Suomi hyötyy moninkertaisesti, vai miten se on?
Uusi Suomi kertoi 30.10.2020, että ”arvostettu ekonomisti Sixten Korkman tuo esille laskelman, joka ei ole ollut Suomessa aiemmin esillä. Kyse on rahallisesta hyödystä, jota Suomi saa EU:n sisämarkkinoiden olemassaolosta – sitä kertyy yli viisi prosenttia bruttokansantuotteesta (mikä tekee rahassa n. 13 miljardia). Tätä lukua on viime päivinä toistettu useaan otteeseen muun muassa eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen suulla. Jotkut puhuvat jopa 18 miljardista, jonka rinnalla Suomen ns. nettomaksuosuus EU-paketista tietenkin kalpenee.
Mutta mistä nuo luvut oikein tulevat. Suomessa riittää, että joku sanoo jonkun luvun, ja kun sitä on aikansa toistettu, siitä tuleekin ”fakta”, jonka todenperäisyyttä ei epäillä varsinkaan, varsinkin jos luku on ”oikean suuntainen” ja sen lähteenä on vielä Euroopan komissio. Mutta yritetään vähän avata luvun taustoja, koska kukaan ei näytä olevan niistä kiinnostunut.
Laskelman varsinainen lähde on komission ekonomistin Jan in’t Veldin tutkimus Quantifying the economic effects of the single market in a structural macromodel, joka saa osoitteesta: https://ec.europa.eu/info/publications/quantifying-economic-effects-single-market-structural-macromodel_en
Jan in’t Veldin kykyä tehdä tutkimusta ei sovi epäillä, mutta on varmaan paikallaan hieman tarkastella, millä tavoin edellä mainittuihin tuloksiin päästiin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että yhteismarkkinoiden hyötyä arvioidaan laskemalla, miten paljon erilaiset kaupan esteet ovat (potentiaalisesti) vähentyneet EU-jäsenyyden myötä ja miten ne nyt kuvautuisivat keskeisiksi talouden tunnusluvuiksi.
In’t Veld jakaa kaupan esteet tariffiluontoisiin ja ei-tariffimuotoisiin (jälkimmäisiä ovat esimerkiksi standardit, luvat yms.). Sen lisäksi hän arvioi, miten paljon kilpailu on kiristynyt yhteismarkkinoiden seurauksena. Tähän asti kaikki menee hyvin. Mutta millä luvuilla sitten operoidaan näiden tekijöiden suuruuden arvioinnissa? In’t Veld olettaa, että ei-jäsenmaa joutuisi maksamaan WTO -sopimusten mukaiset suosituimman maan tullit päästäkseen EU-markkinoille, kun taas ei-tariffimuotoisten esteiden osalta mittapuuna ovat erot EU:n ja USA:n järjestelmissä. Keskimääräiseksi tariffikynnykseksi tulee tällöin 3.5 % ja ei-tariffimuotoisten esteiden osalta (peräti) 10.3 % Kilpailun kovenemisen vaikutuksia arvioitaessa tukeudutaan vanhempiin arvoihin EU:n ”sisältä”, joissa voittomarginaalien arvioitiin supistuneen jopa 26 % vuosina 1980-1999.
Näistä luvuista voi jo päätellä, mitä seuraa. Ei-jäsenmaan vienti supistuu rajusti ja sen seurauksena valtion verotulot supistuvat vastaavasti, ja jotta budjetti pysyisi tasapainossa on pakko kiristää finanssipolitiikkaa ja se luonnollisesti supistaa tuotantoa. Komission QUEST-mallin (implisiittiset) FIPO-kertoimet hyvin isot ja siksi tällä finanssipolitiikan kontraktiolla on iso vaikutus lopputulemiin. Lisäongelmia tuottaa se, että tariffit menevät täysimääräisesti tuontihintoihin, mikä heikentää rajusti vaihtosuhdetta. Niinpä yhteenvedossaan In’t Veld päätyy siihen, että yhteismarkkinoiden ulkopuolelle jäävä Suomi (laskelmat on toki tehty kaikille maille) olisi menettänyt kaupan esteiden seurauksena 5.5 prosenttia BKT:tä ja jos mukaan otetaan vielä kilpailun heikkenemisen vaikutukset, menetys olisi ollut 7.7 % eli rahassa yli 18 miljardia (haluttaessa nämä luvut voi kertoa 25, jotta saa kumulatiivisen arvon vuosille 1995-2020).
Mutta ”hold your horses”. Kaikki riippuu tietenkin siitä, millaisen sopimuksen EU ja Suomi olisivat tehneet, jos Suomi ei olisi liittynyt Unioniin. Tuskin Suomi olisi ollut samassa asemassa kuin USA. Vielä vaikeampi on päätellä kilpailun kiristymisen (marginaalinen mahdollisten pienennysten) vaikutuksista: missä määrin ne ovat olleet seurausta yhteismarkkinoista tai yleensä globalisaatiosta, informaatioteknologiasta, logistiikan muutoksista yms. Luku 26 % kuulostaa lievästi epäilyttävältä.
Suurempi ongelma on kuitenkin se, että In’t Veldin mallisimulointi ei tunne mitään sopeutumismekanismeja: EU-tariffit leikkaavat Suomen viennistä 30 miljardia, mutta mikään ei reagoi siihen: valuuttakurssit, viennin suuntautuminen muille markkinoille, tuotannon rakenne, työmarkkinat ja niin edelleen pysyvät ”ennallaan”. Niistä vientimarkkinakanava on kaikkea muuta kuin triviaali, vaikka se suomalaisessa keskustelussa on päässyt tyystin unohtumaan. Meillä vain hoetaan sitä, että EU:hun menee 50 % viennistä (joidenkin mukaan jopa 60 %, kun Brexit -vaikutusta ei huomioida) ja että se on Suomelle elintärkeä. Toki se on tärkeä markkina-alue, mutta toisaalta se on talouskasvun kannalta ongelmallinen. Euroopan kasvu tunnetusti hidasta; tuonnin kasvu kaikkialla muualla ja erityisesti Kaakkois-Aasiassa on kaksi kertaa nopeampaa kuin Euroopassa. Keskittyminen Euroopan markkinoihin on (ollut) Suomelle kohtalokasta. Ilmanko Suomen osuus maailman viennistä on rajusti supistunut vuosien mittaan. Vuonna 1960 osuutemme oli vielä 0.93 %, ennen jäsenyyttä 1994 0.70 %, mutta 2019 enää 0.39 %. Olemme menestyneet viennissä umpisurkeasti. On jonkinlainen houkutus verrata Suomen lukuja Sveitsin vastaaviin arvoihin. Ne ovat 1960 1.78 %, 1994 1.66 % ja 2019 1.67 %. Sveitsi on onnistunut säilyttämään osuutena maailmanmarkkinoista lähes vakiona neljä vuosikymmenen ajan (mainittakoon, että Euroopan Unioni on menettänyt vientiosuuttaan maailmanmarkkinoilla 1994-2019 peräti viisi prosenttiyksikköä). Pienenä yksityiskohtana mainittakoon vielä, että Islanti on onnistunut kasvattamaan vientiosuuttaan 1994-2019 0.04 %:sta 0.05%:iin.
Minusta on hieman tyhmää ajatella, että vientimenetyksemme olisi jotenkin automaattisesti hoidossa EU-jäsenyyden myötä. Ajatellaan vaikka Italiaa. Vuonna 1994 sen osuus maailmamarkkinoista oli 4.5 %, mutta 2019 enää 2.8 %. Eli samanlainen tarina kuin Suomella. Se vaan kertoo, että epäonnistuminen hintakilpailukyvyn hoidossa ja vääränlaiset rakennemuutokset (tai oikeammin rakennemuutosten puuttuminen) ovat monin verroin tärkeämpiä kuin esimerkiksi juuri EU-jäsenyys. Itse asiassa EU-jäsenyys ja yhteisvaluutta antavat paljon vähemmän anteeksi kuin asema Unionin ulkopuolella: asia, joka tuntuu unohtuvan kerta toisensa jälkeen työmarkkinoilla ja finanssipolitiikassa, jossa ainakin nyt ovat menossa avointen ovien päivät.
PS Syyskuussa 1973 500 vasemmiston (ml. tietenkin kulttuurin kerman) kellokasta jätti vetoomuksen EEC -vapaakauppasopimuksen torjumiseksi. Asiallisesti ottaen he vaativat ulkomaankaupan keskittämistä Neuvostoliitoon ja sen miehittämiin Itä-Euroopan maihin. On ironista, että monet senaikaiset vapaakauppasopimuksen vastustajat (kuten Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja) ovat nykyään kaikkein kiihkeimpiä EU:n kannattajia. Heille voisi suositella näin jälkikäteen In’t Veldin tutkimuksen huolellista lukemista ja ehkä myös matalampaa profiilia EU:n erinomaisuuden puolestapuhumisessa.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan Euroopan johtajilla on lievä paniikki päällä, sillä EU:n bkt maailmassa kutistuu 2024 jo alle 15 prosentin.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-11/europe-to-coax-u-s-back-to-wto-amid-growing-china-challenge
Asiasta voi toki olla eri mieltä, mutta toimimaton yhteisvaluutta on luonut taloudelle suorastaan järeitä jarruja hyvin monelle jäsenmaalle. Euron peijaiset olisivat vaikuttavampi toimenpide Euroopan elpymiselle kuin 750 miljardin tai jopa 7,5 biljoonan tulonsiirtopaketti.
—
Mutta miten EU:n sisämarkkinoiden olemassaolo ja kyseinen tulonsiirtopaketti liittyvät toisiinsa? Onko sisämarkkinoista sovittaessa sovittu myös siitä, että 2021 aloitamme yhteisvastuullisen velan nostamisen?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki mahdolliset argumentit kelpaavat nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Persut peruuttaa takaperin puuhun. Mitä Suomi siitä hyötyy?
Ilmoita asiaton viesti
Joo,Ei muuta kuin kaikki persut keksimään mitä uskomattominpia argumenttejä.
Rohvessorinne pyynöstäå.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanen (KePu) kyselee mistä PS tempaisee 200 Mrd tukia Italialle –
” Italia saa yli 200 miljardia, vaikka kotitaloudet ovat Suomea varakkaampia ja budjetti ylijäämäinen – mistä on kyse?”
Kyllä, köyhiä tulee ja pitää auttaa, ehdottomasti:
” ITALIALAISET kotitaloudet ovat suomalaisia kotitalouksia varakkaampia Euroopan keskuspankin tutkimuksen mukaan. Kun Suomessa kotitalouden keskimääräinen varallisuus oli viime vuosikymmenen alussa noin 162 000 euroa, Italiassa se on 275 000 euroa.”
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006583844.html?fbclid=IwAR3Bb_m1gzG_kIutMBylVN_M-4rR7J_9Jc8qGMLTe7NMaGohsCPBUeSojVc
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanen unohtaa sulavasti Italian saamat (Suomen takaamat) lainat. Tarkoittaako tämä sitä, että Suomi voi vetää pois takauksensa. Toinen asia on, että Vanhanen puhuu vain nettoluvuista, vaikka ei tiedä, mitkä ovat bruttoluvut (meille 2028-2058 lopullisesti lankeavat maksut). Onko niin, että jos EU ”antaa” (siis palauttaa) meille vaikka 100 miljoonaa ”opi kävelemään projektiin”, se on yhtä arvokasta ”rahaa” kuin VM:n EU:n tilille maksama 100 miljoonaa, jonka EU voi käyttää mihin hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Haukotus.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/130f8a83-69c7-4e41-b8fc-e2b61803489b
Ilmoita asiaton viesti
Joskus, itse asiassa aika useinkin, tekisi mieli sanoa eräille kommentaattoreille kuin Espanjan kuningas Hugo Chávezille. https://www.theguardian.com/world/2007/nov/12/spain.venezuela
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki kirjoittavat tänne kykyjensä mukaan. Joskus mennään ihan äärirajoille.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi hyötyy, jos pahin rutusakki jäätetään rajojen ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi, että näin hyvän hankkeen rahoittajia löytyy lisää: Englanti, Norja, Islanti, Sveitsi…. Kai nekin vastustavat Putinia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Matti Viren. Jotenkin maallikkokin on tämän ymmärtänyt, mutta hyvä kun nyt tuli professorin tutkielma. Tämä kaikki maksaa vaan Suomalaiselle keskiluokan veronmaksajalle liikaa. Selkä taittuu ja ehkä se johtaa muutokseen. Halonen on tehnyt paljon muutakin pahaa Suomelle mm. maamiinat. Miksi tuota muumimammaa vielä rahdataan YLE-ohjelmiin joksikin asiantuntijaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset blogistille tästä erinomaisesta kirjoituksesta ja samalla aikaisemmista.
Pieni kommentti tähän.
Blogisti kirjoittaa: ”Kaikki riippuu tietenkin siitä, millaisen sopimuksen EU ja Suomi olisivat tehneet, jos Suomi ei olisi liittynyt Unioniin.”.
Itse asiassa tiedämme tämän tarkkaan. Suomi oli unioniin liittyessään jo Euroopan talousalueen (ETA) jäsen ja sitä kautta sisämarkkinoilla. Tämän aseman olisimme EU:n ulkopuolella säilyttäneet.
Jos Suomi ei olisi liittynyt unioniin, ei olisi Ruotsikaan. Silloin olisimme voineet muodostaa yhdessä Ruotsin, Norjan ja Islannin kanssa Pohjolan yhteisön, johon Tanskakin olisi varmaankin myöhemmin liittynyt.
Kun olisimme olleet EU:n ulkopuolella, emme olisi joutuneet mukaan myöskään euroalueeseen.
Suosittelen luettavaksi tai kuunneltavaksi vuonna 1999 kirjoittamani teoksen ”Itsenäisen Suomen puolesta”. Siinä kaikki on kerrottuna. Teos löytyy kotisivuni (paavovayrynen.fi) kirja-arkistosta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Talousyhteisö oli 1994 aika erilainen kuin nyt, mutta kyllä kaikkien olisi pitänyt ymmärtää, mihin kehitys on menossa.
Mutta vielä pari sanaa 1970-luvusta, eli pisteet Kekkoselle. Hänellä oli sentään järkeä päässä – päinvastoin kuin (ääri)vasemmistolla – ajaessaan läpi vapaakauppasopimuksen. Mihin ihmeeseen olisimme joutuneet, jos sitä ei olisi tehty? Samaan kastiin Baltian maiden kanssa?
Kuvaava oli, että Helsingin yliopistossa tehty (Pöyhösen) tutkimus vapaakauppasopimuksen vaikutuksista sai raivokkaan vastaanoton lähinnä niiltä, joiden (henkiset) perilliset nykyään pitävät kovaa ääntä siitä, miten kaiken pitää perustua tutkimukseen. Aah, miten tekopyhää.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi haki jäsenyyttä Euroopan yhteisössä, mutta liittyi Euroopan unioniin.
EU-jäsenyyssopimukseemme sisältyi Maastrichtin sopimus, jolla unioni ja myös talous- ja rahaliitto (EMU) muodostettiin. Tätä ei kansanäänestyksen yhteydessä tuotu esille.
Pointtini oli, että unioniin liityttäessä Suomi oli Euroopan talousalueen (ETA) jäsenenä jo EU:n sisämarkkinoilla. Unioni-jäsenyyden hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta haitat hyvin suuriksi etenkin sen vuoksi, että Suomi vietiin euroalueeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa In’t Veld:n ”tutkimuksessa kiinnittää huomiota sen ammattimaisuus ja asiantuntijuus.
Ja kysymys on sitten että kuinka tuollaisessa tutkimuksessa voidaan jättää huomiotta ilmiselvät muuttujat ja niiden vaikutukset joista on empiiristä tietoa ajalta ennen EU:a?
Maailmankauppa ja tuotanto sekä ennen muuta tuotanto-olosuhteet ja käytetty työvoima ovat muuttuneet huomattavasti kuluneiden 25 vuoden aikana. Esim. vaikkapa ympäristön huomioiminen: EU:ssa kaikki on todella tarkkaa, jätteitä ei sovi laskea mereen. Työvoima on aivan toisenlaisessa tilanteessa kuin jossain muualla jossa käytetään lähes orjatyövoimaa.
EU:ssa ollessa rakennemuutokset ovat käytännössä mahdottomia, olemme sitoutuneet hitaisiin., lähes muuttumattomiin talouden rakenteisiin. Valuuttakurssia ei voida muuttaa olosuhteiden muuttuessa. Jne.
Maailmassa luovuttiin kaikkialla valuuttojen kultakannasta juuri sen takia että olosuhteiden muuttuminen teki siitä mahdottoman kun inflaatio nostaa tuotannon hintaa numeerisesti niin käytännössä kulta halpenee eikä valtioilla ollut mahdollista pitää reservejä.
Ilmoita asiaton viesti
Jan in’t Veldin tutkimus kertoo meille itse asissa vain, miten paljon USA häviää, kun se ei ole EU:n jäsenmaa
Ilmoita asiaton viesti
”Vuonna 1960 osuutemme oli vielä 0.93 %, ennen jäsenyyttä 1994 0.70 %, mutta 2019 enää 0.39 %. Olemme menestyneet viennissä umpisurkeasti. On jonkinlainen houkutus verrata Suomen lukuja Sveitsin vastaaviin arvoihin. Ne ovat 1960 1.78 %, 1994 1.66 % ja 2019 1.67 %. Sveitsi on onnistunut säilyttämään osuutena maailmanmarkkinoista lähes vakiona neljä vuosikymmenen ajan”
Erinomaisia havaintoja, jotka eivät kuitenkaan kerro paljoakaan Euroopan Unioniin kuulumisesta tai kuulumattomuudesta.
Sveitsin teollisuus tekee korkean jalostusasteen tuotteita, joissa kustannukset ovat toissijaisia. Kolme Euroopan Top 5 arvokkaimmista yrityksistä toimii sveitsissä:
Nestle, arvo 315 mrd. dollaria (perustettu 1866 Sveitsissä)
Roche, arvo 301 mrd. dollaria (perustettu 1896 Sveitsissä)
Novartis, arvo 208 mrd. dollaria (syntyi 1996 kahden sveitsiläisen yhtiön fuusiossa)
Nämä kolme yhtiötä selittävät suuren osan Sveitsin ylivoimasta suhteessa muihin Euroopan maihin. Sveitsi on ollut niille niin hyvä kotimaa, ettei näillä ole ollut tarvetta siirtyä pois.
Suomalaisuus ja Suomen jäsenyys Euroopan Unionissa ei ole estänyt Konetta menestymästä Kiinan markkinoilla.
Euroopalla ja Euroopan Unionilla on todellakin tarvetta uusiutua. Toivottavasti Next Generation EU auttaa tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitähän ihmettä kolmen globaalisti toimivan yrityksen pörssiarvolla on tekemistä tämän keskustelun kanssa? Olisit nyt edes yrittänyt sumuttaa puhumalla liikevaihdosta.
Toki sekin menee tiukasti metsään, kun esimerkiksi Nestlen liikevaihdosta 1,4% ja työntekijöistä 3% on Sveitsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuosta syystä puhuin yrityksen pörssiarvosta enkä liikevaihdosta. Yrityksen pörssiarvo korreloi moninkerroin paremmin sen tuottaman lisäarvon kanssa kuin liikevaihto.
Vai luuletko, että Apple tuottaa enemmän lisäarvoa valmistusmaissa kuin USA:ssa?
Ihan esimerkkinä veronmaksu Sveitsiin:
In addition, Nestlé collected taxes for CHF 8.8 billion. If we analyse taxes borne by type, 52% of the CHF 6.7 billion was taxes on profit, 30% on employment, 13% on transactions, 3% on properties and 2% taxes on environment.
Ilmoita asiaton viesti
Niin että kun Nestle myy globaalisti ja tuottaa pääosin tuotteensa jossain ihan muualla kuin Sveitsissä, se jotenkin mystisesti selittää Sveitsin pärjäämistä maailmanmarkkinoilla, koska pörssiarvo?
Kuten hyvin tiedät, selitys veronmaksulle löytyy Sveitsin verojärjestelmästä
Ilmoita asiaton viesti
Ihan oikein. Mutta jos haluaa kaivaa syvemmältä, pari lukua auttaa. Julkisten menojen BKT-suhde oli (OECD:n mukaan) 2019 Suomessa 53.3 % ja Sveitsissä 32,9 %. Kai se 20 pinnan ero kustannusrasituksessa jossain näkyy.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai se näkyy. Vaan kun Viinikka tuossa ensimmäisessä kommentissaan kertoi, että kolme pääosin Sveitsin ulkopuolella toimivaa yritystä selittää pääosan Sveitsin ylivoimasta viennissä.
Pitävät toki pääkonttorinsa Sveitsissä, koska Sveitsin verotus.
Ilmoita asiaton viesti
Nordeakin siirsi pääkonttorinsa Suomeen, mutta eipä ole BKT lähtenyt lentoon. Se, missä pääkonttori sijaitsee ei nykymaailamssa välttämättä tarkoita mitään omistuksen tai toiminan sijainnista.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ei se nyt ihan merkityksetönkään asia ollut.
https://www.salkunrakentaja.fi/2017/09/nordea-verotus-verotulot/
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuon Sveitsin verotuksen vuoksi nämä kolme mainittua yhtiötä näyttävät uskoakseni pääosan tuloksestaan Sveitsissä. Yhteenlaskettu Ebit on noin 40 mrd. CHF.
Ilmoita asiaton viesti
En toki halua vähätellä verojärjestelmän eroa. Jotain Sveitsin kilpailukyvystä kertoo se, että isot sveitsiläiset yritykset ovat pysyneet siellä.
Mutta kyllä Sveitsin menestys rakennettiin jo 1800 luvulla, kun perustettiin maailman johtaviin kuuluvat lääkeyhtiöt (Roche sekä Ciba Geigy ja Sandoz, joista tehtiin Novartis), Nestle sekä kelloteollisuus. Oma osansa on tietysti myös pankkitoiminnalla.
Näiden alojen menestys perustuu osaamiseen eikä kustannuksiin. Ja ne tuottavat lisäarvoa yhteiskuntaan monin tavoin laajemmin kuin bulkkituotanto.
EU liittyy tähän kuvioon hyvin vähän.
https://www.eda.admin.ch/aboutswitzerland/en/home/wirtschaft/uebersicht/wirtschaft—fakten-und-zahlen.html
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko Sveitsin menestymiseen mitään tekemistä Sveitsin pankkisalaisuuksilla ym.?
Ilmoita asiaton viesti
Selvennetään nyt vielä varmuuden vuoksi: Nestle tekee noin 15 mrd CHF liikevoittoa. Oletusarvoisesti se tulouttaa suurimman osan tuosta Sveitsiin.
Ja kuten jo tuossa aiemmin copy-pastesin, Nestle maksaa erilaisia veroja 8 mrd. vuodessa Sveitsille.
Ilmoita asiaton viesti
Miten NGEU vähentää velkaisuusastettamme? Miten se sopeuttaa kustannuskilpailukykymme?
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäiseen kysymykseen on erittäin helppo vastata: ei mitenkään.
Toinen onkin vaikeampi. Riippuu siitä, mihin rahat käytetään.
Panostukset digitalisuuteen sopeuttavat kilpailukykyä.
Kuuntelin eilen pankkiiriliikkeen videoesittelyä uudesta sijoitusrahastosta. Ensimmäinen yleisökysymys oli: Miten rahasto huomioi vastuullisuuden? Ja kuulijakunta oli sijoittajia, ei ympäristöväkeä.
Tämän hetken muoti on vastuullisuus (esim. päästöjen suhteen), ja siihen NGEU voi tuoda lisäarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Digitalisoiminen tarkoittaa sitä, että yhä enemmän koneet keskustelevat keskenään. Tämä on tulevaisuutta, mutta miten se sopii yhteen sen tavoitteen kanssa, jossa puhutaan samassa lauseessa työpaikkojen luomisesta? Toteutuneen kehityksen valossa voisi väittää, että aika huonosti, jos vielä otamme mukaan sen, että palkalla pitäisi elää.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta Vanhanen puhui kyllä kasvuloikasta. Kalmari taas puhtaasta ruoasta. ….jne. Eli kaikki saavat jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan merkitys maailmantaloudessa kutistuu jatkuvasti. Tuottavuuskehitys (eli talouskasvu) on viime vuosikymmenen ajan ollut varsin surkeaa ja talouden kulissi pidetään pystyssä lähinnä EKP:n tekohengityksellä. Kun päälle lisätään vielä demografinen paine (ikääntyvä väestö) ja unionin sisäinen riitaisuus jota tuleva liittovaltiotason verotus ei ainakaan helpota kannattaa miettiä onko EU tosiaan se hevonen jota kannattaa pelata, miljardeilla.
Norjan ja Sveitsin EU-suhteet ovat asioita mistä suomessa ei haluta puhua, ne voisivat nimittäin todistaa että sisämarkkinoista voi hyötyä ilman poliittisia kommervenkkejäkin.
Valitettavasti pääministerimmekin esittämä yleisesti mediassa esillä pidetty näkemys on se, että jos se suostu Brysselin kaikkiin pyyntöihin niin kaatuu Venäjän syliin. Venäjä on vuodesta 2016-lähtien (syytä voimme kaikki arvuutella tykönämme) ollut se ”suurin pahis” Eurooppalaisille arvoille.
Harvoin tunnutaan sanovat mitä nämä arvot ovat, todennäköisesti huonosti taloutensa hoitaneiden valtioiden tukemista paremmin taloudenpidossaan onnistuneiden valtioiden veronmaksajien rahoilla.
EU vaikuttaa nykyään suomessa uudelta neuvostoliitolta; kritiikin yläpuolella olevalta pyhältä lehmältä. Valitettavasti tämän lehmän palvonnasta seuraa köyhempi ja riitaisempi Suomi jossa hyvinvointivaltiostamme on jäljellä vain muisto.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo EU:n pienenevä osuus maailmankauopasta on kai luonnollista?
Kun valtavat ihmismäärät kehitysmaissa, Kiinassa, Intiassa, Pakistanissa, Bangladeshissä, Vietnamissa, Malesiassa, Indonesiassa, Brasiliassa, Afrikan maissa ym. saa edes jonkinlaista koulutusta ja kun kustannustaso on aivan eri luokkaa kuin Euroopassa niin kyllä niiden osuusden täytyy kasvaa.
Ja mitä korkeampi elintaso näissä maissa on sitä suuremman osan maailmankaupasta ne ottavat.
Ilmoita asiaton viesti
On kaksi tapaa vastata markkinoiden kasvueroihin: muttaa viennin rakennetta ja kohdetta tai sitten siirtää tuotanto kasvaviin maihin. Suomi (ja moni muukin maa) on valinnut pitkälti jälkimmäisen vaihtoehdon. Se ei ole elintasomme kannalta hyvä uutinen. Mutta mitä täkeintä: EU:n elvytyspaketien tapaiset järjestelyt eivät tätä kehitystä käännä toiseen suuntaan. Pikemminkin ne vain pahentavat tilannetta sementoimalla olemassaolevat rakenteet.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä kirjoitus. Kiitos siitä. Miten saataisiin vain nykyiset päättäjät tutustumaan tähän, ja ennen kaikkea 80- luvun lopun ja 90-luvun poliittiset päättäjät huomaamaan mitä ovat saaneet aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vaan. Pelottavaa on se, että kukaan ei oikein paneudu asioihin, vaan oppii vain tietyn fraasikokoelman, ja sillä mennään eteenpäin, tuli sitten mikä tahansa ongelma vastaan.
Ilmoita asiaton viesti