Puhelinmyyntiin saadaan vihdoin rajat
Kuluttajille ja erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville, kuten muistisairaille, vammaisille ja ikäihmisille, puhelinmyyntitilanne on usein ongelmallinen. Olen ollut asiasta huolissani jo pidempään, ja kaikilla on varmasti myös lähipiirissä ollut puhelinmyynnistä karvaita kokemuksia, myös itselläni omien vanhempieni osalta. Tänään viimeksi saimme lukea Helsingin sanomien mielipidekirjoituksen, jossa ikäihmiselle oli myyty useita puhelin-ja nettiliittymiä. Tämä on häikäilemätöntä markkinointia, jota ei voi hyväksyä. Tein eduskunnassa asiasta toimenpidealoitteen alkutalvesta ja oli hienoa, että eduskunnassa kuluttajasuojalain uudistamisen yhteydessä aloitteeni huomioitiin ja puhelinmyyntiin saatiin vihdoin vaatimus kirjallisesta vahvistamisesta.
Ihmisen heikentynyttä kognitiivista kykyä ei pidä voida käyttää myyntitilanteessa hyväksi, ja kuluttajalla pitää olla riittävästi aikaa perehtyä äkillisesti tulleeseen yhteydenottoon ja ilman painostusta. En halua leimata tietenkään kaikkea puhelinmyyntiä sopimattomaksi, mutta liian paljon siinä on ollut epäreilua toimintaa. Ja on kaikkien etu, niin palvelun tai tuotteen myyjän kuin asiakkaan kannalta, että pelisäännöt ovat selvät.
Kuluttajille kaupataan puhelimitse erilaisia tavaroita, vitamiineja, remontteja ja lehtiä. Sen lisäksi, että puhelinmyynti voi olla harhaanjohtavaa myyntiä, saattaa ihminen tietämättään tehdä kestotilauksen asiaan, jota ei edes tarvitse. Puhelinmyynnin toinen riski piilee siinä, että myös myyjän on hankala arvioida ostajan ymmärrystä myyntitilanteessa.
Minulle on useasti kommentoitu, että aina voi tehdä markkinointikiellon, jos ei halua mainontaa. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Kieltoprosessi on aika monimutkainen eikä se ole tavallisen ikäihmisen helposti hoidettavissa. Ja tätä osaamattomuutta ja tietämättömyyttä onkin käytetty hyväksi.
Yli 75-vuotiaita on väestössämme jo runsaat puoli miljoonaa henkilöä. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan heidän määränsä nousee jo lähes 800 000 henkilöön vuoteen 2030 mennessä. Tässä joukossa on runsaasti muistisairaiden ohella myös muista aivojen toiminnan häiriöistä kärsiviä henkilöitä, joten koti- ja puhelinmyynnin ongelmat näyttäytyvät yhä laajemmalle joukolle lähivuosina. Iäkkäät ihmiset, kuten myös monet muut yhteiskunnan heikoimmassa asemessa olevat, ovat usein myös taloudellisesti heikommassa tilanteessa. Heitä on suojeltava turhilta ostopäätöksiltä ja turhalta ostamiselta, joka voi johtaa myös taloudellisiin toimeentulovaikeuksiin ja jopa ulosottoon. Myös nuoremmissa ikäryhmissä on haavoittuvassa asemassa olevia, esim. mielenterveys- ja päihdeongelmista tai velkaongelmista kärsiviä ihmisiä. On oikeus ja kohtuus, että ihmisillä on oikeus harkita ostopäätöstään rauhassa!
Parikymmentä vuotta sitten hankin maistraatissa puhelinnumerolleni suoramarkkinointikiellon.
Yksi elämäni parhaita hankintoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Tänään viimeksi saimme lukea Helsingin sanomien mielipidekirjoituksen, jossa ikäihmiselle oli myyty useita puhelin-ja nettiliittymiä. ”
HS:n mielipidekirjoitus:
”Jutellessamme selvisi, että äitini on useaan otteeseen vieraillut operaattorin myymälässä ja toivonut edullisempaa vaihtoehtoa. Myyjät ovat joka kerta antaneet tarjouksen (näin äitini on luullut). Ne ovat kuitenkin olleet uusia sopimuksia.”
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008963014.html
Pitäisikö myymälöiden myyntiä myös rajoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Telemarkkinointikiellon hakeminen ei ole lainkaan vaikeata.
https://www.asml.fi/kieltopalvelut/
Kotimaisten myyjien puhelut loppuivat kuin seinään. Silloin tällöin tulee ulkomaisten myyjien puheluita, mutta niitäkin tosi harvoin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös numero olisi kohteliasta kysyä erikseen, jos haluaa rupatella.
Ilmoita asiaton viesti
Itse tein joskus opiskeluaikana telemarkkinointia, firman toimeksiantajana oli WWF ja kerättiin rahaa merikotkien suojelemiseksi. Ei se mikään mukava duuni ole, paskaa tulee niskaan aika lailla mutta jos teki 20 puhelua, siitä tärppäsi aina 1-2. Noin 10 mk kappale provikkaa. Se oli sitten itsestä kiinni paljonko jaksoi soitella, mutta silloin jokunen satanen opintolainan ja -tuen päälle oli tervetullutta.
Aika harva puhelinmyyjä tekee työtä ilokseen, saatikka kiusatakseen muita. Opiskelijoille, pätkätyöläisille, työttömille, vajaasti työkykyisille duuni voi olla tervetullut. Vähän minua sylettää koko alan leimaaminen, ei se soittaja varsinaisesti pahaa tarkoita ja harvempi edes yrittää kusettaa. Tekevät työtänsä.
Jos dementikkovanhus tilaa, tai ostaa liikkeestä, jotain hänelle tarpeetonta tavaraa on ehkä juuri se myyjä väärä taho jota asiasta syyllistää. Pitäiskö se tarmo kohdistaa vaikka vanhusten hyvinvointiin?
Ilmoita asiaton viesti
Edesmennyt anoppini kertoi saaneensa noin 90-vuotiaana myyntipuhelun koskien jotain luontolehteä.
Olivat myyjän johdattelemana ensin keskustelleet pitkään luonnon ihanuudesta ja myyjä oli sitten tehnyt ”huikean” tarjouksen kyseisestä luontolehdestä. Anoppini oli kieltäytynyt tilauksesta ja myyjä oli kysynyt: ”Eikös se luonto kiinnostakaan?” Anoppini oli vastannut, että luonto kiinnostaa aivan kuten äsken keskustelimme, mutta minä en tilaa tätä lehteä.” Myyjä oli läiskännyt luurin kiinni.
Ilmoita asiaton viesti