Sudet kuuluvat metsiin ja satuihin, eivät kouluteille
Mediassa on toistuvasti ollut esillä, että sudet aiheuttavat asuinalueilla vaaratilanteita ja eläimiin kohdistuneita hyökkäyksiä sekä pelkoa yhä useammin. Susihavaintoja on riistakeskuksilta ja riistanhoitoyhdistyksiltä saatujen tietojen mukaan 1.1.2023 – 15.10.2023 välisenä aikana ollut noin 14 800 kpl koko Suomessa ja lähes 4000 kpl havaintoja alle 100 m päässä asuinrakennuksista. Jätin eduskunnassa kirjallisen kysymyksen perjantaina susien kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta, susivahinkojen vähentämisestä ja ihmisten turvallisuudesta KK 191/2023 vp (eduskunta.fi)
On arvioitu, että todellisuudessa havaintoja on jopa 40% enemmän, sillä edellä mainitussa määrässä on huomioitu vain ilmoitetut susihavainnot. Susien määrä on valtavasti kasvanut muutamien viime vuosien aikana. Osa kunnista on joutunut järjestämään useasti koulukyytejä lapsille asumusten lähistöllä olleiden susien takia. Sudet aiheuttavat jatkuvaa pelkoa niin aikuisissa kuin lapsissa.
Erityisesti läntisessä ja eteläisessä Suomessa susi elää jo melko ihmisvaikutteisilla alueilla ja on tottunut ihmisten ja ajoneuvojen läsnäoloon, eivätkä sudet enää karta ihmistä kuten aiemmin. Susi-life hankkeen (pääosin EU-rahoitteinen) aikana susivahingot ovat entisestään kasvaneet ja huoli kotieläinten ja ihmisten turvallisuudesta on vain kasvanut.
Sudet aiheuttavat merkittäviä vahinkoja tuotantoeläimille ja metsästäjät eivät juuri uskalla käyttää koiria enää metsästyksessä irrallaan. Susien todellisesta määrästä on saatava faktatietoa. Vaaraa ja uhkaa aiheuttaviin yksilöihin ja laumoihin on puututtava nykyistä tehokkaammin. Puheet petoeläimen sietämisestä ja ymmärryksestä eivät lohduta lammaslauman, porojen tai kotieläimen menettänyttä omistajaa tai pelkäävien lasten ja nuorten perheitä. Metsästystä tarvitaan osana susien kannanhoitoa, samalla kun niiden suotuisasta kannantasosta pidetään huolta.
Vuonna 2022 susien aiheuttamia maksettuja vahinkoja korvattiin reilu 2 milj. euroa, mikä on pieni summa niiden aiheuttamiin vahinkoihin nähden. Monissa kunnissa kuluu myös sievoinen summa lasten koulukyyteihin susiongelman takia. Nykyinen omavastuun raja (n. 500 e/tapahtuma) koetaan myös kohtuuttoman suureksi, ja vaikka esimerkiksi porojen tai kotieläinten susivahingoista saisi korvauksen, niin eläimen menetys koskettaa aina, ja taloudellisten korvausten hakeminen ja korvausten saaminen sujuvasti ei ole ongelmatonta.
EU-vaikuttamisessa tulee asia hoitaa niin, että susi siirretään koko Suomen osalta luontodirektiivin liitteestä IV liitteeseen V, jolloin laji olisi keveämmin suojeltu ja metsästys olisi mahdollista. Tällä hetkellä susi luetaan liitteen V lajeihin vain silloin, kun se on poronhoitoalueilla. Mutta ei Suomessa tarvitse jäädä odottamaan EU:n päätöksiä, vaan ongelmaan on tartuttava jo aiemmin. Ruotsissa suurpetojen kannanhoidollinen metsästys onnistuu niin miksei myös Suomessa. Maa-ja metsätalousvaliokunta talousarvioesityksen yhteydessä kuluneella viikolla kirjasi, että suurpedoille tullaan esittämään vähimmäismääriä. Tärkeä nosto valiokunnalta ja nyt onkin tärkeää pikaisella aikataululla tehdä tarvittavat valmistelut kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi.
Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään koulumatkansa varrella villipetoja. Konkreettisiin toimiin on välttämätöntä ryhtyä ennen kuin jotain peruuttamatonta sattuu. Turvallinen asuinympäristö ja koulumatka on turvattava kaikille!
Kannanhoidollinen metsästys on tietenkin yksi asia, mutta toinen asia on aina toki miettiä kuka on kenen mailla?
Sudet todellakin kuuluvat metsiin, olikos se nyt viime vuonna, kun hirvenmetsästäjille jäi laiha tulos, jos nyt en ihan väärin muista. Syynä varmasti susikanta, mutta se toinen puoli on aina tietenkin pohtia tuotantoeläimien merkitystä.
Jos ihmiset käyttäisivät enemmän riistaeläimiä ravinnokseen, mikä olisi susikantojen määrä?
Asioilla on aina puolensa
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sitä tehtiin 1880 luvulla. Ei kylläkään riistanhoidollisista syistä vaan nälästä. Ei ollut susilla tarpeeksi ruokaa, niinpä popsivat suihinsa 22 lasta Turunseudulla.
Suosittelen kirjaa ”Lauma”.
Jännittävä kirja ja ilman mitään kiihkoilua kirjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen surullinen esimerkki poliitikosta, jolla on ”erikoinen” luontosuhde. Ei
ole mikään ihme, että suomalainen luonto voi edelleen huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Vain hallituskumppaneiden ”vieraslajiperustelut” puuttuivat
Ilmoita asiaton viesti
Aina lentää kahvit näppikselle, kun lukee cityvihreän kritisoivat muita ihmisiä erikoisesta luontosuhteesta.
Ilmoita asiaton viesti
No toki sudet yleensä metsissä ovatkin. Ihmiset eivät taasen metsiin kuulu asumaan vaan heidän on liikuttava petoalueilla niiden riskit huomioiden eli tarvittaessa aseistautuneina. Niin tehdään Alaskassa, Kanadassa ja Siperiassa. Paikoitellen saa sakot, jos liikkuu korvessa ilman asetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kysymys tuntuu jakavan mielipiteitä hyvin voimakkaasti puoleen ja vastaan. Polarisaation ollessa hyvin vahvaa tuntee siinä keskellä olonsa välillä miltei ”lainsuojattomaksi”.
Mutta syy miksi tämän kommentin kirjoitan on oikeastaan jo tuossa otsikossa, se on Suomen ongelma tämän kysymyksen kohdalla, vaikka en usko kirjoittajan edes ajatelleen sitä tätä otsikoidessaan.
Ongelma on eteläisessä Suomessa, että susien reviiri on suuruusluokkaa 30x30km, jollain isompi, jollain pienempi, mutta tuota suuruusluokkaa. Etsikää eteläisesti Suomesta (missä susikanta on nyt lisääntynyt) tuon kokoinen alue, jossa ei ole yhtään maatilaa, kotia, kesämökkiä ym. ym.
Eli meillä on tässä maassa paljon metsää, mutta se on pirstaleista, eikä suuria yhtenäisiä metsäalueita ilman ihmisiä kauheasti ole.
Käytännössä siis sudet liikkuessaan nykyisillä reviireillä, tai etsiessään uusia ovat lähellä ihmisiä, kun ei ole kirjoittajan mainitsemia metsiä (ilman ihmisiä) joissa ne noin suurilla reviireillä voisivat olla kaukana ihmisistä. Toinen ongelma on vahvasti kasvanut peurakanta, joita sudet syövät. Peurat tulevat pelloille, pihoihin ym. ja houkuttelevat petoja perässään.
Ellen ole aivan väärin ymmärtänyt niin nyt susi on rauhoitettu, mutta jos eivät enää pelkää ihmisiä, syövät kotieläimiä, pyörivät jatkuvasti pihoissa ym. ym. niin sitten tulee lupa toimiin. Toki näissä aina vaarana, että systeeemi ei toimi käytännössä niin kuin pitäisi. Joten jätän tuosta kommentoinnin asiasta enemmän tietäville.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on nyt vähän samaa, kun CAM-hoidot pitäisi kieltää uhka-teorioihin perustuen lapsilta ja sairailta?
Tuo suden uhka ja pelko lienee saanut alkunsa Aku Ankan tarinoista ja aikuisten pelotteluista. Sudet eivät syö ihmisiä. Ennen lapsia peloteltiin myös mustalaisille luovuttamisella, jos eivät tottele. Mutta siitä uhkasta lienemme päässeet ihan järjellä eroon. Mutta lampaat, karja, kissat ja koirat voivat joutua suden uhreiksi.
Merkittävin suden uhri lienee kuitenkin metsästäjän koira, kun lähdetään metsään eläimiä tappamaan, mutta jos oma koira joutuu uhriksi, niin sitä kuolemaa ei voi metsästäjä hyväksyä tai ymmärtää ja siksi susia jahdataan ja pitäisi myös metsistä rajata.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ja nuo hyvät metsästyskoirat on vakuutettu isoista rahoista. Ei ne aina susien syömiksi joudu. Kymppitonni käteen ja tämä on julkinen salaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltähän tuli oikein ”asiantuntijalausunto”. Tämä julkinen salaisuus on vain Antti Brusin salaisuus. Vain sekä käyttö– että muotovaliokoirat ovat kymppitonnin arvoisia ja jos koiran vakuuttaa, niin vakuutuksesta saa maksaa koiran kymmenen vuoden iän aikana sen kymppitonnin kokonaan. Sen koiran koulutus ja ruokkiminen sekä lääkärit eivät ole halpoja ja vievät erittäin paljon aikaa.
Kokeet, joissa voisi valioitua, kestävät koko päivän ja hyväksyttyjä koetuloksia täytyy saada kolme tai neljä riippuen onko koira pysäyttävä vai ajava. Lisäksi käyttövalioksi pyrkivä koira täytyy käyttää näyttelyissä.
Takavasemmalta on hyvä huudella julkisia salaisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Elä viitti hyvä mies. Koiran kasvattija on monta sorttia. On niitä jotka todella huolehtivat ja ennakoivat riskit ja pitävät koiransa hyvässä suojassa. Vaan ei kaikki kettinki ja tolppa riittää. Mitä siinä voi tehdä ei pääse pakoon, eikä voi edes kunnolla puolustautua. Syöttivuohihan se on. Kattelin kerran telkkuohjelmaa, kun pohjoiskarjalan hemmo parkui oman koiransa menetystä, krokodiilin kyyneleet silmissä. Kiinni se oli avoimella paikalla. IIdiotismiä sanoisin.
Toisaalta en harrasta metsästystä ja en osaa tajuta näitä kaikkia hienouksia mitä koiran avulla tehtävä metsästys antaa. Tai koiran roolia koko touhussa. Itse olisin voinut ampua hirven monta kertaa jo verannan tuolista tai muutaman peuran…….
Ilmoita asiaton viesti
Joka syksyinen juttu budjettihakemusten alla…. tavallisesti koulukyydit maksaa kunta. Paitsi jos seudulla on susiuhkaa niin silloin kunnat saavat laskuttaa koulukyydit valtiolta. Niinpä ei ole ihme että anomusten jättöpäivän lähestyessä kunnanisät tekevät kilvan susihavaintoja jotka uhkaavat koululaisia.
En sinänsä toivo että yksikään politiikko lähtisi mukaan tähän vedätykseen, sillä se on pelkkää höystöä kuten flipperitermi kuuluu
Ilmoita asiaton viesti
Eikös reservaatit ole tällaisia varten.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoititko blogistia
Ilmoita asiaton viesti
Olipas kääntö.
Todellisuudessa, olet oikeassa, mutta erillistoimia tilanteen saattamiseksi tuohon, ei välttämättä enää tarvita.
Hassu kommentin selvennys, tosin ei mitenkään blogistin haitaksi noin yleisesti, koska samanlaisia tupataan olemaan, vaikka ei ihan tällä alueella kaikki meistä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin – voihan se tosissaankin sanoa – että pitääkö esimerkiksi Helsinki erottaa luonnosta erilliseksi kaupunkilaisreservaatiksi. Jonka pitää myös itse kasvattaa ruokansa tai maksaa kovaa hintaa maaseudun tuottamasta ruuasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hirvittän kauhiaa. Onneksi täällä Kuusiston salmessa ei asu virtahepoja tai krokodiilejä, eikä valkohaita. Oikeasti susikannan saa liikkelle jos tahtoa löytyy, muille maille peurojen perään ja sieltä eteenpäin. Ei niitä tartte tappamaan alkaa, kuin muutama yksilö. Lampureiden pitäisi oikeasti miettiä, mitä työ vaatii.
Ilmoita asiaton viesti
”Sudet kuuluvat metsiin…”, mutta minne rattijuopot kuuluvat ? Maanteille arvatenkin.
V. 2020 rattijuopot tappoivat n. 50 ihmistä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/acf93848-b1da-46bf-afd3-5eb17af9997d Montako sudet ? Eivät yhtään yli 150 vuoteen, mutta susista jaksetaan vaahdota. Rattijuoppoja suojellaan.
Päälle tuhannet vuotuiset hirvikolarit, joita sudet voivat vähentää ja varmaan vähentävätkin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on positiivinen yllätys miten puheenvuorossa ihmiset ovat aika kaukana kansanedustajan susikäsityksistä – niin kuin kommenttini edellä kirjoitetaan – ei susi ole tappanut ihmisiä 150 vuoteen.
Yllätys oli myös tuo kuntien koulukyytikikkailu – jos se on totta niin siinä on kyse niiden hyväksikäytöstä jotka ei pysty puolustautumaan.
Onpa ainakin tämän blogin kommenteista pääteltävissä että ihmisillä on hyvin toinen jalka luonnossa ja luonnon puolella, realistisella tavalla.
Hienoa.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa edes joskus näkisi suden.
Ilmoita asiaton viesti
Edes jäljen, ilveksen jälkiä olen Somerniemellä nähnyt ja jopa pesäluola tms oli muutaman sadan metrin päässä silloisesta kodistani. Mutta en itse ilvestä nähnyt. Kunnioitettavat kynnet näkyi jäljessä lumessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki muut Suomen luonnossa elävät pedot olen nähnyt useasti. Sutta en vielä koskaan. Tai naalin vain kerran ja sekin saattoi jolkotella Norjan puolella. Rajan tuntumassa käsivarren maisemissa oltiin. Toivottavasti tuo susikin tulisi bongattua.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnossa kulkemalla niitä saattaa nähdä, joten rohkeasti vaan ulos. Suosittelisin sinulle tällä hetkellä Pöytyän suuntaa retkeilyyn, sillä siellä useita susia tällä hetkellä liikkuu.
Ei muuta kuin rinkka ja makuupussi mukaan ja ulkoilemaan…
Henk.koht olen vaelluksille suden ja karhunkin nähnyt, ja pakko myöntää, että havaintojen jälkeen aloin tarkkailemaan ympäristöä normaalia aktiivisemmin.
Ilveksenkin näin kerran käsivarressa aivan sattumalta, kun jostakin syystä ei reagoinut ahkion kanssa hiihtelijään. Se ei aiheuttanut minkäänlaista varovaisuus -efektiä kulkijassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Miia!
Ilmoita asiaton viesti
Mia kirjoitetaan yhdellä iillä. Mutta Mia on espoolainen. Espoolaisen silmin on kauheaa, jos susi menee tien poikki. Kertoisitko sinä Mialle, että sudet jolkuttavat liki jokaisen maaseudulla olevan suomalaistien yli jossain kohtaa. Ja ne samat tiet ovat myös lasten kouluteitä. Miaa saattaa myös kiinnostaa, jos kerrot, että sudet karttavat ihmisiä myös niitä lapsia.
Lohduttaisitko Miaa myös sillä, etteivät ne susilaumat espooseen tule. Paitsi tietenkin Nuuksioon. Muttei siellä sitten taas niitä kouluteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Susivaaralla lapsia ja vanhempia pelottelemalla saa seuraavissa vaaleissa ainakin yhtä monta uutta ääntä, kuin on Suomen susikantakin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ainakaan halua, että susi syö meidän pikku Oskarin!
Pelottaa oikein kovasti.
Eilen näin ketun ja sekin pelotti. 😱
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen nähnyt usein kettuja ja aina ne ovat pelästyneet minua.
Ilmoita asiaton viesti