Odotellaan vuotta 2023

On masentava katsella uusimpia maailmantalouden ennusteita. Suomi sijoittuu niissä järjestään häntäpäähän. Uusimmassa IMF:n (huhtikuun) ennusteessa kaikkien Euroopan maiden kasvuennusteiden joukossa vuosille 2021 & 2022 Suomen takana on vain Valko-Venäjä. Toki 2020 meni keskimääräistä paremmin, mutta se paljon lohduta pitkässä juoksussa. VM:n pitkän aikavälin ennuste julkisen talouden suunnitelmaa varten päätyy BKT:n kasvussa tasolle 1.2 % vuonna 2025. Kun ottaa huomioon väestön kasvun, tulojen kasvu jää selvästi alle yhteen prosenttiin (niin siitäkin huolimatta että hallituksen suunnitelmassa velkaantuminen jatkaa kasvuaan (vuotta 2025 koskeva arvio velan tasolle suhteessa BKT:n arvoon on 76 %).
Joutuu vain kysymään, miksi kasvu ylipäätään poikkeaisi nollasta. Jos ajatellaan talouskasvun determinantteja, jaotellaan ne yleensä kolmeen tekijään: työvoiman kasvuun, (tuotannollisen) pääoman kasvuun ja teknisen kehityksen ”kehittymiseen”. Jos näitä tekijöitä tarkastelee kutakin kerrallaan, voidaan päätellä, että ensinnäkään työllisyys ei ole kasvanut viime vuosina lainkaan; työtunnit ovat itse asiassa supistuneet 2008/2009 finanssikriisiä edeltäneestä ajasta. Toisaalta nähdään, että nettoinvestoinnit vain vajaa 5 % suhteessa BKT:hen, ja niistäkin lähes puolet on asuntoja. Yrityssektorin nettoinvestoinnit olivat 2019 vain 4.2 miljardia euroa, eli 1.8 % suhteessa BKT:n arvoon. Tästä taas seuraa, että tuotannollisen nettopääoman kasvu on lähestulkoon olematonta. Kaiken kukkuraksi kokonaistuottavuus (”tekninen kehitys”) ei ole 2000 –luvulla (keskimäärin) kasvanut lainkaan. Työn tuottavuuden osalta tilanne ei ole yhtään parempi. Ongelmana on erityisesti vielä se, että julkisen sektorin työn tuottavuus on koko EMU -ajanjakson ollut laskussa, mikä luonnollisesti heijastuu myös julkisen sektorin kustannuskehitykseen ja rahoitustarpeisiin.
Jos tämä kehitys jatkuu, talouden nollakasvu on vääjäämätön lopputulos. Ongelma ei häviä asettelemalle uusia tavoitearvoja työllisyysasteelle tai palkkaamalla julkiselle sektorille lisää työntekijöitä. Jotain paljon syvällisempää pitää tapahtua taloudessa. Mutta kun seuraa hallituksen puheita ja tekemisiä, jää vääjäämättä se kuva, että desimaalipilkku on väärässä kohtaa.
Ehkä masentavin piirre viime vuosien kehityksessä on ulkomaankaupan, erityisesti tietenkin viennin kehitys. Vienti on viimeiset 20 vuotta polkenut paikallaan, mistä saa hyvä käsityksen siitä, että vienti BKT-suhde on Suomessa samalla tasolla kuin Kreikassa ja paljon alhaisempi kuin Saksassa, joka sentään on 15 kertaa suurempi kuin Suomi. Jonkinlainen luonnon laki on se, että mitä suurempi on talous, sitä pienempi on ulkomaankaupan suhteellinen määrä. USA voi selvitä ilman ulkomaankauppaa, mutta Suomi ei.
Heikon kehityksen taustalla on useita syitä. Hintakilpailukyky on kokenut 2000-luvulla kaksi kovaa kolausta: 2007 ”sairaanhoitaja-Sari” -tuporatkaisun ja Pukkisen 2011 onnettoman tupo-sopimuksen vuoksi. Vaikka sen jälkeen on tehty kohtuullisia palkkaratkaisuja, ei menetettyä kilpailukykyä ole saatu takaisin. Kilpailukykyä heikentää lisäksi korkea yleinen kustannustaso, joka vaikuttaa suoraan tai välillisesti yritysten kilpailuedellytyksiin. Kustannusten taustalla on ennen kaikkea julkisen sektorin kilpailijamaita olennaisesti korkeampi kustannusrasitus. Toki muitakin syitä on liittyen muun muassa markkinoiden toimintaan ja kilpailun esteisiin. Kilpailukyvystä taitetaan jatkuvasti peistä sen vuoksi, että erilaiset kilpailukyvyn mittarit antavat hieman erilaisen kuvun tilanteesta. Mutta ehkä on turhanaikaista tuijottaa näitä indikaattoreita ja kinastella, mikä niistä näyttää ”oikeaa” arvoa: jos vienti ei vedä, kertoo se auttamattomasti, että kilpailukyky ei ole kohdallaan.
Toki periaatteessa voi olla, että epäonnisen vientikehityksen taustalla on myös muita ”ei-hintakilpailukykytekijöitä”. Viennin (ja sitä kautta kotimaisen tuotannon) rakenne voi olla ”väärä” tai vientimarkkinat on valittu ”väärin”. Mutta jos tarkastellaan viennin rakenneta hieman tarkemmin, käy ilmi, että viennin markkinaosuus on supistunut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikissa (kaksinumeroisen luokittelun) hyödykeryhmissä. Mikään ei ole korvannut metsäteollisuuden viennin (voi sanoa) romahdusta (kuva).
Viennin painopiste on edelleen Euroopassa, vaikka se on kaikkien arvioiden mukaan hitaimmin kasvava markkina-alue maailmassa. Suomessa vain hoetaan mantraa miten tärkeä Euroopan Unioni on meille markkina-alueena. Toki sinne menee 50 % viennistämme, mutta pitkässä juoksussa olisi ilman muuta parempi, että (hitaasti kasvavan) Euroopan osuus olennaisesti supistuisi tästä luvusta.
Monesti kuvitellaan palvelusten viennin kasvu pelastaa tavaraviennin supistumiselta, ja näinhän se on vähäisessä määrin tehnyt. Mutta ongelma on siinä, että Suomen palveluviennin taso on kaukana esimerkiksi Englannin tasosta. Ja käsi sydämelle: mitä palvelutuotteita me oikein veisimme: ilmaisia koulutus- ja terveydenhoitopalveluita? Ulkomaalaisessa omistuksessa olevien rahalaitosten finanssipalveluksia? Ilman Finnairia meillä ei olisi oikeastaan lainkaan kuljetuspalveluksia. Turismi,,, joulupukin maa. Toivotonta.
VM:n ennusteeseen ei sisälly mitään muutosta nykytilanteeseen hinta- ja palkkakehityksen suhteen. Korot pysyvät negatiivisina ties kuinka kauan (ja valtion velkamenot lähestulkoon nollaantuvat vuosikymmenen puoliväliin mennessä). Mutta jotenkin tuntuu, että paketti ei vaan pysy kasassa, Jossain vaiheessa jatkuva velkaantuminen tulee tiensä päähän ja nollakoroilla ei enää saa lainaa (ja voi olla, että ei saa enää millään korolla). Jos velkaa on 76 % suhteessa kokonaistuotannon arvoon, yhdenkin prosentin nousu koroissa on kallis julkiselle sektorille. Ajatelkaa vaikka, että korko nousisi sille vajaan 2 prosentin (tänään 1.62 %) tasolle, missä se on USA liittovaltion velalle. Se jo tietäisi 3 miljardin korkomenoja (ei tietenkään heti, koska lainat ovat pitkiä”). Ongelma on vaan siinä, että jos markkinat menettävät luottamuksensa lainojen takaisinmaksuun, korot voivat nousta mihin tahansa pistelukuun (se pitäisi ottaa opiksi Kreikan, Kyproksen ja Italian velkakriiseistä). Sama koskee inflaatiota. Jos inflaatio ”tulee” ei se tule hiipimällä askel kerrallaan, vaan se vaan tulee,
Ei pitäisi maalata piruja seinille, mutta tulevaisuudenkuva Suomesta, joissa talouskasvu on lähes nollilla, julkisen sektorin osuus (ja sen mukana veroasete) vain kasvaa, vaikka julkisen sektorin alijäämä pysyy vuodesta toiseen entisellään, ei voi erityisemmin herättää luottamusta. Ja pahinta on se, että hallitus ei tee mitään (selvästikään ennen vaalivuotta 2023 aikomuksena ei ole tehdä yhtikäs mitään). Kuvitellaan vain, että jos työllisyysasteluvut saadaan näyttämään paremmilta, ongelmat on hoidettu. Mutta työllisten nuppiluvun kasvattaminen ilman mielekästä kasvua yksityisen sektorin tuotannon määrässä ja investoinneissa johtaa vain tuottavuuden laskuun ja kilpailukyvyn heikkenemiseen ja sitä kautta viennin laman jatkumiseen. Sitä me kaikkein viimeiseksi tarvitaan. Jotain todella isoa ja epämiellyttävää pitäisi nyt tehdä. Jos hallitus ei aio tehdä mitään, mihin me sitä tarvitaan?
