Verotuksella lisää terveyttä!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Terve Suomi -tutkimus osoittaa, että noin 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan. Mikään sote-uudistus ei pysty vastaamaan väestömme kasvavaan palvelutarpeeseen, jos ylipainon lisääntymistä ei saada hillittyä. Koska ylipaino liittyy moniin sairauksiin, kuten tyypin II diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen ja muihin sydän- ja verisuonitauteihin, ylipainoa vähentämällä voitaisiin saavuttaa merkittäviä kansanterveydellisiä ja taloudellisia säästöjä.

Haittaverot ja erityisesti epäterveellisten tuotteiden lisäverot olisivat monia muita veroja reilumpia kuluttajaa kohtaan: ostovalinnoillaan voi kukin vaikuttaa oman lompakon paksuuteen ja omaan terveyteensä. Erityisesti eineksissä ja leipomotuotteissa, joiden kulutus on suurta, voitaisiin hyvin ohjata verotuksella kulutustottumuksia terveellisempään suuntaan.

Lääkärinä ja kansanedustajana kannatan ajatusta terveysperusteisesta verotusmallista erityisesti sokerin, suolan ja epäterveellisten rasvojen osalta. Päättäjien on hyvä kehittää kannustimia valmistajille tuottaa – ja kansalaisille käyttää – terveellisempiä ja houkuttelevampia elintarvikkeita. Kulutustottumukset muuttuvat tällöin todennäköisimmin terveellisempään suuntaan. Samalla kuluttajan terveys sekä valtion talous kiittävät.

Yksinkertaisinta olisi aloittaa nykyisen virvoitusjuomaveron laajentamisella muihin runsassokerisiin, erityisesti lisättyä sokeria sisältäviin tuotteisiin, kuten makeisiin ja kekseihin. Virvoitusjuomavero tuottaa noin 220 miljoonaa euroa vuodessa. Samoilla perusteilla säädetty yleinen sokerivero tuottaisi arvioiden mukaan helposti yli 500 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä olisi valtion talouteen tupakka- ja alkoholiveron ohella merkittävä apu. On tärkeää myös muistaa, että verotuoton lisäksi terveellisempien tuotteiden myötä ehkäisemme sairauksia ja sitä kautta vähennämme sote-sektorin työtaakkaa ja kustannuksia.

Marinin hallitusohjelmassa oli selvittää terveysperusteista verotusta, mutta asia ei valitettavasti edennyt lainkaan. Toivottavasti nykyinen Orpon hallitus saa vihdoin terveysperusteiseen veroon vauhtia!

Tarvitsemme myös muita keinoja suomalaisten terveyden kohentamiseksi. Moni tarvitsee tukea ja kannustusta terveellisempien valintojen ja liikunnan lisäämisen puolesta. Useat järjestöt tekevät myös tärkeää työtä terveyden ja suomalaisten liikkumisen edistämiseksi. Liikunnallisen elämäntavan toivoisi juurtuvan arkeen jo lapsuudesta lähtien ja säilyvän mukana koko loppuelämän. Painonhallintaan ja terveellisten elämäntapojen omaksumiseen tarvitaan myös koulun, työpaikkojen sekä koko yhteiskunnan tukea.

Suomi tarvitsee hyvinvoinnin edistämistä, ja myös lisätuloja hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi. Poliittisilla päätöksillä voidaan ohjata kuluttamista ja kannustaa ihmisiä  terveellisempiin valintoihin. Pelkkä valistus ei valitettavasti pelkästään riitä. Tarvitaan uusia kannustimia kansamme hyvinvoinnin ja kansantalouden parantamiseksi. Terveysperusteinen vero olisi yhdenvertainen kaikkia kansalaisia kohtaan.

Mia Laiho

Kansanedustaja(Kok), lääketieteen tohtori

MiaLaiho
Kokoomus Espoo

Mia Laiho on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Uudeltamaalta. Hän on koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hän toimii eduskunnassa sosiaali-ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana ja sivistysvaliokunnan varajäsenenä. Hän toimii myös Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettuna sekä Lastenliiton hallituksen puheenjohtajana. Mialle ovat tärkeitä sosiaali-ja terveydenhuollon asiat sekä opetus ja koulutus. Kaikki perheiden, lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointiin liittyvät asiat ovat sydäntä lähellä. Mia on kolmen lapsen äiti ja koiranomistaja. Mialle eläinten hyvinvointi on tärkeää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu