Rokotteet ovat osa huoltovarmuutta ja varautumista
Suomen rokotustilanne on huolestuttava. Koronarokotukset ovat lähteneet hitaasti liikkeelle samalla kun EU:n yhteishankinta on osoittanut jähmeytensä. Tähän mennessä olemme saaneet huomattavasti vähemmän rokotteita, kuin mitä oli sovittu. Suomeen on tullut rokotteita noin 100 000 ja EU:ssa on annettu myyntilupa vain kahdelle rokotteelle. Suomi ei ole tehnyt hankintoja itse vaan kaikki rokotteet on tarkoitus tulla EU-yhteishankinnan kautta. Markkinoille tarvitaan pikaisesti muitakin rokotteita, jotta rokotetta saadaan enemmän markkinoille, jaettavaksi ihmisille ja taudin nujertamiseen.
Mitä kauemmin rokottamiseen menee aikaa, ja mitä pidempään yhteiskunnan toimintoja rajoitetaan, sitä pidempikestoiset ja vaikeammat ovat koronasta aiheutuvat vaikutukset sekä terveyden että talouden näkökulmasta. Rokotteet ovat Suomen toipumisessa koronasta ensiarvoisen tärkeässä roolissa. Meillä ei ole lainkaan omaa rokotetuotantoa ja olemme täysin riippuvaisia EU-hankinnoista.
Myös Suomessa on kehitteillä kaksi pitkälle tutkimuksissa edennyttä rokotetta. Helsingin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoissa tehdään jo nyt huipputason tutkimusta. Niiden rahoitus on kuitenkin riittämätöntä. Toinen rokotteista on nenäsumuterokote, joka on edennyt eläinkoevaiheeseen ja siitä on alustavasti hyviä tuloksia. Virologian professori Kalle Saksela on kehittänyt yhdessä akatemiaprofessorien Seppo Ylä-Herttualan ja Kari Alatalon kanssa nenään annettavaa koronavirusrokotetta viime keväästä lähtien. Tämän suomalaisrokotteen valtti on, että rokoteannosten tuottamiseen käytettävä menetelmä on verrattain edullinen ja valmistus onnistuu Suomessa. Tampereella rokotetutkimuskeskuksessa puolestaan kehitetään proteiinipohjaista rokotetta, joten osaamista Suomesta löytyy. Professori Rämet on tehnyt merkittävää työtä rokotteiden parissa. Kuopiosta löytyisi myös soveltuvat tilat, osaaminen ja laitteisto rokotteiden tuottamiseen.
Rokotetutkimuksen jatkon turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää, ettemme menetä näitä huippuosaajia ja tutkimusyksikköjä ulkomaille. Hallituksen olisi järkevää tukea Suomen omaa rokotetutkimusta ja kehitystä. Suomalaisella rokotetutkimuksella on arvostettu ja vankka taustansa ja Suomea asemaa korkeatasoisena rokotteiden tutkimusmaana ei kannata menettää. Suomalainen tutkimus ja kehitys on myös tärkeää, jotta tulevaisuudessa voidaan nopeasti vastata terveyspandemioihin omalla tuotannolla. Aivan kuten tärkeimmät puolustusvälineet on tilattava hyvissä ajoin, rokotetutkimuksen tukeminen ja oman rokotetuotannon käynnistäminen on investointi kansalliseen terveysturvaamme tulevia pandemioita vastaan. Suomen huoltovarmuuteen liittyen oma rokotetuotanto on oleellisessa asemassa uusia terveysuhkia ajatellen. Ilman omaa tuotantoa, olemme jatkossakin riippuvaisia muista maista ja sieltä saatavista hankinnoista. Suomessa olisi ymmärrettävä rokotteiden asema osana huoltovarmuutta, siinä kuin lääkkeet ja muu varautuminen kriisitilanteita varten. Rokotusten osalta olisi tärkeää, että meillä on omaa rokotetutkimusta, jossakin määrin myös omaa tuotantoa ja tarvittaessa valmiutta lisätä ja aloittaa uuden rokotteen tuotanto.
Vahva kansallinen rokotetutkimus- ja kehitystoiminta on sijoitus tulevaisuuteen ja turvallisuuteen. Rokotetutkimus ja rokotetuotannon ylläpito vaatii ilman muuta myös resursseja. Sen takia kansainvälinen huippuosaaminen on osattava myös hyödyntää Suomea hyödyttävällä tavalla. Rokotetutkimuksen jatkon turvaaminen ja oman rokotetuotannon käynnistäminen tuottaisi Suomelle huoltovarmuuden lisäksi myös työpaikkoja, sekä houkuttelisi uusia yrityksiä ja tutkijoita Suomeen, vähentäisi aivovuotoa ulkomaille, edistäisi kansainvälistä yhteistyötä ja Suomea hyödyttäviä innovaatioita. Suomi ei tule pärjäämään nykyisellä strategialla pienenä maana kansainvälisessä rokotejahdissa, jos oma huoltovarmuus ei ole kunnossa.
Suomessa valmistettujen rokotteiden myötä saatavilla oleva teknologia, osaaminen ja teollinen valmius auttavat Suomea merkittävästi varautumaan tuleviin pandemioihin. Tautitaakan pienentämisen ja riittävän nopean rokotesuojan kehittymisen kannalta rokotteita on saatava väestölle riittävästi ja nykyistä huomattavasti suuremmalla rokotustahdilla. Rokotekattavuus on saatava nopeasti huippunsa, jotta väestölle saadaan suojaa yleisvaarallista tartuntatautia vastaan, eikä mutaatioiden kehittymiseen anneta aikaa. Kun rokote on todettu turvalliseksi käyttää ja se on saanut myyntiluvan, pitäisi rokote saada välittömästi jakoon suurilla määrillä ja etukäteen huolellisesti tehdyllä rokotesuunnitelmalla. Mitä nopeammin väestö saadaan rokotettua, sitä pienemmiksi jäävät pandemian aiheuttamat vauriot sekä terveydelle että taloudelle.
Kun tulevien rokotetoimitusten aikataulusta ja määristä ei ole varmuutta olisi järkevää tässä tilanteessa selvittää myös rokotelisenssin hankkimista Suomeen, jolloin rokotetta voitaisiin alkaa valmistaa täällä. Tämä olisi myös hyvä lisäapu jo sovittuihin EU-hankintoihin, ja toisi lisävarmuutta sekä lisäisi luottamusta tulevaan.
Olen jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa esitän seuraavia kysymyksiä. Niihin vastaukset pitäisi tulla kolmen viikon sisällä.
Aikooko hallitus turvata suomalaisen rokotetutkimuksen rahoituksen?
Aikooko hallitus edistää ja varata rahoitusta huoltovarmuuden varmistamiseksi rokotetuotannon käynnistämiselle Suomessa?
Onko hallitus harkinnut koronarokotteen lääkelisenssin hankkimista Suomeen, jolloin voitaisiin EU-rokotehankintojen rinnalla valmistaa suomalaisille rokotetta myös maan sisällä tarpeita vastaavasti ja nopeasti?
Onko hallitus tehnyt kustannuslaskelmia rokoteaikataulun vaikutuksista koronan aiheuttamiin taloudellisiin kokonaiskustannuksiin ja terveydellisiin haittoihin? Jos kustannusarvioita on tehty, missä ne ovat saatavilla?
Menee kuten kaikki muukin EU:sta saatava, luvataan 100 mutta saadaan 10. Että sillai….
Ilmoita asiaton viesti
Rokotteet kuuluvat huoltovarmuuteen. Se pätee tiedossa oleviin tarttuviin tauteihin, mutta kun liikkeelle lähtee ennestään tuntematon virus, ei sitä vastaan voi ennakkoon varautua. Rokotteen käyttöön saanti riippuu täysin rokotteiden kehittäjistä ja valmistajista. Tuskin alle vuoden saadaan turvallista rokotetta valmistettua. Sen jälkeen kestää kuukausia, että tuotanto saadaan kysynnän tasolle. Tämä on ongelma, jonka kanssa kaikki maailman maat nyt kamppailevat koronarokotteen saannissa. Se on vanhanaikainen lähestymistapa. Keskinäisen etuilun sijalla pitää saada yhteistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
Viruksille ja niiden muuntautumiskyvylle ihminen ei voi kovin paljon vaikuttaa. Rokotteen kehittäminen perustuukin aika paljon todennäköisyyksien laskentaan, joten siinä on aina mahdollisuus olla askeleen jäljessä.
Kirjoitit, että yhteistyötä pitää saada ja etuilu on vanhanaikaista, vaikka ihmisluonteessa se on ollut kautta historian. Itse katsoisin, että uudenlainen lähestymistapa virustauteja aiheuttavia sairauksia vastaan olisi oman vastustuskyvyn vahvistaminen virustartuntoja vastaan. Virukset kun muuntautuu jokaisella tartuntakerralla, viruksen tarttuessa tämä sairaus kuitenkin heikentää ennestään heikkoja.
Tämä kyllä ilmenee THL sivuilta: Koronavirusepidemia ei ole lisännyt kokonaiskuolleisuutta Suomessa. Työikäisten kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia. Lasten ja nuorten koronavirustautiin liittyviä kuolemia ei ole Suomessa todettu lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten voi ennakkoon lisätä vastustuskykyä sellaista tautia vastaan, jonka olemassa olosta kenelläkään ei tietoa ole? Nyt koronasta tiedetään aika paljon. Siinä rinnalla ovat kehittyneet suojautumistaidot viimeisimpänä rokote.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin sitä mieltä, että rokotteet kuuluu huoltovarmuuteen. Oli erittäin suuri virhe lopettaa rokotetuotanto Suomessa aikoinaan.
Nykyinen tilanne oli odotettavissa ja nyt pitää oma rokotetuotanto käynnistää uudelleen. Tarpeelliset rokotteet on tuotettava täällä lähellä ilman maantieteellisiä riskejä olosuhteista ja mahdollisista väärennöksistä.
Katson myös, että nämä isojen lääkefirmojen mainostamat rokotteet eli label-kauppatavara, mm. HPV-rokote ovat enemmänkin haitaksi kuin hyödyksi. Tuotteiden turvallisuuden takia haluan aina tietää valmistusmaan, joka ei selviä nykyään edes lääkkeiden kohdalla. Niisä maissa, joista puuttuu jopa puhdas juomavesi koko väestöltä, ei pitäisi olla mitään asiaa lääketuotannon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi rokotetuotanto on Suomesta hävitetty ja kenen toimesta?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mukava lukea vaihteeksi kansanedustajan blogi, joka vaikkakin lienee lienee ensi sijassa vaalimainontaa, on tällä kertaa ytimeltään täyttä asiaa.
Minun päähäni ei ole mahtunut, että huoltovarmuudesta niin hanakasti tingitään. Erityisesti kokoomus on tässä Kataisen aikana kunnostautunut. Kuitenkin huoltovarmuuden pitäisi olla aivan ensisijaisten asioiden joukossa. On poliitikkojen typeryyttä, että he kokevat elämää turvaavan huoltovarmuuden tarpeettomaksi aikana, jolloin ei mitään satu!
Kyse ei ole vain rokotteista vaan monesta muustakin ja kaikessa liikutaan varautumisen alarajoilla tai niiden alapuolella. Ruuan saatavuus ei ole taattu kuin vähän yli puoleksi vuodeksi, vaikka loogisinta olisi että viljaa riittäisi tarvittaessa ainakin yhden kasvukauden yli. Polttoaineissa on käsittämättömällä tavalla suorastaan tuhottu tärkeä reservi.
Jos kuitenkin rajaudutaan vain terveydenhoitoon, pysyvä rokotteiden valmistuspotentiaali pitää luoda. Sen lisäksi lääkkeiden varmuusvarastoja pitää oleellisesti kasvattaa, jolloin sekä toimitus- että huoltovarmuus hoituisivat samalla kertaa. Erilliset varmuusvarastoinnit pitää lopettaa yhdentämällä ne jokapäiväisen lääkejakelun kanssa. Noin 80 % varastointi lääkkeen säilymisajan ennakoidusta tarpeesta tai pitkään säilyvissä lääkkeissä kahden vuoden varastot voisi olla hyvä lähtökohta. Valtio hankkisi lääkkeet isoina erinä, jotka jaettaisiin välittömästi käytön mukaan terveyskeskuksiin ja sairaaloihin. Jakeluketjun oikaisu pudottaisi logistiikkakustannukset aikaisempiin päivittäistoimituksiin verrattuna kertaluokalla. Kokonaisuutena lääkkeet tulisivat noin puolta nykyistä halvemmiksi. Samalla varmuusvarastointi olisi paras mahdollinen ja potilaille sujuvin. (tarkemmin ks. pelkistetty sote)
Ilmoita asiaton viesti
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3181d8ce-19ce-4d41-a214-5bab78e292a9
Olen samaa mieltä, mutta kantasi on ristiriidassa puolueesi kanssa.
Kokoomus on johdonmukaisesti integroinut Suomea EU:n liittovaltioksi, joka tarkoittaa siis sitä, että Suomesta ajetaan ja on ajettu alas kaikki omavaraisuus ja luotetaan siihen, että ne isot hartiat sitten pelastavat ja turvaavat meidät kaikessa mitä vastaan tuleen.
Tämä plogisi edustaa Suomi ensin asennetta syvimmillään ja edustaa juuri sellaista politiikkaa, mitä me Suomen itsenäisyyden kannattajat ajamme Kokoomuksen+hallituspuolueiden EU:n liittovaltion sijaan.
Voisit puhua tästä asiasta myös kollegasi Elina Lepomäen kanssa, joka kirjoitti rokoteasiasta täällä puheenvuorossa näin:
”EU:n vastustajat varmaan kertovat, miten tämä pieni köyhtyvä kansantalous olisi hoitanut rokotetilaukset paremmin kokonaan itse? Suomessa ei toistaiseksi omaa rokotetta ole, joten olemme joka tapauksessa muiden varassa.”
Kun katsotaan suuntaa mihin EU integraatio on kehittynyt ja kehittymässä, niin EU myönteisen puolueen edustajan puheet huoltovarmuudesta vaikuttaa melko populistiselta ääntenkalastelulta näin vaalien alla.
Linkkaamani uutisen mukaan ei ole mekanismia valtion rahoittaa.
Tuohon ei voi täysin luottaa, sillä ministerimme ovat täysin EU haltioissaan, niin eivät välttämättä ole edes yrittänyt etsiä niitä keinoja.
Pitäisikö sun harkita, jos tekisit lakialoitteen asiasta, miten vallitsevassa ja vastaavissa kriiseissä asiat ei voisi enää jäädä kiinni siitä, että ei löydy mekanismia rahoittaa oman kansansansa lääkitystä.
Samaan aikaan kun kyetään kuitenkin puskemaan miljardeja jonkun hyvävelibusineskerhon virtuaalicasino leikkeihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kokoomus on johdonmukaisesti integroinut Suomea EU:n liittovaltioksi, joka tarkoittaa siis sitä, että Suomesta ajetaan ja on ajettu alas kaikki omavaraisuus ja luotetaan siihen, että ne isot hartiat sitten pelastavat ja turvaavat meidät kaikessa mitä vastaan tuleen.”
Omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat kaksi eri asiaa. Omavaraisuus on sitä että jonkun tuotteen raaka-aineet, valmistamisen osaaminen ja valmistukapasiteetti löytyvät omien rajojemme sisältä. Jotta tuon tuotteen omavaraisuutta voidaan ylläpitää järkevästi, sitä pitää voida valmistaa ja tuottaa kaupallisesti kannattavasti myös ei-kriisitilanteessa.
Huoltovarmuushan on taas sitä, että meillä on tavalla tai toisella varmistettu, että kriittisiä tuotteita ja raaka-aineita saadaan käyttöön joko omasta maasta tai muualta maailmasta. Jatkosodan aikana Suomen huoltovarmuus oli pitkälti Saksasta saatavien mm. elintarvikkeiden ja puolustusmateriaalien varassa. Toki Suomella oli näissäkin omaa tuotantoa, mutta se ei riitänyt.
Huoltovarmuuden varmistamiseksi Suomen pitää huolehtia siitä, että meillä on siteet ystävällismielisiin valtioihin ( EU ) ja että meidän logistiset ketjut toimivat kaikissa tilanteissa. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että ns. bulkkitavaran osalta merikuljetukset EU:sta Suomeen varmistetaan. Lääkkeiden osalta voitaneen toimitukset hoitaa myös maanteitse ja lentokuljetuksina.
Ilmoita asiaton viesti
”Huoltovarmuuden varmistamiseksi Suomen pitää huolehtia siitä, että meillä on siteet ystävällismielisiin valtioihin ( EU ) ja että meidän logistiset ketjut toimivat kaikissa tilanteissa.”
Puolivalmis liittovaltio (EU) osoittaa heikkouttansa juuri kun sovittuja määriä ei tulekaan sovitussa ajassa.
Elpymisväline ei ole vieläkään liikuttanut euroakaan mihinkään. Kaikki eu tason hommat kestävät aina ikuisuuden ja ovat keskinkertaisia kompromisseja ja päätösten korjaaminen lähes mahdotonta.
Jos huoltovarmuutta oikeasti haluaa, niin kannattaa siitä sopia suoraan valtioiden välillä ja olisi typerää ajatella, että vain eu maat ovat ystäviämme.
EU ei kykene tekemään yhtään mitään isoissa ongelmissa kun asioihin tarvitaan yksimielisyyttä ja yhteinen budjetti.
Tämä on tilanne tässä välivaiheessa, kun liittovaltio on puolivalmis.
Ilmoita asiaton viesti
Se mikä jää kertomatta on, että tuo nenäsumuterokote on kehitetty linux-periaatteella ikään kuin open sourcena. Sen valmistuessa kuka tahansa lääkeyhtiö tai valmistaja missä tahansa päin maailmaa voi ryhtyä sitä valmistamaan ilman korvausta kehittäjille tai Suomelle.
Ote Ylen uutisesta:
”Suomalaisprofessorit ovat tehneet rokotekehitystä tekijänoikeusvapaalla periaatteella. Käytännössä he ovat koonneet alan tutkimustietoa yhteen, jalostaneet sitä ja tarjoavat omat havaintonsa edelleen vapaasti julkiseen käyttöön.”
”Periaate on sama kuin tietotekniikan avoimessa lähdekoodissa ja Saksela sanookin koronahankeen olevan ”rokotteiden linux”.”
”Tekijänoikeusvapaan tuotannon kääntöpuolena on se, että sillä on vaikeampi tehdä rahaa. Lääketeollisuudessakin suurimmat voitot tehdään alan jättien omilla patentoiduilla ja yksinoikeudella valmistetuilla lääkkeillä.”
https://yle.fi/uutiset/3-11335406
Oletko sitä mieltä, että Suomen valtion kannattaa sijoittaa mahdollisesti kymmeniä miljoonia sellaisen rokotteen testaamiseen, jonka saavat heti käyttöönsä kaikki muut ml isot lääketehtaat emmekä saa senttiäkään siitä korvausta?
Miten jatkossa sitten toimittaisiin? Sama juttu ja summa seuraavan rokotteen kanssa? Aiommeko kenties kilpailla isojen lääkeyhtiöiden kanssa valtiollisella rahoituksella? Kuulostaa vähän heikolta idealta.
Valmistuskyvykkyydenhän ja kapasiteetinghan sanotaan jo olevan Suomessa Finvectorilla. Joten pitäisikö valtion siis tutkia ja testata rokotteita kilpaillen lääkeyhtiöiden kanssa, joita tuo sitten valmistaisi? Vai mikä oikein on ajamanne kuvio?
Millä laskukaavalla tämä saadaan järkeväksi ja kannattavaksi tulevaisuudessa?
Ilmoita asiaton viesti
Joo kyllähän näissä erilaisissa hyvien ideoiden yhteydessä kaipaisi aina välillä sitä numeraalista tarkastelua. Itse olen yrittänyt aina silloin tällöin nostaa ilmastaokeskusteluihin liittyvissä energiantuotannon pohdinnoissa numeroita esiin, mutta silloin keskustelu on tahtonut tyrehtyä siihen. Tuntuu välillä siltä, että kylmät numerot eivät ole niin kivoja kun käsitellään erilaisia visioita.
Se on vähän niin kuin sotaväessä huoltopäällikkö on se inhottava tyyppi. Kun muut ovat esikunnassa laatineet hienot suunnitelmat, niin sitten tulee huoltopäällikkö ja kertoo, että meillä ei muuten tavara riitä tuon operaation toteuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Miksihän täällä saa mellastaa rokotevastainen kynäilijä joka meni taas piilottamaan kommenttini omasta postauksestaan ”Hauraat vanhukset ja RNA-rokotteen analyysi” ja sulkemaan kommentoinnin kun ihan viattomasti sanoin että kannattaa katsoa Perjantai, joka löytyy Yle Areenasta? Tänään se tulee uusintana. Se kannattaa katsoa kaikkien jotka miettivät uskaltaako rokotteen ottaa – tai uskaltaako olla ottamatta. Hiekkasen omaa postausta ei voi kommentoida niin kommentoinpa sitten täällä missä on sananvapaus. Ehkä täällä on luvallista puhua asiaakin toisin kuin Maijaliisan hiekkalaatikolla.
Ilmoita asiaton viesti