Sähköpotkulautojen turvallisuusvaaroihin on puututtava

Vantaalla tapahtui viime viikolla valitettava sähköpotkulaudan ja auton välinen liikenneonnettomuus, joka johti yhden lapsen kuolemaan ja kahden lapsen loukkaantumiseen. Tämä on järkyttänyt koko Suomea.

Sähköpotkulautojen käyttö aiheuttaa jatkuvasti vaaratilanteita ja onnettomuuksia kuormittaen päivystyksiä ja aiheuttaen vahinkoa sekä käyttäjille että sivullisille. Ajossa ne aiheuttavat vaaratilanteita korkean nopeuden ja äänettömyyden takia, jolloin niiden lähestymistä on vaikea havaita.

Sähköpotkulautailun turvallisuutta on pyritty parantamaan jonkin verran vuosien varrella käytön sääntelyllä ja rajoituksilla. Sähköpotkulautojen käyttö aiheuttaa kuitenkin edelleen vaaratilanteita ja onnettomuuksia erityisesti kevyen liikenteen väylillä.

Kuolemaan johtava onnettomuus sähköpotkulaudalla on harvinaista, mutta jokainen kuolema ja onnettomuus on liikaa. Sähköpotkulautailun aiheuttamien riskien vähentämiseksi on tehtävä enemmän.

Sähköpotkulautojen käyttö ei vaadi edes kypärän käyttöä, vaikka liikenteessä se kiihtyy maksiminopeuteensa paljon polkupyörää nopeammin. Kuten polkupyörillä, ei sähköpotkulaudoillakaan lain mukaan saa ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena. Kuitenkaan laissa ei ole promillerajaa, jolloin poliisille jää ainoaksi keinoksi huomautuksen antaminen. Kevyille sähköajoneuvoille tulisi mielestäni asettaa lakiin promilleraja, jotta päihtyneenä ajaminen saadaan kuriin ja tankojuopumuksista voidaan rangaista. Tein asiasta vuonna 2021 lakialoitteen.

Sähköpotkulautoja käyttävät jo varsin pienet lapset ja nuoret. Monella sähköpotkulautojen vuokrauspalvelua tarjoavilla yrityksillä on 18-vuoden ikäraja. Käyttäjien ikärajakontrolli on kuitenkin vaikeaa, ellei mahdotonta. Sähköpotkulauta on lisäksi tarkoitettu vain yhdelle henkilölle, mutta tätä sääntöä näkee usein rikottavan.

Koska rikosoikeudellinen vastuuikäraja on 15 vuotta, olisi mielestäni perusteltua asettaa sähköpotkulautojen käytölle sama ikäraja.

Jätin sähköpotkulautojen turvallisuudesta kirjallisen kysymyksen viime viikolla eduskunnassa.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_237+2024.aspx

MiaLaiho
Kokoomus Espoo

Mia Laiho on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Uudeltamaalta. Hän on koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hän toimii eduskunnassa sosiaali-ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana ja sivistysvaliokunnan varajäsenenä. Hän toimii myös Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettuna sekä Lastenliiton hallituksen puheenjohtajana. Mialle ovat tärkeitä sosiaali-ja terveydenhuollon asiat sekä opetus ja koulutus. Kaikki perheiden, lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointiin liittyvät asiat ovat sydäntä lähellä. Mia on kolmen lapsen äiti ja koiranomistaja. Mialle eläinten hyvinvointi on tärkeää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu