Käyttääkö Unkari tai Puola veto-oikeuttaan estääkseen elpymispaketin

Kesällä EU pöydissä sovittu elpymispaketti on vastatuulessa, johtuen Unkarin ja Puolan vastustuksesta. Sopimuksen hyväksymisellä alkaa olla jo kiire, koska elpymispaketti on osa isompaa kokonaisuutta. Kokonaisuuteen kuuluun monivuotinen budjettikehys, elpymispaketti ja oikeusvaltioperiaate.

 

Suomelle tai oikeammin sanottuna Suomea edustavalle hallitukselle tärkeää sopimuksen synnyssä oli oikeusvaltioperiaatteen saaminen keskeiseksi osaksi sopimus kokonaisuutta. Se on tietenkin taas Unkarille ja Puolalle myrkkyä. Prosessi on ollut pitkä ja edelleen vääntöä käydään EU pöydissä. Unkari ja Puola ovat kertoneet vastustavansa eli käyttävänsä veto-oikeuttaan ja kaatavansa elpymispaketin viime metreillä.

 

Euroopan Unionin havittelema liittovaltiokehitys on pahassa vastatuulessa ja nyt komissiossa käydään varmaankin kuumana, kuinka ratkaista tämä pulma. Kuitenkaan Unkaria ja Puolaa ei voi pakottaa hyväksymään sopimusta, mutta varmasti pyritään taivuttelemaan kaikin keinoin mitä vain keksitään. Uskon vahvasti siihen, että oikeusvaltioperiaate tullaan vesittämään täydellisesti, mistä Suomen hallitus kovasti haaveili.

 

Mikäli tullaan kuitenkin siihen tulokseen, että jompi kumpi maista käyttää veto-oikeuttaan, niin silloin on syytä olla tyytyväinen. Siinä tapauksessa kansallinen itsemääräämisoikeus pysyy edelleen kansallisvaltioilla eikä EU voi rueta keksimään esimerkiksi omia veroja. Säästytäänhän me siinä tapauksessa myöskin karmaisevalta elpymispaketilta. Silloin se on kansallisen itsemääräämisoikeuden ja demokratian voitto.

 

Se jääköön kuitenkin nähtäväksi.

Miika Koskela

Olen 29 vuotias kolmen lapsen isä. Politiikan ahkera seuraaja ja kannanottaja. Minulla on kristillinen arvomaailma ja myöskin sen kautta katson tätä maailman menoa. Kannatan konservatiivisia arvoja, mutta ihminen on kuitenkin aina keskiössä. Ihmisiä vartenhan politiikkaa tulisi tehdä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu