Ukrainan sota
Vuosi 2022 osoittautui monilla aloilla siirtymäksi uuteen todellisuuteen.
Helmikuun 24. päivä vuonna 2022 oli päivä, jolloin Euroopasta tuli jälleen kerran suuren tavanomaisen sodan näyttämö. Amerikkalaiset sanovat japanilaisten yllätyshyökkäyksestä Pearl Harboriin joulukuussa 1941, että se on päivä, joka elää häpeällisenä. Ukrainan sota – tarpeeton, erittäin verinen ja kansanmurha – jää myös häpeälliseen elämään.
Sota oli Euroopalle odottamaton, aivan kuten Pearl Harbor oli amerikkalaisille tuolloin. Kukaan ei nähnyt, että vuonna 2021 kaasutoimituksia supistettiin. Klassinen signaali, Venäjän joukkojen supistaminen rajalla Yhdysvaltojen varoituksista huolimatta, nähtiin eräänlaisena diplomatian muotona, ei sodan alkusoittona.
Ratkaisevaa ei kuitenkaan ollut meidän mielentilamme, vaan ”vanhan järjestyksen” kumoamiseen pyrkivien voimien mielentila. Kiina oli jo rikkonut Hongkongin sopimuksia ja omaksunut yhä aggressiivisemman kannan Etelä-Kiinan merellä ja Taiwania vastaan. Vladimir Putin antoi kuitenkin vapaat kädet valtakunnan menetyksen aiheuttamalle kaunalleen ja käynnisti suuren, hirvittävän sodan, jonka tarkoituksena oli tuhota Ukraina.
Sen vuoksi vuosi 2022 oli historiassamme ratkaiseva. Sodan poliittiset ja taloudelliset seuraukset olivat maailmanlaajuiset. Se osoitti eurooppalaisille, miten paljon heidän kansainvälinen ympäristönsä on jo muuttunut ja heidän asemansa heikentynyt.
Pitkään ennen sotaa Berliini, Pariisi ja Rooma yrittivät saada Venäjän diktaattorin kuriin diplomatian ja putkistojen avulla. Ne eivät oleellisesti muuttaneet kurssiaan sen jälkeen, kun sota Ukrainaa vastaan alkoi vuonna 2014 (Venäjän sotilaallinen Krimin miehitys). Kuten Bidenin nöyryyttävä vetäytyminen Afganistanista, se vahvisti Putinin vakaumusta siitä, että hänellä on vapaat kädet. Venäjän johtaja oli kuitenkin väärässä lähes kaikesta – Ukrainan vastarinnasta, omien armeijoidensa vahvuudesta ja länsimaiden vastatoimista.
Euroopan perustavanlaatuinen uudelleenjärjestely on jo käynnissä, kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon ja EU siirtyy idemmäksi. Amerikka tarjosi johtajuuden ja aseet, jotka pitivät ukrainalaiset pinnalla. Eurooppalaiset ottivat kiinni miljoonia pakolaisia ja jakavat nyt leivän ja katon heidän kanssaan – myös tämä on uudelleenjärjestely.
Sodan ja rauhan merkitys. Suurimmat haasteet ovat vielä edessä. Vuonna 2023 on ratkaiseva. Ilman länsimaiden yhtenäisyyttä ja tukea Ukraina ei voi jatkaa vastarintaansa. Sodan pitkittyessä ja tuskan lisääntyessä länsimaiden yhtenäisyys joutuu entistä kovemmalle koetukselle. Näin tehdessämme Ukrainan päättäväisyys olla antamatta periksi, olkoon meille esimerkkinä.
Tämä paikka on johdonmukaisesti kannattanut sitä, että länsimaat lisäävät Ukrainalle antamaansa tukea, myös aseiden osalta. Koska vaihtoehdot ovat vielä huonompia. Tämä on eksistentiaalinen konflikti paitsi Kiovalle myös meille. Jos tämä ymmärrys katoaa, Putin voi kääntää tappiot voitoiksi.
Jos Ukraina työnnetään takaisin rauhansopimukseen, joka palkitsee Putinin aggression, Eurooppa tekee oman moraalisen ja geopoliittisen konkurssinsa. Tämä oivallus on onneksi laajalle levinnyt. Emme saa antaa tämän vuosisadan viedä meitä kuin höyheniä vapautettujen itsevaltiaiden toimesta.
Dr. Menno Lenstra
Alankomaalainen eläkkeellä oleva diplomaatti
Kuopio
Toivon että Sodan pitkittyessä ja tuskan lisääntyessä länsimaiden yhtenäisyys tiivistyy ja vahvistuu yhtäaikaa Ukrainan puolustustahdon Kanssa. Venäjän on saatava kokea vastarintaa kaikilta Europan valtioilta. Yhteistuumin Turkki ja Unkari on saatava mukaan yhteiseen rintamaan diplomatisin keinoin ja neuvottelemalla.
Ilmoita asiaton viesti
Turkkilaisessa basaarissa on tapana, että tingitään parasta mahdollista hintaa.
Kun ostaja aikoo lopettaa tinkimisen ja lähtee, myyjä juoksee usein perään ja tekee lopullisen tarjouksen. Tässä Natokaupassa Suomi ja Ruotsi ovat ostajia ja kannattaisi lopettaa kaupanteko kokonaan.
Jos Venäjä häviää sodan Ukrainassa, Turkin ”myyntituotteesta” tulee epäkuranttia välittömästi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Turkkilaisten ja entisen Turkin siirtomaan kanssa ei pidä lähteä tinkimään.
Suomalainen sanonta sopii tähänkin:”Palaa se sauna vielä teilläkin”!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä!
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin omituista oli alunalkaenkin että Suomi ja Ruotsi rupesivat neuvottelenmaan Turkin kanssa jäsenyydestä.. Täysin selväähän oli että uudet maat hakivat jäsenyyttä NATO:sta joten sen olisi pitänyt neuvotella vanhojen jäsentensä kanssa ja päättää onko uudet jäsenet kelvollisia. Nyt 28 maata on ilmoittanut että Ok mutta teidän täytyy suostutella myös nuo pari öykkäriä jotka vaativat teidän muuttumistanne ennenkuin voivat hyväksyä teidät. Se on omituista.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon, että rauha saavutetaan mahdollisimman pian.
Ukrainalla oli kolmekymmentä vuotta aikaa rakentaa maata toimivaksi. Edistystä rupesi tapahtumaan vasta viime vuosikymmenellä.
– Rahaa virtasi maahan vastalahjana Länsimyönteisyyden lisääntymisestä.
Nyt Ukraina sotii vain Lännen avun turvin Entä sodan päätyttyä?
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainalla on vielä toisetkin kolmekymmentä vuotta aikaa. Ja sen jälkeen vielä toiset kolmekymmentä. On ns. Ukrainan sisäinen asia joka ei kuulu Venäjälle yhtään. Ei ulkopuoliset maat määrittele sitä milloin Ukrainan pitää olla valmis.
Ilmoita asiaton viesti
”Rahaa virtasi maahan vastalahjana Länsimyönteisyyden lisääntymisestä.”
Raha ei virtaile lahjoina kuten luulet, vaan kaupalliset firmat ja sijoittajat investoivat pääomia Ukrainaankin sen mukaan kun ne katsovat saavansa tuottoa.
Ukrainan vahvuudet ovat runsaat raaka-ainevarat, tuottava maatalous, koulutettu väestö, tyydyttävä infrastruktuuri, Euroopan maayhteys ja vahva teollinen perinne.
Ukrainan heikkoutena on ollut Neuvostoliiton ajoilta peritty korruptiokulttuuri ja Venäjän juonittelu siellä taustalla. Investoijat ottavat epävakaiden olojen riskit huomioon.
Kuten kerrot itsekin havainneesi, Ukraina oli vähä vähältä saamassa yhteiskuntaansa järjestykseen ja pääomiakin alkoi hakeutua. Sen sijaan, että Venäjä olisi ottanut omassa maassaan oppia Ukrainan edistyksestä ja saanut hyötyjä, se alkoikin hyökätä kymmenisen vuotta sitten ja hyökkäys on jatkunut yhä raaempana.
Venäjä tulee tuhoamaan itsensä sisäisesti. Ehkä sitten hyökkäyksetkin
loppuvat. Siihen asti on Ukrainaa tuettava.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Jos Ukraina työnnetään takaisin rauhansopimukseen, joka palkitsee Putinin aggression, Eurooppa tekee oman moraalisen ja geopoliittisen konkurssinsa.”
Täsmälleen noin. Euroopassa on kuitenkin pari Kremlin hourulalle hyödyllistä idioottia, jotka eivät ole vielä tuota ainakaan täysin tajunneet: eräs Emmanuel ja eräs Olof. Ehkä hekin ovat jo hieman järkiintymässä, koska kumpikin on lakannut ravaamasta Kremlissä, ja alkanut hiljalleen, joskin vastahakoisesti, myöntyä toimittamaan Ukrainalle aseita, joilla on todellista tehoa ja merkitystä sodan kääntämiseksi kohti Ukrainan voittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Putin attacking Ukraine WAS NOT surprise. His attack on Crimea was.
Communist China as evil Empire selling body parts of Uighurs and Falun Gong WAS NOT surprise. Them killing people in Tianmen Square partially was.
Our politicians all knew but did nothing from US to Finland.
HW Bush 1989 Obama when Putin took Crimea.
Media did not challenge them to act.
Trump first one to show media and political elite in collusion and both attacked Trump.
Trump style was aggregating but attacks were based on elite desires to stay in power.
All the things about depending on Putin energy and needing defense he told – now all agree
Will he be president again in 24 we shall see what our people decide.
Who will be your truth speaking person – RIIKKA only not responsible for the past wrong policies.
Ilmoita asiaton viesti
Jos rehellisiä ollaan – ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin – niin se oli kyllä Heidi Hautala (vihr.) joka ensimmäisenä näki Putinin läpi meillä Suomessa. Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala varoitti Venäjän energia-aseesta jo kauan sitten. ”Kuinka voi olla lapsenusko siihen, että Rosatomilla ei olisi niin mitään turvallisuuspoliittista merkitystä, sehän on Kremlin alainen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka hoitaa paitsi siviiliydinenergiaa myös ydinaseita”, Hautala sanoi Turun sanomien haastattelussa sunnuntaina 10.4.2022.
Hautala näki varhaisessa vaiheessa Venäjän opposition tukahduttamisen ja sai tuestaan ihmisoikeuspuolustajille porttikiellon Putinilta 2015. Europarlamentin vastuutehtävien lomassa Hautala kritisoi kotimaan politiikan suomettumisen hetkiä: Fortumia ja Fennovoimaa, Lipposta ja Ahoa sekä poliittisen eliitin pitkäaikaista väärää tilannekuvaa Venäjän energia-aseesta.
Kun Suomen poliittinen huippu Alexander Stubbia, Olli Rehniä ja nykyistä komissaari Jutta Urpilaista myöten sitoutettiin Rosatomin ydinvoimalahankkeeseen, Hautala oli ehtinyt pois ministerinpestistä 2013 ja tulla uudelleen mepiksi 2014. Hän ei ehtinyt olla päättämässä Fennovoimasta.
Nato-jäsenyydelle noin vuonna 2014 lämmennyt Hautala alkaa olla Venäjä-politiikassa valtavirtaa.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori esitti Fennovoiman ydinvoimalahankkeen etenemistä syksyllä 2014 ja eduskunta hyväksy periaateluvan. Vihreät arvostelivat hanketta ja lähtivät hallituksesta.
Sillä kertaa tukea ei tullut edes kokoomuksesta. Stubb kutsui Venäjähuolia esittäneiden kansanedustajien puheenvuoroja ”russofobisiksi” ja Zyskowicz syytti vihreitä Venäjä-kortin heiluttamisesta. Stubb on myöhemmin sanonut, että Fennovoima-päätös oli virhe.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos rehellisiä ollaan – ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin – niin se oli kyllä Heidi Hautala (vihr.) joka ensimmäisenä näki Putinin läpi meillä Suomessa.”
Mika, hyvin sanottu!
Suomalaiset poliitikot ovat juosseet rahan perässä ja uskotelleet, että Venäjän kanssa on tehtävä yhteistyötä!
Valehtelun ja kansansa rahojen omivan johtajan vilpillyyden tunnistamisesta täydet pisteet Hautalalle.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen jumalauta lamminpää. Elä vedä Ukrainan kansan ja sen kärsimyksiä, johonkin pikkusieluiseen paikallispolitiikkamme. Tilanne on tässä ja nyt ja jotain hautalaa kehumalla saat kivat Ukrainan lapsilta, niiltä jotka jäävät henkiin. Oli se viisas.
Ilmoita asiaton viesti
Rauhoitu, hyvä veli. Edelleen nimeni kirjoitetaan isolla. Kun mietitään somea ja totuuden jälkeistä aikaa, niin historiallista perspektiiviä antavat Wiion lait inhimillisestä viestinnästä (1976-78). Sopivat myös some-uutisointiin.
1. Viestintä yleensä epäonnistuu – paitsi sattumalta.
1.1 Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.
1.2 Jos viestintä ei voi epäonnistua, niin se kuitenkin tavallisimmin epäonnistuu.
1.3 Jos viestintä näyttää onnistuvan toivotulla tavalla, niin kyseessä on väärinkäsitys.
1.4 Jos olet itse viestintään tyytyväinen, niin viestintä varmasti epäonnistuu.
2. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta eniten vahinkoa.
3. On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
4. a) Mitä enemmän viestitään sitä huonommin viestintä onnistuu.
4.b) Mitä enemmän viestitään sitä nopeammin väärinkäsitykset lisääntyvät.
5. Joukkoviestinnässä ei ole tärkeätä se, miten asiat ovat, vaan miten asiat näyttävät olevan.
6. Uutisen tärkeys on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön.
7. Mitä tärkeämmästä tilanteesta on kysymys sitä todennäköisemmin unohdat olennaisen asian, jonka muistit hetki sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Joo Lamminpää. Varsinkin Wiion ajatusmaailmaa markkinoinnista ja viestinnästä. Se toimi tiedostamatta kun noita markkinointi- ja myyntijuttuja tein vaikkapa siitä kuinka saat purjeveneen ostajan päättyvän, juuri omaan tuotteeseeni. Helppoa kuin heinän teko. Siinä jutellaan ja pähkäillään ensisijaiseti siitä, mitä ostaja tarvitsee. Ei siitä mitä minä myyjänä tarvitsen. Sen jälkeen pitää huolehtia siitä, että keväällä kun luovutat veneen käyttöön asiat on just kuin oli sovittu. Sekään ei joskus riittänyt. Perhesyistä se ei vain toiminut, mutta tosi harvoin yksi viidestä kymmenestä ei tykännyt kun se kallistui liikaa…… Noissa harvoissa tapauksissa myin moottoriveneen tilalle ja otin ostetun purkkarin vaihdossa takaisin. Kaikki olivat tyytyväisiä.
Sori, että toin noita menneisyyteni kaikuja keskusteluun. Pieni muotoistahan tuo on mutta, silti siinä on se jyvä, siemen jolla voidaan hankalakin asia saada kuntoon Oikea dialogi yksittäisten henkilöiden kanssa onnistuu. Tahtotilastahan asiassa on kysymys. Sovittelusta, siitä jyvästä.
Ilmoita asiaton viesti
Putin attacked Georgia 2008 you don’t need to be a genius to not to partner w Putin
Ilmoita asiaton viesti
Putin attacked Georgia 2008 you don’t need to be a genius to not to partner w Putin so why only figure out when Crimea
Ilmoita asiaton viesti
Tom, still not clear.
Try once more.
Ilmoita asiaton viesti
If you were a patriotic Finn and a Honest Politician, already ten years after Putin was in power – you would not have sold properties in Finland in strategic locations, made your country dependent on Russia and its energy …unless of course you were stupid
Ilmoita asiaton viesti
right, I am stupid.
Ilmoita asiaton viesti
Heidi Hautala teki vaan sitten petoksen alkaessaan estellä Magnitski-lakeja EU:ssa.
Silloin Heidi Hautala menetti uskottavuutensa kokonaan. Browder, Magnitski-lakien aikaansaaja kun on nimittäin Putinin vastustaja No, 1.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, tuo sota. Mikä meitä eurooppalaisia oikein vaivaa. Aina vain sodimme sukupolvesta toiseen. Totta kai kaikenlaista tapahtuu myös muualla, mutta silti
Oikeasti tässä kriisissä sen ainoaan oikeaan lopputulokseen pääseminen on se, että venäjä vetäytyy. Ei vain ole muuta vaihtoehtoa, jos mietitään mitä ne muut voisivat pahimmillaan olla.
Ilmoita asiaton viesti