Sosten vaalitavoitteet vastaavat omia arvojani!
Olen lukenut aktiivisesti eri järjestöjen vaalitavoitteita ja haluan tässä blogissani nostaa esille erityisesti Soste ry:n tavoitteet, jotka myötäilevät hyvin pitkälle niitä ajatuksia, joita eduskunnan Tulevaisuusvaliokunta ja johtamani terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työryhmä ovat nostaneet jo pidemmän aikaa esille. Tulevaisuusvaliokunnan 1.3 julkaisemassa raportissa Miten Suomi voi nyt ja tulevaisuudessa? Näkökulmia hyvin- ja pahoinvoinnin sekä kansansairauksien kehitykseen korostuvat myös monet sosten vaalitavoitteissaan korostamat seikat.
Jos olisin eduskuntavaaliehdokkaana, nostaisin omissa vaaliteemoissani esille seuraavia Sosten korostamia seikkoja:
1. Sisäisen turvallisuuden keskeisin kulmakivi on yhteiskunnallinen eheys, joka rakentuu kokemuksesta, että olemme kaikki samassa veneessä. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat kannatelleet ihmisiä viime vuosien kriisien aikana ja läpi. Tulevaisuudessakin on pidettävä kiinni siitä, että järjestöt pystyvät auttamaan ihmisiä.
Koronakriisin jäljiltä ihmisillä on hoito- palveluvelan lisäksi myös sosiaalista velkaa. Yksinäisyys ja eristäytyminen, etätyö sekä harrastusten ja tapahtumien rajoittaminen ovat kuormittaneet erityisesti yksinäisiä. Järjestöjen merkitys palveluiden, yhteisöllisyyden ja erilaisen tuen tarjoajina on ollut merkittävä. Tästä järjestöjen auttamistoiminnasta on pidettävä kiinni nyt ja jatkossa osana varautumista tuleviin haasteisiin.
2. Hyvinvointitalous ja hyvinvointi-investoinnit nostettava keskiöön
Seuraavalla vaalikaudella jatkettava taistelua sosiaalista eriarvoisuutta ja ilmastokriisiä vastaan. Hyvinvointitalous varmistaa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän tulevaisuuden.
Sinällään välttämätöntä talouden tasapainottamista ei saa tehdä liian nopeasti, eikä leikkaamalla heikoimmilta ja köyhimmiltä. Oikeita keinoja ovat investoiminen ihmisten työ- ja toimintakykyyn sekä koulutukseen. Sosiaaliturvan on kannustettava ja mahdollistettava työllistyminen.
Jo tällä hetkellä Suomessa elää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä lähes 900 000 ihmistä eli 16 prosenttia väestöstä (2019). Lapsiperheköyhyys koskettaa 110 000 lasta ja jo tämänhetkisen hintojen nousun arvioidaan lisäävän määrää yli 13 000:lla. Ruuan, bensan ja sähkön hinnan nousu koettelevat nyt erityisesti pienituloisia ja siksi heidän elämäntilanteensa helpottamiseksi tarvitaan parannuksia sosiaaliturvaan. Seuraavalla vaalikaudella on laadittava pitkän tähtäimen suunnitelma siitä, miten perusturvan tasoa korotetaan ja samalla etuusjärjestelmää selkeytetään ja sujuvoitetaan. Sosiaaliturvauudistustyötä on jatkettava.
3. Rakennetaan talouskasvua investoimalla kaikkien työllisyyteen
Korkea työllisyysaste on hyvinvointivaltion edellytys. Työ ei ole vain toimeentulon lähde, vaan myös osallisuutta ja hyvinvointia – se on sosiaalipolitiikkaa. Työ voi olla avoimilla työmarkkinoilla tai välityömarkkinoilla, henkilön tarpeiden mukaisesti tuettua työtä. Yhteiskunnassa on kannustettava siihen, että kaikki löytävät itselleen sopivan työn. Pitkäaikaistyöttömät, vammaiset, osatyökykyiset ja tällä hetkellä työkyvyttömät ihmiset ovat merkittävä joukko, joka nyt jää monella tavalla työelämän ulkopuolelle. Pienikin parannus tämän joukon työllisyydessä nostaisi työllisyysastetta merkittävästi.
Työmarkkinoilta syrjäytymistä voi parhaiten ehkäistä antamalla työn ohella ihmiselle yksilöllistä tukea ja valmennusta. Samalla pystytään rakentamaan ihmiselle jatkopolku kohti avoimia työmarkkinoita. Järjestöillä ja säätiöillä on pitkä kokemus erityisesti heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työllistäjinä ja työllistymisen edistäjinä. Yhden syrjäytyneen pitkäaikaistyöttömän hinta yhteiskunnalle on 600 000 euroa ja nuoren jopa 1,2 miljoonaa euroa. Järjestöille suunnattu tuki on halpa hinta tähän verrattuna. Myös julkisilla hankinnoilla voidaan edistää muita heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työn saantia käyttämällä hankinnoissa työllistämisehtoa. Tällä hetkellä tätä mahdollisuutta käytetään vähän.
Mielenterveyden ongelmat ovat yleisin syy työkyvyttömyyteen ja siksi mielenterveystyö ennaltaehkäisystä oikea-aikaiseen hoitoon on lopultakin saatava kuntoon.
4. Asiakasmaksut eivät saa olla hoidon tai palveluiden este
Ihmisillä on oltava yhdenvertaiset mahdollisuudet saada tarvitsemaansa hoitoa, palveluita ja lääkkeitä. Suomalaiset maksavat julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista enemmän kuin muut pohjoismaalaiset. Korkeat maksut ovat johtaneet siihen, että vuosittain yli puoli miljoonaa asiakasmaksua joutuu ulosottoon. Asiakasmaksuja on alennettava tai jätettävä ne kokonaan perimättä, jos ihmisillä ei ole varaa maksaa palveluistaan. Lisäksi nykyiset palvelu-, matka- ja lääkemaksukatot on yhdistettävä sekä terveyskeskusmaksut on poistettava. Rationaalista eli asianmukaista lääkehoitoa on edistettävä eri toimijoiden yhteistyönä niin, että ihmisten ja yhteiskunnan lääkekustannuksia saadaan alennettua.
5. Verotuksella kansanterveyttä
Tällä hetkellä suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa. Tällä on puolestaan vaikutuksia kansanterveyteen ja sairauksien hoidon kautta myös kansantalouteen. Kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa ravitsemuksella on keskeinen rooli. Tarvitsemme pikaisesti myös verotuksellisia keinoja vaikuttaa siihen, mitä syömme. Laaja-alainen terveysvero kannustaisi valitsemaan terveellisemmän vaihtoehdon.
Terveysvero toimisi siten, että terveyden kannalta parempi tuote olisi paljon sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa sisältävää tuotetta halvempi. Tämä kannustaa kuluttajaa valitsemaan ruokakoriin terveellisemmän vaihtoehdon ja elintarviketeollisuutta valmistamaan terveellisempiä tuotteita. Oikein kohdennetulla ja porrastetulla verolla on kansanterveyttä edistävien vaikutusten lisäksi myös merkittäviä fiskaalisia vaikutuksia. Kansan vastustuksesta asia ei jää kiinni: yli puolet suomalaisista kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen.
6. Kohti sosiaalisesti oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa sekä sosiaalista ja ekologista kestävyyttä
Ilmastonmuutos ja luontokato ovat merkittäviä ongelmia ja uhkia ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Suomen on pidettävä kiinni tavoitteestaan saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035 ja torjuttava luontokatoa. Ympäristökriisien torjunnan ohella yhteiskunnan on vahvistettava niiden seurauksiin varautumista sekä sopeutumista, huomioiden erityisesti heikommassa asemassa olevat ihmiset.
Vihreässä siirtymässä tulee huomioida sosiaalinen oikeudenmukaisuus, joka lisää kunnianhimoisen ilmastopolitiikan hyväksyttävyyttä. Siirtymän vaikutuksia on kompensoitava sosiaalisesti kestävästi niin, ettei se aiheuta kohtuutonta haittaa esimerkiksi pienituloisille. Tämä tarkoittaa muun muassa riittävää sosiaaliturvaa, resursseja uudelleenkouluttautumiseen sekä investointeja ekologisiin vaihtoehtoihin kuten joukkoliikenteeseen, kestäviin lämmitysratkaisuihin ja sähköautoiluun. Tämä työ vaatii tuekseen riittävää tietoa ilmastopolitiikan sosiaalisista vaikutuksista ja eri kompensaatiokeinojen tehokkuudesta.
Luonnon monimuotoisuus mahdollistaa elämän, tukee ilmastonmuutokseen sopeutumista ja edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Ekologinen kompensointi tarkoittaa luontohaitan hyvittämistä ennallistamisella tai suojelulla. Kompensoinnin ja sen velvoittavuuden lisääminen turvaa luontoa ja kannustaa haittojen välttämiseen.
Haluan äänestää sellaista ehdokasta, joka lupaa toimia näiden tavoitteiden mukaisesti. Enemmän Sosten vaalitavoitteista voit lukea täältä.
Merja, olen samaa mieltä kanssasi siitä, että Suomen kansa ansaitsee kaikkea hyvää ja paljon.
Keinosta olen kuitenkin eri mieltä.
Kirjoitit pitkän listan kaikesta hyvästä, mutta et mitään kokreettista ratkaisua Suomen pääosin itse aiheutettuun talouskatastrofiin.
Kirjoituksestasi käy ilmi sama neuvottomuus, joka läpäisee nyt koko Suomen poliittisen kentän.
Tätä surkeutta komppaa mediamme, joka on unohtanut journalismin periaatteet: ”Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”
Huolimatta Neuvostoliiton ”reaalisosialismin” konkurssista 1991 ja siitä, että sosialistinen talouskokeilu on epäonnistunut kaikkialla muuallakin, Suomessa jatkettiin sosialismin rakentamista niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Suomalaisen sosialismiin rakentamisessa keskeisessä osassa on ollut yber-besserwisserimme, Mauno Koiviston ajama bernsteinilainen idea, jonka mukaan vallankumousta ei tarvita sosialismin saavuttamiseksi, vaan pitää käyttää ”pikkuhiljaa hivuttamista”.
Nyt tuon hivutuksen tulos on kaikkien nähtävissä: Isänmaamme on menossa selvitystilaan, velkojien holhottavaksi!
Onko Suomi jo menetetty tapaus?
Ei ole, jos teemme taloutemme täysremontin markkinatalouden ehtojen mukaan. Se on todistetusti tuonut miljardeille työtä ja hyvinvointia, sekä pelastanut miljoonat nälältä.
Nyt meidän on heitettävä kehiin perinteiset ylivoimatekijämme:
1) Harvinainen kykymme tulosta tuottavaan ja vastuuta ottavaan tiimityöskentelyyn
2) Erinomaiset johtajamme, josta todisteena rakettimainen elintasomme nousu sodanjälkeisestä konkurssista aivan huippujen joukkoon
3) Kykymme kehittää ja ottaa käyttöön uutta tekniikkaa
4) Erinomainen koulujärjestelmämme, joka on kiireesti päivitettävä takaisin huipulle
5) Ei-korruptoitunut ja tehokas hallintomme, joka on nopeasti skaalattava kantokykymme mukaiseksi
Seppo Korppoo, joka uskoo isänmaamme kykyyn uudistua niin, että yrittäjien ei tarvitse lähteä yritysvihamielistä politiikkaa karkuun muualle, vaan voivat Suomessa, ilman sosialisoinnin vaaraa, kasvattaa täällä varallisuuttaan, ottaa riskiä, investoida uuteen tekniikkaan ja työllistää.
Ilmoita asiaton viesti