Rahaa Suomen Akatemiasta
Somessa on viime päivinä ollut kalabaliikkia Suomen Akatemian rahoituspäätöksistä. Sytykkeenä on ollut dosentti Oula Silvennoisen saama poikkeuksellisen suuri tutkimusrahoitus kansanmurhaa koskevaan projektiin (434 000 €). Samaa koriin kuulunee Veronica Honkasalon saama 280 000 euron apuraha monikulttuurista seksuaalikasvatusta koskevaan tutkimukseen. Akatemian rahoituspäätöksistä keskustellaan toki lähes päivittäin yliopistoilla, mutta tämä keskustelu ei yleensä kanna julkisuuteen asti.
Omat kokemukseni ovat olleet vähemmän innostavia; vaikutelmaksi on jäänyt, että hakeminen ei oikein lyö leiville. Toki olen pariin otteeseen ollut vuoden ”varttuneen tutkijan” apurahalla, mutta järjestely oli aikanaan jonkinlainen ikälisään verrattava rutiini. Tosin ei ole voinut olla huomaamatta, että jotkut kollegani ovat olleet puolet työvuosistaan akatemian palkkalistoilla. Mutta heidän tutkimusaiheensa ovat kovin erilaisia kuin minulla: eriarvoisuus, tulonjako ja markkinoiden epäonnistuminen näyttivät parhaalta tavalta täyttää seitsemän oikein -lottokuponki.
Uskoni järjestelmään romahti oikeastaan kokonaan, kun 1990-lopussa akatemia sai 9 Mmk rahoituksen lamatutkimukseen (valtio sai palauksia laman myötä alaskirjatuista tappioista). Olin tällöin yhdessä Marinane Steniuksen ja Jaakko Kianderin kanssa laatimassa Akatemian keskustoimikunnalle listaa tuettavista projekteista. Listan tekeminen ei ollut hirveän vaikeaa, mutta listan läpivieminen olikin jo aivan eri juttu. Toimikunta jyräsi sen nimittäin kokonaan. Listalta pudotettiin ensi alkuun kaikki taloustieteen hakemukset sillä periaatteella, että ”taloustieteessä on paljon rahaa”. Jäljellä jäin vain yksi pikkuriikkinen selvitysprojekti, joka edusti koko hankkeen budjetista ehkä yhtä prosenttia. Ehdotin tällöin itse, että pudotetaan sekin, koska ”eihän lama ole mikään taloudellinen ilmiö”. Toimikunta halusi kuitenkin pitää sen ”maskottina”, mutta rahat menivät projekteille, joiden aiheet olivat tyyliin ”näkövammaiset ja lama”. Näillä eväillä olikin sitten hyvä valmistautua seuraavaan lamaan.
Akatemiassa jyräävät suuret oppiaineet. Kulttuurin ja yhteiskuntatieteiden puolella kuninkaan tekijän roolia näyttelevät historiatieteet. Historiatieteitä on n kappaletta, ja sen seurauksena virkoja ja rahaa on paljon yli sen, mikä historian yhteiskunnallinen merkitys tuntuisi olevan. Sitä paitsi historian tutkijat tuntuvat kiinnostuvat pelkästään lähihistoriasta, aiheet ovat usein täysin identtisiä valtio-opin kanssa. On mahdoton kuvitella, joka historioitsija kiinnostuisi ajasta ennen autonomiaa. Jos kysyy joltain heikäläiseltä, esimerkiksi miten paljon Ruotsi valtio on lypsänyt Suomesta rahaa Ruotsin (siirtomaa)vallan aikana, saa yleensä vastaukseksi, että se on liian vaikea aihe.
Periaatteessa tieteealojen koon ei pitäisi vaikuttaa valintoihin, mutta näin on vain periaatteessa, koska lopullinen valta on kollegioilla. Tutkimushankkeista pyydetään toki asiantuntijalausunnot, mutta hienolta kuulostavasta sanasta huolimatta kyse on koko prosessin heikoimmasta lenkistä. Akatemia palkitsee lausunnosta olemattoman vähän, ainakin työmäärään verrattuna, eikä kukaan järkevä tutkija ota arvioitavakseen (yli?) sadan sivun projektihanke-esitystä, jollei ole erityisen kiinnostunut (a) jonkin kaverinsa/hegenheimolaisensa hankkeen edistämisestä tai (b) vastaavasti jonkin toisen hankeen torppaamisesta. Eivät nobelistit tee näitä arvioita, arvioitsijaksi kelpaavat ne, jotka (pitkän maanittelun jälkeen) suostuvat. Tulee hieman orpo olo, kun joku Akatemian tiedesihteeri kauppaa jotain jättiläismäistä hakemusta arvioitavaksi kertomalla, että kukaan aiempi asiantuntijakandidaatti ei ole suostunut ottamaan tehtävää hoitaakseen. Erikoista vielä se, että hankeen onnistumista ei käytännössä arvioida lainkaan. Toki pitää tehdä loppuraportti, mutta on saman tekevää, mitä siihen kirjoittaa. Näennäisesti kaikki hankkeet onnistuvat sadan prosentin varmuudella.
Suomen Akatemialla on niin mielettömästi rahaa, että se sinällään on jo ongelma. Akatemialla on jo jonkinasteinen rahoitusmonopoli, mikä tarkoittaa sitä, että hakijoiden on mukauduttava Akatemian kulloinkin omaksumiin prioriteetteihin ja mieltymyksiin. Hakijan on ajateltava ensisijaisesti, miten muiden tieteenalojen edustajat suhtautuvat hakkeeseen. On muistettava olla poliittisesti korrekti ja muistettava joka käänteessä korostaa monitieteellisyyttä ja monikulttuurisuutta sekä kaikkia muita muodissa olevia mantroja. Asetelma suosii kaikkea muuta kuin toisinajattelua ja kriittisyyttä, joiden pitäisi olla läpitunkevia piirteitä tieteellisessä toiminnassa. Turha sanoa, että opportunismille tämä on todellinen piristysruiske.
Mikä sitten neuvoksi? Ei ainakaan Akatemian koon paisuttaminen. Päinvastoin olisi tuettava hajautetumpaa järjestelmää, jossa itsenäiset säätiöt hoitaisivat suuremman osan tutkimusrahoituksesta. Mieluimmin supistetaan akatemian budjettirahoitusta ja käytetään varat säätiöiden verotukijaisin (kasvattamalla esimerkiksi verovähennyksen määrää ja/tai valtion osuutta siitä). Tai sitten tuetaan avokätisemmin yritysten tutkimustoimintaa; yrityksillä kuitenkin on insentiivi käyttää varojaan toimintaan, josta on konkreettista hyötyä tuotannolla ja työllisyydelle.
Ylipäätään olisi järkevää, että tutkimus heijastelisi niitä tarpeita, joita yhteiskunnalla on sen sijaan, että rahoitus heijastelee esimerkiksi tieteenalojen historiallisia voimasuhteita tai painotuksia. Onhan meillä tieteenaloja tai oppiaineita (kuten vaikka maantiede), jotka ovat enemmänkin historiallisia reliikkejä kuin nykyajan tarpeita palvelevia aihealueita. Paljon haastavampi kysymys on se, mitä tutkimusta Suomessa ylipäätään kannattaa harjoittaa. Nykymaailmassa tieto leviää reaaliajassa. Miksi kilpailisimme tutkimustoiminnan jättiläisten kanssa kaikista aiheista? Eikö meidän kannattaisi vain kylmästi todeta, että ”tähän” ja ”tähän” meillä ei ole rahkeita tai kiinnostusta, antaa muiden tehdä se. ”Tämä ja tämä” tutkimustieto saadaan ilmaiseksi, miksi nähdä vaivaa toistaa ponnistukset (ja vielä veronmaksajien rahoilla). Voi jopa kysyä, miksi tutkimustoiminnan pitää tapahtua Suomessa (tiede kai on jotenkin universaalista)?
Poliitikot osaavat yleensä vain yhden sanan ”lisää”. Panostetaan tutkimukseen! Lisää rahaa tutkimukseen! Kertaakaan ei ole kuullut kenenkään kyseenalaistavan tätä mantraa. Kukaan ei ole ehdottanut, että uudelleenarvioitaisiin koko järjestelmä. Maailma on kuitenkin 50 vuodessa muuttunut valtavasti. Ja joku vaikutus sillä täytyy olla kansallisen tutkimuksen harjoittamiseen.
Priorisointi on vaikeaa. Meillä on akateemisessa maailmassa tuhansia valtion palkollisia, joiden maailmankuvaan ei millään mahdu, että tehtäisiin muuta kuin sitä, mihin on kouluttauduttu tai mitä mieltä asioista itse ollaan. Vaikka akateemisen maailman palkollisten määrä ei ole kovin suri, on kyse kuitenkin niistä, joilla on julkisuuden ja tiedonvälityksen kautta monin(kymmen)kertainen vaikutusvalta verrattuna ”tavallisiin” työtätekeviin. Akateemiset ihmiset eivät tietenkään pane pahaksi vaikutusvaltaansa, mutta en ole kovin vakuuttunut siitä, että epäsuhta vaikutusmahdollisuuksissa on sopusoinnussa demokratian perusperiaatteiden kanssa. Tosin eivät sitä epäsuhtaa ole pahalla noteeranneet toimittajatkaan, joille muiden ihmisten älyllinen holhous tuntuu oleva itsestään selvä velvollisuus.
Pakko sen verran naljailla, että vielä ei kai kukaan ole keksinyt tutkia monikulttuurisen seksin lisäksi monikulttuurisia seksiorgaaneja (biologia).
Muutoin tietopaketti, joka ei välttämättä niin uutta tietoa kenellekään ole vaan pikemminkin julkisesti kirjoitettu se minkä kaikki tietävät, joka koskettaa vielä laajemmin koko julkista sektoria, jossa vanhan sanonnan mukaan korppi ei korpin silmää noki. Pöhötautia ei voi muutoin välttää kuin uudistumalla aika ajoin jonka taas luulisi muutoinkin olevan aika luonnollista ajan saatossa. Mutta ei. Jonkun Leena Malkin kommentit tässä ovat aika , noh, naurettavia mutta ymmärrettäviä joskos haaveilee monikulttuurisen terrorismin miljoona’stipendistä’ …
https://twitter.com/LeenaMalkki/with_replies?lang=fi
Ilmoita asiaton viesti
Kahdesta mainitsemastasi voi toki olla montaa mieltä, en viitsi siihen mennä.
Kun kuitenkin katselin, minne Suomen Akatemia fyrkkaa laittaa, niin sieltä ponnahtaa esille vaikkapa tutkimuslaitoksien kohdalla 2018:
1) Teknologian Tutkimuskeskus VTT 17 miljoonaa, 35%
2) Luonnonvarakeskus 7,7 miljoonaa, 17%
3) Suomen Ympäristökeskus 5,7 miljoonaa, 13%
4) Ilmatieteen laitos 5,6 miljoonaa, 12%
5) THL 3 miljoonaa, 7%
Tutkimuslaitoksien rahoituksesta siis tuossa viiden kärjessä jo 84%.
LUKE:n, SYKE:n sekä Ilmatieteenlaitoksen suureen osuuteen lienee vaikuttanut edellisen hallituksen painotukset.
Toki sitten yliopistopuolelta on vaikeampi tunnistaa, mihin rahoja on laitettu. Helsingin, Aalto, Oulun ja Turun yliopistot kärjessä. Yliopistojen osuus on toki suurempi, vuonna 2018 niille 344 miljoonaa ja tutkimuslaitoksille 45 miljoonaa.
Liittyen yritysten kanssa tehtäviin hankkeisiin, niin niissä lienee Business Finland (entinen Tekes + Finpro) hallitseva ja painopiste Suomen Akatemialla on perustutkimuksessa.
https://www.aka.fi/globalassets/42julkaisut/kalvosarjat2019/tutkimuksen-rahoituspaatokset-2018.pdf
Varmaan noissa perattavaa riittää, mutta ei se akatemia nyt pääosin monikulttuuri yms hankkeita rahoita. Tämä nyt selvennyksenä, ettei synny väärää kuvaa. Itsehän olen sitä mieltä, että ei kaiken tutkimuksen tule olla jotain, minkä suoraa oletetaan johtavan rahalliseen hyötyyn. Eri tahoilla kuten Suomen Akatemialla ja BF:llä on eri roolit vaikka osin menevät lomittain.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aina kritisoinut tutkimuslaitosten rahoitusta Suomen Akatemialta. Kyllä tutkimuslaitosten pitäisi priorisoida oma tutkimusrahoituksensa niin, etteivät ne kilpailisi yliopistojen kanssa. Nykyinen käytäntö on tarkoittanut yliopistojen tutkimusrahoituksen leikkausta.
Olet aivan oikeassa, ettei kaiken tutkimuksen tarvitse johtaa rahalliseen hyötyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Näin tietysti on, mutta aikamoinen organisatorinen hirviö on kyseessä, kun otetaan huomioon erilaiset korvamerkinnät ja painopisteet. Kalevilla on asiasta hyviä kommentteja.
Ilmoita asiaton viesti
”Itsehän olen sitä mieltä, että ei kaiken tutkimuksen tule olla jotain, minkä suoraa oletetaan johtavan rahalliseen hyötyyn.” Tämä on kyllä tärkeä pointti. Onneksi persuilla on korkeasti oppinut puheenjohtaja, jolla on omakohtaista kokemusta tuollaisesta tutkimuksesta…
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä – Suomen Akatemian rooli pitäisi arvioida uudelleen.
.
1. Akatemialla on aivan liian paljon päältäkatsojan eli tutkimuksen suuntautumista määräävä rooli. Jopa yhteistyötahot voidaan käytännössä määrätä. En jaksa uskoa, että Akatemiasta löytyy paras näkemys siitä miten Suomen tutkimusta tulisi kehittää.
2. Akatemialla ei ole myöskään kunnon käsitystä maamme tieteen kokonaiskuvasta. Se johtuu siitä, että tutkimusrahoituksesta päättävät henkilöt ovat sidoksissa omiin toimintayksiköihinsä, eli ajavat niiden etuja eivätkä suinkaan Suomen tieteen etua. Tilanne on siis vähän sama kuin poliittisten puolueiden kanssa.
3. Rahoitusratkaisut pitkälti sulle-mulle-periaatteella ovat johtaneet tutkimuksen pirstoutumiseen lyhytjänteisiksi projekteiksi, mikä on ollut äärimmäisen tuhoisaa. Esimerkiksi tutkija saattaa joutua muuttamaan tutkimusaihettaan saatavilla olevan rahoitustyypin mukaan 3-5 vuoden välein. Kaiken huipuksi rahoitus on painottunut tohtoriopiskelijoihin, jolloin voidaan sanoa tutkimuksen olevan pääosin aika lailla aloittelijoiden käsissä. Hyvin harvoille tohtoreille löytyy väitöksen jälkeen kuitenkaan töitä. Projektitutkimukseen keskittyminen merkitsee, että todennäköisyys Nobelin palkinnon tulemiselle Suomeen on olematon.
Keinoja tilanteen korjaamiseksi on, mutta sulle-mulle-periaatteella toimivista järjestelmistä on erittäin vaikea päästä eroon. Olen myös Matin ehdottamalla kannalla, että Suomen Akatemia on byrokraattinen mammutti, joka haaskaa tarpeettoman suuren osan tiederahoituksesta. Pienempiin alakohtaisiin ja minimihallinnolla toimiviin yksiköihin jaettuna päästäisiin entistä edullisemmin parempaan tulokseen. Vaikkapa Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan sijaan olisi edullisempaa keskittää terveystutkimus itsenäiselle toimikunnalle, jonka ympärille ei tarvittaisi omia seiniä eikä paljon henkilökuntaakaan. Rahoituspäätökset olisivat aikaisempaan verrattuna ylivoimaisesti asiantuntevammissa käsissä ja alan koko asiantuntemus voisi olla taustalla käytettävissä. Näin tieteenalalle voisi muodostua me-henki nykyisen päällepäsmärin sijaan. Toimikunnan kiinteä yhteys maamme terveydenhuoltojärjestelmään synnyttäisi vuorovaikutteisen tavoitteen edistää sekä lääketiedettä että sen soveltamista käytäntöön. Esimerkiksi paljon mainostetun terveystiedon tieteellinen hyödyntäminen voisi olla toimikunnan hallinnoima. Tällainen tiedon organisoitu käyttö olisi todennäköisesti paljon tuottavampaa kuin sen kaupittelu ulkopuolisille. Yhteistyökumppaneita se ei tietenkään sulkisi pois. Olen vakuuttunut, että uudelleenjärjestelyllä saataisiin lääketieteelliseen tutkimukseen paitsi lisää rahaa myös tutkimuksen tehostumista.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni tutkimusrahoituksen arvostelu on vaikeaa. Itse en edes yritä, koska ei ole riittävästi tietoa. Tässä yksi syy suositella prof. Matti Virenin artikkelia, koska hänellä taas on tietoa.
Vaan sittenhän tuossa tulee ilmi, ettei prof. Viren ole saanut kovin paljon SA:n rahaa. Heti voi heittää kateus-kapulalla, vaikkei aihetta olisikaan. Silti se kuulostaisi uskottavalta.
Sitten kun poliitikot, kuten nyt perussuomalaiset kansanedustajat, arvostelevat tiettyyn tutkimukohteeseen tai tietylle tutkijalle menevää rahavirtaa, niin siinä näen ihan aidon ongelman. Eikö sitä puhuta jotain tieteen riippumattomuudesta? Jos rahat jaettaisiin meidän Perussuomalaisten toiveiden mukaisesti, niin olisiko tiede silloin riippumatonta? Vaan onhan siellä hyvinkin mahdollisesti rahoituspäätösten tekijöinä samalla tavalla persuallergisia kuin vaikuttaa olevan tämä tutkija Silvennoinenkin. Ettei se poliittinen riippumattomuus taida ihan täysin toteutua kuitenkaan.
Varmaan järjestelmissä olisi kehittämisen varaa. Kuka kykenee sen kehitystyön tekemään? Ainakin blogisti tekee ehdotuksia asiantilan korjaamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka itse olen saanut erinomaisesti nauttia Akatemian tutkimusrahoituksesta, voin yhtyä Matin kantaan tarpeesta uudistaa valtion tutkimusrahoitusjärjestelmä. Käytännössä romuttaisin koko suuren byrokratian.
Tutkimuksen tulisi olla mahdollisimman riippumatonta politiikasta. Siitä ei tule mitään, että puolueet suunnittelevat asioita omalta kannaltaan sopiviksi ilman mitään asiantuntemusta. Tämähän tuli jo viimeisen päälle todistetuksi Sipilän sote-uudistuksen yhteydessä. Tieteeseen sen paremmin kuin soteenkaan ei sovi sellainen, että ensin päätetään puoluepoliittisten tavoitteiden kompromissi ja sitten aletaan kehittelemään sille perusteluja. Takapuoli edellä ei päästä puuhun – eikä välttämättä yritetä edes oikeaan puuhun.
Ilmoita asiaton viesti
On vähän kummallista tuo että Oula Silvennoinen on nyt nostettu tikun nokkaan. Hän sai tuon rahoituksen vuonna 2017.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006368202.html?fbclid=IwAR1908MWnGxo3TsgXKCmv98sXVuc9KJfx79SEffWA1QE4cWTkT6coMMJpnU
Jussi Jalonen kirjoitti aika hienon päivtyksen tästä Suomen Akatemiasta:
”Oula Silvennoisen taannoisen Yle-haastattelun lukeneet tietävät, että hän itse asiassa esitti siinä perusteltua kritiikkiä tutkimusrahoituksen käytäntöjä kohtaan. Hän teki hyvinkin tervetulleen avauksen mainitessaan, miten rahoitus on tullut yhä enemmän sidotuksi polttaviin julkisiin keskustelunaiheisiin. Tämän seurauksena esimerkiksi lähihistorian tutkimus on etuoikeutetussa asemassa vaikkapa varhaismodernin ajan tutkimukseen nähden. Silvennoinen muun muassa mainitsi siitä, miten hän itsekin olisi mielihyvin jatkanut 1600-luvun tutkimusta, mutta rahoittajia tämän aikakauden tutkimukselle ei ollut juurikaan tarjolla.
Tämä on tosiaan ongelma. Toinen pulma tietysti on siinä, että Suomen Akatemian rahoitusmalli on, kuten Leena Malkki on tässä huomauttanut, hyvin tiukka ja kovasti kilpailtu. Tämä on synnyttänyt joka syksy toistuvan tilanteen, jossa tutkijat joutuvat käyttämään vähintään työviikon ja toisinaan täyden kuukauden laatiakseen täydellisen akatemiahakemuksen. Olen antanut itselleni kertoa, että tämän ympärille on alkanut vähitellen syntyä jopa eräänlainen oma bisneksensä, jossa konsultit ovat huomanneet sauman ja tarjoavat maksua vastaan apuaan hakemusten laatimisessa. Samaten myös Suomen Akatemian hakemusten asettamat ja hyvin usein vaihtuvat kriteerit tutkijoiden liikkuvuudelle ovat hullunkireät. Muitakin kipukohtia on, kuten vaikka se, että nuoret tutkijat ovat yhä edelleen väliinputoajan asemassa.
En kiistä tässä kollegojeni ansioita; se, että Silvennoinen ja monet muut ovat saaneet Suomen Akatemian rahoituksen ja läpäisseet kireät seulan, on tosiaan heille kunniaksi. Mutta Suomen Akatemian käytännöt eivät ole vailla epäkohtia, ja tämä yllä kuvailtu yleinen kehityssuunta on huolestuttava sekä tutkijoiden jaksamisen kannalta että monista muistakin syistä. Voin kertoa, että olen suosiolla jättänyt akatemiahakemusten tekemisen kokonaan väliin joka vuosi. Minulla ei ole aikaa. Syksyllä minulla on yleensä kiire saada monografia valmiiksi, ja teen mieluummin työtä kuin täytän lottokuponkia Suomen Akatemialle. Saan rahoitusta muualtakin. Myönnän olevani sikäli onnekkaassa asemassa.
Yliopistoilla on luoja nähköön tietysti ongelmia muutenkin aivan kotivaroiksi. Tätä julkista seinääni seuranneet tietävät, että olen monien muiden tavoin pitänyt ääntä Tampereen yliopistofuusion moninaisista kipukohdista. Yliopistoautonomia on ollut heikoissa kantimissa, ja korjattavaa tosiaan on kaikilla asteilla.
Mutta millaisen käänteen keskustelu nyt tälläkin kertaa sitten sai? Tapahtui suuri perussuomalainen interventio, joka tuntui kulminoituvan taas kerran siihen, että yliopistot ovat täynnä vihervasemmistolaisia aktivisteja, ja lähihistorian tutkimukseen ei siihenkään pitäisi antaa pennin latia rahaa, tai ei ainakaan Silvennoiselle, koska Silvennoinen on paska jätkä. Tämän jälkeen asetelma kääntyi erikoiseksi. Tukea yksittäiselle tutkijalle on helppo osoittaa, ja hyvä, että niin tehdään. Mutta siellä täällä näkyy nyt ulostuloja, joissa Suomen Akatemian rahoitusmallia puolustetaan tarkkana ja hyvin valvottuna.. ja samalla välittyy vaikutelma siitä, ettei siinä oikeastaan olekaan mitään ongelmia. Näin siitäkin huolimatta, että Silvennoinen itsekin mainitsi ohimennen rahoituskäytännössä vallitsevien painotusten epäsuhdasta.
Tämä on aika lailla täydellinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun joku toimintarajoitteinen datanomi tai toistaitoinen juristi Turusta pääsevät määrittämään julkisen keskustelun suunnan. Kyllä, meidän yhteiskunnassamme on ongelmia, vakavia sellaisia, myös akateemisessa maailmassa. Mutta niistä ongelmista ei päästä kunnolla puhumaan, eikä niitä päästä korjaamaan, koska neljäsosa kansasta kannattaa puoluetta, joka ei ole kiinnostunut asioiden korjaamisesta, vaan haluaa pelkästään tuhota kaiken, koska politiikka on heille pelkkää henkilökohtaista vendettaa. Tämän seurauksena ajaudumme koko ajan tilanteeseen, jossa itse asiassa tahattomasti joudummekin puolustamaan vallitsevaa järjestelmää kaikkine epäkohtineen. Hiukan ironisesti tilanne on sama kuin toisessa maailmansodassa, niin idässä kuin lännessä.”
Ilmoita asiaton viesti
En oikein osaa tunnistaa kommenttiasi vastaukseksi minun kommenttiini. En ole ottanut minkäänlaista kantaa Silvennoiseen, millä ei muutenkaan pitäisi olla mitään tekemistä Suomen Akatemian epäkohtien kanssa. Pidetään asiat asioina ja puhutellaan toisiamme kunnioittavasti. Varmaan itsekin ymmärrät, että siirryit viimeisessä kappaleessasi jo poliittisen paatoksen puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ethän sinä Silvennoiseen ottanut kantaa, joku paatoksellinen persu sen teki edellisessä kommentissa, siinä johon vastasit. Varmaan itsekin ymmärrät, että tuo viimeinen kappale oli lainattu Jalosen Fb-päivityksestä. Sen takia siinä on noi lainausmerkit.