Logistiikan puolella odottelu kestää todella kauan (50-80 vuotta) ennen kuin valtio toipuu 60-100 miljardin euron raideliikenne panostuksista, edes tutkimaan muun nykymallia tehokkaamman vaihtoehdon tutkimiseksi vientilogistiikan kustannuspaineiden vähentämisissä,
Eli olen tuota viennin logiikkaa ja sen oleellista osa-aluetta logistiikka ihmetellyt logistiikkona kovasti viimeisen viidentoista vuoden aikana..
Kun esimerkiksi konttiliikenne kasvoi vv 2008-2016 melkein tuplaksi maailmalla – niin meillä oltiin taantuvassa liikenteen pienenevässä tilassa :
http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/15.1-Kotkan-satama-ja.pdf
ja samaan aikaan valtakunnan taantuvilla markkinoilla panostettiin maan sisäisesti kalleimpaan ja kestävän kehityksen vastaiseen ns Suomi on Saari liikennejärjestelmä malliin pelkkää rekka liikennettä tukien ja kehittäen.
+++
Olen siksikin kysynyt itseltäni useasti :
Miksi metsäteollisuuden kannattaa lastata tuotteensa loppukäyttäjille, useita liikennemuotoja ja välisatamia käyttäen niin Suomessa kuin Keski Euroopassa, johon maamme viennistä suuntautuu jopa 50%
. Sen sijaan, että lastattaisiin suoraan laivaan järvi Suomesta ilman välipysähdyksiä Keski euroopan joki alueille …ja satamiin edelleen lastattaviksi. . http://sisavesiliitto.simplesite.com/445968775
+++
Kuka tarkastaisi mitä suoraliikenteen maksimointi vaikuttaisi koko valtakunnan vienti kustannusten tasoon.
+++
Nyt logistiset kustannukset ovat 12-14% luokkaa kun kilpailijamaiden on vastaavasti vain 5-8 % .
Suurimpana erona kilpailijoihin on, että meillä rekka autoilla kotimaan kuljetuksia kuljetetaan jopa 90% satamiin ja satamista tavarat takamaille.
Kun euroopasta löytyy valtioita joissa jopa 40% suursataman lasteista tulee ja lähtee edelleen sisävesikuljetusten avulla sisämaahan.
Meillä tämä Taloudellisin ja kestävän kehityksen vaihtoehto vesiliikenne käytännössä sisävesiltä puuttuu kokonaan.
+++
Esimerkiksi uuden Äänekosken tehtaan tuotteet juna lastataan Äänekoskella, josta ne kuljetetaan ja puretaan Helsingissä edelleen laivaukseen pääasiassa keski eurooppaan.
Äänekoski on yksi niistä teollisuuslaitoksista, jotka maksavat osansa Helsingin Vuosaaren noin 4 miljardin tulolähteinä Helsingille.
