Asuinalueiden eriytyminen on ehkäistävä
Viime viikolla valmistui eduskunnan tarkastusvaliokunnan lausunto asuntopolitiikan kehittämisestä. Yksi valiokunnan esille nostama teema on asuinalueiden ja kaupunkien lähiöiden eriytymiskehitys. Lähiöillä on suuri yhteiskunnallinen merkitys, sillä lähiöissä asuu vähintään 25 prosenttia väestöstä. Vaikka asuinalueiden eriytymistilanne on kansainvälisesti vertaillen Suomessa vielä melko hyvä, niin useiden lähiöiden sosioekonominen kehitys on ollut epäsuotuisaa tulo- ja koulutustason heikkenemisen ja työttömyyden lisääntymisen vuoksi. Suurimmissa suomalaiskaupungeissa alueellinen eriytyminen alkaa olla jo yleiseurooppalaista tasoa ja että eriytyminen voi olla jopa voimakkaampaa pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa keskuksissa (mm. Turun ja Jyväskylän etninen eriytyminen). Yhteiskunnallisten ja alueellisten erojen (koulutus, tulot, etninen tausta) kasvaessa myös koulutus- ja tulotason ylisukupolvinen periytyminen on voimistunut. Erityisen huolestuttavaa on se, että tutkimusten mukaan lasten ja nuorten alueellinen segregaatio on suurempaa kuin aikuisväestön, mikä korostaa poikkihallinnollisen yhteistyön tärkeyttä.
Asuinalueiden myönteisen kehityksen tueksi ja eriytymisen ennaltaehkäisemiseksi on parasta aikaa käynnissä (v. 2020–2022) yli hallinnonalarajojen ulottuva kolmevuotinen lähiöohjelma, jonka avulla on tarkoitus vahvistaa lähiöiden kokonaisvaltaista kehittämistä ja ehkäistä segregaatiota. Tämä ohjelma tarvitsee ehdottomasti jatkoa. Lisäksi kestävä, pitkäjänteinen ja poikkihallinnollinen lähiöiden kehittämistyö on vakiinnutettava osaksi kuntien toimintaa, mutta osana ja tukena tässä tarvitaan edelleen valtion tukea erillisten lähiöohjelmien muodossa.
Tarkoituksena on vahvistaa kaupunkien valmiuksia asuinalueiden eriytymiskehitykseen vastaamiseksi sekä lähiöiden viihtyisyyden, turvallisuuden ja elinvoiman vahvistamiseksi. Tarkoituksena on myös tukea kestävien poikkihallinnollisten toimintatapojen vakiinnuttamista valtionhallinnon, kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kesken. Asuinalueiden eriytymiseen voidaan tehokkaimmin vaikuttaa puuttumalla segregaation perussyihin, kuten koulutukseen, työllisyyteen ja palveluiden saatavuuteen. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää eduskunnassa viime viikolla hyväksyttyä lakia, jossa opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslakiin lisättiin säännös erityisavustuksesta varhaiskasvatuksen sekä esi- ja peruskoulutuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin. Tämä ns. tasa-arvoraha kohdennetaan niille kouluille ja varhaiskasvatuksen toimipaikoille, joiden sijaintialueella koulutustaso on heikko ja työttömyysaste sekä vieraskielisen väestön osuus korkea.
Lähiöiden kehittämisen yhtenä ongelmana on tutkimus- ja seurantatiedon puute, mikä vaikeuttaa eri asuinalueiden tilanteen ja kehittämistoimien vaikutusten arvioimista ja vertaamista. Eriarvoistumisen ehkäisyn tueksi tarvitaankin myös entistä kattavampaa tietopohjaa alueiden tilanteista ja eroista sekä niiden taustoista.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)
Tarkastusvaliokunnan vpj.
Toisaalta, polarisaatio, ja polarisaation ilmeneminen, jopa pysyviä rakenteita koskien, … ei välttämättä herätä ongelmatuntemuksia kovin laajasti, ja yksimielisesti, vaikka yhtenäisempien käsitysten mahdollisuutta olisi jo mahdollisuus tavoittaa, ja näille olisi tarve.
Tulee mieleen huomion kiinnittäminen yksittäisyyteen, vaikka tällainen tulisi sitoa siihen, että ilmiötä on valmis käsittelemään, ja ennenkaikkea löytämään kattavasti, kuten se ilmenee.
Tämän enempää yleisemmältä tasolta poikkeavasti, tätä kannata kommentoida.
Voisi toisaalta mainita ihan peruspuolueetkin, kuten ilmenevät käytänössä, ja miten jopa odotetaan ilmenevän. Kyseessä sen verran isot massat, että arvioiminen menee käsittelijäperusteisesti, kohden epärelevanttiutta.
Tarkoittaa suomeksi sitä, että kun jokin asia merkkaa tosi paljon, sitä ei voida enää käsitellä, tai käsittely rikkoo käytännössä enemmän kuin mitä on odottaa rakentavuudelta. Viestit tällaisena, on myös kaksiteräisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Merja Mäkisalo-Ropponen käyttää vääriä verbejä, jolloin ongelma, eli segregaatio näyttäisi vielä olevan lapsenkengissään.
Asuinalueiden eriytymistä ei voida enää ehkäistä, siinä asiassa ollaan jo jälkijunassa. Maito on jo kaatunut myös Suomessa.
Sen sijaan tulisi puhua eriytymisprosessin aktiivisesta pysäyttämisestä.
Mutta millä keinoin asiaa tulisi lähestyä?
Ihmisillä on taipumus hakeutua samasta kulttuuripiiristä saapuneiden seuraan, jolloin on luonnollista, että esim. Irakista tai Somaliasta saapuneet muuttavat alueille, joissa asuu entuudestaan irakilaisia tai somaleja tai he muuttavat alueille, joissa on mahdollista elää esim. oman uskonnon mukaisesti.
Näin on tapahtunut kaikkialla maailmassa. Suomi ei ole, eikä tule olemaan minkäänlainen poikkeus tässä.
Vai mitä mieltä olemme esim. suomalaisyhteisöistä vaikkapa Espanjan aurinkorannikolla tai USA:n Minnesotassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmiö näkyy myös työhönotossa, ja elinkeinon harjoittamisessa. Voi olla hyvin merkittävää jakoa, tällä alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslaki, 2. luku, 9 §. Onnea yritykselle.
Ilmoita asiaton viesti