Ilmoita asiaton viesti
Joillain ihmisilla on addiktio alkoholiin, toisilla tupakkaan ja joillain toisilla taas pornoon. Lamminpäällä kohde näyttää olevan persut.
Ilmoita asiaton viesti
Viren näyttää erehtyneen henkilöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Sitä minä en ymmärrä, että jälkitarkastukseen ei käytetä yhtään resursseja. Luulisi olevan helppo selvittää, onko mitään tieteellisesti merkittävää saatu aikaiseksi. Vaikka käytettäisiin vain 1 promille akatemian budjetista tulosten arviointiin, hygienia paranisi olennaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”AKATEMIAN rahoituspäätöksen nosti esiin Twitterissä ainakin perussuomalaisten entinen kansanedustaja Reijo Tossavainen. Hänen päivitystään Twitterissä jakoi perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso.”
”Tää rahan tuhlaus on sairasta. Puoli miljoonaa johonkin lässytykseen ja perussuomalaisten haukkumiseen”, Laakso kirjoittaa.
Hassua, mulla alkoi soida päässä Peppi Pitkätossu: ”Ootkos nähnyt tään, apinani hienon ja lystikkaan: herra Tosssavainen, se hän juuri on nimeltään.”
Ei tarvi edes sanoja muutella niin kuin tässä. Sheikki Sheikki ei oo leikki vaan hän on perussuomalainen.
Ilmoita asiaton viesti
Matti, Silvennoinen on punainen, joten hän saisi oletettavasti rahaa vaikka tutkisi variksen perssulkien pituuden korrelaatiota kuun kiertonopeuden kanssa.
Jos kaltaisesi oikea tutkija haluaisi saada rahaa, niin kannattaisi esimerkiksi tutkia: Vedenpitävät todisteet siitä, että Lenin lahjoitti Suomelle itsenäisyyden.
Ilmoita asiaton viesti
Voi Putkinen, Oula Silvennoinen ei ole punainen, vaan vihreä. Eikä sillä ole tutkimuksen kannalta mitään merkitystä.
Lainaan vielä Jussi Jalosta, joka on toinen viisas mies:
”Tämä keskustelu on totta kai ärsyttänyt minua alusta asti. Mutta kyse ei ole yksinomaan perussuomalaisten hyökkäyksestä yksittäistä tutkijakollegaa kohtaan, eikä edes yliopistoinstituutiota vastaan esitetyistä moitteista. Sanomattakin on selvää, että tietysti asemoidun tässä ammattitoverien ja akateemisen maailman tueksi, mutta haluan sanoa jotain muutakin.
Oula Silvennoisen taannoisen Yle-haastattelun lukeneet tietävät, että hän itse asiassa esitti siinä perusteltua kritiikkiä tutkimusrahoituksen käytäntöjä kohtaan. Hän teki hyvinkin tervetulleen avauksen mainitessaan, miten rahoitus on tullut yhä enemmän sidotuksi polttaviin julkisiin keskustelunaiheisiin. Tämän seurauksena esimerkiksi lähihistorian tutkimus on etuoikeutetussa asemassa vaikkapa varhaismodernin ajan tutkimukseen nähden. Silvennoinen muun muassa mainitsi siitä, miten hän itsekin olisi mielihyvin jatkanut 1600-luvun tutkimusta, mutta rahoittajia tämän aikakauden tutkimukselle ei ollut juurikaan tarjolla. Tämä on tosiaan ongelma. Toinen pulma tietysti on siinä, että Suomen Akatemian rahoitusmalli on, kuten Leena Malkki on tässä huomauttanut, hyvin tiukka ja kovasti kilpailtu.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006368202.html?fbclid=IwAR0NVVuNYCUa0PDQJnnEFA-q0j3RvLJB9cSApIqiEzbg6NKabdq5SmmNa8M
Jalonen: ”Tämä on synnyttänyt joka syksy toistuvan tilanteen, jossa tutkijat joutuvat käyttämään vähintään työviikon ja toisinaan täyden kuukauden laatiakseen täydellisen akatemiahakemuksen. Olen antanut itselleni kertoa, että tämän ympärille on alkanut vähitellen syntyä jopa eräänlainen oma bisneksensä, jossa konsultit ovat huomanneet sauman ja tarjoavat maksua vastaan apuaan hakemusten laatimisessa.”
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät on Kremlin keksintö – naamioituneita punaisia, on kommunisteja ja stalinistikommunisteja.
Kirjoittavan punaisen tunnistaa kirjoituksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Heh heh, siihen tarvitaan tuplatohtori Hankamäki, joka näkee punaista joka paikassa. Kas näin huitoo Hankamäki viiltävän analyyttisessä blogissaan:
”Vähintä, mitä lehden pitäisi tehdä, olisi poistaa kirjoitusoikeudet vasemmiston sisseiltä, joista pahimpia ovat Max Jussila, Mika Lamminpää, Esa Mäkinen, Petteri Ritala ja Max Stenbäck – kaikki vailla mitään tieteellisiä ansioita ja julkaisunäyttöjä olevia tyyppejä. Heidän kannanottonsa ovat olleet repiviä, raatelevia, perusteettomia ja vailla minkäänlaista argumentatiivista tai älyllistä lähestymistapaa, saati tieteellistä ajattelua, joka on ollut jokaisen oman kirjoitukseni lähtökohtana.
On käsittämätöntä, että lehti antaa heidän jatkaa kaiken järjellisyyden rajat ylittävää raastamistaan, jonka takana ei ole minkäänlaista osoitettua arvostelukykyä eikä siten myöskään oikeutusta meidän haukkumiseemme. Ajattelunsa on sameaa, päättelynsä epäjohdonmukaista, tyylinsä vellovaa, ja ymmärrys yhteiskunnallisista kausaalisuhteista puuttuu kokonaan.
Heitä Uuden Suomen toimitus palvoo parhaina ystävinään asettaessaan heidän tekstinsä toimituksen poimintoihin. Muuta tarjottavaa heillä itsellään ei ole ollut, kuin taistolaisten perusasennetta: järkeviä ihmisiä vastaan suunnattua hölmöä ivaa, joka on luonnollisesti kääntynyt heidän omaksi komediakseen. Perussuomalaisia he vihaavat saattaakseen heidät puolustamaan oikeuksiaan ja syyttääkseen heitä ’vihapuheesta’.”
Siinäs kuulitte, toverit.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat Maxit ovat ainakin talouspoliittisesti niin oikealla, että eduskunnan istumakartta ei riitä. Loput Hankamäen luettelosta tuskin pahastuvat, jos arvelen heitä vihreiksi.
Toisin sanoen: Suomessa tuskin on kirjoittajia, jotka eivät olisi Hankamäestä vasemmalle.
Ilmoita asiaton viesti
En minä ainakaan pahastu, ainahan minä olen jonkin sortin vihreä ollut. Yritin keksiä mikä meitä yhdistää, ja tulin siihen tulokseen, että kukaan meistä ei ole fasisti, kommunisti eikä basisti. Myönnän että tuo viimeinen oli muiden kuin itseni osalta pelkkä villi arvaus. Korjatkaa jos olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tätä idioottimaista ”Vihreät on Kremlin/DDR:n tms. keksintö” -tyyppistä potaskaa jaksavatkin papukaijat jankuttaa!
Ilmoita asiaton viesti
Kollega Oula Silvennoinen taitaa olla maailmankuvaltaan merkittävästi oikeistolaisempi kuin minä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun hämmästellään myöntöjen budjetteja, niin kannattaa muistaa, että tutkijoiden bruttopalkat kerrotaan kolmosella. Se kaksi kolmasosaa menee hallinnon ammottavaan kitaan. Akatemiaraha on pitkälti palkkoja.
Nelivuotisella akatemiaprojektilla pystyt palkkaamaan yhden väitöskirjatekijän ja puolikkaan tohtoritutkijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niitä apurahoja myönnettäisi, jos aiempi tutkimus olisi ollut jollain lailla epäeettistä tai ”puolueellista”.
Sitäpaitsi on populistista valehdella, että joku yksittäinen henkilö (esimerkeissä Silvennoinen ja Honkasalo) saisi tuollaisen apurahan, joka on rahoitus projektille. Kerrotaanko rakennusprojekteissa, että rakennusmestari Virtanen sai 5 miljoonaa talonrakennukseen?
Ilmoita asiaton viesti
Silvennoista ei saa kukaan pestyä puhtaaksi punaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti