Kulttuuri kunniaan
Tämän on viimeinen blogini Uudessa Suomessa, sillä olen kirjoittanut tätä blogia kansanedustajan roolista käsin. En ole ehdokkaana vaaleissa ja siksi viimeinen työpäiväni kansanedustajana on 5.4. Tässä viimeisessä kirjoituksessani haluan nostaa esille kulttuurin ja taiteen merkitystä sivistyneen yhteiskunnan kivijalkana.
Kestävässä kehityksessä on neljä ulottuvuutta: taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen. Tällä hetkellä kulttuurista ulottuvuutta ei huomioida riittävästi. Hyvä yhteiskunta rakentuu moninaisen kulttuurin perustalle. Jos kulttuuria kahlitaan, yhteiskunta näivettyy, kuten esimerkiksi Venäjällä on käynyt. Myös historiasta löydämme vastaavia esimerkkejä. Kulttuuri vahvistaa myös yhteiskunnan resilienssiä ja se avaa ovia luovuudelle, jota tarvitaan yhteiskunnan uudistumiseen. Taide auttaa näkemään ja kuvittelemaan sellaista, mitä ei vielä ole. Hyvä tulevaisuus rakennetaan tieteen, taiteen ja etiikan vuoropuhelulle. Kulttuuri on aina ollut myös kriisiaikojen voimavara ja sen avulla on helpompi nähdä uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Kulttuurilla on merkitystä kokonaisturvallisuuden vahvistajana, sillä taide ja kulttuuri vahvistavat ihmisten kykyä selviytyä kohtaamistaan haasteista ja auttavat ymmärtämään toisiamme paremmin.
Kulttuuri ja taide ovat myös osa kokonaishyvinvointiamme. Laaja kansainvälisesti ja kansallisesti tunnustettu tutkimus- ja kokemustieto tukee kulttuurin ja taiteen hyödyntämistä myös terveysongelmien sekä sosiaalisen syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä, sairauksien hoidossa ja niiden kanssa selviytymisessä sekä kuntoutuksessa.
Hyvinvoinnin ja terveyden riskitekijöiden vähentäminen on investointi hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseen sekä eriarvioistumiskehityksen pysäyttämiseen. Kulttuurihyvinvointi on tärkeä osa hyvinvointitaloutta.
Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen on hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen yhteinen asia ja tämän yhteistyön vahvistaminen on nyt erityisesti kuntien ja hyvinvointialueiden vastuulla. Kulttuurihyvinvoinnin edistämisessä kannattaisi kokeilla ilmiöpohjaista budjetointia. Käytännössä ilmiöpohjainen budjetointi tarkoittaa, että talousarviosta varataan tietty osa jonkin teeman tai ilmiön ympärille hallintorajoja ylittäen. Tällaisia teemoja voivat muun muassa omaishoitajien tuki tai syrjäytymisen ehkäisy. Toisaalta tarvitaan tekoja myös valtiovallan taholtaan ja siksi tulevan hallituksen on turvattava kulttuurille riittävä rahoitus.
Jos olet halukas lukemaan asiasta enemmän, niin suosittelen tutustumaan Opetus- ja kulttuuriministeriön Raporttiin: Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset osaksi päätöksenteko- ja ohjausjärjestelmää. Puhuin asiasta myös tänään alkaneilla Valtakunnallisilla orkesteripäivillä Joensuussa. Voit lukea puheenvuoroni nettisivuiltani.
Kiitos kaikille lukijoilleni vuosien varrella. Toivotan hyvää kevättä ja voimaannuttavia kulttuurielämyksiä
Merjan poistuminen eduskunnasta on tappio SDP:lle. Fiksuja, osaavia ja asiallisia naisia ei demarien eduskuntaryhmässä ole todellakaan liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Merja, aktiivisesta bloggaamisesta. Harmi, ettet enää jatka sitä!
Ilmoita asiaton viesti
Miten se kunnia ilmenee? Pitkän linjan tieteentekijä-dosentti kun ei saa pennin hyrrää kulttuuri- eikä tiedetyöstä. Ai niin mutta ei 10 vuoden omaishoitajuudestakaan.
Ilmoita asiaton viesti
On se iso kunnia orjana palvella rikkaita ihmisiä ikänsä kaiken. Vaikka ei siitä leiväksi ole eikä särpimeksi.
Ehdokkaana eduskuntaan oleva loistava SDP:n Tuula Peltonen pitää ensi kauden tärkeimpänä asiana omaishoitajien aseman saattamista kohdalleen. Hän vaatii heille PALKKAA. Siinäpä korkeaa kulttuuria. Sen sortin sosialisti onneksi löytyy hakemalla. Hän muuten on ainoana demarina järjestänyt minullekin julkaisu- ja esiintymismahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Olenko kirjoittanut Sinulle useita kymmeniä vai satoja kommentteja. Montako sinä minulle?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Merja kaikkien niiden ihmisryhmien puolesta, joiden asiaa olet ajanut, jotka eivät voi tulla kiittämään Sinua! Yhä vieläkin mietin, voidaanko niitä joskus kaipaamiasi asioita osallistumiseen jonkun ryhmän kohdalla liittyen sanoa ihmisoikeuksiksi, – kyllä varmaan.
Kun kulttuurista puhutaan, alkoi listan kohdalla hiukomaan, että suomalaisena vielä yksi asia listasta puuttuu, joka tähän mäntyjen, kallioiden, kirkkaan taivaan ja solisevien vetten kansan elämään olennaisesti myös kuuluu. Hiljaa virtaavat vedet joita Taivas on koskettanut!
Siunausta tuleviin päiviin!
Ilmoita asiaton viesti
Kestävässä kehityksessä on neljä ulottuvuutta: taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen.
No nation will survive and prosper unless it’s defense of the country and its borders comes first.
While under your time in parliament defense was barely near minimum 2% and now only is beefed up after the fact of Ukraine, naive and risky dependence on Putin’s Russia and open borders where illegals are after courts allowed to stay in the country is a big failure.
You cannot afford a strong defense without a strong economy and only access to capital that create jobs and exports and under your reign your economy with huge borrowing and heavy taxation you destroyed the economy.
Socially when you have gangs ghettos and young people dying of drugs and suicides as number one in EU you have failed badly.
Environmental policies without plan where natural gas is cleanest most effective until cold fusion comes have with windmills killing fish and birds and solar panels that requirer highly polluting recycling and supports China killing Uighurs and Falun Gong in concentration camps is like buying lamps made of Jewish skin from Nazi germany.
Culture requires that new immigrants must be learning Finnic language and true history. Finland has history going back 70,000 years which was first seriously destroyed 1153 when colonization of Finland by Sweden began.
Using taxpayer money to allow politicians decide what culture is distorts the wonderful history and art of Finland.
Ilmoita asiaton viesti