Ja tämän ns Suomi on Saari liikennemallin tekoon ei ollut mitään järjellistä syytä -ainakaan Turun meritalouden professorin mukaan 2000 luvun alussa.
http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/15.1-Kotkan-satama-ja.pdf
ja tuo uusi Helsinki keskeinen logistinen malli maksoi valtiolle Vuosaaren osalta maltaita ja viimeinen suurinvestointi tehtiin vv 2016-220 noin 160 miljoonaa meni siihen, että tehtiin rekka liikenne Äänekoskella paremmaksi ja suuremmat laivaväylät Vuosaareen Äänekosken lasteja varten…
Mutta valtakunnan logistiset kustannukset viejille eivät ole pienentyneet lainkaan uusien satamien ja tekniikoiden avulla, eikä vienti ole kasvanut.. ?
+++
Liikenne infra päätökset eivät valtion mukaan ole vaikuttamassa ilmastopäästöihin lainkaan.
Mielestäni valtio on siinä totaalisesti väärässä. Liikennemuoto siirtoja EU ssa sovitusti ei voi suorittaa, mikäli yksi liikenne muoto on jätetty pois kaikesta tulevaisuuden suunnittelusta kuten nyt on tehty.
+++
Sisävedet ovat ainoa liikennemuoto, joiden väyläparannuksia tutkitaan ainoastaan 10% osalle sisävesistön väyläkilometreistä (8000 km ja Saimaa alle 800km) ja jolla ei ole omaa liikenneverkkoa vaan kolme erillistä väylästöä ilman laivojen mahdollisuutta kuljettaa omalta vesistöltä toiselle . Eikä parannuksia EUssa sovittuun ydinverkkoon ole ehdotettu TEN_T järjestelmään tehtäväksi kuten muilla liikennemuodoilla.
Vaan valtion komiteat toimivat ja suunnittelevat ja eduskunta päättää joustavasti virheellisten faktojen perusteella edelleenkin vuodelle 2032 valtakunnan tason liikennejärjestelmää.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/valtioneuvoston-faktantarkastus-pettanyt-virheita-19-yhdeksalla-sivulla/
+++
Ja koska akateemista tietoa eri mallien kokonaiseduista -ja kustannuksista vienti ja tuontiteollisuudelle ja kaupalle -ei ole tuotettu yli kymmeneen vuoteen – eikä sitä edelleenkään tahdota tuottaa asian vienti ja tuonti logistiikan kehittämis tiimoilta – niin valtiovallan taholta voidaan jatkaa edelleen 60-100 miljardin raideliikenne kehittämistä ilman sille kilpailevaa ympärivuotista sisävesille kotimaan ja ulkomaan liikenteen sisävesivaihtoehtoa
viite : http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/3.6-HS-4.3.2009.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Marin vaikuttaisi vain pahentavan tilannetta entisestään esittelemällä uusia veronkorotusmalleja.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovat kuitenkin pitkän prosessin päässä ja taitavat jäädä haaveiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan näin, mutta kun se energia kohdistuuhaaveiluun, ei tehdä välttämättömiä muutoksia kehityksen suunnan kääntämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Marinin hallituksen pääasialliset toimet tähän saakka:
https://www.facebook.com/photo?fbid=482708509635397&set=gm.499091464544333
Ilmoita asiaton viesti
Linkki ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Itselläni toimii.
Ilmoita asiaton viesti
On alijäämä: kiristetään verotusta. Talous ei kasva: lisätään oppivelvollisuutta vuodella. On työttömiä: parannetaan työnvälitystä. On köyhiä: Annetaan köyhille lisää rahaa. Vanhuksia ei hoideta: nostetaan hoitajatavoitetta. Kouluissa on rauhatonta: annetaan kouluille lisää rahaa. Rikollisuus kasvaa: vähennetään eriarvoisuutta (=lisää rahaa eriarvoisille). Entistä harvempi aikoo yrittäjäksi: annetaan Business Finlandille 20 miljoonaa……. Kuka vielä väittää, että pääministerinä olo on vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
MTn uutisen mukaan valtiovarainministeri vaihtuu Vanhasesta Saarikoksi.
Tämän täytyy olla tärkeää maamme taloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hallitus puuhastelee vain työnvälityksen tehostamisen kanssa, on kai samantekevää, kuka on valtiovarainministeri. Toisaalta se, että 2 vuodessa saadaan jo 3. ministeri, kertoo, että kovin tärkeänä tehtävää ei pidetä.
Ilmoita asiaton viesti
Mun mielestä on aivan käsittämätöntä, että valtiovarainministerin pallille istutetaan joku puoluekirjan mukaan, ei välttämättä mitään käsitystä taloudesta, kuten olemme valitettavasti nähneet. Ehdottomasti (makro)ekonomistin jakkara.
Ilmoita asiaton viesti
Minähän ole täällä visioinut, että persuhallitus nimittää valtionvarainministeriksi Tuomas Malisen. Siinä syntyisi talouteen vipinää! : D
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan se hyvä kun taloudesta huolehtisi joku joka siitä jotain ymmärtääkin.
Ilmoita asiaton viesti
Italiassa on ekonomisti tässä positiossa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniele_Franco
Ilmoita asiaton viesti
No, olinkohan sittekin väärässä, kun ehdotin ekonomistia siihen pallille… Korjataan, taloustieteen emeritusprofessori valtiovarainministeriksi. Millähän koulutuksella Saarikko siihen jakkaralle istahtaa? Oikea puoluekirjan väri ei nyt vaan ihan riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Annetaan nyt Draghin kabinetille tilaa näyttää. Siinä on muistaakseni kolme ekonomistia ja esimerkiksi tiedeministerinä fyysikko. Viisi ministeriä puoluepolitiikan ulkopuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin Suomen hallitukseen ja ministeriksi pääsyyn vaaditaan edes nimellissiä opintoja tai käytännön kokemusta alalta? Esim. työministeriksi joku, joka on edes joskus käynyt töissä.
Ilmoita asiaton viesti
Saarikko on filosofian maisteri.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hätää, nythän heitä on kaksi, pm ja vm, hienoa, kyllä vienti nyt lähtee nousuun 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedia:
Saarikko valmistui vuonna 2002 ylioppilaaksi huittislaisesta Lauttakylän lukiosta, vuonna 2008 kasvatustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta pääaineenaan kasvatustiede ja keväällä 2013 filosofian maisteriksi pääaineenaan mediatutkimus. Politiikan lisäksi Saarikko on työskennellyt myös vs. tiedottajana Kirkkohallituksessa ja toimittajana ja ollut nuorten naisten Kerttu-verkoston puheenjohtaja.[6][7]
Ilmoita asiaton viesti
Semmoisen tulevaisuuden maa ansaitsee kuin vaaleissa itselleen äänestää.
Semmoisista on päättäjissä pulaa joilla näyttöjä oikeasta merkityksellisestä työelämästä ja näyttöjä korkean teknologian vientisektorin työpaikkojen luomisesta.
Ei voi kuin toivoa katsokaa taustat ja näytöt.
Tai ehdokit edes arvostaisi ja kuuntelisivat näiden vienti sektorin korkean teknologian yrittäjien mielipiteitä.
Ilmoita asiaton viesti
He hokevat perustavansa päätöksensä tietoon, tieteeseen ja tutkimukseen. Mutta kun eteen tulee suuria asioita kuten EU -paketti, SOTE, työllisyys, maahanmuutto, mitään tutkimusta ei tarvitakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Alla esimerkkejä muutaman suomalaisen suuryrityksen liikevaihdon kehityksestä kymmenen vuoden ajalta.
Nokian jäätävä liikevaihdon puolittuminen olisi ollut mahdoton paikata. Kone on vuosikymmenessä tuplannut liikevaihtonsa ja esimerkiksi Huhtamäen ja Cargotecin kasvu on ollut mukavaa. Muilta osin kasvu on ollut vaatimatonta. Stora Enso on kuihtunut selvästi.
Tuotantoa on myös monilta osin kasvatettu Suomen ulkopuolella.
Yhtiöiden kannattavuuskehitys on ollut liikevaihtojen kehitystä suotuisampaa.
Nokia
2010: 42,4 mrd
2020: 21,8 mrd
Kone
2010: 5,0 mrd.
2020: 9,9 mrd.
Kesko
2010: 8,8 mrd.
2020: 10,7 mrd.
Neste
2010: 11,8 mrd.
2020: 11,7 mrd.
UPM
2010: 8,9 mrd.
2020: 8,5 mrd.
Stora Enso
2010: 10,3 mrd.
2020: 8,5 mrd.
Kemira
2010: 2,1 mrd.
2020: 2,4 mrd.
Cargotec:
2010: 2,6 mrd.
2020: 3,3 mrd.
Huhtamäki
2010: 1,9 mrd.
2020: 3,3 mrd.
Ilmoita asiaton viesti
Ja näiden toimitusjohtajat ja extoimitusjohtajat olivat sitä mieltä.
Että euelvytys paketissa oltava mukana.
Sitten wannabe ”asiantuntijat” vieläkin vänkäävät vastaan…
Ilmoita asiaton viesti
No, wannabe ’asiantuntijat’ ehkä mieltää asiansa siitä, että tuossa on 2010 – 3/2020 ilman koronaa.. Elvytyspaketti on vain ja ainoastaan Italian ja ehkä muiden etelän maiden kiristys, lähdemme eurosta, mikäli rahaa ei heru, Saksa suurinpana häviäjänä tässä skenaariossa ajoi paketin läpi. Muutenkin euro kaikille muille euromaille haitallinen, paitsi Saksalle. Ruotsalaiset nauraa hyvinvointivaltiossaan (taloudellisesti) mm. tyhmyydelle Suomen liittyessä euroon.
Ilmoita asiaton viesti
Moniako tuhansia vientisektori työpaikkoja olet ollut luomassa yrityksissäsi ?
Ilmoita asiaton viesti
Enpä ole luonut yhtään, lomatuurajia lukuunottamatta. 11 vuotta kylläkin kärräsin vientifirmojen kamppeita, pääasiassa Norjaan ja Tanskaan. Edelleen vientiteollisuuden palveluksessa kotimaassa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole minäkään yhtään korkeateknologian työpaikkaa ”luonut”. Siksi kuuntelen enemmin niitä joilla näyttöjä.
Rättikauppiaita (kiinasta jättikatteella) ja muita toisille paitojen pesemis bisnekset ei oo hightechiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onko todella kyse ”yrittäjistä”. Suuryhtiöiden johtajat ovat enemmänkin virkamiehiä kuin ”riskisijoittajia”, ja aika harvassa ovat ne, jotka ovat aloittaneet tyhjästä, Viimeksi mainittujen sanalle kannattaisi ehkä antaa enemmän arvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kait jonkunlainen jo itsensä kehittämisen yritteliäisyys tarvitaan, päästäkseen ison konsernin toimitusjohtajaksi ?
Aina kun joku kertoo miten talous pitäisi hoitaa.
Kannattaa ”viisaan” kertojan taustaa katsoa miten hänen oma talous on hoidettu. Ja jos omistaisit yrityksen palkkaisitko hänet toimitusjohtajaksi tai talous päällikköksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Kunpa tämä koskisi myös Oy Suomi Abta.
Tässä tulevan valtionvarainministerin CVn high lightit:
Saarikko valmistui vuonna 2002 ylioppilaaksi huittislaisesta Lauttakylän lukiosta, vuonna 2008 kasvatustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta pääaineenaan kasvatustiede ja keväällä 2013 filosofian maisteriksi pääaineenaan mediatutkimus. Politiikan lisäksi Saarikko on työskennellyt myös vs. tiedottajana Kirkkohallituksessa ja toimittajana ja ollut nuorten naisten Kerttu-verkoston puheenjohtaja.[
Ilmoita asiaton viesti
Sitten vaan neuvottelemaan finaanssijättien ja EU-byrokraattien kanssa. Huh, huh.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus mutta antaa todella synkät näkymät tulevaisuuteen. Niin, ehkä sitten v. 2023 järki voittaa.
Ilmoita asiaton viesti