Työntekijöiden pako hoito- ja hoivatyöstä kiihtyy
Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden kannalta on tärkeä keskustella siitä, mistä saadaan tulevaisuudessa riittävästi hoitotyöntekijöitä koko ajan kasvavaan tarpeeseen. Ratkaisuiksi on esitetty sekä koulutuspaikkojen lisäämistä ja ulkomaista työvoimaa. Kumpikaan ei poista perimmäistä ongelmaa.
Lisäkoulutuspaikat eivät ole ratkaisu, jos ihmiset eivät pysy alalla. Suomessa on 40 000 sote-alan koulutuksen saanutta ihmistä, jotka ovat siirtyneet toisille aloille. Ulkomailta tulevien hoitajien kohdalla on potilasturvallisuuden takia varmistettava riittävä ammatti- ja kielitaito.
Miksi ihmiset sitten pakenevat alalta? Yksi tärkeimmistä syistä ovat epäinhimilliset työolosuhteet. Sosiaalinen media on täynnä kertomuksia uupuneita hoitotyöntekijöistä. Asia on noussut esille monissa asiantuntijoiden kirjoituksissa ja myös tutkimusnäyttöä tästä löytyy.
Kävin keskustelemassa TE-toimiston työntekijöiden kanssa siitä, miltä asia näyttäytyy heidän näkökulmastaan. Heiltä tuleva viesti oli hälyttävä. Viime vuoden alkupuolelta lähtien TE-toimistoihin tulee viikoittain ja yhä enemmässä määrin hoitotyöntekijöitä, jotka ovat sanoneet itsensä irti, koska eivät jaksa enää tehdä työtään epäinhimillisissä olosuhteissa. He kertovat, että heidän on pakko lähteä tai muuten he uupuvat ja sairastuvat. Moni heistä kertoo haluavansa vaihtaa alaa. Joukossa on myös niitä, jotka ovat jo uupuneita, eivätkö ainakaan toistaiseksi ole enää työkuntoisia. Jopa 30-vuoden työuran jälkeen hoitotyöntekijä tulee TE-toimistoon kertomaan, että nyt on pakko lähteä tai muuten ”terveys tai henki lähtee”.
Huolestuttavaa on myös se, että vastavalmistuneet eivät halua hoito- tai hoivatyöhön, koska opiskelupaikkojen ja kesätyöpaikkojen kokemusten perusteella koko alan imago on muodostunut niin huonoksi. Työ sinällään olisi mielenkiintoista, mutta työolosuhteet ovat kestämättömiä.
Mitkä tekijät sitten uuvuttavat? Keskeisin syy on liian vähäinen työntekijöiden määrä, josta johtuu kestämättömän suuri vastuu. Hoitajat kokevat, että työtehtäviä ei ennätä tehdä kunnolla puhumattakaan siitä, että pystyisi riittävästi huomioimaan potilaiden ja asiakkaiden psyykkisiä tarpeita. Työvuoron jälkeen jää pitkäksi aikaa miettimään, mitä jäi tekemättä ja toivottavasti ei tullut pahoja virheitä. Hoitotyöntekijät joutuvat tekemään myös tehtäviä, joihin ei heidän koulutustaan tarvita. Esimerkiksi vanhustyössä aikaa menee paljon pyykkihuoltoon, siivoamiseen tai astioiden tiskaamiseen.
Myös johtamisen ongelmat tulevat esille ja siellä kokemus siitä, että organisaation johdossa ei arvosteta hoitotyöntekijöitä eikä heidän viestejään oteta vakavasti.
Työnantaja imagolla on suuri merkitys työntekijöiden saatavuuteen. Sosiaali- ja terveystoimessa on edelleen työpaikkoja, joihin on helppo saada työntekijöitä. Sitten on niitä, joihin ei haluta mennä ja joissa vaihtuvuus on suurta.
Toisaalta työntekijöiden saatavuus on tietyiltä osin myös koulutuspoliittinen kysymys. Esimerkiksi Itä-Suomessa on pulaa röntgenhoitajista ja puheterapeuteista sen takia, että puheterapeutteja ei kouluteta Itä-Suomessa lainkaan ja röntgenhoitajia koulutetaan vain Kuopiossa.
Lopuksi kysyessäni TE-toimiston asiantuntijoilta, mitkä ovat heidän reseptinsä sosiaali- ja terveystoimen koko ajan pahenevaan työvoimapulaan. Heidän vastauksensa tiivistetysti kuului seuraavasti:
”Hoito- ja hoivatyön imagon parantaminen on välttämätöntä. Tämä edellyttää työolosuhteiden parantamista muun muassa resursseja lisäämällä. Toisaalta alan myönteiseen markkinointiin esimerkiksi somessa on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota. Lisäksi on syytä muistaa, että myös palkkauksella on merkitystä.”
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
”Hoitotyöntekijät joutuvat tekemään myös tehtäviä, joihin ei heidän koulutustaan tarvita. Esimerkiksi vanhustyössä aikaa menee paljon pyykkihuoltoon, siivoamiseen tai astioiden tiskaamiseen.”
Tämä ei ole välttämättä huono asia, vaan monipuolistaa työn kuvaa hoitajallakin, paitsi jos resursseja ei löydy sitten hoitotyöhön.
Ilmoita asiaton viesti
Naisvaltaisilla alalla lapsiperheellisten työnkuvaa monipuolistaisi kotityöt? Haloo,herätys.
Ilmoita asiaton viesti
Työhyvinvointiin on satsattava hoitoalalla ja vastuuta on jaettava suuremmalle joukolle, hoitajat tehköön hoitajan työn, laitossiivojat erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Nopeasti on unohtunut ne YLE:n ohjelmat MOT:n ja A-Studion kertomat vanhustenhoidoista, kotikäyntien raskaista töistä.
En ihmettele, että kokeneetkin ammattilaiset lähtevät pois siltä alalta.
Näitä on lukuisia, tämä on hyvä katsoa, mutta se on jo päättynyt ja ei olisi pitänyt päättyä vaan asettaa määrättömäksi ajaksi esitettäväksi:
https://areena.yle.fi/1-4233710
Hoitajia vaihtuu tiuhaan:
https://yle.fi/uutiset/3-10180298
Muutamia siihen liittyviä aiheita, vartijat, taksikuskit:
https://yle.fi/aihe/kategoria/mot/terveyshttps://y…
Ilmoita asiaton viesti
SDP naisedustaja unohti taas kerran sen tärkeän syyn miksi ala ei kiinnosta ja miksi siellä ei jakseta:Naisvaltainen ala
Suuri joukko lähtee juuri sen takia alalta.SAIRAUSPOISSALOT ja ENNENAIKAINEN eläkkeelle lähteminen ovat alan vitsauksia.Nämä naisvaltaiset alat kun ovat jo ihan itsessään se sairastuttaja.Kateus,selkään puukottaminen,pomottaminen,kielimuuri (ei asiakkaiden vaan työntekijöiden välillä)Juoruaminen selän takana,toisen opiskelijan tai työntekijän terveystietojen katselu ilman lupaa,yksityisasioiden levittäminen kahvipöydissä jne.jne.
Mistä muuten sdp naisedustaja sai tällaisia ”tietoja”kun missään ei ole tällaista ”tutkimusta” tehty?Miksi sdp edustaja unohti nämä naisvaltaisia aloja koskevat tutkimukset joista ilmenee nämä mainitsemani todelliset ongelmat alalla?
Yksi suuri syy on vielä ruotsinkielenpakko joka koskee ainoastaan SUOMENKIELISIÄ varsinkin tietyillä paikkakunnilla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi yhteiskunnan työpaikat koetaan huonoiksi? Tyytymättömyyttä on sote-alalla ja kouluissa. Nykyisin myös poliisin piirissä on tyytymättömyys lisääntynyt.
Lisääkö tyytymättömyyttä, kun miltei päivittäin mediassa kerrotaan po. alojen huonoudesta? Kun puhutaan alalta poistuneiden määrästä, niin ilmeisesti tuo 40.000 on poistunut vuosien kuluessa, mutta kuinka monessa vuodessa. Osa niistäkin on varmaan jo siirtynyt eläkkeelle tai kuollut.
Ilmoita asiaton viesti
Lastensuojeluviranomaisten eli näiden kaikkivaltiaan oikeuksia ja suojaa nauttivien EPÄPÄTEVYYS on ollut tiedossa jo yli 20 vuotta ,ja SILTI he tehtailevat joka päivä huostaanottoja suomessa.ALALLA vallitsee siis MIELIVALTA ja LAITTOMUUDET,ja silti SDP jatkaa ammattitaidottomien voimin lasten ja perheiden huostaanottoja hallinto-oikeuden avustamana.Hallinto-oikeus siis on pelkkä kumileimasin joka ainoastaan hyväksyy sos.duunarien tekemät hakemukset.MITÄÄN TOSIASIOITA EI TARKISTETA eikä tarvita..Suuri OIKEUSONGELMA suomessa,joka ei kiinnosta näitä rouvakerholaisia jotka ainoastaan lisäävät sosiaalityöntekijöitä ja jakavat sinne rahaa suokuokalla ja valittavat täällä rahan ja henkilökunnan puutetta.
Lastensuojelu on sosiaali ja terveydenhoidon häpeätahra ja tunkio johon SDP Guzenina oli ainoa joka uskalsi siihen puuttua.Sai tosin kiellon isokenkäisiltä ja ministerin pallin ja lopetti siihen.SDP on ollut vanhusten ja perheiden asemaa vaikeuttamassa ,kuten ovat olleet mukana ajamassa alas julkista puoltakin.
Mitä tulee hoitoalan työntekijöiden puutteeseen katsokaa peiliin SDP ja kumpp.ongelmat ovat muuta kuin teidän mainostamanne matalat palkat.Koko systeemi on uudistettava sisältä käsin,varsinkin 1800 luvun PAKKOVALTAAN ja PAKKOHOITOON perustuva ns.lastensuojelu.
Aika omituiselta vaikuttavat nyt nämä ulostulot täällä ja muualla.ITLA kannattaa muistaa jokaisen,sekä nämä 90 aloitetut YKSITYISTÄMISET ja LEIKKAUKSET jolloin SDP istui hallituksessa kaverinsa kokoomuksen ja keskustan keralla tyytyväisenä.
Ilmoita asiaton viesti
”Huolestuttavaa on myös se, että vastavalmistuneet eivät halua hoito- tai hoivatyöhön, koska opiskelupaikkojen ja kesätyöpaikkojen kokemusten perusteella koko alan imago on muodostunut niin huonoksi. Työ sinällään olisi mielenkiintoista, mutta työolosuhteet ovat kestämättömiä”
On nähtävissä että koko juttu onkin kirjoittajan omasta päästä lähtöisin.Tähän kohtan sopii nimittäin se oikean tutkimuksen maininta siitä,että es.lastensuojelualalle EI HALUTA koska siellä valtaa pitävät nämä meneisyyden huostahaukkamallin harjoittajat,ja sinne eivät sovi 2000 lukua elävät jotka noudattavat LAKEJA ja YK:n lastenoikeuksia.
Samaa ongelmaa on juuri näissä vanhusten palveluissakin,jossa naiset kisailevat siitä,kuka on pomo ja puukotetaan selkään kun kahvipöydästä nousee.Unohtui mainita tästä kirjoittelusta myös se että näiden alan duuneissa olevien LAINTUNTEMUS varsinkin siellä LS -duuneissa on erittäin heikko,kun päähän ei taota kuin huostakirjan oppeja.
Ne työolosuhteet siis ovat ongelma joka ei poistu millään palkkaa nostamalla tai lisäämällä näitä epäpäteviä duunareita alalle.SDP voi vastata samalla siihen että millä oikeudella suomessa on huostaanotettu ja PAKOTETTU lapsia psykiatrien vast.otoille ,vanhempia AA-kerhoihin jne.epäpätevien SOS.VIRANOMAISTEN käskytyksillä.Kerropa myös miksi näitä laittomia huostaanottoja EI PURETA ,koska ne eivät ole faktoihin perustuvia,vaan epäpätevien sos.duunareiden tekaisemia?
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi myös:hoitoalan duunarit eivät siivoa sairaaloissa ,eivätkä vanhusten palveluissa.Laitossiivoojat sairaaloissa ja terveyskeskukissa hoitavat ne duunit.Kotipalvelussa voidaan EHKÄ viedä roskapussi ulos ja lakaista muruset keittiön lattialta,jos enää sitäkään.Kotihoidossa pyykinpesu lakkautettiin jo monta vuotta sitten.Samaan aikaan kun sdp-kokoomus-ja keskusta poisti kodinhoitajat palveluista pahenivat PERHEIDEN,VANHUSTEN JA NUORTEN,VAMMAISTEN JNE.ongelmat.Katsokaa peiliin,älkääkä jeesustelko.
Ruoka tuodaan ulkopuolisten toimesta vanhuksille ynm.joita on kotihoidon piirissä.Vanhukset maksavat ERIKSEEN muut palvelut siivoukset ja jne.jos asuvat näissä palvelutaloissa.Eli palvelutaloiksi muutetuissa ex vanhainkodeissa jola saatiin HINNAT ylös ja palvelut minimiin.
Milloin sdp onkaan ollut siellä kentällä?Siivojat eivät saa hoitotyötä tehdä mutta HE ovat se ryhmä jota käytetään keittiö-hoiva-apulaisten-päiväkodeissa kaikkiin ammatteihin jne.duuneihin samalla surkealla siivoojan palkalla.Pyykkihuoltokin laitetaan heidän niskaansa ,ei näiden hoitajien.Näin yksityisellä puolella.Kunta-alalla ei näin mene.
On aivan jokaisen oma häpeä jos naisvaltaisella alalla eivät puhalla yhteen hiileen ja tekevät vastoin jopa lakeja näitä muiden duuneja.Siinä se ongelman ydin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida vastauksia tulla tämän vuoden puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi syyä pakoon on ”huono” palkkaus 🙁
Olen itse toiminut sekä hoitotyössä (viimeksi 2015) sekä teollisuudessa. Alojen palkkauksia ei voi verrata – tai ainakaan minä en siihen pysty.
Jos saisin valita niin mieluummin olisin hoivatyössä vähän pienemmällä palkalla kuin vaikkapa Kemiran lannoitetehtaalla (jollaisessa nuorena työskentelin). Eikä muovialakaan liikaa houkuttele – heh, ja hih?
Elämäni hauskimpia hetkiä on ollut kun toimin ”pikkuhetken” lääkärinä 😉
Ilmoita asiaton viesti
Eikä kyse misthään hoitotyön julkisuuskuvasta, puhheet ei auta eikä pelkkä palkan nosto, itte hoitotyö on pilattu ja hukassa, syämellä sitä tehhään, muttako ei mithän rääpyä tehä järkevästi, lämpimästi ja harttaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentistasi tuli mieleen eräs asia: erään henkilön naapuri on yleensä aina sitä mieltä, lääkärillä käyntinsä jälkeen, että oli huono lääkäri. Harmi 🙁
Itse en ole koskaan huonolla lääkärillä käynyt – ihmetuuria?
Poikkeus vahvistaa säännön: olen nimittäin 52v. elämäni aikana kohdannut yhden huonon(?) hoitajan. Mutta huonoa lääkäriä vielä en. Mutta siis näin…
Ilmoita asiaton viesti