Jotta muutos jäisi pysyväksi, pitäisi olettaa, että maahanmuuttajat ovat tyhmiä, eivätkä he huomaa kantaväestön tavoin, että sosiaalituilla tulee joissain tapauksissa paremmin toimeen kuin alhaisilla palkoilla alhaisen tuottavuuden aloilla. Toinen selitys, joka kuulostaa yhtä epäuskottavalta, on että ulkomaalaiset ovat lähtökohtaisesti ahkerampia ja työteliäimpiä kuin kantaväestö. Kukaan maahanmuuttoa kovasti ajava poliitikko ei ole vedonnet näihin selityksiin, joten ehkä jokin muu selitys tarvitaan. Toki maahanmuuttajat ovat usein nuoria, joiden välitön ”kustannus” yhteiskunnalle on suhteellisesti arvioiden pieni, mutta sekin on vain tilapäinen ilmiö: samalla tavalla maahanmuuttajat eläköityvät ja sairastuvat kuin kantaväestö. Eli jos työmarkkinat eivät toimi, eivät ne ala toimia maahanmuutonkaan jälkeen – ellei sitten synny toisia, harmaita työmarkkinoita. Se on selvää, että köyhistä maista kannattaa aina muuttaa Suomeen. Jos maahanpääsyn ehtona on työpaikka, kannattaa ensi alkuun hyväksyä mikä tahansa palkkataso ja mitä tahansa työehtoja vastaan. Mutta vain ensi alkuun. Kun oleskelulupa tai kansalaisuus on saatu, pelisäännöt menevät tietenkin uusiksi. Tarvitaan uusia maahanmuuttajia ja vielä kiihtyvällä tahdilla. Luonteeltaan ratkaisu on samanlainen kuin velanotto ja mikä muu tahansa Ponzi -peli.
Eli ollaan lähtöruudussa: On työtä, on työvoimaa, mutta ei löydy työntekijöitä. Kyllä ratkaisun täytyy löytyä työmarkkinoiden toiminnasta: joustavammasta palkkapolitiikasta ja pienemmästä verokiilasta: se taas alemmista marginaaliveroista ja pienemmistä tulonsiirroista. Työttömyyskorvausjärjestelmän pitää noudattaa alkuperäistä tarkoitustaan, rakentaa silta yli tilapäisten työttömyysjaksojen. Se ei saa olla samalla tavalla pysyvä toimeentulon muoto kuin millaiseksi esimerkiksi toimeentulotuki on monella tavoin tullut.
Mutta totuus on, että mikään ei muutu: kyse on asioista, joita poliitikot ja etujärjestöt de facto vastustavat. Niin kauan kuin talous kasvaa edes epsilonin verran, valta on status quo -koalitiolla. Toki aina ilmaan voi heittää utopioita niin kuin pääministeri 18.8 ehdottaessaan, että tavoitteena on se, että 2030 puolet nuorista on korkeakoulutettuja. Taustalla on ajatus siitä, että Suomeen synnytetään vain korkean tuottavuuden työpaikkoja. Kun ei ole alhaisen tuottavuuden & palkkojen työpaikkoja, ei tarvita tulonsiirtoja ja verotuloja virtaa vuolaasti valtion kassaan. Mutta miten Suomi voi omalla päätöksellään ottaa kansainvälisessä työnjaossa vain high tech -työpaikkoihin keskittyvän maan aseman. Valtaosa tuotannosta tapahtuu jatkossa(kin) palveluksissa ja on sula mahdottomuus työllistää kaikki korkeapalkkaisiin työtehtäväiin. Jo nyt koulutetaan liikaa työtehtäviin, joita löytyy vain julkiselta sektorilta tai sen liepeillä toimivasta ”kolmannesta sektorista”, joka huomattavilta osin keskittyy vain kerjäämään rahaa valtiolta ja propagoimaan suuremman julkisen sektorin puolesta. Valtion tehtävä ei ole päättää, millaista työvoimaa Suomessa tarvitaan. Neuvostoliitossa järjestelmä toimi tällä tavalla. Niin kauan kuin meillä on markkinatalous, se kyllä kertoo, mitä tarvitaan ja mitä ei. Sen sijaan että heitetään ilman komeilta kalskahtavia prosenttilukuja koulutuksesta ja työllisyydestä, soisi keskusteltavan itse substanssista: keitä oikein pitää kouluttaa ja keitä pitää ohjata pois koko elämän kestävästä koulutusputkesta.
(TEM kesäkuu) https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Textbase/Tkat/Pdf/Tkat_fi.pdf
(Marin 18.8) https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/892265a3-b45f-4658-b85d-a564f17499e9
Siis jos palkat ’määräytyisivät markkinaehtoisesti’, niin työvoimapula helpottaisi? Ja tätä ’markkinaehtoisuutta’ AY -liike vastustaa ja työnantajat kannattavat – ymmärrettävistä syistä.
Miten ihmeessä palkkojen alentaminen pienentäisi työvoimapulaa? Korkeampia palkkojahan saisi jo nykysysteeminkin aikana maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit eläkeläisprofessorin toisen pointin: valtion maksamat tulonsiirrot työvoiman ulkopuolella oleville eli työttömyyskorvaukset. Ne on tässä systeemissä tietysti poistettava, jotta työ otetaan vastaan markkinaehtoisesti alemmalla palkalla kuin aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän nyt juurikin, varsinkin Saarikon äänellä hallitus huutaa. Mun nähdäkseni ensimmäisenä ja kirkkaana ajatus pitäisi olla, suomalaiset työttömät töihin ihan ekaksi. Suomen sossuturva vaan tekee järkevän toiminnan mahdottomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Professorin tulotasoilla on helppo huutaa kansaa orjatöihin, vaikka elintasomme on Suomessa silti melko korkea.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmat löytyvät ihan meidän byrokratiassa, jota pitäisi hakata kirveen kanssa kevyemmäksi, että jokainen kykenee tekemään joustavammin.
Ennen tarvitsi kulkea vain portista sisään kysymään töitä ja sai, jos oli tarvetta eikä silloin kysytty mitään papereita tai lupakortteja.
Vilkaisen aina TEM:in työllisyyskatsauksia ja aina sivulta 3, jossa lukee kaiken kaikkiaan, ei koskaan ensimmäistä sivua.
Jos oikeasti halutaan parempaa taloustulosta ja työllisyyttä, niin kaikki asiat missä tahansa kulutuksissa pitäisi alentaa 50% ja lainakulut myös. Niin sitten meillä olisi paljon pelivaraa tulevaisuuteen palkoissa. Se ei onnistu, jos alennetaan palkkoja, leikataan sosiaaliturvasta, yms.
Pitää olla kaikille osapuolille pelkkää win-win-win-win.
Minä käytän toistaiseksi TEM:in lukujen lisäksi Finanssivalvonnan ja Kelan tilastointeja maksettujen etuuksien saajien lukumääriä.
Olen odotellut jo pitkään tilastokeskukselta uutta tilastointia, missä selviää eri alojen todelliset palkkanauhat reaaliaikaisesta tulorekisteristä. Usein lehdet ovat kertoneet keskimääräisistä tai mediaaneina palkkoina kuukaudessa, mikä on johtanut hyvin suuren määrän ihmisiä ihmettelemään, että missä työpaikassa tuollaisia palkkoja voi saada?
Toiseksi kaikki etuudet aiotaan työntää sinne reaaliaikaiseen tulorekisteriin tänä vuonna mutta onko se jo tehty ja sujuiko ongelmitta? Ne etuudet tilastokeskus aikoo tilastoida vuonna 2022 lähtien.
Tässä on yksi esimerkki toukokuun aikana vuodelta 2015-2021 välisinä aikoina:
2015: 380 131
2016: 384 164
2017: 365 538
2018: 327 071
2019: 304 949
2020: 492 523
2021: 406 741
Korona aiheutti valtavasti lomautettuja tai työnsä menettäneitä mutta korjaantui jälkeenpäin ja korjaantuu edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin kauan kuin meillä on markkinatalous, se kyllä kertoo, mitä tarvitaan ja mitä ei.”
Viimeksi kun käväisin siellä Maaplaneetalla ja Suomessa, niin huomasin, että kaikilla ihmisillä on sähkö kodeissaan. Kaikilla oli myös puhelin. Noihin molempiin tarvittiin sellainen liittymä ja sopimus. Näitä paikkoja, joista tuon liittymän sai oli muutamia. Sitten teillä oli siellä tuhansia ihmisiä, joiden ainoa tarkoitus oli saada nuo ihmiset vaihtamaan tuo liittymä toiseen samanlaiseen. Jotkut soittelivat puhelimella, jotkut seisoskelivat kaupojen edustoilla, valokuvia otettiin, runoja kirjoiteltiin ja videoita tehtiin. Näitä sitten näytettiin lehdissä ja televisiossa, jotta ihmiset vaihtaisivat tuota liittymää toisesta toiseen.Tätä kutsuttiin markkinoinniksi ja eniten vaihtoja aikaansaanut sai eniten rahaa palkinnoksi. Onko tämä sitä markkinataloutta?
Ilmoita asiaton viesti
On. Jos olisi vain yksi liittymä, maailma olisi varmaan parempi. Vai olisiko? Jos on vain yksi sähkön(jakelu)yhtiö, olisiko tilanne silloin parempi? Jos on vain yksi media…
Ilmoita asiaton viesti
Meidän planeetalla on vain yksi sähköyhtiö ja yksi puhelinyhtiö. Omistamme ne yhdessä, eikä kenenkään koskaan tarvitse miettiä moisia vaihtoja. Väittäisin, että noiden ihmisten energia menee hukkaan. Systeeminne on tuhlaileva monessakin suhteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko idea se, että esimerkiksi sinä määrittelisit, mikä on kannattavaa työtä. Ja muuta työtä ei sitten tehtäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Hassua, että nämä samat kyllä jaksavat aina muistuttaa, miten vaikkapa Neuvostoliitossa lossikuskit olivat työpaikalla talvellakin ja miten turhaa ja naurettavaa se oli, mutta eivät koskaan mainitse sanallakaan esimerkiksi tuota liittymänvaihto”työtä”.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaan, todella ärsyttävää, molempia käsiä kun tarvitaan työntekoon. Säästö näistä häiriköistä saattaa olla jopa kokonainen euro kuukaudessa, siis sen määräajan kuluessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen joustamaton sosiaaliturva ja sen älyvapaan hidas käsittely tämän aiheuttaa. Monessa paikassa olisi tarvetta työntekijälle silloin tällöin, muutamasta tunnista jokuiseen päivään. Eihän tuollaisia kukaan ota vastaan kelan naurettavan pitkien käsittelyaikojen takia. Nähdäkseni aivan tekemällä tehty hidastelu yhdessä teknologian edelläkävijämaassa, ettei vaan oma työpaikka mene, jos jonoa ei kerätä.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtään työpaikkaa ei synnytetä ” korkeastikouluttamalla ”, sillä uudet työpaikat syntyvät uusien ajatusten toteenpanolla ja jos koulutusjärjestelmä olisi työllisyyden ratkaissut, eihän meillä olisi kymmeniätuhansia kk valmistuneita työttöminä ? Siis meidän ” koulutusmafia ” pukkaa maahan väärin perustein nuoria odottamaan ihmettä, mutta tuleehan siinä itse työllistetyksi ja rälssiin verrannolliseksi, veroeuroilla elätettäväksi. Jo 1980 luvulla ammattimiehet loikoilivat 500 päivällä firabelihommissa ja töitä olisi ollut, joten kun lopetetaan sänkyynsyöttäminen, voi seuraavat polvet jopa kiinnostua työnteosta, eikä tänne tarvi rahdata itäeuroopan / aasian ammattilaisia laiskimuksia elättämään, puhun 6 yrityksen kokemuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan kyllä 1980 luvun puolivälistä sellaisenkin, jos perjantaina sää näytti poutaiselta, jostain syystä lakko ja sama poppoo tunnin päästä veneilemässä kohti mukavaa viikonloppua:).
Ilmoita asiaton viesti
Kun ensin koulutetaan x elokuvaohjaajaksi. pitää valtion järjestää rahat elokuvan tekoa varten. Näin Suomen talous kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, moni terve ja työkykyinen saa eri luukuilta tarpeeksi rahaa tekemättä mitään – se houkuttelee olemaan tekemättä mitään.
Mielestäni terveen työttömän kaikki eri luukuilta saamat rahat pitää pistää yhteen pottiin ja sitä koko pottia pitää pienentää portaittain vaikka 5% kuukaudessa. Jossakin vaiheessa rupeaa kiinnostamaan avoimet työpaikat.
Ilmoita asiaton viesti
”työmarkkinat eivät toimi. No, miksi ne eivät toimi? Siihen on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin palkat eivät määräydy (kuin osin) markkinoilla: palkoista sovitaan valtakunnallisella tasolla järjestöjen kesken. Palkkarakenne heijastelee edelleenkin valtakunnallisia keskitettyjä ratkaisuja 1900-luvulta. Toinen syy on valtio: vero- ja tulonsiirtojärjestelmä on aiheuttanut sen, että alhaisen tuottavuuden aloilla työtä ei yksinkertaisesti kannata ottaa vastaan annettuna kaikki tulonsiirrot, työssäkäyntiin liittyvät kustannukset ja verotus.”
Haaste on paljon komplisoidumpi kuin nuo blokistin nimeämät kaksi syytä.
Ensinnäkin, ei ole olemassa vain yksiä, homogeenisia työmarkkinoita. On erilaisia työnhakijaryhmiä, eri osaamisella, kokemuksella ja koulutuksella varustettuja – kunkin eri segmentin työllistymisen esteet poikkeavat toisistaan.
Sama koskee työnantajia/rekrytoijia.
Tarvitaan räätälöilytä ratkaisumalleja ja työvoimapalveluita.
Turha kurssitus vain tekemisen korvikkeena on ajettava alas, näistä ei hyödy muut kuin koulutusyritykset.
Tilalle oikeanlaista, korkealaatuista osaamisen lisäämistä.
Yritykset ja korkeakoulut/ammattikoulut paljon nykyistä tehokkaammin mukaan osaamisen kehittämiseen.
Myös rekytoijien ammattitaitoja ja asenteita tulee parantaa.
Toki on olemassa myös Virenin mainitsemia geneerisiä työmarkkinaongelmia. Aloittaisin kuitenkin edellisistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta miten Suomi voi omalla päätöksellään ottaa kansainvälisessä työnjaossa vain high tech -työpaikkoihin keskittyvän maan aseman.”
No jaa. Tuosta voi olla ihan tutkimustiedon valossa eri mieltä. Merkittävällä panostuksella tutkimukseen ja sen tulosten soveltamispuoleen valtio voi todellakin vaikuttaa siihen mihin kohtaa arvoketjua oma toiminta sijoittuu. Sijoituksilla kun on tapana tuottaa vaikutuksia vaikka osa sijoituksista menisikin niin sanotusti pieleen.
Mutta kirjoituksen varsinaiseen sisältöön sen verran, että kieltämättä on totta, etteivät suomalaiset työmarkkinat toimi. Työnantajille on mahdotonta käyttää palkkaa houkuttelukeinona (vaikka yritysten tuotot ne mahdollistaisivat ja palkankorotukset olisivat friedmanilaisen talousteorian mukaan se ainoa toimiva kannuste) ja vastaavasti elämisen mahdollistava sosiaaliturva ei rohkaise työskentelemään ”paskaduuneissa”.
Vaikea yhtälö.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein lämpene usein toistetuille hokemille: panostetaan tutkimukseen ja koulutukseen. Jos katsoo esimerkiksi Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan myöntämiä miljoonia, ensimmäinen ajatus on, että niistä on kovin vähän hyötyä yhteiskunnalle: melkein kaikki ovat intersektionaalisen feminismin ja rakenteellisen rasismin toitotusta. Enkä oikein usko siihenkään, että jokainen lisäkouluvuosi tuo mukanaan lisää osaamista ja tietotaitoa alasta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta minä en usko siihen, että tieteellisen tiedon ja sen edistämisen ja hyödyntämisen hylkääminen olisi toimiva keino talouden tuottavuuden kehittämiseen.
Ehkä voimme olla samaa mieltä siitä, että Yhdysvaltojen kuuohjelma oli aivan hillitön menestys. Ei niinkään siksi, että joku äijä tallusteli kuussa, vaan siksi mitä kaikkea uutta ja jännittävää piti kehittää siihen, että temppu onnistui. Tuota uutta ja jännittävää sitten käytettiin kiinnostavilla tavoilla muilla alueilla.
On mielestäni aivan oikeutettua väittää, että kuuohjelma tuotti suuren osan siitä (tieto)teknologiasta, jota me nyt käytämme. Jos väität jotain muuta, niin mielelläni tutustun perusteluihisi.
Vaikka oma taustani on luonnontieteissä ja teknologiassa, niin pelkästään niihin panostaminen on minusta hölmöä.
Ilmoita asiaton viesti
Rohkenen epäillä, että koulutus sinällään on sellainen ihmelääke, joka auttaa kaikkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käynyt joitakin kouluja ja kokemuksesta väitän että, koulussa saamastani opeuksesta oli noin 50% hyödyllistä. Loppu hyöty koulussa olosta syntyi verkottumisesta muiden oppilaiden kanssa.
Ensimmäisessä työpaikassa sitten vanhemmat kirvesmiehet opettivat ammatista seuraavat 30-40%.
5 vuoden päästä suuri osa koulusta saamastani opista oli vanhentut auttamattomasti, mutta olin saanut taidon opiskella lisää vanhan tilalle.
Näin työelämä jatkui ja työnantajat kouluttivat minua jatkuvasti jotta pysyisin ajan tasalla.
Mielestäni koulussa opetetaan lähinnä nopeasti vanhenevaa tietoa ja opettajat ne vasta ovatkin pudonneet kehityksestä. Koska opettajilta puuttuu kosketus työ maailmaan, jäävät he auttamattomasti vanhan ja tarpeettoman tietojen jakajiksi.
Ilmoita asiaton viesti
70- luvulla ammattiin valmistuttuani ja ensimmäisissä työhaastatteluissa hämmästyin. Kukaan ei ollut kiinnostunut todistukseni sisällöstä, riitti että omasi päästötodistuksen toivotusta koulusta. Enemmän kiinnosti haastattelijoita työkokemukseni. Siihen aikaan oli tavallista hankkia ennen opiskelun aloittamista työharjoittelua ainakin 20-24 kk. Kesälomatkin (4kk) käytettiin työntekoon, kun ei ollut valtion takaamia opintolainoja, vaan lainaa haettiin sukulaisten takaamina tavallisista pankeista.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, mutta jos on vain tarkoitus jakaa veroeuroja jonkun tekemiseen, silloin näin. Voisiko harkita esim. uusiyritysten verovapauksia ekat 5 vuotta ja kateustarkistaa verotusta, sillä VAIN tekeminen tuottaa tulosta ja sekin jos tuottaa, näitä puhujamaakareita on maa tulvillaan, mutta sen ominaisuuden palkanmaksajat ovat koko ajan vähentyneet ja kohti tytäryhtiötaloutta mennään ja kovaa vauhtia. Oheisen ratkaisun kiinnostus löytyy ainoastaan aasiasta ja tällä hetkellä, vaikka luulisi toisin, mutta kun esitetään oikeaa asiaa, kuulijat kaikkoavat, kuin tuhka tuuleen.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun euroon liityttiin, oli puhetta, että siinä pitää oppia elämään. Se tarkoitti, että kun on huonot ajat, pitää elää suu säkkiä myöten. Yksinkertaistettuna se tarkoitti, että palkkojen pitää alentua tarvittaessa.
Blogista käy havainnollisesti ilmi, että tällainen ei todellisuudessa tule kysymykseenkään. Nähtiinhän tästä hyvä esimerkki Sipilän hallituksen aikana. Silloin kun meillä oli markka, asia hoidettiin devalvoimalla valuutta. Siihen riitti yksi ilmoitus, ja asiat lähtivät taas rullaamaan. Napinaahan se tietenkin aiheuttti, mutta pitkässä juoksussa asiat pysyivät hallinnassa.
Monet miettivät, että mihin tämä nykymeno johtaa. Ennen euroon liittymistä olimme taloudellisesti tasaväkisiä muiden pohjoismaiden kanssa. Nyt olemme pudonneet kelkasta, emme pärjää ja meillä menee huonosti. Varsinkin poliitikot jaksavat höpöttää, että kyllä me tulevaisuudessa ja vihreän siirtymän avulla ratkaisemme kaikki ongelmat. Todennäköisempää on, että kehitymme kohti PIGS-maiden talouksia, joissa työttömyys on korkea ja valtio velkaantuu huimaa vauhtia. Mitään todellista ratkaisua tähän solmuun ei liene tulossa. Monet puhuvat tyyliin ”markka takaisin”, mutta se ei liene poliittinen reaaliteetti millään muotoa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten asiat voisivat parantua, kun ei edes analysoida ongelmien syitä ja tarjota konstruktiivisia ehdotuksia asioiden hoitamiseen. Vai onko jo ratkaisu kertoa tällaista: tavoitteemme on 75 % työllisyysaste, tavoitteemme on, että 50 % ikäluokasta saa maisterin paperit, tavoitteemme ei ole nostaa liikkumisen hintaa, jne….
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs Matti olet asiasta mieltä? Mun mielestä Suomen pitäisi nyt hakea vähitää 10 mrd velkaa lisää ja laittaa kotimaan infra kuntoon. Perusteluna tähän on, Macron ja Draghi ottaa nuotit käsiinsä Merkelin jäädessä eläkkeelle. Nähdäkseni yhteiset velat on vääjäämättä tulossa näiden 2 persaukisen valtion johtajien ottaessa johdon käsiinsä. Missään tapauksessa ei Suomen pidä olla AA luottoluokituksessa silloin. Toisaalta, eu ei uskalla sanoa yhtään mitään näille persaukisille, Suomen vähäväkiselle kansalle eu voi tehdä Kreikat helpostikin.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti näin on, että markkaan siirtymistä ei uskalla kukaan edes esittää, ei edes persut. Se sinetöit sen, että Suomi jatkaa vakaasti omalla tiellään yhä pahemmin velkaantuvaa valtiota ja kansainväliset yritykset vaihtavat maata.
Ilmoita asiaton viesti
Valuuttakurssijärjestelmällä ei ole väliä, jos taloutta hoidetaan tolkullisesti: pidetään menot ja kustannukset kurissa. Mutta jos ei pidetä, mikään valuuttakurssijärjestelmä ei ota toimiakseen. Suomessa kiinteän kurssin järjestelmää on yritetty pitää pystyssä lähes koko sotien jälkeisen ajan (pl. kellutus 1992-1996). Mutta ei siitä ole tahtonut tulla mitään: jos palkat nousevat meillä 10 % ja Saksassa 5 %, ei kiinteä kurssi voi millään onnistua. Eikä se ole ”valuuttakurssin vika”. Vaikea sanoa, mitä olisi tapahtunut, jos kurssi olisi ollut kelluva koko ajan; todennäköisesti enemmän inflaatiota ja valuutan heikkenemistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Palkan alentuminen on siitä ikävä, että menoja on luultavasti saman verran, kuin korkeamman palkkatason aikana.”
Oletko ottanut huomioon että omia menojaan voi oikeasti säädellä. Opiskelijat joilla ei ole varakkaita vanhempia sponsoroikina ja toimeentuloturvan varassa elävät pärjäävät ihmeellisesti erittäin pienillä rahoilla. Ratkaisu on siis menojen karsiminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikea ymmärtää, ettei joku ymmärtänyt.”
Näyttää siltä että et ymmärrä että on normaalia että menot määräytyvät tulojen mukaan eikä tuloja voida määrittää menojen mukaan. Menot eivät ole mikään vakio. Isompituloisilla on isommat menot, mutta niistä menoista valtaosa ei ole täysin välttämättömiä, vaikka he itse uskovat niin.
Ilmoita asiaton viesti
”Valitan, mutta rekeä, jossa sinä istut on liian raskasta vetää, joten jos pohtisit jonkun muun kanssa näitä juttuja👍”
Minä taas olen kokenut sinut varsin helppona ja keveänä keskustelukumppanina. Raskaampiakin kuormia olen toki valmis kiskomaan. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Avauksessa oli vain yksi tarpeellinen virke ja kirjoitusvirhe siinäkin:
”Kyllä työvoimaan taatusti löytyy, kun palkkoja nostetaan riittävän korkeiksi.”
Ilmoita asiaton viesti
En pane pahakseni, vaikka et lukisi yhtäään blogiani.
Ilmoita asiaton viesti
Todella hyvä analyysi. Kuten velanotonkin suhteen, tilanteen korjaaminen ei ole mahdollista koska on demokratia ja koska politikkojen pitää toimia kansan tahdon mukaisesti. Ongelmien ratkaisemonen kun edellyttäisi joskus kansan tahdon vastaisia toimia.
Ilmoita asiaton viesti