Miten korjata rapautuva hyvinvointivaltio?
YLE:n aamu-TV:ssä (13.11) esiteltiin Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jättihanketta, joka YLE:n mukaan pui tieteen keinoin hyvinvointivaltion ja sosiaaliturvamme murrosta. Ohjelmassa kerrottiin, että hankkeen budjetti on yli 8 miljoonaan euroa, joten jostain todella suuresta asiasta on kyse.
Studiossa haastateltu hankeen vetäjät, erityisesti sosiaalipolitiikan dosentti Johannes Kananen kertoivat kuitenkin jotain sellaista, jonka on kuullut jo tuhat kertaa erilaissa poliittisissa debateissa. Eli ”viimeiset 30 vuolla vallalla on ollut uusliberalistinen ideologia, joka on näkynyt siinä, että tuloerot ovat lisääntyneet ja niitä on haluttu lisätä. Sosiaaliturvan tasoa on laskettu; sillä ei enää tule toimeen. On leikattu sosiaalimenoja ja toimittu suuryritysten ehdoilla, joka näkyy siinä, että työvoiman tarjontaa on kasvatettu. Varallisuuserot ovat kasvaneet”.
Ei voi kuin ihmetellä, mistä nämä dosentit tietonsa keräävät. Oliko Suomessa todellakin 30 vuotta sitten kattavampi sosiaaliturva kuin nyt? Tuliko silloin sosiaaliturva hyvin toimeen? Ovat sosiaalimenot todellakin kaiken aikaa supistuneet. Ovatko tuloerot samalla tavalla kasvaneet? Onko työllisyysaste samaten kasvanut? Mistä tilastoista nämä ihmeelliset väittämät sikiävät?
On totta, että tuloerot ovat kasvaneet vuodesta 1990 ja yksinkertaisesti vain siksi, että 1990 alussa maassa oli sen nykyhistorian suurin lama, jolloin yritysten voitot (ja samalla osingot) olivat nolla. Mutta ei kai kukaan järkevä tutkija pidä vuotta 1990 mielekkäänä vertailukohtana, yhtä vähän kuin vuotta 2009, jolloin yrittäjätulot taas kerran romahtivat. 2000-alun jälkeen GINI -indeksin muutokset ovat asiallisesti ottaen nolla – voi tietysti parkua siitä, jos indeksi arvo nousee 26.1:stä 26.2:een, kun kuitenkin tuloerot ovat maailman pienimpiä. Reaaliset sosiaalituvan menot ovat kaksinkertaistuneet vuoden 1990 jälkeen; miten joku voi väittää, että menoja on leikattu. Työllisyysaste (työvoiman tarjonta) oli syyskuussa aavistuksen alhaisempi kuin 30 vuotta aiemmin. Miten muuten työvoiman tarjonnan kasvattaminen kertoo nimenomaan siitä, että valta yhteiskunnassa suuryrityksillä?
Erikoista YLE:n omassa (tai toimittaja Marja Niilolan) kommentoinnissa, on arvio siitä, että ”poliittisessa päätöksenteossa on toisaalta noudatettu koko 2000-luvun toista linjaa: on tähdätty veronalennuksiin”. Mistä tämäkin ”fakta” on revitty?
Sen sijaan, että tutkijat jauhavat ”uusliberalismi” jargonia, olisi puhuttavat konkreettisista asioista; millä logiikalla verotus-tulosiirtojärjestelmää pitäisi uudistaa? Ja olisi kiva tietää, onko verotuksen ja tulonsiirtojen ”uudelleenarviointi” jotenkin vain sosiaalipoliittinen asia. Mitä erityistä analyyttista kalustoa sosiaalipolitiikalla on, jolla se voi tällaisia ongelmia ratkoa?
Mutta ehkä turha kysellä. Tosiasia on, että jättihankeen tulokset ovat jo nyt tiedossa. En taatusti arvaa väärin, jos tutkimushanke päätyy siihen tulokseen, että (a) tulonsiirtoja pitää kasvattaa, (b) ehkä pari uutta tulonsiirtomuotoa ideoidaan ja (c) verotusta kiristetään, (d) verotuksen progressiivisuutta kiristetään ja (e) lisää rahaa hamutaan varallisuuden verotuksesta. Sääli vaan, että pitää ensin käyttää 8+ miljoonaa, jotta olisi nämä tulokset voidaan julkistaa. 8 miljoonalla saisi varmaan paljon enemmän aikaan Hurstin leipäjonoissa.
Tuo vertailuvuosien valinta on joskus itseänikin harmittanut. 1990-1992 olivat tosiaan poikkeuksellisia vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Olet dosenttia kohtaan ilmeisesti akateemisen pidättyväinen. Itse en kutsuisi tutkijaksi ihmistä, joka parempaa tietoa vastaan latelee ideologisia premissejä, ikään kuin ne olisivat empiirisiä havaintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Mieleen tulee 1970-luvun Tandem -projekti, johon lähes kaikki silmäätekevät tieteelliseen sosialismiin (=marxismi-leninismiin) uskovat sosiologit osallistuivat. Se oli senaikainen mammuttiprojekti, joka tyhjensi Akatemian kassan moneksi vuodeksi. Tuloksena oli Tiedonantaja-lehden tasoista ”analyysia” suomalaisesta yhteiskunnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen vasta julkaistu tuore tiedebarometri, jonka mukaan suomalaiset luottavat lujasti tieteeseen. Tällaiset ideologista jargonia tieteen nimissä tarjoilevat tutkimukset eivät kyllä sitä luottamusta vahvista, ainakaan niin ei pitäisi tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi uuden kaupan ulkopuolella jonotetaan avajaisissa ämpäreitä, jos Suomessa ei ole pulaa ämpäreistä, vaan niitä on riittävästi kaikkien tarpeisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Mattiseni, osoitat omalla tekstilläsi, että edustat/edustit poliittista taloustiedettä. Viimeinen kappaleesi käännettynä on jokseenkin synonyymi sadun ketun sanoille pihlajanmarjojen happamuudesta.
Luepa kollegasi ja kaimasi Matti Tuomalan teos Markkinat, valtio ja eriarvoisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut. Kaimallani näyttää olevan tutkimustulokset valmiina ennen kuin yhtään lukua on laitettu tietokoneelle. En erityisemmin tykkää hänen tavastaan käyttää (harvinaisen poikkeuksellisen vuoden) 2009 lukuja pontimena sille, että tuloerot ovat kasvaneet (ja ”rikkaat rikastuneet jne, jne.) Vähemmän yllättävää on, että YLE tunnontarkasti raportoi kaikki kaimana ulostulot.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksestasi. Kollegan teos luettuna on hyvä asia. Sinua siis närästää hänelle olettamasi tapa toimia, kuten itse faktisesti toimit tässä tekstissäsi:
1) Alentavaa, mitätöivää – ” Mistä tilastoista nämä ihmeelliset väittämät sikiävät?”, ”Mistä tämäkin ”fakta” on revitty?”
2) Kettu ja pihlajanmarjat, viimeinen kappaleesi.
3) Ethän sinä vain ole kateellinen (en juuri käytä tätä nimenomaan oikeistolaisten käyttämää sanaa kateus, mutta tässä se on paikallaan) kollegallesi? – ”Vähemmän yllättävää on, että YLE tunnontarkasti raportoi kaikki kaimana ulostulot. ”
Ilmoita asiaton viesti
Eivät YLE:n toimittjan kommentit aiheesta nyt aivan neutraaleilta vaikuttaneet.
Kun seuraa, miten tutkimusrahoitusta jaetaan, ei voi olla huomaamatta, että on aivan turhaa hakea rahoitusta aiheisiin, jossa lähtökohtana on markkintalous. Kun asiasanoina ovat: eriarvoisuus, uusliberalismi, syrjintä, köyhyys, jne rahaa tulee ”ovista ja ikkunoista” aika paljon riippumatta minkä tasoista tutkimusta teet.
Ilmoita asiaton viesti
Olet esittänyt mielipiteesi; sellaisen kuten asiaintilan näet. Kiistattomat tosiasiat väitteestäsi olisivat kiintoisat.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti on Suomessa alavirettä, vaikka Wall Steet teki kaikkien aikojen ennätyksensä !
Rinteen hallituksen astuttua lippaalle jo toukokuusta lähtien on touhotettu omaa saamattomuutta vanhaan tapaan yleismaailmallisena taantumana luotto median tätlle taputtaessa.
Näyttää pahasti siltä, että Suomen BKT ja viennin arvo jäävät reaalisesti v. 2022 alle v. 2007 tason. Tämä on melkoisen tavatonta ns. läntisissä teollisuusmaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiologien (ym. haastattelussa) mielestä puhuminen kilpailukyvystä on uusliberalismia. Siis mitä huonompi kilpailukyky, sitä parempi on työläisten asema pääomapiireihin verrattuna. Ja näille premisseille rakennetaan hyvinvointivaltiota.
Termi uusliberalismi on sinänsä mielenkiintoinen. Kukaan ei ole koskaan esittänyt kunnon määritelmää käsitteelle, muuta kuin, että se ”paha”. Muistan kun Heikki Patomäeltä tivattiin radiohaastattelussa useaan otteeseen, mitä se uusliberalismi on oikein on. Vastaus alkoi kuitenkin näin… ”joo, se uusliberalismi on, kun esimerkiksi ……..”
Ilmoita asiaton viesti
Silkkaa puppua ja osatotuuksia on politiikassa jaettu aina tarvehakuisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus otsikon kysymykseen.
Julkiselta sektorilta pitää saada siirrettyä porukkaa töihin yksityiselle sektorille verorahoja tuottamaan.
Keinoja tähän olisi työmarkkinoitten vapauttaminen yleissitovista sopimuksista, alv. kannan muuttaminen yhdeksi 17%, ansiosidonnaisesta päivärahasta luopuminen samalla peruspäivärahaa hiukan nostaen.
Lisäksi eläkeyhtiöiden monopolin murtaminen eläkesäästämisessä (kulunsa syövät ison osan tulevista eläkkeistä jolloin eläkemaksuja joudutaan jatkuvasti vaan nostamaan).
Julkisen rahan käytön järkevöittäminen, ei ole järkeä juuri ylläpitää 4 erillaista terveydenhoitoa, joista ainakin kolmea yhteiskunnan varoin.
Myös mikäli maakunnat joskus tulevat heille pitäisi myöntää enemmän itsenäisyyttä päättää oman alueensa koulutuksesta, veropolitiikasta, etceteraa. Toisin sanoen luoda mahdollisuudet käyttää omia vahvuuksiaan valtion tasapäistävän ohjauksen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointivaltion” suurin on ehkä sitten byrokratia, virkamiehet ja instituutiot, jotka eivät tee mitään hyödyllistä, mutta käyttävät valtavasti resursseja. Kukaan ei tunnu tajuavan, että kyse ei ole vain valtiosihteereistä, SITRAsta, YLE:stä vaan yhtä hyvin yliopistoista ja tutkimuslaitoksista, joissa on ”töissä” poliittisia julistajia, joita kiinnosta pätkääkään uuden tiedon jakaminen ja tuottaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun katsoo miten julkisen sektorin henkilöstömäärä on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana versus yksityiseen sektoriin niin ei tarvitse ihmetellä miksi mikään verotus ei riitä kuluihin.
Ilmoita asiaton viesti
Tosin henkilömäärät eivät kerro koko totuutta; toimintoja ”ulkoistetaan”: samat palvelut kuin aiemmin on tuotettu itse, ostetaan ”muka yhtiöiltä”, jolloin voidaan näyttää pienempiä henkilölukuja. Esim. Porin/Satakunnan ammattikorkeakoulu on osakeyhtiö, eikä entiseen malliin kunnan tilivirasto.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityistetään poliisi kaikkine virkamiehineen sekä oikeuslaitos kaikkine virkamiehineen sekä arneija kaikkine virkamiehineen.
Niiden toimintojen hinnat taatusti laskee markkinamekanismien vuoksi.
Ja nehän ovat aivan turhia kuluja valtiolle minun mielestäni. Mikäli olette jotenkin vastaan,niin sehän on sosialismia ja tyhjentää tämän kouhotuksenne.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan on kyse rahasta, eli kuka maksaa, ja mistä palveluista pitää maksaa yksilötasolla, ja mistä taas veroina.
Tämä suhde määrittelee, onko kyse ”hyvinvointivaltiosta” vai banaanivaltiosta, jossa ei edes ihmisten turvallisuutta pystytä valvomaan. (Onko Ruotsi siis jo osittain banaanivaltio, jota voi verrata Venezuelaan? Onneksi Ruotsissa toimii sisäisen paon mahdollisuus aika hyvin.)
Verovaroilla tuotetuissa palveluissa taas on mahdollisuus antaa valtion rahoittaa se ottamalla lainaa, mutta ei kai kukaan sellaista halua.
Kulujen täydellinen läpinäkyvyys olisi ihan ensimmäinen askel. Sama homma kun jos yrittää tyhjentää lisätilaa tietokoneelle, ja kun ei ole mahdollista ostaa vain uutta isompaa levyä. Jostain pitää luopua. Siihen on auttanut jossain määrin se, että on pystynyt tunnistamaan ne suurimmat ja turhimmat tilasyöpöt.
Sitten vaan pitää valikoida ne turhat pois, yleensä viihde. Homma vaikeutuisi selvästi, jos se pitäisi päättää jonkun muun kanssa, ja joskus jonkin poistaminen saattaa jopa kaduttaa.
Elämä on.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen rapautuvaa hyvinvointivaltiota ei korjaa enää mikään, sillä maahanmuuton tuoman väestön ylläpitoon kuluu miljardeja vuodessa, ja maahanmuutto jatkuu.
Valtio on vuosia leikannut kuntien valtio-osuuksia, ja levittänyt köyhyyttä koko maahan voidakseen toisaalla selvitä maahanmuuton kustannuksista.
”Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain reilut 50 prosenttia”
https://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien-tyollisyysaste-on-vain-reilut-50-prosenttia/
”Vuonna 2017 Suomen väestöstä ulkomaalaistaustaisia oli 384 123”
https://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/maahanmuuttajat-vaestossa.html
Ilmoita asiaton viesti
”On Suomi köyhä, ja vielä köyhemmäksi tulee maahanmuutolla.”
Se on Suomen tulevaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien muide EU – maiden vienti o kasvanut arvpoltaan n. 30 % sitten vuoden 2009.
Suomen ei, jonka viennin arvo on jota kuinkin sama ja euromääräinen kasvu +- 0.
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa, Matti.
Tutkimuksellisia kliseitä on tietenkin käytettävä, koska muuten kliseet eivät pysyisi elinvoimaisina…
Lisää aineistoa poliittisesti rahanarvoisen tutkimuksen malliksi löytää esimerkiksi puppulausegeneraattorista:
https://puppulausegeneraattori.fi/aihe/Tulevaisuusselonteko?jako=8y11r9u2e13
Nähdäkseni ei kannata kuitenkaan murehtia 8 miljoonan kohtaloa, sillä Himasen jälkeen hallitus päätti suunnata Suomen Akatemian kautta lähes 100 miljoonaa euroa ”hallitusta tukevaan tutkimukseen”.
Sitä varten perustettiin Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto, jonka pääteemat ja jäsenet valitsee valtioneuvosto.
Kyseinen neuvosto hallinnoi nykyään noin 60 miljoonan vuotuista pääomaa, joka suunnataan yksinomaan poliittisesti motivoituun tendenssi- ja agendatutkimukseen (unohtamatta ilmastonmuutoshumppaa).
Tieteellisen filosofian ja metodologian näkökulmasta sentapaisella ei ole tietenkään roskaa enempää arvoa.
Harmi vain, että yliopistolaitos omaa mainettaan mädättäen salli innosta kiljuen kaiken tämän.
https://www.aka.fi/fi/akatemia/stn/
https://www.aka.fi/fi/strategisen-tutkimuksen-rahoitus2/
https://www.sttinfo.fi/tiedote/stn-paatti-vuoden-2019-rahoitettavat-hankkeet?publisherId=21481116&releaseId=69860939
https://www.aka.fi/fi/akatemia/media/Tiedotteet1/2019/strategisen-tutkimuksen-teemat-paatetty–hakuilmoitus-julkaistaan-marraskuussa/
https://www.aka.fi/fi/strategisen-tutkimuksen-rahoitus2/ohjelmat-ja-hankkeet/
Näihin punavihreisiin hankkeisiin kaadetaan siis kymmenin miljoonin veronmaksajien rahoja, jotta demaritelevisionkatsojat saavat ihastella tuloksia YLEn kanavilta jo hankkeiden alussa!
Ilmoita asiaton viesti
Strateginen tutkimus voisi periaatteessa on järkevää, jotta huolehditaan siitä, että ”tärkeät” tulevat tutkimuskohteiksi. Mutta käytäntö on kuitenkin eri asia; valitaan poliittisen agendan mukaisia aiheita ja työllistetään omaa ”tutkijoiden nimellä” kulkevaa kannattajajoukkoa.
Ajatellaan vaikka yhtä yksityiskohtaa: mahanmuuton kustannusten tutkimusta: siihen ei saa rahaa mistään, vaikka kymmeniä (satoja) miljoonia käytetään aiheisiin, joista yhteiskunnalle ole mitään hyötyä. Se mitä Seppo Sisättö kirjoitti 40 vuotta sitten Operaatio nollatutkimus –kirjassaan on vain kärpäsen surinaa nykytilanteeseen verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti